Dodaj do ulubionych

mój wątek cykliczny

05.09.06, 10:58
coś a'la fabryka opakowań szklanych. Szczegóły wkrótce :)
Obserwuj wątek
    • drzejms-buond Re: mój wątek cykliczny 05.09.06, 11:52
      czekamy...
      zęby zaciskając...wbijając w szkło...
      • mnietka.kokietka Re: mój wątek cykliczny 05.09.06, 12:03
        tup tup tup
    • panisiusia Re: mój wątek cykliczny 05.09.06, 12:20
      zrobiłam coś, czego nienawidzę: apostrof zamiast akcentu :(
      zara stworzę wątek, a Wy już szykujcie słowa krytyki :)
    • panisiusia Re: mój wątek cykliczny 05.09.06, 12:47
      Myślałam o jakimś super trafiającym w sedno temacie wątku, ale mi się nic nie
      wymyśliło, więc zostaję tu:)
    • panisiusia Bo przyjaciołom się UFO 05.09.06, 13:08
      Wczoraj wieczorem mą uwagę do tych 20cm2, które wygospodarowałam na monitorze
      dla telewizora, mą uwagę przykuł radosny śpiew, a tuż potem sielankowy obraz:
      grupa, zdaje się przyjaciół, siedzi sobie przy ognisku, nucą sobie radosne
      monosylaby, gdzieś w tle kraży butelka. Prawdziwa akcja tego spotu rozgrywa się
      już kilka sekund później. Butelka trafia w ręce (?) wielkiego, obślimaczonego
      ufoka z wielkimi warami. Akcja zwalnia, ufok pije i...podaje butelkę dalej.
      Siedzący obok chłopak bierze ją, wyciera gwint w koszulkę i pociąga łyk. Śpiew
      na ustach zebranych zamiera. Ufok dziwnie się patrzy. Zapanowuje ogólna
      konsternacja. Chłopak orientuje się w swym błędzie. Oddaje butelkę "obcemu". Ten
      obślinia ją namiętnie i znów podaje sąsiadowi. Tym razem mamy dosyć dokładne
      zbliżenie na rozciągający się między warami a butelką śluz. Chłopak bierze
      butelkę, zamyka oczy i pije. Wszyscy odtychają z ulgą i wracają do śpiewu.
      Zostawiamy grupę przyjaciół w ich sielankowej atmosferze, a sami czytamy jeszcze
      "Bo przyjaciołom się UFO".
      No i teraz zapraszam na kilka drobnych refleksji:
      Butelka to 0,33l Coca Coli - czyżby nawiązanie do Mickiewiczowskiego Leszka i
      Mieszka, którzy nawet orzeszka dzielili na pół? Dzielenie się tak małą ilością
      ma podkreślać głeboki związek emocjonalny tej grupy? A może po prostu plastikowa
      półlitrówka głupiej by wyglądała, a dwulitrówki nie dałoby się tak zgrabnie
      przekazywać między sobą?
      W związku z tak małą ilością cennego płynu, czy zabieg sąsiada ufoka można
      zinterpretować jako cocacolowe skrytożerstwo? Czy jest to tylko
      drobnomieszczański odruch (to wytarcie) i to co się potem dzieje to błyskotliwe
      wyjście z impasu (iście mentosowe, rzec by mozna).
      Hasło "Bo przyjaciołom się UFO" w tym kontekście brzmi trochę tak: Twój
      przyjaciel nie ma w ślinie żadnych zarazów, nie stosuj żadnych zabezpieczeń. W
      imię Cocacoli ufomy nawet ufokom!

Podsumowanie: obłędna muzyka ;), przesłanie, jak dla mnie, nieco pokrętne.
      Zwłaszcza po genialnie prostej, niełopatologicznej poprzedniej reklamie Coli
      (przygotowywanie butelki do wyskoczenia z automatu).
      • drzejms-buond Re: Bo przyjaciołom się UFO 05.09.06, 13:33
        noooooo, ambitnie nie powiem...nie powiem...
        • panisiusia Re: Bo przyjaciołom się UFO 05.09.06, 13:53
          Niby miałam recenzje teatralne pisać, ale na razie mam teatrowstręt :) i sezon
          się dopiero zaczyna...
          A o spotach to ja mogę godzinami :)
          • drzejms-buond Re: Bo przyjaciołom się UFO 05.09.06, 13:54
            to prosiemy bardzo...
            wiecek.biz/bo_przyjaciolom_sie_ufo.html
            • panisiusia Re: Bo przyjaciołom się UFO 05.09.06, 14:00
              Tak żeby było wszystko jasne, tzn moje preferencje, jakby ktoś chciał
              polemizować: najlepsza dotądy była rekla sony bravii :)
              • drzejms-buond Re: Bo przyjaciołom się UFO 05.09.06, 14:11
                a Sanczeza już zdobyłaś śpiewajacego?
                • panisiusia Re: Bo przyjaciołom się UFO 05.09.06, 14:17
                  Claro!
                  Ba, nawet mam wersję z której został zrobiony cover, i teledysk (nb na jego
                  bazie zbudowano reklamę, ale kto to wymyślił? dla mnie to geniusz!)
                • panisiusia Re: Bo przyjaciołom się UFO 05.09.06, 14:19
                  wrrrróć. Sanczeza w sęsie Hozego?
      • adka Re: Bo przyjaciołom się UFO 05.09.06, 14:15
        a czy w tym miejscu mogę napisać, że ja myślałam, że ten ufok to ta bakteria
        obleśna z reklamy domestosa czy raczej powinnam znaleźć inne miejsce na tego
        typu skojarzenia?
        • panisiusia Re: Bo przyjaciołom się UFO 05.09.06, 14:18
          Możesz, więc śmiało napisz;)
          • drzejms-buond Re: Bo przyjaciołom się UFO 05.09.06, 14:48
            hose,hose...w sensie Szweda tego...
            tak, ufok=domestos!!!
            • panisiusia Re: Bo przyjaciołom się UFO 05.09.06, 15:08
              No a the knife teledysk widziałeś? Jak wymyślono tę analogię do diasku? :)
          • adka Re: Bo przyjaciołom się UFO 05.09.06, 15:24
            w takim razie śmiało piszę, że wg mnie ufok to bakteria z domestosa
            a swoją drogą nie wiem ja wy, ale moje skojarzenia dotyczące wyglądu ufoków
            kształtowane były przez Archiwum X (ewentualnie Alfa), a nie reklamy domestosa

więcej nazwy tego środka nie wymienię, bo mi się za mocno marka utrwali
      • gregorz Re: Bo przyjaciołom się UFO 05.09.06, 21:43
        a moze w domysle: coca-cola wszelkei zarazy wypali :) wiec pij spokojnie!
    • panisiusia Re: mój wątek cykliczny 05.09.06, 15:12
      Aha, a wiecie skąd się wzięło w moim słowniku słowo ufok?
    • panisiusia Re: mój wątek cykliczny 05.09.06, 15:32
      A skoro już ten wątek został przypięty (za co serdecznie dziękuje :) ), to ja z
      mojej strony zobowiązuję się dorzucać co jakiś czas świeże analizy, a z Waszej
      strony proszę Was o przesyłanie mi na priva, czy gdzie chcecie, propozycji rekli
      do zanalizowania:)
      • drzejms-buond Re: mój wątek cykliczny 05.09.06, 16:26
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=26334&w=47792167
        • panisiusia Re: mój wątek cykliczny 05.09.06, 16:38
          To propozycja? ;)
          • drzejms-buond Re: mój wątek cykliczny 05.09.06, 16:59
            tu też jest fajna reklama z kotkami
            abc.go.com/fsp/?channel=ExtremeMakeoverHomeEdition
      • romy_sznajder Re: mój wątek cykliczny 05.09.06, 23:02
        no ja go przypielam tymczasowo, z braku czasu na zmiane opisu forum.
        przyszpilone watki malo zwracaja uwage.
        zaraz zmienie opis i watek zalinkuje
        • panisiusia Re: mój wątek cykliczny 05.09.06, 23:11
          Znaczy się na czerwono będzie? To ja tu muszę rękawy zakasać...
          • romy_sznajder Re: mój wątek cykliczny 05.09.06, 23:12
            no. moze byc? tak, mysle lepiej, bo watki sie beda zmieniac [mamy nadzieje:)].
            fragment zacytowany ok?
            • panisiusia Re: mój wątek cykliczny 05.09.06, 23:18
              Ja Ci wierzę i ufam we wszystkim, jak, że zacytuję mojego ś.p. nauczyciela,
              dziecko we mgle, z zespołem Downa (tak, miał specyficzne poczucie humoru).
              Musze tylko następnym razem nie robić literówek. I w ogóle sobie najpierw
              napisać w wordzie, przeczytać ze dwa razy i dopiero wysłać... Taka ramka
              zobowiązuje ;)
              • romy_sznajder Re: mój wątek cykliczny 05.09.06, 23:20
                a w cytacie to ja literowki zara poprawie
                luuuuuuuuuuuuuuuz. to nie trybuna ludu:P:P:P
    • panisiusia rekla samochodu 11.09.06, 23:39
      Leniwiec.
      Leniwiec trójpalczasty (Bradypus tridactylus L.) nie jest zbyt wysoki, ma
      zaledwie 50-60cm wzrostu. Jest nieco chudzinkowaty – waży zaledwie 5kg. Jego
      krótkie i wełniste włosy rosnące na przemian z włosami długimi i szczeciniastymi
      tworzą znakomite środowisko życia wszelkich glonów i grzybów. Leniwiec ma
      gruczoł, zdaje się przydatny podczas kopulacji.
      Leniwiec dobrze widzi, ale niestety słabo słyszy. Leniwiec doskonale pływa.
      Leniwiec śpi w łóżku jakiejś dziewuchy. Niemal natychmiast po jej przyjściu
      leniwiec musi wyłączać budzik i wstawać. Leniwiec je croissanta. Leniwiec pije
      kapiącą kawę(nie espresso!). Leniwiec leniwie wychodzi z pogrążonego we śnie
      domu. Leniwiec wsiada do samochodu. Leniwiec chce zostać żywy.

P.S. Jak zobaczę jeszcze kiedyś tę reklę, to dopiszę markę samochodu ;)
      • panisiusia Re: rekla samochodu 12.09.06, 00:09
        Alfa Romeo

Chodziło o tego Romeła, czy o konotacje leniwca z Alfem?
        • romy_sznajder Re: rekla samochodu 12.09.06, 00:15
          to chodzi w telewizorze? ale fajne zycie ma leniwiec.
      • mameluch Re: rekla samochodu 12.09.06, 08:59
        gdyby nie niska waga Leniwca i na pewno lepszy samochód, byłbym pewien że
        wstawili mi kamerę do sypialni:)
        • drzejms-buond Re: rekla samochodu 12.09.06, 09:34
          zaczynasz dzień od krółasanta? łot, światowiec...
    • panisiusia Sunsilk: utrzymuję faceta 10.10.06, 21:59
      Dziewczęta spotkały się w jakimś przybytku o statusie lokalu użyteczności
      publicznej. Zaznaczmy: PUBLICZNEJ. Jedna z nich opowiada o swoich sposobach(co
      oczywiście jest nam od razu ilustrowane odpowiednimi wstawkami filmowymi): a to
      włosy na sztorc, a to loki, a to wytapirowane, a znowu innym razem gładkie(nigdy
      naturalne, takie jakie ma na spotkaniu z koleżankami). Fyzury wykonywane są
      oczywiście za pomocą jakichś narzędzi tortur zasilanych prądem(narzędzi, nie
      tortur). Miejsce wykorzystania fryzur, a także dostosowanych do nich kostiumów:
      sypialnia. Lubego nie widać.
      Kloeżanki na wieść o maltretowaniu owłosienia, zachodzą na głos w głowę:
      dlaczego masz takie zdrowe włosy, skoro tak je maltretujesz?
      Ta lepiej wyedukowana fryzjersko, a co za tym idzie życiowo(jak się później
      dowiemy) oświadcza iż to przy pomocy Sunsilka jedynie udaje się.
      I to jeszcze nie pointa.(sic!)
      Pointa pada w następnym zdaniu: i tak utrzymuję faceta!
      No i ja nie wiem: ona w jakimś teatrze kameralnym pracuje i tak zarabia na
      utrzymanie tego faceta? A może chodzi o to, że facetom tak szybko się fryzury nudzą?
      Nie, nie.
      Kobieta, aby utrzymać faceta, ma być idealnym obiektem seksualnym.
      • drzejms-buond Re: Sunsilk: utrzymuję faceta 11.10.06, 10:28
        no cóż ,jaka kobitka taki facet
        nie dziwi nic
        :-/
    • panisiusia Dwie reklamy Airways 24.10.06, 23:06
      To, że jeden produkt reklamuje cykl reklam opartych na tym samym schemacie już
      nas nie dziwi. Czasem kilka takich reklam jest emitowanych równolegle, innym
      razem "nowy odcinek" pojawia się, gdy istnieje podejrzenie, że pierwszy się już
      opatrzył.
      W przyadku gum Airways mamy do czynienia z drugim rozwiązaniem.
      Cały cykl opart jest na pomysle pokazania castingu na osobnika najlepiej
      oddającego działanie gumy.
      Pierwszy filmik pokazywał nam panią śpiewaczkę klasyczną. Dzięki gumie jej głos
      brzmiał czysto i klarownie, bez problemu "brała" góry i górki. Gdy już
      zaprezentowała, to co przygotowała, głos z offu, łudząco podobny do tego z
      Tele2, zaproponował, by pani wyraziła, co TAK NAPRAWDĘ robi z nią mocno
      orzeźwiająca guma. Pani na te słowa ryknęła jak lwica.

Drugi filmik: sceneria ta sama, atmosfera castingu takoż. Wychodzi pan. Już po
      jego pierwszych krokach orientujemy się, że guma sprawia iż pan ów bzyka. No
      więc pan bzyka. I piszczy butami o parkiet. My czekamy na głos, który powie
      "pokaż, co TAK NAPRAWDĘ robi z tobą guma". Czekamy, czekamy...i co? I reklama
      się kończy. A my pozostajemy z przekonaniem, że to bzykanie to coś wyuczonego, a
      pan pokaże zaraz "co tak naprawdę". I się nie doczekujemy.

W sumie każda z tych reklam jest taka sobie. Ale...mogło wyjść fajnie, gdyby
      spoty zamieniono kolejnością emitowania. A tak budowana jest dramaturgia, która
      nie znajduje rozładowania...:(
      • romy_sznajder Re: Dwie reklamy Airways 24.10.06, 23:12
        i dobrze, ze nie ma [z punktu widzenia nazwy]. czegos Ci brakuje i sie
        zastanawiasz czego. dopowiadasz sobie w glowie, tak to dziala... co z tego, ze
        dopowiadasz w stanie poirytowania. za pare dni poirytowanie zapomnisz, a spot
        bedziesz pamietac. szkoda, ze spot, a nie logo, ale wlasnie dlatego jest pewnie
        seria.
        • panisiusia Re: Dwie reklamy Airways 24.10.06, 23:17
          No ale z drugiej strony to nie traktuje się tego bzykania serio. A w tym drugim
          spocie chyba o to chodzi, że po gumie tak nas energia rozeprze, jak tego bzykacza...
        • sabeena Re: Dwie reklamy Airways 24.10.06, 23:24
          > i dobrze, ze nie ma [z punktu widzenia nazwy]. czegos Ci brakuje i sie
          > zastanawiasz czego. dopowiadasz sobie w glowie, tak to dziala... co z tego, ze
          > dopowiadasz w stanie poirytowania. za pare dni poirytowanie zapomnisz, a spot
          > bedziesz pamietac

Myslisz? Ja tam mam wrazenie kosmicznej niedorobki, strasznie mi sie te spoty
          nie podobaja. Jesli faktycznie byl w tym jakis zamysl, to jak dla mnie b.
          pokretny.

szkoda, ze spot, a nie logo, ale wlasnie dlatego jest pewnie
          > seria.

Pamietacie, byla kiedys taka reklama, grono mlodych malarzy w pracowni (studenci
          ASP lub czegos na ksztalt), maluja nagiego przystojnego mlodzienca, co na
          papierze, to i w sali, mlodzieniec jest nagi, jest przystojny, a jak wbiega
          spozniona, rowniez mloda i urodziwa studentka, owiana w zapach reklamowanego
          pachnidla. Mlodzieniec reaguje erekcja, pozostali studenci reaguja smiechem,
          widz reaguje zapamietaniem spotu. A marka? Pamietacie, co bylo tak reklamowane?
          Ja pamietam tylko, ze dezodorant (to jeszcze ta epoka byla, ze dezodorant sluzyl
          za srodek do pachnienia, a nie do zabijania potu) i chyba mial zielone opakowanie.

Z ta seria jest tak samo. Reklame moze bede pamietac, ale za Chiny (nawet teraz)
          nie przypomnialabym sobie nazwy reklamowanej gumy. Gdybyscie nie napisali, nie
          wiedzialabym, ze to Airways.
          • romy_sznajder Re: Dwie reklamy Airways 24.10.06, 23:33
            no wiec, szkoda ze spot, a nie logo. ale reklamodawcom nie zalezy na logach,
            tylko na spotach. wtedy zdobywaja nagrody i sa waznymi ludzmi z branzy reklamowej.
            • romy_sznajder Re: Dwie reklamy Airways 24.10.06, 23:45
              aa. aha. a ja pamietam. "to musial byc Impulse"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka