Dodaj do ulubionych

Telefon/smartfon

05.01.17, 19:50
Wiem, ze to nie to forum, ale zapytam.
Jakie macie telefony, smartfony, co wam pasuje, a co nie i nie kupilibyście kolejny raz.
Ja póki co mam 10 letnią zwykłą Nokie. Ponieważ nie ma wodotrysków to bateria cały czas trzyma ok. 6 dni. Nie ukrywam, ze to dla mnie duzy plus. Chciałabym może jednak coś zmienić i kupic sobie coś nowego. Może smartfon/iphon. Przynaję, że telefon to telefon i ew budzik, nie korzytam z internetu w tel. bo teraz nie mam takiej możliwości.
Napiszcie jak Wam się sprawdzają różne funkcje i modele, co warto a co jest zbędnym gadżetem. Za wszelkie spostrzeżenia będę bardzo wdzieczna smile
Obserwuj wątek
    • maruda2 Re: Telefon/smartfon 05.01.17, 20:48
      Jedno jest pewne - żaden nowy smartfon nie wytrzyma Ci bez ładowania 6 dni suspicious
      • 2bieguny Re: Telefon/smartfon 05.01.17, 21:11
        To już wiem wink
        • maruda2 Re: Telefon/smartfon 05.01.17, 21:22
          Niewiele więcej potrafię pomóc. Też długo się broniłam przed czymś nowoczesnym i dotykowym. W końcu się zdecydowałam. Mam Nokię Lumia 635 z windowsem. Choć podobno android jest lepszy.
          I tak, wiem, jest już przestarzała suspicious
      • gwen75 Re: Telefon/smartfon 05.01.17, 21:20
        Nieprawda. Zależy jak się go używa i czy są wyłączone nieużywane funkcje (GPS, transmisja danych, wi-fi). Jakby tylko dzwonić sporadycznie to taki smartfon spokojnie wytrzyma tydzień albo i dwa wink
        • maruda2 Re: Telefon/smartfon 05.01.17, 21:24
          O matko Gwen ! Można też można też w ogóle go nie używać i wtedy wytrzyma jeszcze dłużej tongue_out Ale chyba nie o to mnie i autorce wątku chodziło.
          • gwen75 Re: Telefon/smartfon 05.01.17, 21:28
            Skoro autorka nie zamierza korzystać z internetu to bateria będzie jej trzymała dłużej wink
            • gwen75 Re: Telefon/smartfon 05.01.17, 21:30
              I ile jest takich ludzi, co mają wypasione telefony na abonament a tylko dzwonią i ewentualnie piszą SMSy... Wielu takich jest wink
            • maruda2 Re: Telefon/smartfon 05.01.17, 21:31
              A gdzie wyczytałeś, że nie zamierza ? Teraz nie korzysta, bo nie ma możliwości.
              • gwen75 Re: Telefon/smartfon 05.01.17, 21:34
                Tu:

> Przynaję, że telefon to telefon i ew budzik, nie korzytam z internetu w tel. bo teraz nie mam takiej możliwości.

wink
                • maruda2 Re: Telefon/smartfon 05.01.17, 21:40

> A to przeczytałeś suspicious

Przynaję, że telefon to telefon i ew budzik, nie korzytam z intern
                  > etu w tel. bo teraz nie mam takiej możliwości.
                  • gwen75 Re: Telefon/smartfon 05.01.17, 21:45
                    I nadal nie wie kiedy i gdzie mogłaby z internetu korzystać (wypowiedź poniżej) wink
        • witrood Re: Telefon/smartfon 05.01.17, 21:24
          Smartfon bez internetu to lekka porażka. wink
        • silencjariusz Re: Telefon/smartfon 05.01.17, 21:31
          A z tańszych co polecisz?
          • witamina_b12 Re: Telefon/smartfon 05.01.17, 21:35
            Kruger Matz - polski smartfon mam już 2 model.
            • silencjariusz Re: Telefon/smartfon 05.01.17, 21:54
              A dokładniej?
              • witamina_b12 Re: Telefon/smartfon 05.01.17, 22:09
                Teraz mam flow4s poniżej 500 zł z kosztami przesyłki z allegro
                • silencjariusz Re: Telefon/smartfon 05.01.17, 22:14
                  No i bateria ile wytrzymuje?
                  • witamina_b12 Re: Telefon/smartfon 05.01.17, 22:29
                    Zależy ile i jak korzystam. Jak głownie do dzwonienia sms to 2-3 dni. Jak siedzę w necie to 1.
                    • silencjariusz Re: Telefon/smartfon 05.01.17, 22:35
                      I wszystkie smartfony trzeba ładować co 2-3 dni?
                      • to_ja_pisze Re: Telefon/smartfon 05.01.17, 22:41
                        nie, większość trzeba ładować codziennie wink)) jak dużo korzystasz
                      • witamina_b12 Re: Telefon/smartfon 05.01.17, 22:41
                        Nie wiem nie miałam wszystkich wink
                        • silencjariusz Re: Telefon/smartfon 06.01.17, 20:01
                          Trochę poczytałem o Krugerach i jakoś wychodzi mi, że są strasznie awaryjne.
                      • gwen75 Re: Telefon/smartfon 05.01.17, 22:42
                        Nie wszystkie, zależy od włączonych funkcji, włączonych usług, pojemności baterii, stopnia optymalizacji systemu itp. Mój przy umiarkowanym korzystaniu spokojnie wytrzymuje tydzień. No ale mój smartfon jest zrootowany i powywalałem wszystkie śmieciowe aplikacje producenta wink
                        • to_ja_pisze Re: Telefon/smartfon 05.01.17, 22:47
                          ostatnio w towarzystwie rozpoczął się temat wytrzymałości baterii w smartfomach i rekord 2 dniowy należał do Huwaweia, ale podejrzewam właścicielkę o to , że nie korzysta za wiele z internetu smile))
                          androidy te ze średniej półki np. LG K 8 czy Samsung J5 mają dobre baterie, ale tam nie hula internet zbyt błyskotliwie
                          • gwen75 Re: Telefon/smartfon 05.01.17, 22:54
                            Są ludzie, którzy nigdy nie wyłączają transmisji danych czy wi-fi, no to ile ma im ten telefon działać? wink
                            • to_ja_pisze Re: Telefon/smartfon 05.01.17, 22:59
                              gwen jak telefon ma ponad rok to cudów nie ma, możesz wyłączać wszystko i będzie siadać bateria.
                          • tdf-888 Re: Telefon/smartfon 05.01.17, 22:54
                            a ty tojka dajesz coś na orkiestrę Owsiaka?
                            • to_ja_pisze Re: Telefon/smartfon 05.01.17, 22:59
                              jak to się ma do tematu przewodniego?
                              • tdf-888 Re: Telefon/smartfon 05.01.17, 23:07
                                a mówiłem Ci już kiedyś ze to nieładnie odpowiadać pytaniem na pytanie?
                                • to_ja_pisze Re: Telefon/smartfon 05.01.17, 23:12
                                  ale już chyba ustaliliśmy że w tych konwersacjach nie ma żadnych zasad?
                                  • tdf-888 Re: Telefon/smartfon 05.01.17, 23:14
                                    no to skoro to ustaliliśmy to po co zadajesz takie naiwne pytanie?
                                    • to_ja_pisze Re: Telefon/smartfon 05.01.17, 23:16
                                      naiwne jest pytanie co ma piernik do wiatraka?
                                      co ma smartfon do Owsiaka?
                                      sam nie wiesz czemu pytasz
                                      • tdf-888 Re: Telefon/smartfon 05.01.17, 23:21
                                        wiem wiem. dopełniam sobie twój portret psychologiczny.
                                        myślę że dałaś (boś podatna na trendy) a teraz nie dajesz
                                        • to_ja_pisze Re: Telefon/smartfon 05.01.17, 23:28
                                          guzik o mnie wiesz
                                          zresztą to i tak nie ma znaczenia bo te nasze utarczki to nie jest jest objaw żadnego tam czubienia się tyko naprawdę nielubienia się-wyjaśniam dla postronnych gdyby mieli jakieś wątpliwości
                                          • tdf-888 Re: Telefon/smartfon 05.01.17, 23:30
                                            nie lubię cie bo jesteś oportunistka
                                            • to_ja_pisze Re: Telefon/smartfon 05.01.17, 23:39
                                              ja z wielu względów cię nie lubię, choćby z tego względu, że nigdy nie odpuścisz, jak się do kogoś dopniesz to zamęczysz aż sobie da spokój i sobie pójdzie stąd w pizdu

bo od wielu lat jak sobie tu próbuję normalnie z kimś pisać ZAWSZE wyskakujesz zza rogu i mnie zaczepiasz, za mnóstwo chamskich tekstów na przestrzeni tych lat

poza tym nienawidzę pasożytów
                        • witamina_b12 Re: Telefon/smartfon 05.01.17, 23:03
                          A korzystasz z codziennie z netu w tel? W sensie forum e-mail itp?
                          • gwen75 Re: Telefon/smartfon 05.01.17, 23:18
                            Prawie codziennie, ale mam np. całkowicie wyłączoną autosynchronizację (brak powiadomień z FB czy poczty itp.) - nie potrzebuję tego. Mam świadomość co może drenować baterię i wyłączam niepotrzebne mi funkcje wink
                            • gwen75 Re: Telefon/smartfon 05.01.17, 23:21
                              I jak korzystam z netu to max. 20 minut w drodze do/z pracy, a nie kilka godzin w domu wink
                              • witamina_b12 Re: Telefon/smartfon 05.01.17, 23:24
                                No to ładujesz laptopa zamiast telefonu wink
                                • gwen75 Re: Telefon/smartfon 05.01.17, 23:33
                                  Nie mam laptopa. W domu tylko komputer stacjonarny wink
          • gwen75 Re: Telefon/smartfon 05.01.17, 21:39
            Wolę nie polecać, bo każdy lubi coś innego, ale jakbym miał teraz coś kupić to na pewno bym się skoncentrował na solidnych i sprawdzonych markach typu Samsung, Sony, seria Moto firmy Lenovo (dawniej Motorola). I nie wiem co to jest tanio. Dobry telefon można kupić za 500-700 zł, choć sam wybrałbym pewnie droższy wink
            • 2bieguny Re: Telefon/smartfon 05.01.17, 21:42
              No to plec, napisz, może być droższy, po prostu się nie znam, nie oriientuje i chciałabym poznac opinie innych osób, bardziej "oblatanych" w temacie.
    • 2bieguny Re: Telefon/smartfon 05.01.17, 21:40
      No dobrze, poczytałam, to może ktoś coś jednak poleci, albo napisze co warto a co nie warto. A kiedy korzystacie z internetu w smartfonie? W pracy totalnie nie mam czasu, a gdybym nawet miała, to wszędzie mam komputer z internetem. Potem przychodzę do domu i mam laptopa. Fakt, ze gdy gdzieś wyjeżdżam to czasem by się przydał, żeby skorzystać i internetu, ale to się zdarza kilka razy w roku. Może bym zdjęcia robiła, bo byłby pod reka aparat w telefonie.
      • witamina_b12 Re: Telefon/smartfon 05.01.17, 21:42
        W domu zamiast odpalać kompa. Czasem poza domem by sprawdzić rozkład ztm, kino, adres itp.
      • witrood Re: Telefon/smartfon 05.01.17, 21:45
        Jeździsz koleją? Jest fajna aplikacja bilkom z rozkładami. Nawigacja Ci potrzebna? Szukasz czegoś na mieście? To masz wtedy google map. Wyjeżdżasz gdzieś, gdzie nie ma internetu? To wtedy używasz do wszystkiego. Poza tym pocztę można sobie ustawić. Itd. itp.
        • witrood Re: Telefon/smartfon 05.01.17, 21:46
          Mnie się nawet zdarzało w przerwie w teatrze sprawdzać, o czym dana sztuka zdaniem autora/reżysera ma być. wink
          • szarlotka_ja Re: Telefon/smartfon 05.01.17, 21:54
            Mnie się raz zdarzyło na forum zajrzeć z telefonu, hehe tongue_out.
            • tdf-888 Re: Telefon/smartfon 05.01.17, 22:02
              ja to laptopa nie włączam jak chce sobie net poprzeglądac tylko gdy trzeba fotkę upnac wink
              • mavika_88 Re: Telefon/smartfon 05.01.17, 23:51
                Co masz na mysli piszac upnac fotke?
                • tdf-888 Re: Telefon/smartfon 05.01.17, 23:55
                  upload
                  na dysk google owszem z telefonu izi ale teraz zacząłem przez te stronkę żeby się od razu wyświetlało i nie próbowałem tego zapodawac z telefonu bezpośrednio tylko robie fotę wysyłam na kompa i z niego uploaduje
                  • mavika_88 Re: Telefon/smartfon 06.01.17, 00:09
                    Z poczatku myslalam ze na forum zaladowac wink
                    Ja praktycznie tylko na tel. Na lapku to filmy ogladan lub tak jak teraz muzyka leci. Sama sie wylaczy jak bateria padnie wink specjaknie odlaczylam kabelek by juz z wyrka nie schodzic ^^
                    No ale na dysk tez mozna wrzucic z tel
                    • tdf-888 Re: Telefon/smartfon 06.01.17, 00:13
                      no to na dysk google wrzucam bezpośrednio z telefonu. na te stronkę co teraz wrzucam pewnie też ale musiałbym jakaś apke zainstalować a takie rzeczy robie gdy już nie mam wyjścia
                      • mavika_88 Re: Telefon/smartfon 06.01.17, 00:25
                        smile

Duzo zeobiles zdjec swoim telefonem ?
                        Pod katem robienia zdjec moj tel oceniam b. Zle. Tzn na pewno z bliska jakosc jest fatalna. Nie ma makro. Poprzednie starcie byly duzo lepsze.
                        Aparacik foto spoko. Daje rade smile ale w tel jest jednak potrzebny w miare dobry aparat.
                        • tdf-888 Re: Telefon/smartfon 06.01.17, 00:33
                          a skąd ja mam wiedzieć ile zdjęć zrobiłem telefonem?
                          ale pewnie mniej niż ty bo nie robie miliona idiotyzmow tongue_out
                          nie mam dodatkowej karty pamięci i usuwam na bieżąco. przecież ja te zdjęcia robie dla was nie dla siebie tongue_out nie mam zamiaru do nich wracać ☺
                          • mavika_88 Re: Telefon/smartfon 06.01.17, 00:46
                            A i jednoczesnie nie robisz nic na co warto zwrocic wieksza uwage. Nic wvTwpich zdj. tworczego. W Moim wczesniejszym tel gdy weszlam w szczegoly zdj przy nazwie byl podany nr ktore to w kolejnosci bylo zdjecie. Teraz zerknelam do aktualnego tel i tez jest numer ale nie pokrywa sie z iloscia robionych zdjec uncertain
                            No to...
                            DN
                            • tdf-888 Re: Telefon/smartfon 06.01.17, 01:01
                              juz idziesz spać? przecież jutro wolne...
                              a co ja mam robić twórczego jak są zawodowi artyści? cykam se przy okazji i tyle. bezrefleksyjnie. przecież nie będę się rozczulal nad jakimiś kwiatkami czy innymi pierdolami
                              • mavika_88 Re: Telefon/smartfon 06.01.17, 01:12
                                Juz tongue_out senna sie zrobilam.
                                A jutro to moze gdzies miedzy sporego luda wybede.
                                Do kosciola trzeba wstac big_grin
                                Spiacam. Opuszczam Cie Tedeefieł.
                                DN
                                • mavika_88 Re: Telefon/smartfon 06.01.17, 01:19
                                  Lapek jeszcze chodzi (muzyka). Zobavzymy kto wczesniej odpadnie on czy ja. Juteo napisze big_grin
                                  • mavika_88 Re: Telefon/smartfon 06.01.17, 08:44
                                    Laptop wszesniej padl tongue_out a potrm ja...
                                    • tdf-888 Re: Telefon/smartfon 06.01.17, 09:49
                                      i juz wstalas? no no...
                                      • mavika_88 Re: Telefon/smartfon 06.01.17, 11:20
                                        Juz juz wink
                                        A nawet juz przywedrowalam. Ale mroz po policzkach daje. Mimo wszystko pogoda przyjemna. Slonecznie smile.haha chyba mialam odnowienie chrztu suspicious tak mnie ksiadz trzepnal woda. Chyba za wszystkie czasy. Poszlam na pierwszy rzut gdy kropidlo kolejny raz zamoczyl. Okulary mokre... pol twarzy... Wlosy...Nawet woda swiecona dostala sie na oczy. Widocznie wartalam ze tak woda zostalam poswiecona. Ja grzesznica wink mniej chyba mnie zmoczono na smigusa dyngusa big_grin
                            • tdf-888 Re: Telefon/smartfon 06.01.17, 15:56
                              mawi, z dzisiaj smile
                              https://i.imgur.com/yXe7bL9.jpg
                              • mavika_88 Re: Telefon/smartfon 06.01.17, 17:27

A to moje z dzisiaj wink nos wielkosci dwoch butow big_grin

https://zmniejszacz.pl/zdjecie/2017/1/6/7061085_IMG_20170106_152902.jpg
                                a to... stajac na jeziorku wink
                                Policzki mi zamarzly. Ogolnie... nawet cieplo big_grin jak na taki mroz.
                                https://zmniejszacz.pl/zdjecie/2017/1/6/7061152_IMG_20170106_152733.jpg
                                • tdf-888 Re: Telefon/smartfon 06.01.17, 17:48
                                  maluuuutko tego śniegu
                                  • mavika_88 Re: Telefon/smartfon 06.01.17, 18:14
                                    No cos Tyyyy. Jakie malutko. Mialam buty trekingowe za kostke a i tak nieraz do srodka mi sie nasypalo suspicious sporo sniegu.
                              • mavika_88 Re: Telefon/smartfon 06.01.17, 17:35
                                A tak w ogole.... woesz co to sa za ptaki? Ja z poczatku patrzac na to zdj nie moglam rozgryzc gdzie one maja zadek big_grin w ktorym leca kierunku.
                                Teraz tak sie zastanawiam...
                                Wiesz?
                                • tdf-888 Re: Telefon/smartfon 06.01.17, 17:49
                                  chyba gęsi
                                • tdf-888 Re: Telefon/smartfon 06.01.17, 17:49
                                  a przyblizalas foto?
                                  • mavika_88 Re: Telefon/smartfon 06.01.17, 18:11
                                    Tak. Oczywiscie smile
                                    Dzieki czemu zobaczylam gdzie maja glowe ;p
                                    Tez pomyslalam o gesiach. Pytanie jakie.... pierwsza na mysl przyszla mi ges zbozowa. Pytanie... czy to sa nasze? Nie odlecialy? Watpie. Byc moze to sa jakies z polnocy. Jak bedzie mi sie chcialo to poszukam w necie. Chyba ze... Sil sie odezwie wink co to skrzydlatych... dzisiaj zrobilam im obiad. Roztopilam smalec. Wsypalam platki owsiane i pszenne oraz orzechy wloskie a potem do pojemniczka wrzucilam. Jeszcze zaden ptak nie przyszedl ;p obrazily sie na mnie wink dalam w nietypowym miejscu. Gdzie nigdzie nie dawalam. Jesli nie znajda... pojde powiesic im danie na jablonke smile juz gdy robilo soe zimno... jeszcze miesiac a nawet dewa mies temu przylecialy sikorki na jablonke i skrzeczaly. Za wczesnie bylo. Nie bede ich uczuc gdy warunki nie byly im jeszcze takie straszne suspicious
                                    • tdf-888 Re: Telefon/smartfon 06.01.17, 18:24
                                      sorry to są jednak na 99% łabędzie
                                      niezły szum był jak leciały a poza tym było ich więcej tylko złapałem jedna grupkę
                                      • mavika_88 Re: Telefon/smartfon 06.01.17, 18:30
                                        Hmm tez pomyslalam o labedziach bo maja dosc dlugie szyje. Gesi az takich nie maja. Bardziej krepe sa w budowoe. Zmylily mnie troche ich glowy. Bo wygladalo jakby mialy mieco ciemniejsze. Stad pomyslalam o gesiach. Wszystko przez kiepska jakos zdjecia tongue_out na jakim zoomie robiles?
                                        • tdf-888 Re: Telefon/smartfon 06.01.17, 18:35
                                          10x
                                      • silencjariusz Re: Telefon/smartfon 06.01.17, 18:40
                                        Też tak sądzę. Według mnie to łabędź niemy. Gęś zbożowa jest ciemniejsza. W Polsce na przelotach. Jeżeli zimuje to raczej na zachodzie.
                                        • mavika_88 Re: Telefon/smartfon 06.01.17, 18:55
                                          Wiedzialam ze mozna na Ciebie liczyc smile
                                          Dzisiak gile widzialam.
                                          Dokarmiasz ptaszory? Ja dzisiaj zaczelam ale one jeszcze nie zaczely sie czestowac. A tak sie staralam gotujac im smalec ze smakolykami wink
                                          • silencjariusz Re: Telefon/smartfon 06.01.17, 19:00
                                            Nie.wink
                                            • mavika_88 Re: Telefon/smartfon 06.01.17, 19:01
                                              A masz zamiar ? ;P
                                              • silencjariusz Re: Telefon/smartfon 06.01.17, 19:02
                                                Nie. wink
                                                • mavika_88 Re: Telefon/smartfon 06.01.17, 19:26
                                                  Silo len tongue_out
                                                  Jaki powod? Nie uwazasz tego za dobry pomysl ? Czy po prostu Ci sie nie chce ;P jak sie juz zacznie dokarmiac... to ptaki powinny miec pelny pasnik codziennie.
                                                  • silencjariusz Re: Telefon/smartfon 06.01.17, 20:37
                                                    Wieszałem kiedyś słoninę. Ale że krukowate z niej tylko korzystały to już słoniny nie będzie.
                                                  • apersona Re: Telefon/smartfon 07.01.17, 20:10
                                                    krukowatych nie dokarmiać?
                                                  • silencjariusz Re: Telefon/smartfon 07.01.17, 20:28
                                                    Ja ich nie lubię.tongue_out
                                                  • mavika_88 Re: Telefon/smartfon 07.01.17, 21:44
                                                    Co do dokarmiania....
                                                    Dzisiaij sikoreczki wyczaily moj pasnik wink dopiero dzisiaj suspicious po 24 godz... chyba juz zwatpily ze cos ode mnie dostana. A jednak wink . Wystarczy ze jedna sie pojawi a za chwile male stadko. Do tego kowalik.
                                                    Na razie wiele nie skorzystaly, dosc pozno sie zorientowaly wink
        • witamina_b12 Re: Telefon/smartfon 05.01.17, 21:47
          Nawet sympatia ma specjalną mobilną aplikację wink)))
      • maruda2 Re: Telefon/smartfon 05.01.17, 21:52
        Wtedy, gdy nie mam pod ręka laptopa. Czyli np. w tramwaju wink Albo ogólnie w drodze. Ja np. bardzo sobie cenię, że mogę sprawdzić trasę/mapę dzięki nawigacji w telefonie. Dobrze mi się to sprawdza w obcych miejscach, miastach, których nie znam, a błądzić czy dopytywać ludzi niespecjalnie lubię. Korzystam też z aplikacji bankowej w telefonie.
      • aminokwasik_6 Re: Telefon/smartfon 06.01.17, 21:17
        Huawei P8, prawie idealny. Prawie robi jednak spora roznice bo problem z wifi. Reszta dziala az milo, stabilny, duza pamiec telefonu, bateria przy duzym uzytkowaniu trzyma i to 2-3 dni. Cena obecnie chyba tez przyzwoita. Samsung J7- 2016 bardzo przyjemny, szybki, nie zawiesza sie, wifi dziala plynnie, bateria rowniez dobrze trzyma ale duzy i troche kosztuje. Samsung J5 podobno tez bardzo fajny, tylko nie orientuje sie czy J5 samo czy z 2016. Najlepszy byl BB, rewelacyjny, intuicyjny, to ja w wiekszosci decydowalam co gdzie mam zapisac, bez androida /bylo pieknie/. Slabe strony, bateria, obecne BB sa ogromne, system operacyjny android /tu wybor co kto lubi/ i cena zaboli kieszen. I to co bylo piekne, bez ubezpieczen, bez tlumaczen...bodajze do roku spadl, ciezko przezyl ten upadek to po zgloszeniu przysylano nowy.
    • szarlotka_ja Re: Telefon/smartfon 05.01.17, 21:46
      Przez lata używałam nokii. Uwielbiałam ten telefon, aż w końcu odszedł do komórkowego nieba.
      Wtedy w salonie polecili mi smartfon sony xperia ale nie pamiętam numeru. I to był najgorszy telefon w moim życiu... Pomijając to, że wiecznie się wyłączał to jeszcze nic mu nie działało jak się patrzy. Po dwóch reklamacjach miałam dość i dokończyłam umowę na jakimś starym telefonie.
      Teraz, od niedawna, mam elg i nawet nie jest najgorszy wink.
      W sumie z telefonami nigdy nie szalałam - zawsze ten za złotówkę brałam, także ni ma co narzekać big_grin.
    • to_ja_pisze Re: Telefon/smartfon 05.01.17, 21:55
      Kiedyś tylko Samsung. Ostatnio testowałam LG z średniej półki tu bardzo miłe zaskoczenie.
      Mam też Nokię Lumię z Windowsem. Byłam cały czas przyzwyczajona do adroida, więc przestawienie się na Windowsa było ciekawe, ale teraz lubię z tego telefonu korzystać.
      Do czego telefon nowszej generacji? No do wszystkiego. Jestem na mieście i potrzebuję sobie zrobić przelew albo potrzebuję GPS-a bądż sprawdzić co zaraz grają w kinie, do słuchania muzyki, do nauki online języków obcych np. w pociągu, do przeglądania głupot i robienia zdjęć smile
      • tdf-888 Re: Telefon/smartfon 05.01.17, 22:00
        a ja jeszcze nigdy nie skorzystałem z bankowości w telefonie - nie ufam.
        • maruda2 Re: Telefon/smartfon 05.01.17, 22:03
          Ja musiałam.
        • gwen75 Re: Telefon/smartfon 05.01.17, 22:14
          To strasznie wygodne. Można sobie szybko sprawdzić czy wypłata już wpłynęła, szybko doładować telefon, wypłacić przez Blik bezpłatnie kasę w bankomatach kilku banków itd. wink
          • to_ja_pisze Re: Telefon/smartfon 05.01.17, 22:20
            można mięć bilet do kina czy na pociąg w telefonie
            • tdf-888 Re: Telefon/smartfon 05.01.17, 22:24
              a jak ci telefon ukradna albo telefon się rozladuje? ja to wszystko ko bicie do pracy przesyłam i każe wydrukować i nosic (bo sam nie mam drukarki tzn. kiedyś miałem nawet dwie ale atrament wysechl)
              • to_ja_pisze Re: Telefon/smartfon 05.01.17, 22:37
                jak wysycha atrament to się kupuje nowy tusz i tyle,

w większości pociągów teraz można spokojnie załadować telefon,a jak się telefon zepsuje to zwykle mam jeszcze inny gdzieś w torebce i zadziała smile
                sama przyznam, że wolę jednak na wszelki wypadek wydrukować, ale jak w biegu nie zdążę to nie robię dramy i korzystam ze smartfona

ostatnio jak jechałam z całym wagonem małolatów i nikt z nich nie miał wydrukowanego biletu-oni już nie uznają w ogóle takich staroświeckich metod działania.
                • tdf-888 Re: Telefon/smartfon 05.01.17, 22:42
                  a gdzie toja jechała? 😆
                  • to_ja_pisze Re: Telefon/smartfon 05.01.17, 22:43
                    daleko
                    • tdf-888 Re: Telefon/smartfon 05.01.17, 22:45
                      ja do krakowa niedługo jadę pędolino. jedyny kierunek w którym czasowo opłaca się wsiąść w pociąg
          • tdf-888 Re: Telefon/smartfon 05.01.17, 22:22
            a czy to normalne że w telefonie mi się wyświetlają reklamy tego czegoszukalem w ostatnim czasie? nie wierzę w te zabezpieczenia. czuje jak grilluja mnie mikrofale 😉
            • gwen75 Re: Telefon/smartfon 05.01.17, 22:32
              Normalne, to reklamy Googla oparte na zainteresowaniach wink
              • witamina_b12 Re: Telefon/smartfon 05.01.17, 22:36
                Na ciasteczkach... I szpiegowanie. Ale tak to normalne :p
              • tdf-888 Re: Telefon/smartfon 05.01.17, 22:36
                a nie da się jakoś tego usunąć?
                • witamina_b12 Re: Telefon/smartfon 05.01.17, 22:40
                  Porozmawiaj z analitykiem internetowym kiedyś to Ci włosy dęba staną ile danych o sobie przekazujemy. Chodząc po sieci i do czego oni to wykorzystują.
                • gwen75 Re: Telefon/smartfon 05.01.17, 22:47
                  tdf-888 napisał:

> a nie da się jakoś tego usunąć?

Jest aplikacja "Ustawienia Google" i tam zakładka "Reklamy". Można wyłączyć reklamy oparte na tym jakie strony przeglądasz i czym się interesujesz. I ogólnie można się pozbyć prawie wszystkich reklam, np. jest taka aplikacja jak AdAway, ale trzeba mieć zrootowany telefon by zadziałała wink
                  • apersona Re: Telefon/smartfon 07.01.17, 20:14
                    jak się rootuje?
                    • gwen75 Re: Telefon/smartfon 07.01.17, 20:44
                      Na necie są instrukcje, inne dla każdego modelu telefonu. Zwykle producenci pozwalają odblokować bootloader (początkowy program, który weryfikuje oryginalność systemu), ale wiąże się to z utratą gwarancji. Potem wgrywa się custom recovery i z poziomu recovery trzeba wgrać jakąś aplikację to uzyskiwania roota, np. SuperSu.
                      Po uzyskaniu roota, użytkownik ma w telefonie prawa administratora i może np. usunąć niepotrzebne mu aplikacje systemowe. Ma pełną kontrolę nad systemem.
                      Z poziomu recovery można również wgrać na telefon jakiś inny, alternatywny system, np. CyanogenMod.
                      Są to jednak czynności, których nie powinien wykonywać niezaawansowany użytkownik, ponieważ można nieodwracalnie uszkodzić telefon.
    • witrood Re: Telefon/smartfon 05.01.17, 22:28
      Tak a propos to niedługo kończy mi się umowa i też muszę nowy telefon dobrać. Wybrać to ja sobie wybiorę, tylko nie pamiętam, które to są te z wybuchającą baterią, co w samolotach są zakazane? Wiem, że Samsung Galaxy. Ale który?
      • witamina_b12 Re: Telefon/smartfon 05.01.17, 22:31
        Galaxy note 7
      • tdf-888 Re: Telefon/smartfon 05.01.17, 22:31
        ja tam do samolotu bez konieczności nie wsiade. prezydenta nam zamordowali
        • witrood Re: Telefon/smartfon 05.01.17, 22:36
          No taaa... A przez ocean to czym? Kajakiem? wink
          • tdf-888 Re: Telefon/smartfon 05.01.17, 22:40
            gdyby mi się kiedyś zamarzylo to bym wybrał prom. wycieczka za ocean to dla mnie taka abstrakcja ze mogę płynąć tam te dwa tygodnie smile
        • witamina_b12 Re: Telefon/smartfon 05.01.17, 22:38
          Chyba Tobie.... suspicious
      • tdf-888 Re: Telefon/smartfon 05.01.17, 22:44
        kupować telefon z abonamentem to trzeba się nie znać. tylko prepaid
    • jovian Re: Telefon/smartfon 05.01.17, 23:46
      Xiaomi - w rozsądnej cenie bez zbytnich bajerów, konkretny model to już do wyboru indywidualnie, ale wszystko co potrzebne jest. Można kupić w Polsce (od niedawna), można też sobie sprowadzić bezpośrednio od Chińczyków - będzie taniej.
      Za rekomendację może posłużyć fakt że sporo pracowników technicznych jednego z wiodących operatorów tego sprzętu używa - i nie dlatego że dostali od firmy, sami sobie kupili. wink
      • witamina_b12 Re: Telefon/smartfon 06.01.17, 08:59
        Ale te z Polski to od 900 zł się zaczynają. Sporo.
        • jovian Re: Telefon/smartfon 07.01.17, 16:00
          To jeszcze miał być za póldarmo? A to ja przepraszam. big_grin
          • witamina_b12 Re: Telefon/smartfon 07.01.17, 17:24
            Ależ wodzu co wódz! wink
    • tretek Re: Telefon/smartfon 06.01.17, 09:58
      Ja od wakacji mam Sony M4 aqua. Moją wysłużoną nokię zgubiłem w Bieszczadach i po powrocie poszedłem do sklepu kompletnie zielony w temacie smartfonów i koniec końców wziąłem ten. W gruncie rzeczy ze względu na wygląd no i na cenę. Podoba mi się ta minimalistyczny design tych telefonów. I jest mega cieniutki, chodzi o gabaryty smile Po powrocie do domu wszedłem na forum i poczytałem o tym aparacie. Co się okazało? Strasznie ludzie psy na nim wieszają. No to ładnie pomyślałem, ale wtopa sad Tym czasem telefonik jak na razie działa bezproblemowo. Ładuję go co dwa dni, to chyba standard. jak nie siedzę na necie za dużo to co trzy. Myję go pod bieżącą wodą z płynem do naczyń albo żelem pod prysznic, to zależy gdzie smile No i co, niech tam sobie działa jak najdłużej smile Aaaa. przez miesiąc zastępował mi komputer, bo laptopik zrobił padakę. Spokojnie daje radę smile
      • mavika_88 Re: Telefon/smartfon 06.01.17, 11:52
        Od kiedy to myje sie telefon big_grin
        • 2bieguny Re: Telefon/smartfon 06.01.17, 12:02
          Poczytałam, teraz musze się wybrać do salonu i naocznie dotykowo pogladac jakies modele smile Póki co, chociaż mróz u mnie tylko -8 wybywam z domu smile Wszystkim zyczę miłego długiego weekendu o ciepło każdy musi zadbac we własnym zakresie smile
          • witrood Re: Telefon/smartfon 06.01.17, 14:14
            Dziś nie obejrzysz. Zamknięte. wink
        • tretek Re: Telefon/smartfon 06.01.17, 12:07
          no przecież się nie obiera wink
    • tdf-888 Re: Telefon/smartfon 06.01.17, 15:53
      telefonem robione wink
      przed chcwilą. to moje pierwsze żarcie dziś
      https://i.imgur.com/qWZkLbv.jpg
      • tdf-888 Re: Telefon/smartfon 06.01.17, 16:50
        no to skaczemy
        drive.google.com/file/d/0B9d8CQlgpMvnZENWZWJqbEhla28/view?usp=drivesdk
        • mavika_88 Re: Telefon/smartfon 06.01.17, 17:51
          Nie wchodze na link tongue_out wink
          Dobrze skoczylismy smile wszyscy w 30 stce
          • tdf-888 Re: Telefon/smartfon 06.01.17, 18:09
            to żałuj bo nie obejrzysz fajnego zdjęcia wink
            • mavika_88 Re: Telefon/smartfon 06.01.17, 18:12
              Nie zaluje big_grin boje sie wchodzic w linki.... tak jak Ty wink
              • tdf-888 Re: Telefon/smartfon 06.01.17, 18:23
                a tak swoją drogą to mógłby trener Kamilowi obniżyć belkę przed ostatnim skokiem
                • mavika_88 Re: Telefon/smartfon 06.01.17, 18:33
                  Ej.cos Ty. Az tak to sie nie przeklada. Lepiej mimo wszystko skakac z wyzszej belki. Zbyt maloa punktow. Nie rekompensuje to odleglosci. Na pewno jesli jest zbyt niska belka a teraz i tak juz z dosc niskiej skacza.wlasnie kotek skoczyl wink
                  • tdf-888 Re: Telefon/smartfon 06.01.17, 18:36
                    a jak przeskoczyć skocznie i nie wyląduje pięknie?
                    lepiej obniżyć i punkty zdobyć
                    • tdf-888 Re: Telefon/smartfon 06.01.17, 18:38
                      hahaha hahaha
                      tande się spalił! !!!
                      jjjeeeeee
                      • tdf-888 Re: Telefon/smartfon 06.01.17, 18:42
                        żyła trzeci dziś wow
                        • mavika_88 Re: Telefon/smartfon 06.01.17, 18:48
                          Noooo smile dwaj mu pomogli TANDE I TEPES
                          A w turnieju 2 smile wierzylam w piernika
                    • mavika_88 Re: Telefon/smartfon 06.01.17, 18:45
                      A wiesz ze jak jest zbyt niski rozbieg to nie ma szans wyciagnac dobrej odleglosci?
                      Nie przeskoczyl tongue_out
                      • tdf-888 Re: Telefon/smartfon 06.01.17, 18:48
                        rozjebali ten turniej nasi smile
                        gdyby tande wyglebil to kot by był 3 w turnieju lol
                        • mavika_88 Re: Telefon/smartfon 06.01.17, 18:51
                          big_grin big_grin big_grin
                          Malo Ci ? suspicious
                          Super dyspozycja naszych ale dzisiaj mieli tez troche szczescia a raczej wykorzystali pecha innych
                          • mavika_88 Re: Telefon/smartfon 06.01.17, 18:53
                            Czekasz na mazurka? wink
                            Mazurka x 2
                            4 krol to Kamil big_grin
                            • tdf-888 Re: Telefon/smartfon 06.01.17, 19:05
                              nie dali mazurska za zwycięstwo konkursu choye!!
                              jak tande wygrywał to pamiętam ze był hymn Norwegii !!!!!
                              • tdf-888 Re: Telefon/smartfon 06.01.17, 19:08
                                kurwa co oni puścili uncertain

za to ze nie dali dwa razy hymnu to puszczono raz dwa razy wolniej lol

walc mazurek lol
                                • mavika_88 Re: Telefon/smartfon 06.01.17, 19:16
                                  Haha zamiast dwa razy... puscili dwa razy wolniej big_grin chyba nastapilo jakies nie porozumienie wink
                                  • mavika_88 Re: Telefon/smartfon 06.01.17, 19:18
                                    Po dekoracji kibice zaspiewali Mazurka na pewno juz w odpowiednim tempie, z werwa smile
                              • mavika_88 Re: Telefon/smartfon 06.01.17, 19:15
                                Nie pamietam tongue_out dzisiaj ogladalam pierwsza dekoracje w tym sezonie tongue_out
                                Nie dosc ze jeden mazurek!! To jeszcze byl on przydzumiony uncertain pijany uspiony uncertain
                                Niech sobie swoje hymny zmieniaja. Wielka orkiestra uncertain
                                Dobra dobra. Wazne sa miejsca. Ej. Samochodu nie widzialam suspicious
                                • tdf-888 Re: Telefon/smartfon 06.01.17, 19:17
                                  w tym roku 20000 franka
                                  samochodu niet
                                  • mavika_88 Re: Telefon/smartfon 06.01.17, 19:19
                                    Uuu a myslalam ze jak co roku bryke dostanie zwyciezca smile
                  • mavika_88 Re: Telefon/smartfon 06.01.17, 18:39
                    Moj Zyla ^^
                    Ajc Tande uncertain
                    • mavika_88 Re: Telefon/smartfon 06.01.17, 18:40
                      Dwa pierniki czekoladowe!!! smilesmilesmile
    • silencjariusz Re: Telefon/smartfon 06.01.17, 16:43
      A bateria 4000mAh to dużo?
      • mavika_88 Re: Telefon/smartfon 06.01.17, 19:35
        Myslalam ze napisales ile wytrzyma. To odp by byla... az sie wyczerpie big_grin
        Dla Ciebie silu.... otworzylam pokrywe, dla Ciebie... wyciagnelam baterie i zerknelam co ma po drugiej stronie wink a ma... 2100mha. Nie jestem dobrym przykladem ktory powje ile jej bateria trzyma. Ladowarke odlaczylam rano a teraz mam juz czerwona kreske. Zaraz mi padnie big_grin ale ja caly czas wi fi mam wlaczone wink
        • silencjariusz Re: Telefon/smartfon 06.01.17, 20:35
          Czyli 4000mAh to dużo.wink
          • gwen75 Re: Telefon/smartfon 06.01.17, 20:42
            To bardzo dużo, mój ma 2070 mAh wink