cover_wielki 16.02.07, 09:42 Co to wogole jest hochsztaplerstwo ? (i jak to sie pisze). Ja bym jakies przykłady poprosił, najwięcej tego to chyba w sztuce jest, się mi tak wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
urszulka_ma Re: O sztuce 16.02.07, 19:47 ciekawe pojęcie może być rzeczownikiem a może być i czasownikiem.. raczej o zabarwieniu negatywnym i chyba najczęściej kojarzy się z grą w karty..?:) ale ze sztuką też, owszem wszelkiego typu kopie i falsyfikaty przedstawianie przestrzeni, na płaskiej powierzchni, jest w pewnym stopniu też hochsztaplerstwem..:) Odpowiedz Link Zgłoś
she_5 w kwestii formalnej 16.02.07, 22:33 urszulka_ma napisała: > (hochsztaplerstwo, przyp. mój) może być rzeczownikiem a może być i czasownikiem.. hochsztaplerstwo nie może być czasownikiem gdyż jest rzeczownikiem Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma kwestie formalne 16.02.07, 23:14 ...w piątkowy wieczór? ech... > hochsztaplerstwo nie może być czasownikiem gdyż jest rzeczownikiem masz rację she, tak, to jest bardzo oczywiste no właśnie, she, Twój przypis, mój w zamyśle był inny spostrzeżenia dotyczyły znaczenia pojęcia "hochsztaplerstwo" np. oszustwo, oszust,...i czasownik - oszukiwać może teraz będzie jaśniej/czytelniej czego dotyczył wpis urszulki w wierszu o rzeczowniku i czasowniku miłego wieczoru życzę Odpowiedz Link Zgłoś
oldpiernik Re: O sztuce 17.02.07, 07:44 Opis pochodzenia słowa dałby może wyraźniejszy obraz jego znaczenia. Pierwsze skojarzenie - źródłosłów niemiecki, zbitka charakterystyczna dla tego języka: Hochstapler (od hoch – wysoki, dostojny i stapler – żebrak) Potwierdza to wersja online słownika Kopalińskiego: "hochsztapler oszust, aferzysta, kanciarz, szachraj, szalbierz, wydrwigrosz, niebieski ptak. Etym. - nm. Hochstapler 'oszust, aferzysta na wielką skalę'; hoch 'wysoki, dostojny, wytworny'; Stapler 'dawn. żebrak'. " Wydaje mi się, że sztuka może być i bywa wdzięcznym polem do popisu dla wytwornych żebraków. Niemniej, potrzeba uprawiania dyscyplin przynoszących korzyści niematerialne, jak przyjemność, radość, wzruszenie, lokuje przedziwne rodzaje aktywności w kręgu pożytecznych, albo wręcz pożądanych. Stąd ocena zawsze wiąże się z potrzebami oceniających, nie zaś z obiektywnym stanem rzeczy. Rzekł mędrek... ;0) Odpowiedz Link Zgłoś
cover_wielki Re: O sztuce 17.02.07, 11:58 Old podszedł profesjonalnie do sprawy. Dla mnie bez zaglądania w slowniki hochsztapler to taki ktoś kto mi wciska że np : jak wyleje z puszki różne trzy farby i rozdepta butami po papierze to powstaje obraz, dzieło sztuki i jest to nowatroskie spojrzenie na świat itd ble ble ble... No to tropmy hochsztaplerów :) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: O sztuce 17.02.07, 23:37 jak to mędrek, rzekł mądrze:) sztukmistrzów ostatnio dużo nowych, tak nie tylko depczą butami ale i rozbierają się i kulają w farbie:) modne ostatnio stają się performance wszelakie leżenia w lodzie nie polecam.....brrrrrrrr zimno:) upload.wikimedia.org/wikipedia/pl/d/de/Sedziaglowny.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
oldpiernik Re: O sztuce 19.02.07, 11:42 Bez zaglądania w słowniki... :0) Jeśli coś mi śmierdzi, to nie jest to DLA MNIE sztuka. Chóry zachwyconych entuzjastów tego nie zmienią. Skądinąd, mogą jednak wymusić zwrócenie uwagi na coś, czego wolałbbym nie zauważyć. :0) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma obraz czy obrazek?:) 21.02.07, 10:10 niedawno szulka dostała po nosie za.. zdrobnienia w sztuce:) na targu staroci w oko wpadł mi jeden obraz, no może rama od niego bardziej choć i obraz byl miejscami ciekawy, tak:) szczególnie "niebko" pięknie było zrobione:) podchodzę i pytam: - ile pan chce za ten obrazek? pan odpowiada: - gdyby pani zapytała o ten obraz - powiedziałbym 2 tysiące ale jeśli pani pyta o obrazek to odpowiem 1 tysiąc grzecznie podziękowałam za interesującą lekcję wykazywania różnic między obrazkiem a obrazem..:) Odpowiedz Link Zgłoś
zielona.plama złudzenia... 18.02.07, 11:45 obraz czy... zdjęcie?:) zielonezero.blox.pl/2007/02/Spotkania-w-chmurach.html#ListaKomentarzy Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: złudzenia... 21.02.07, 10:18 Corel to zdecydowanie "dostojny żebrak":) Odpowiedz Link Zgłoś
oldpiernik Re: złudzenia... 21.02.07, 16:07 nie znam tego pana chyba nie zostaliśmy sobie przedstawieni ;0) Odpowiedz Link Zgłoś
cover_wielki Re: złudzenia... 21.02.07, 16:48 he he he dobre z tym obrazem i obrazkiem ja na blogu mam obrazki to tanio jest ;) Odpowiedz Link Zgłoś
zielona.plama zgadka:) 21.02.07, 20:14 oldpiernik napisał: > nie znam tego pana > chyba nie zostaliśmy sobie przedstawieni ;0) hochsztapler on jest:) z którym zdjęciem Olda się dziś.. "zabawił"?:) zielonezero.blox.pl/2007/02/Krajobrazy.html#ListaKomentarzy Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma :) 21.02.07, 21:06 z literami szarżowała, zakroplona, ślepa plama, jeszcze chwila i z zagadki wyszłyby (z)gatki?:) Odpowiedz Link Zgłoś
oldpiernik Re: :) 22.02.07, 06:42 jeśli po sztuce ;0) za gatki mniej niż za gacie? Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: :) 22.02.07, 09:31 w sztuce handlowania obecnie, zastosowanie ma maksyma - "cena za modę" wielość zużycia tkaniny nie zawsze idzie w parze z jej wartością teraz w cenie gaciorki barchanowe:) zima wróciła.. Odpowiedz Link Zgłoś
oldpiernik bez związku 24.02.07, 07:11 W Bielsku-Białej robi furorę impreza "Szalone nożyczki". Teatr żyje inaczej. Dwa podejścia do spektaklu zakończyłem porażką. Raz z powodu braku biletów, dwa - z powodu niespodziewanego wyjazdu. Przypomniałem sobie, kiedy zapytano mnie o ewentualne plany odwiedzin. Starsze dziecko wróciło z imprezy zachwycone. Więc polecić warto, jak sądzę. OLDPROMUZA ;0) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: bez związku 24.02.07, 09:49 informacje o teatrze nie są takie całkiem bez związku.. aktorzy to chyba najwięksi w sensie pozytywnym.. specjaliści od hochsztaplerstwa ps. dostałam informacje, że za trudna moja "zgadka", poważnie?:) Odpowiedz Link Zgłoś
she_5 Re: bez związku 25.02.07, 16:01 W Łodzi "... nożyczki" tez robią furorę. Sama byłam dwa razy, młodsze dziecko - nawet trzy. I ostatnio przyszła refleksja... No, mniejsza o szczegóły, trzeci raz się nie wybiorę :-) Odpowiedz Link Zgłoś
she_5 PS. 25.02.07, 16:02 A dzisiejszy wieczór spędzimy na spektaklu "Graj, klezmerska kapelo". Mam nadzieję, że będzie miło :-). Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma naznaczony hochsztapler 27.02.07, 09:10 słyszałam o jednym takim, co to mu za karę, za grzeszki wekslowe policzki żelazem rozgrzanym naznaczono... dziś by go pewnie na listę dłużników wpisano.. Odpowiedz Link Zgłoś
paleta_barw naznaczony hochsztapler 08.03.07, 20:44 "Co najlepsze, wszystko Polsce zostawił A Krakowowi serce jak jabłko na dłoni; A skonał w Norymberdze." Tym trójwierszem Konstanty Ildefons Gałczyński skwitował w swym Poemacie biografię genialnego mistrza z Norymbergii." ..[..]"Najbliższą nam czasowo i ciągle jeszcze nie dającą się przez to obiektywnie ocenić postacią, którą do stworzenia przedstawienia "Niech sczezną artyści" z 1985 roku zainspirował przechowywany w Norymberdze gwóźdź, którym napiętnowano policzki Stwosza, jest Tadeusz Kantor. Nie zajął się w niej, co prawda Stwoszem literalnie, ale postać twórcy posłużyła mu do metaforycznego ukazania samotności artysty w trakcie aktu tworzenia. Na jednym ze szkiców do przedstawienia napisał nawet: Mistrz Wit tout court c'est moi Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma w życiu codziennym... 28.02.07, 17:40 "hochsztaplerem" jest chyba w pewnym stopniu każdy z nas?:) makarena27.wrzuta.pl/audio/u6iTD1lgxx/ Odpowiedz Link Zgłoś
oldpiernik Re: O sztuce 28.02.07, 19:07 Może by tak o sztuce, przez duże "U"? ;0) Odpowiedz Link Zgłoś
paleta_barw O sztuce? 08.03.07, 20:52 można jak o morzu, godzinami rozmawiać:) bardzo skrótowy przegląd co to jest sztuka i co się pod tym pojęciem kryje znajdziemy może tu? ale chyba mieliśmy rozmawiać o hochsztaplerstwie a nie o niej? :) Odpowiedz Link Zgłoś
oldpiernik Re: O sztuce? 10.03.07, 08:10 Sztuka zadawnia pytań: "Dlaczego sklepy otwarte 24godziny na dobę mają zamki?" Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: O sztuce? 11.03.07, 08:16 bo w tych sklepach towar wynosi się przez okno:) a dlaczego sklepy pod chmurką bez drzwi i zamków są zamknięte już o 14?:) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: O sztuce? 14.03.07, 08:47 na starą, piękną Pragę, ktoś z samolotu zrzucił wielką chusteczkę do nosa?:) dom.gazeta.pl/nieruchomosci/5,74257,3972942.html?i=5 Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: O sztuce? 14.03.07, 20:48 dlaczego? mnie się podoba Praga jako ta perełka bezjakiśtamtakich cudaków:) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: O sztuce 16.03.07, 21:06 cover_wielki napisał: > Ja bym jakies > przykłady poprosił, najwięcej tego to chyba w sztuce jest, się mi tak wydaje. uhm...w sztuce filmowej też sporawo, za chwilę zaczyna się - "Troja":) Odpowiedz Link Zgłoś
oldpiernik Re: O sztuce 17.03.07, 07:53 COby od tematu nie odchodzić. Czekam na premierę "300". Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma "COby od tematu nie odchodzić." 17.03.07, 19:16 od hochsztaplerstwa czy od Spartan?:) próby połączenia prawdy historycznej z legendami to też w pewnym stopniu hochsztaplerstwo..? Odpowiedz Link Zgłoś
cover_wielki Re: "COby od tematu nie odchodzić." 25.04.07, 00:22 a tego to nie wiem na filmie kompletnie sie nie znam Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: "COby od tematu nie odchodzić." 07.05.07, 22:52 też jakieś dwa tygodnie nie oglądałam nic na ekranie:) no, może tylko w przelocie pogodę :) Odpowiedz Link Zgłoś
oldpiernik "300" a nieprawda historyczna ;0) 08.05.07, 12:13 Świetny komiks, klasycznie rzucony na ekran. Nawet efekty krwawych zmagań pokazane w konwencji gatunku. Rewelacja. Sztuka z pewnością. Pod względem historycznym? Szmira, bzdura i bełkot. No i co teraz? Bawiłem się świetnie, bo nie chciałem studiować historii, tylko obejrzeć bajkę. Jak to się ma do oczekiwań innych widzów? Ba! Jeśli ktoś z kina bierze swą wiedzę, biada mi, bo jestem nieprzystosowany do takich źródeł. :0) Odpowiedz Link Zgłoś