pablo_slon 27.04.03, 12:15 3. Jak poprawnie zdefiniować proste, często nadużywane słowa: a. Bóg b. Dobro c. Dobroć d. Miłość e. Kocham f. Mądrość g. Prawda Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agniicha Re: BDDMKMP 27.04.03, 16:28 Moim zdaniem tych słów nie powinno się definiować. Definicje mają to do siebie, że pozbawiają definiowanego przedmiotu uroczych niedopowiedzeń i niedookreśleń. Słowa, które podajesz drogi Pablo w moim odczuciu mogą być tylko przeżywane, a nie definiowane. Mamy jakąś dziką manię nazywania wszystkiego co wokoło. A przecież jest tyle przeżyć, uczuć, odczuć, które bez słów pozostaną głębsze i piękniejsze, takie do chłonięcia. To to cudne uczucie, gdy zapiera dech w piersi i najczęściej "nie wiem, co powiedzieć". Tak więc niech Bóg pozostanie bosko nieodkryty, Dobroć dobra intuicyjnie, nie celowo, Miłość jedna i do szpiku kości. Tak jeszcze przychodzi mi do głowy: co zdefiniowane staje się dla każdego tym samym. W przypadku Dobra byłoby to dobre ale w przypadku Miłości... sama nie wiem. :))) Odpowiedz Link Zgłoś
agniicha Re: BDDMKMP 27.04.03, 21:10 Ah jeszcze mądrość i prawda. Ta pierwsza albo jest albo jej nie ma, niezaleznie od definicja a druga - Bóg jeden wie jaka ona jest :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
cwi Re: BDDMKMP 27.04.03, 22:51 Hohoho! Widzę, że wpadamy w sidła fenomenologii! Cwi Odpowiedz Link Zgłoś
agniicha Re: BDDMKMP 28.04.03, 10:18 Cwi przepraszam, jeśli przypadkiem i intuicyjnie w coś tam wpadam. Z drugej zaś strony czy nie jest prawdziwym "sidłem" juz samo określanie w co ja to niby wpadam? Odpowiedz Link Zgłoś
pablo_slon Re: BDDMKMP 28.04.03, 15:14 łałłłł kamilla to to mi sie bardzo podoba ....... ale to naprawde bardzo :-)))))))))))) pozdfrawiam :P Odpowiedz Link Zgłoś
kamila77 Re: BDDMKMP 29.04.03, 10:25 A bo ja zawsze lubiłam najprostsze rozwiązania. Trzymaj się słoniątko i nie kłóć sie z bratem o komputer - masz się uczyć a nie siedzieć w sieci! :-) Odpowiedz Link Zgłoś