27.04.03, 12:15
3. Jak poprawnie zdefiniować proste, często nadużywane słowa:
a. Bóg
b. Dobro
c. Dobroć
d. Miłość
e. Kocham
f. Mądrość
g. Prawda
Obserwuj wątek
    • agniicha Re: BDDMKMP 27.04.03, 16:28
      Moim zdaniem tych słów nie powinno się definiować. Definicje mają to do siebie,
      że pozbawiają definiowanego przedmiotu uroczych niedopowiedzeń i niedookreśleń.
      Słowa, które podajesz drogi Pablo w moim odczuciu mogą być tylko przeżywane, a
      nie definiowane. Mamy jakąś dziką manię nazywania wszystkiego co wokoło. A
      przecież jest tyle przeżyć, uczuć, odczuć, które bez słów pozostaną głębsze i
      piękniejsze, takie do chłonięcia. To to cudne uczucie, gdy zapiera dech w
      piersi i najczęściej "nie wiem, co powiedzieć". Tak więc niech Bóg pozostanie
      bosko nieodkryty, Dobroć dobra intuicyjnie, nie celowo, Miłość jedna i do
      szpiku kości. Tak jeszcze przychodzi mi do głowy: co zdefiniowane staje się dla
      każdego tym samym. W przypadku Dobra byłoby to dobre ale w przypadku Miłości...
      sama nie wiem.
      :)))
      • agniicha Re: BDDMKMP 27.04.03, 21:10
        Ah jeszcze mądrość i prawda. Ta pierwsza albo jest albo jej nie ma, niezaleznie
        od definicja a druga - Bóg jeden wie jaka ona jest :))))
        • cwi Re: BDDMKMP 27.04.03, 22:51
          Hohoho! Widzę, że wpadamy w sidła fenomenologii!
          Cwi
          • agniicha Re: BDDMKMP 28.04.03, 10:18
            Cwi przepraszam, jeśli przypadkiem i intuicyjnie w coś tam wpadam. Z drugej zaś
            strony czy nie jest prawdziwym "sidłem" juz samo określanie w co ja to niby
            wpadam?
    • kamila77 Re: BDDMKMP 28.04.03, 10:29
      a=b=c=d=e=f=g

:-)
      • pablo_slon Re: BDDMKMP 28.04.03, 15:14
        łałłłł kamilla to to mi sie bardzo podoba ....... ale to naprawde bardzo
        :-)))))))))))) pozdfrawiam :P
        • kamila77 Re: BDDMKMP 29.04.03, 10:25
          A bo ja zawsze lubiłam najprostsze rozwiązania. Trzymaj się słoniątko i nie
          kłóć sie z bratem o komputer - masz się uczyć a nie siedzieć w sieci! :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka