nowika21 03.10.06, 09:11 Dziewczyny czy robicie zakupy na allegro? Ja tak. Najczęsciej są to ksiązki, czsami ciuchy lub inne. Z kilku rzeczy nie jestem zadowolona ale w większości są to zakupy udane. A jak jest u was? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aiczka Re: zakupy 03.10.06, 09:33 Ja na razie mam same udane zakupy. Trzymam się zasady, żę jak już kupuję na Allegro, to po to, żeby zapłacić mało. Dzięki temu nawet gdyby coś się okazało klapą, to nie byłoby mi bardzo przykro. Na razie najdroższym przedmiotem, jaki kupiłam, był samowar elektryczny dla wujka, kosztował mnie z przesyłką 50zł. Poza tym książka, komiks, płyty, filmy. Głw. rzeczy, które trudno albo nie można dostać normalnie (np. wymarzona muzyka z filmów "Brat" i "Brat 2", prosto z Rosji). Odpowiedz Link Zgłoś
paenka Re: zakupy 03.10.06, 10:18 Ja do tej pory dosyc czesto korzystalam z uslug Allegro ale przestalam. Po pierwsze pobieraja strasznie wysokie prowizje od aukcji. Po drugie g** ich obchodzi gdy masz problem, odpowiadaja szablonowo i na zasadzie "nas to nie obchodzi". SPrzedawalam ostatnio perfumy CK truth. Zalaczylam zdjecie i opis. Perfumy dostalam w prezencie i p prostu byly nie trafione ale orginalne bo wmoj ojciec kupuje tylko w sephorze. Niestetyy osoba ktora zakupila ode mnie te perfumy do dzisiaj, tj ponad miesiac ma do mnie pretencje ze jej bubla wcisnelam bo niby byla w perfumerii i wykfalifikowane nosy stwierdzily ze to jest podrobka. Wkurza mnie takie os bo na aukcji bylo wszystko dokladnei napisane, rowniez napisalam ze wedlug mnie to jak opisuja wszedzie ten zapach jest nieodpowiednie i opisalam mniej wiecj wedlug mnie jaki to jest zapach a ta baba zada zwrotu pieniedzy najpierw a potem mi odesle perfumy na moj koszt. Jestem wkurzona na maksa. Bo niedosc ze kobita nie czyta aukcji, nie korzysta z opcji zapytania sie mnie o przedmiot przed zakupem to jeszcze zada abym to ja pokryla koszty wysylki i to calej ktora ona poniosla. Kobieta chyba sie nie zna na standardach handlowych. Czy ja sie myle? Zawsze gdy sie oddaje cos do reklamacji to kupujacy ponosi ewentualne koszty wysylki, taki jest koszt zakupu nieprzemyslanego :/ A no i dodam ze baba straszy mnie "interwencja osob trzecich" i jak ja mam to rozumiec? nasle na mnie kogos?? jakichs zbirow? Pod tym wzgledem allegro jest bardzo niebezpieczne bo wraz z dokonaniem zakupu kupujacy otrzymuje wszelkie dane lacznie z telefonem a mimo iz zglaszalam allegro kupujacego oni do tej pory ponad 2 tygodnie nie odzywaja sie :/ Ja to sie na swistaka wyprowadzam chyba, tam nie pobieraja kasy ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
dzagaa20 Re: zakupy 03.10.06, 15:12 No nie pobierają, ale też mniej osób jest.. więc może i będziesz miała spokój od wysokich prowizji, ale potencjalnych kupujących jest mniej... Allegro o tym wie i dlatego ma takie a nie inne prowizje, oni po prsotu wiedzą, ze są najlepsi i że mają wysoki procent klientów korzystających z takich serwisów internetowych ... :( Ja też miałam kiedyś podobny problem na allegro, gdy wystawiłam rozbite auto. Dałam cenę 1zł (bez minimalnej) i napisałam jak byk AUKCJA GRZECZNOśCIOWA - PROSZę NAJPIERW O KONTAKT PRZED LICYTACJą - czy coś w tym stylu, a baba zaczęła licytować, ludzie podbijali i cena stanęła na poziomie 400zł (za auto warte jakieś 3000zł). Wiem wiem moja wina..mogłam skończyc aukcję przed czasem, ale nie miałam wtedy dostępu do netu i zarobiłam negatywa, nie mówiac już o tym, że straszyła mnie sądami, mafiami i takimi tam :/ Moim zdaniem sprawę masz przegraną o ile nie wystawiła Ci jeszcze komentarza - na bank zarobisz negatywa, a jeśli już wystawiła, no to po prostu gdyby kiedys przyszła do Ciebie przesyłka za pobraniem - po prostu odmów odebrania i koniec... kolokwialnie mówiąc może Ci naskoczyć :D Póki co nie daj się wciagnąć w dziwne kłótnie i po prostu przemilcz sprawę... może jej sie znudzi... A co do tematu to ja tez często kupuję na allegro i czasami sprzedaję, ale to zdecydowanie rzadziej ze względu na prowizje. Staram się teraz dopilnowywać w każdej transakcji wszystkich szczegóów nawet tych najgłupszych - żeby nie być stratną na jakiejś "lewej" trasakcji, bądź przy spotkaniu ze zwykłym naciagaczem - których nawiasem mówiąc jest pełno na allegro :/ Odpowiedz Link Zgłoś
paenka Re: zakupy 03.10.06, 16:55 Od razu mi lepiej, ze ktos mnie rozumie. Licze sie z negatywem jak najbardziej, juz od samego poczatku wiedzialam ze tak to sie skonczy. Teraz po prostu nie chce sie dac naciagnac. A Allegro wykorzystuje swoja pozycje. Sa "najlepsi" a raczej "wiodacy" tylko dlatego ze byli w zasadzie pierwsi na polskim rynku i tylko dlatego. W innych krajach CZechy, Wegry itd Allegro przedzie rownie cienko co swistak u nas. Zasada prosta, kto pierwszy ten lepszy. Ale mam nadzieje, ze ludzie w koncu zmadrzeja. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: zakupy 03.10.06, 17:09 ale jednak eBay w Polsce wystartował fatalnie. Allegro wiedzie prym, bo parę lat już na rynku istnieje i dorobiło się znanej marki. jeśli chodzi o rozpoznawalność, to jest prawie monopolista. i niby fakt, ludzie mogą 'zmądrzeć', przerzucić się na coś lepszego. taki biznes bardzo łatwo założyć, właściwie każda z nas mogłaby, koszty są znikome, spróbować można :) tylko przebić się na naszym mizernym netowym rynku trudniej... bardzo mało na Allegro kupuję, dużo za to na brytyjskim eBayu (filmy bollywoodzkie, stare plakaty, jakieś różne dziwadełka). niemniej jest jedna rzecz, za którą Allegro uwielbiam - mnóóóóstwo rozrywki dostarcza :)) czytywanie opisów to sama radość czasami. Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: zakupy 04.10.06, 09:26 Mój osobisty przebój - grzybek neutralizujący niekorzystne promeiniowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
kornelia007 Re: zakupy 03.10.06, 19:11 Ja uwielbiam Allegro, kupuje tam koraliki i połfabrykanty do wyrobu bizu, a poztym ksiazki, płyty i td a ostatnio nawet kupiłam butki i jestem bardzo zadowolona :) a w allegro najbardziej lubie to ze wszystko jest podane i nie trzeba chodzic po sklepach i szukac... Odpowiedz Link Zgłoś
adsa_21 Re: zakupy 04.10.06, 09:21 tez kupuje na allegro - najwiecej ciuchow. mam kilku sprawdzonych sprzedawcow wiec ubrania ktore kupuje za zawsze bez pudla. Odpowiedz Link Zgłoś
cioccolato_bianco Re: zakupy 04.10.06, 10:05 ja kupuje czasami jakas tania bizuterie (glownie kolczyki), akcesoria (glownie torebki) czasami jakies ubranie - jesli mi na czyms zalezy, a nie ma takich sklepow w polsce. i tylko nowe rzeczy, z metkami. Odpowiedz Link Zgłoś