katikot 29.08.06, 17:54 Jacy są Wasi ulubieni pisarze, książki, które wywarły na Was największe wrażenie? Są tu może jakieś fanki szeroko pojętej fantastyki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama007 Re: Literatura 29.08.06, 17:57 najwieksze wrazenie (dalej jestem pod jego bardzo duzym wplywem, chociaz jego peirwsza ksiazke przeczytalam x lat temu) - Kosiński. fantastyke czytywalam, jak jeszcze studia nie wypaczyly mi charakteru :/ Odpowiedz Link Zgłoś
capuccino_days Re: Literatura 29.08.06, 18:27 kiedyś fantastykę uwielbiałam, teraz jakoś mniej mnie ciągnie - ostatnia nowa rzecz jaką czytałam to Sapkowski z czasów Wiedźmina - ale - dopiero tego lata przeczytałam swojego pierwszego Pratchetta:) mój ostatni numer jeden to Myśliwski a dzisiaj odebrałam z poczty Impresjonistę i Biały Oleander Janet Fitch - zobaczymy Odpowiedz Link Zgłoś
tuti Re: Literatura 29.08.06, 19:42 wszedzie, gdzie tylko moge sie wpisze w taki watek: Amelie Nothomb. Z ogromna przyjemnoscia zauwazam wzrost popularnosci tej pisarki w Polsce tez ( tak mi sie wydaje, ze jej popularnosc wzrasta w kazdym razie;) Ma uroczy styl pisania, blyskotliwy, dowcipny, lekki i relaksujacy. Fanem szeroko pojetej fantastyki nie jestem, ale moj M jest, to sie liczy?:) Teraz szuka Scanner Darkly zeby kupic, owszem owszem, natchnal go film Linklatera...bo ksiazka bedzie pewnie jeszcze lepsza niz film (Dick) Odpowiedz Link Zgłoś
zipjc Re: Literatura 29.08.06, 20:34 uwielbiam Grishama, a ostatnio zaczelam czytac kryminaly. lubie tez bardzo literature dla kobiet o kobietach typu ' wyznania gejszy',.' przelamac tabu', 'ptaszyna' i wiele innych ... nazwyam to ksiazkami o kobietach upadlych nie wiem czemu...:)) Odpowiedz Link Zgłoś
olka0000 Re: Literatura 29.08.06, 20:30 Ostatnio czytalam ksiazke Cobena,ale kojarzą mi sie 2 tytuly i nie jestem pewna ktory jest wlasciwy-"tylko jedno spojrzenie" albo "bez śladu".Bohater: Jack Lawson.Jak zyje to nie czytalam lepszej ksiazki!!Z gatunku sensacja-kryminał.Naprawde warta polecenia! Odpowiedz Link Zgłoś
imme1981 Re: Literatura 29.08.06, 21:20 podobnie jak mama007 8 lat temu przeczytałam "Malowanego ptaka" Kosińskiego, uważam, że byłam zbyt młoda na taką ciężką lekturę, ale faktyczne, jest to książka, którą doskonale pamiętam do dziś, następnie cały Bułhakow, ostatnio przeczytałam "Dwanaście" Świetlickiego i jestem zachwycona, polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
mama007 do imme1981 30.08.06, 20:08 tez od tego zaczynalam wieki temu :) a czytalas Pustelnika?? zabieram sie ktorys raz za te ksiazke i nie moge przez nia przebrnac, moze za mocno sie wczytuje. wsio inne czytalam. jednej chyba nie moge jeszcze zdobyc. Odpowiedz Link Zgłoś
yoniska Re: Literatura 30.08.06, 21:20 podobała mi się Achaja Ziemiańskiego i jednym tchem przeczytałm Wiedzmina Odpowiedz Link Zgłoś
kemmering Re: Literatura 30.08.06, 21:40 Ursula LeGuin! Pisze piękne antropologiczno-fantastyczne książki. Dzięki za ten wątek - przypomniałaś mi o niej :) Jutro biegnę do biblioteki wypożyczyć któreś z jej dzieł :) Odpowiedz Link Zgłoś
prabucianka Re: Literatura 01.09.06, 16:33 Isabele Allende- uwielbiam Ale mam tez pare takich ksiazek, perelek do ktorych wracam- Bog rzeczy malych Arundhati Roy, Krolowa Poludnia Perez Reverte, eseje Brodskiego:) A czytac bardzo lubie i moglabym czytac nawet w pracy:) Odpowiedz Link Zgłoś
katikot Re: Literatura 01.09.06, 18:02 Fajnie, że ktoś jeszcze czyta książki;-) wśród moich znajomych niewielu jest takich, co sięgają po literaturę. Ja uchodzę za jakieś dziwadło, które ciągle biega do biblioteki;-) Co do moich ulubionych autorów (taaa, Was się zapytałam, a sama o swoich nie napisałam...): Dick, Zelazny, Tolkien, Sapkowski, Dukaj, Ziemiański, King, Żerdziński, Vance, Adams, Strugaccy...tak się zastanawiam, czy ja jeszcze czytam coś oprócz fantastyki (studia mi chyba zostawiły uraz do mainstreamu). No, może trochę lit. popularnonaukowej. Odpowiedz Link Zgłoś