kurtyzana24 09.06.03, 13:31 Jakie stosujecie środki antykoncepcyjne?Które dają Wam najlepsze poczucie komfortu i dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wachlarz Re: antykoncepcja 09.06.03, 17:02 kurtyzana24 napisała: > Jakie stosujecie środki antykoncepcyjne? > Które dają Wam najlepsze poczucie > komfortu i dlaczego? My stosujemy... Aaaa!!! Przepraszam! To było pytanie do 20/30-latków. Ale komfort jest ogromny. Gorąco polecam. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
wachlarz Re: antykoncepcja 09.06.03, 19:24 kurtyzana24 napisała: > Jakie stosujecie środki antykoncepcyjne? > Które dają Wam najlepsze poczucie > komfortu i dlaczego? Dzięki jeszcze raz, Kurtyzano, za zgodę na wypowiadanie się. My z moją Ukochaną stosujemy wkładkę domaciczną typu Copper-T. Jednorazowo drożej, niż tabletki, ale na dłuższą metę taniej. (Koszt z założeniem około 400 złotych.) Wystarcza na co najmniej dwa lata, a może być i dłużej. Czyli około 16 złotych miesięcznie. Nie ma żadnych problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
yellow1 Re: antykoncepcja 09.06.03, 19:48 My zdecydowalismy sie na pigulki, mysle, ze to jest dla nas optymalne rozwiazanie. Jakos gumki i przerozne chemiczne wynalazki nie odpowiadaly nam. Odpowiedz Link Zgłoś
wiktoria21 Re: antykoncepcja 10.06.03, 11:21 kurtyzana24 napisała: > Jakie stosujecie środki antykoncepcyjne?Które dają Wam najlepsze poczucie > komfortu i dlaczego? pigułki Odpowiedz Link Zgłoś
szarywilk Re: antykoncepcja 10.06.03, 12:58 A ja patrze w słońce i jak je widać to siem nie boje o ciąże:))))))) pigulki i gumki - tak poważnie... Odpowiedz Link Zgłoś
babazgaga Re: antykoncepcja 15.06.03, 10:12 Ty, Szary, uważaj żebyś udaru słonecznego od tego wpatrywania sie nie dostał :) babazgaga Odpowiedz Link Zgłoś
soniasonia Re: antykoncepcja 10.06.03, 13:51 Od paru lat pigulki. Dlatego, ze to metoda pewna i wygodna (nigdy nie zapomnialam!) Ale szczerze mowiac coraz czesciej zadaje sobie pytanie, czy aby nie robie sobie krzywdy, tyle sie mowi o antykoncepcji hormonalnej, a opinie sa skrajne. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kurtyzana24 Re: antykoncepcja 10.06.03, 16:42 Dlatego też mam wątpliwości...W końcu wszystkie efekty(szkodliwe) wychodzą po kilku albo kilkunastu latach! Odpowiedz Link Zgłoś
irre Re: antykoncepcja 10.06.03, 17:15 dokładnie, szkoedy zdrowotne zauważa sie po kilu latach, osobiście nie stosuję, ale chyba zdecydowałabym się na wkładkę domaciczną Odpowiedz Link Zgłoś
soniasonia Re: antykoncepcja 10.06.03, 17:23 irre napisała: > dokładnie, szkoedy zdrowotne zauważa sie po kilu latach, osobiście nie > stosuję, ale chyba zdecydowałabym się na wkładkę domaciczną O ile sie nie myle, wkladka nie jest polecana kobietom, ktore jeszcze nie rodzily. Odpowiedz Link Zgłoś
maja101 Re: antykoncepcja 13.06.03, 18:19 raczej się nie mylisz. Jest poza tym nieco mniej skuteczna niż piguły. Ja używam piguł (Logest), ale też się trochę boję czy nie odbije się to na moim zdrowiu....? Odpowiedz Link Zgłoś
ja.mania Re: antykoncepcja 19.07.03, 13:59 ja tez uzywam Logest i sama nie wiem. Czy cos w ogole nas 100towo zabezpiecza i nie zagraza naszemu zdrowiu??? Czy miala ktoras z was problemy z miesiaczka na poczatku brania logestu badz innych tabeltek. ja okropnie!! Odpowiedz Link Zgłoś
kasiiq Re: antykoncepcja 14.06.03, 12:39 witam :) ja również stosuje pigułki, już od ponad 5-ciu lat (mam 28), cały czas ten sam preparat - Triquilar; regularnie robię badania hormonalne, enzymy wątrobowe - raz w roq, usg piersi raz na półtora roq, kiedyś co rok; kiedy robię przerwę w braniu natychmiast jajeczkuję, jedyną wadą może być to, że "obudzone" jajniki produkują ze zdwojoną silą, ale o tym wiadomo ze po hormonach często występują ciąże mnogie, a przede wszystkim odczuwam ogromny komfort, ze nie bedę miała niechcianego dziecka :) pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
larvva Re: antykoncepcja 13.06.03, 20:14 teraz nie - bo sie staramy, ale w czasach dawniejszych pigulki - tym bardziej ze przy mojej chorobie reguluja niektore kwestie i lecza niektore objawy. Odpowiedz Link Zgłoś
choco! Re: antykoncepcja 15.06.03, 10:19 piguły (Minulet). Jak dla mnie rewelacja - nie tyję, mam ochotę na seks (nawet bardziej, niż wtedy kiedy nie brałam - być może dlatego, że teraz mam PEWNOŚĆ, że nie będziemy mieli dzieciaka. Bo w ogóle go nie chcemy.) Odpowiedz Link Zgłoś
buzi1 Re: antykoncepcja 16.06.03, 08:20 Piguly Yasmine. Kiedys odstawilam bo zaczelam myslec o skutkach ubocznych, a co sie okazalo obsesja na temat niechcianej ciazy, zle samopoczucie, ciagle zdenerwowanie sklonily mnie do kontynuacji po miesiecznej przerwie. I po co bylo w ogole odstawiac? Odpowiedz Link Zgłoś
jula73 Re: antykoncepcja 18.06.03, 13:52 przeczytałam, o pigułce Yasmine, czy to prawada, że są one dostępne już na polskim rynku? Odpowiedz Link Zgłoś
ann.k Re: antykoncepcja 16.06.03, 13:15 Cilest; po pierwsze dlatego, ze nie lubie tych przerw na zakładanie gumki, a gra wstepna to to dla mnie nie jest :) po drugie daje wiecej mozliwosci, jak np spontaniczne chwilowe zblizenia; po trzecie wiekszy komfort; po czwarte mozna sie kochac czesciej, bez martwienia sie o zapas gumek; no i finansowo - przy naszej czestotliwosci wspolzycia bym chyba zbankrutowala; no i jakos smak gumy mi nie odpowiada ;) Odpowiedz Link Zgłoś
smultronstallet Re: antykoncepcja 24.06.03, 19:32 Zdecydowanie pigułki, choć z obawy przed ciążą ( a moja obawa jest p a n i c z n a !!!!) zasugerowałam mojemu chłopakowi prezerwatywy, dla większego komfortu;- ) Odpowiedz Link Zgłoś
mka16 zalezy od sytuacji 02.07.03, 22:15 Kiedy bylam jescze na studiach i zalezalo nam na jak najskuteczniejszej metodzie, byly to pigulki. Teraz, choc nie planujemy dziecka, przerzucilismy sie na prezerwatywy+ post w najbardziej "niebezpieczne" dni. Fakt, ze tutejsze pigulki to nie to co 20-30 lat temu, ale i tak jakies skutki uboczne sa. Odpowiedz Link Zgłoś
esmeralda_pl Re: zalezy od sytuacji 19.07.03, 14:56 ja biore Harmonet... teraz jestem u swojego chlopaka w Kanadzie, wiec nie robie przerwy miedzy opakowaniami... Przyzwyczailam sie juz do nich, choc na poczatku bylo okropnie, mialam jakies napady depresji i schizy :) teraz jest ok Odpowiedz Link Zgłoś
moboj Re: antykoncepcja 20.07.03, 20:26 od 8 lat tylko pigułki antykoncepcyjne - służą mi jako lekarstwo i jako zabezpieczenie:) skutków ubocznych i jakichkolwiek dolegliwości brak. tabletki toleruje świetnie, o zdrowie się nie boję. sa gorsze rzeczy na świecie niż hormony. Odpowiedz Link Zgłoś
elzbieta.anna Re: antykoncepcja 21.07.03, 16:23 Biore Logest od ponad roku. O ile wiem, skutecznosc pigulek to ok. 99,4%, wiec nie widze potrzeby dodatkowych zabezpieczen. Ja rowniez biore pigulki po czesci z przyczyn zdrowotnych. Odkad je biore mam stabilniejszy nastroj i znacznie lepiej znosze comiesieczne krwawienie - mniej mnie boli, jest mniej obfite, nie mam az takiej hustawki nastrojow. Logest zawiera dosc mala dawke hormonow, wiev dlugoterminowe efekty nie niepokoja mnie zbytnio. Odpowiedz Link Zgłoś