spiacy_z_otwartymi_oczami 01.06.07, 18:40 www.flickr.com/photos/8622488@N03/?saved=1 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lullu1 Re: Zdjęcia z Litwy 01.06.07, 18:51 podoba mi się twoja galeria, i komentarze też,ja nigdy nie byłam za wschodnią granicą... no jakoś tak wyszło Odpowiedz Link Zgłoś
spiacy_z_otwartymi_oczami Re: Zdjęcia z Litwy 01.06.07, 18:57 Jest fajnie, tylko dziwnie, wszystkie potrawy i produkty w sklepie nazywają się "To", więc mówisz poproszę "To" i pokazujesz palcem. A oni wiedzą o co chodzi. Najfajniej jest, jak się śpieszysz i zamawiasz w restauracji a kelnerka akurat nie zna polskiego wiec nie chcą produkować się po angielsku zamawiasz pierwsze lepsze danie z karty i wychodzi najgorsze jadło w twoim życiu, notabene danie to nazywało się "To":( Acha a w centrum po 23 to łatwiej znaleźć alfonsa jak w Amerykańskich filmach (mam wizytówkę, nawet sobie z nim porozmawiałem) niż sklep całodobowy lub fajny czynny bar - przez godzinę chodzenia po Pylimo gatve, Traku, Sodu, Dżidżoji gatve namierzyłem jeden. Odpowiedz Link Zgłoś
lullu1 Re: Zdjęcia z Litwy 01.06.07, 19:03 napisz jeszce więcej,ciekawam jest... alfons był z Polski?;) Odpowiedz Link Zgłoś
spiacy_z_otwartymi_oczami Re: Zdjęcia z Litwy 01.06.07, 19:08 Alfons był tamtejszas, tubylczas. Jest fajnie, jakkolwiek uważam że mają jeszcze dużo pracy przed sobą, by Wilno było choć w połowie jak Kraków, głównie bazę muszą poprawić i zamknąć ulice wokół trójkątnego rynku dla ruchu. Wówczas powinni zagospodarować cały rynek tak jak to w Krakowie jest, czyli barami, kafejkami. Dwa dni chodziłem po rynku nie znalazłem w centrum żadnego sklepu z ciuchami, tylko kilka barów. Jednak w Białymstoku jest tego jakby więcej, albo badzie widoczne, albo po prostu wiem gdzie iść:) Miałem se Kibynai kupić ale głodny nie byłem i nie spróbowałem narodowej potrawy Karaimów. Wódka bardzo tania, wędliny też super tanie, soki i woda mineralna drogie. Odpowiedz Link Zgłoś
bromden1 Re: Zdjęcia z Litwy 01.06.07, 19:14 dziwne. ja też byłem w wilnie. kafejek było sporo, jedzenie w nich wyśmienite i niedrogie i żadnych karaimskich takich sobie potraw (no ale niech będzie: mnie miejscowi prowadzali, więc miałem przewagę) Odpowiedz Link Zgłoś
spiacy_z_otwartymi_oczami Re: Zdjęcia z Litwy 01.06.07, 19:41 Kafejki są, nie twierdzę, że nie ma. Tylko, że jest ich mniej jak w mieście, które dla mnie wyznacza standardy, czyli Krakowie. A po 24 już zamykali jedne co sie na pewnej ulicy ciągnęły, na Dżidżoji znalazłem otwartą do 3 w nocy. Może dodatkowym minusem było to, że pół rynku jest rozkopanego, więc nie mają gdzie się wystawiać. Jednak główny plac był już zrobiony i moim zdaniem wzdłuż każdej pierzei powinny być bary i kafejki. Po prostu Grocka przy tym co zaoferowało Wilno o wiele lepszy poziom. Co do trok to przykładowo Wieliczka też ma lepsze zaplecze, niż 5-8 restauracji przy głównej ulicy i 10-15 stoisk z suvenirai, w tym połowa to bursztyny. P.S. Kibiny to potrawa Karaimów (wielki pieróg z mięsem jagnięcym), można to było zobaczyć na Discovery, jest to odłam judaizmu, lud ten wywodzi się od Chazarów i występuje w Trokach. Ja przewędrowałem cały rynek od południa na północ i to klucząc i jak dla mnie było tego po prostu mało, jak na miasto turystyczne. Fakt, że nie pomyślałem i nie skierowałem się na ostrą bramę. P.S. Zaletą Litwy jest to, że bez znaczenia do jakiej restauracji zajdę będzie mnie stać na to by tam zjeść. A o Krakowie nie mogę tego powiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
spiacy_z_otwartymi_oczami Re: Zdjęcia z Litwy 01.06.07, 19:48 Zapomniałem dodać, że z chęcią się tam wybiorę jeszcze raz, na mniej aktywną wycieczkę. Po prostu posiedzieć na rynku i popatrzeć jak Wilno żyje nocą. Odpowiedz Link Zgłoś
makbrajd Re: Zdjęcia z Litwy 01.06.07, 18:57 lullu1 napisała: > > podoba mi się twoja galeria, > i komentarze też,ja nigdy nie byłam > za wschodnią granicą... > no jakoś tak wyszło > > to może przesuniemy wschodnią granicę na linię Odry? będziesz miała blizej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
lullu1 Re: Zdjęcia z Litwy 01.06.07, 19:05 makbrajd napisał: > lullu1 napisała: > > > > > podoba mi się twoja galeria, > > i komentarze też,ja nigdy nie byłam > > za wschodnią granicą... > > no jakoś tak wyszło > > > > > > to może przesuniemy wschodnią granicę na linię Odry? będziesz miała blizej ;) > > nie jestem za tą opcją,wolę jednak dalej;) Odpowiedz Link Zgłoś
makbrajd Re: Zdjęcia z Litwy 01.06.07, 19:07 lullu1 napisała: > makbrajd napisał: > > > lullu1 napisała: > > > > > > > > podoba mi się twoja galeria, > > > i komentarze też,ja nigdy nie byłam > > > za wschodnią granicą... > > > no jakoś tak wyszło > > > > > > > > > > to może przesuniemy wschodnią granicę na linię Odry? będziesz miała blize > j ;) > > > > > nie jestem za tą opcją,wolę jednak dalej;) > > no to pozostaje przenieść Wrocław na Podlasie...15/16 czerwca będę we Wrocławiu to wykonam wstępne pomiary do przenosin;) Odpowiedz Link Zgłoś
lullu1 Re: Zdjęcia z Litwy 01.06.07, 19:11 niestety,nie będę mogła przypilnować, od 10 czerwca wybywam do UK, zaufam ci;) Odpowiedz Link Zgłoś
makbrajd Re: Zdjęcia z Litwy 01.06.07, 19:12 lullu1 napisała: > > niestety,nie będę mogła przypilnować, > od 10 czerwca wybywam do UK, > zaufam ci;) > moje przyrządy są niezawodne;) (tak mówią;) (za dużo plotek słucham..ale cóż..taka praca;) Odpowiedz Link Zgłoś
lullu1 Re: Zdjęcia z Litwy 01.06.07, 19:20 jak wrócę,to zobaczę gdzie wyląduję, czy w airport wrocek,czy w białym już;) Odpowiedz Link Zgłoś
makbrajd Re: Zdjęcia z Litwy 01.06.07, 19:24 kosmodrom stawiają w łomży...to moze tam? Odpowiedz Link Zgłoś
lullu1 Re: Zdjęcia z Litwy 01.06.07, 19:43 makbrajd napisał: > kosmodrom stawiają w łomży...to moze tam? > przeniesiony Bajkonur? Odpowiedz Link Zgłoś
makbrajd Re: Zdjęcia z Litwy 01.06.07, 19:44 lullu1 napisała: > makbrajd napisał: > > > kosmodrom stawiają w łomży...to moze tam? > > > > przeniesiony Bajkonur? > > knura w to nie mieszajmy Odpowiedz Link Zgłoś
lullu1 Re: Zdjęcia z Litwy 01.06.07, 19:50 makbrajd napisał: > lullu1 napisała: > > > makbrajd napisał: > > > > > kosmodrom stawiają w łomży...to moze tam? > > > > > > > przeniesiony Bajkonur? > > > > > > knura w to nie mieszajmy > no tak,on zawsze coś naświni;) Odpowiedz Link Zgłoś
makbrajd Re: Zdjęcia z Litwy 01.06.07, 21:46 lullu1 napisała: > > > > knura w to nie mieszajmy > > > no tak,on zawsze coś naświni;) > > no proste prosie Odpowiedz Link Zgłoś
lullu1 Re: Zdjęcia z Litwy 01.06.07, 21:53 makbrajd napisał: > > no proste prosie z prosiąt zazwyczaj wyrastają znów świnie;) Odpowiedz Link Zgłoś
stefan.bialystok Re: Zdjęcia z Litwy 01.06.07, 19:18 Wyzywali Ciebie od "przeków"? Odpowiedz Link Zgłoś
lullu1 Re: Zdjęcia z Litwy 01.06.07, 19:21 stefan.bialystok napisał: > Wyzywali Ciebie od "przeków"? stefan,wpisuj się we właściwe miejsca,albo cytuj bo nie wiem,w czym rzecz.. Odpowiedz Link Zgłoś
spiacy_z_otwartymi_oczami Re: Zdjęcia z Litwy 01.06.07, 19:46 Ja wiem, to sprawa z FB. Nie ogółem odniosłem wrażenie, że jest fajnie. Tylko jak kupiłem Kurier Wileński to tam pisało, ze tam fajnie nie jest autochtonicznym Polakom. Oni faktycznie polski znają częściej niż się przyznają. Ciekawe, ze napisy na zabytkach są często w trzech językach, tylko polskiego brakuje. Nawet na Rosie nie ma polskiej wersji napisów na tablicy i jeszcze puszczenie drogi przez środek cmentarza w latach 80-tych to genialny pomysł. W barze jeden z tubylców, jak se popili to twierdził, że Polska i Litwa wciąż powinny być w unii. Co do Jagiełły to tylko w jednym miejscu jest jego nazwisko i to tylko za okres bycia wielkim księciem, mianowicie na pomniku Giedymina (ostatni samurai). Za to jak widać na zdjęciu jest pomnik Janusza Radziwiłła, tego z potopu. Z napisem Pro patria, pro regis, pro religiones. Odpowiedz Link Zgłoś
lullu1 Re: Zdjęcia z Litwy 01.06.07, 19:55 spiacy_z_otwartymi_oczami napisał: Janusza Radziwiłła, > tego z potopu. Z napisem Pro patria, pro regis, pro religiones. kurwa,Kamilar,zastrzelę cię informacją,że wiem kim był Janusz Radziwiłł..;) Odpowiedz Link Zgłoś
spiacy_z_otwartymi_oczami Re: Zdjęcia z Litwy 01.06.07, 19:57 To fajnie, ja nie wiedziałem. Zawsze mi się z Bogusławem myli. Ogółem Radziwiłł to ten, który uratował Litwę przed potopem szwedzkim, gdyż kraj miał większy problem z Moskalami. To najnowsza wykładnia historiografii, czyli relatywizm zdjął z niego odium zdrajcy. Odpowiedz Link Zgłoś
lullu1 Re: Zdjęcia z Litwy 01.06.07, 20:17 spiacy_z_otwartymi_oczami napisał: > To fajnie, ja nie wiedziałem. Zawsze mi się z Bogusławem myli. > Ogółem Radziwiłł to ten, który uratował Litwę przed potopem szwedzkim, gdyż kra > j > miał większy problem z Moskalami. To najnowsza wykładnia historiografii, czyli > relatywizm zdjął z niego odium zdrajcy. ty to chyba napocząłeś te zbiory gorzałki, które przywiozłeś z wyprawy;) literackie postaci z Trylogii ci się mylą;) przed potopem szwedzkim uratował nas Kmicic, co kolumbrynę był wysadził,a Kuklinowskiego zdrajcę w stodole letko napoczął... Kamilar,nie rób ze mnie...ech ;) Odpowiedz Link Zgłoś
spiacy_z_otwartymi_oczami Re: Zdjęcia z Litwy 01.06.07, 20:24 lullu1 napisała: > Kamilar,nie rób ze mnie...ech ;) > O.K. nie zrobię z Ciebie "ech" Odpowiedz Link Zgłoś
spiacy_z_otwartymi_oczami Re: Zdjęcia z Litwy 01.06.07, 20:25 JA nie wiem jak się robi echo z człowieka ani z kobiety:) Odpowiedz Link Zgłoś
lullu1 Re: Zdjęcia z Litwy 01.06.07, 20:38 spiacy_z_otwartymi_oczami napisał: > JA nie wiem jak się robi echo z człowieka ani z kobiety:) To naprowadzę cię na trop, zbiór opowiadań "Perfidia" Valdemar Baldhead, opowiadanie "Profesora Meadowsa teoria koła" no..:) Odpowiedz Link Zgłoś
spiacy_z_otwartymi_oczami Re: Zdjęcia z Litwy 01.06.07, 20:39 Jam będe miał czas i skłonności samobójcze to poczytam;) Odpowiedz Link Zgłoś
lullu1 Re: Zdjęcia z Litwy 01.06.07, 20:47 spiacy_z_otwartymi_oczami napisał: > Jam będe miał czas i skłonności samobójcze to poczytam;) A skąd,dowiesz się wszystkiego o kobietach, i wtedy z nową wiedzą wejdziesz w życie... <no wiesz ,to za tego J.R>;D no,jeszcze mi nie przeszło;) Kamilar,dziś wieczór..Bar wzięty;) Odpowiedz Link Zgłoś
lullu1 Re: Zdjęcia z Litwy 01.06.07, 20:51 A tak jeszce gwoli wyjaśnienia, Valdemar Baldhead, to dawniejszy nasz poczciwy Waldemar Łysiak,jak by co:) Odpowiedz Link Zgłoś
spiacy_z_otwartymi_oczami Re: Zdjęcia z Litwy 01.06.07, 21:03 No tak łysa głowa, czyli Łysiak. To ciekawe, ale skąd on wie wszystko o kobietach?? Ja tam myślę, że wiem o nich więcej niż się niektórym wydaje, ale się z tym maskuje. Odpowiedz Link Zgłoś
lullu1 Re: Zdjęcia z Litwy 01.06.07, 21:29 spiacy_z_otwartymi_oczami napisał: > No tak łysa głowa, czyli Łysiak. To ciekawe, ale skąd on wie wszystko o kobieta > ch?? > > Ja tam myślę, że wiem o nich więcej niż się niektórym wydaje, ale się z tym mas > kuje. no co ty,on wie wszystko o wszystkich;) ale ten zbiór opwiadań,cudowna przewrotność... p.s.Kamilar,przed kobietami z tą wiedzą,to raczej sie nie zdradzaj,one i tak wiedzą lepiej;) i tak szybko u mnie nie ma przebacz:D Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Zdjęcia z Litwy 02.06.07, 07:55 naprawdę? www.flickr.com/photos/8622488@N03/525079445/ w takim razie trzeba je przewieźć tutaj! ile to roboty odłupać od ściany ten nagrobek?:P Odpowiedz Link Zgłoś
spiacy_z_otwartymi_oczami Re: Zdjęcia z Litwy 02.06.07, 18:47 Trochę by to zajęło, ale by sie nie udało. Płyta jest pęknięta i z wielkom dziuroma, ręka ułamana. Odpowiedz Link Zgłoś