Dodaj do ulubionych

Góralsko herbatka

21.07.03, 19:30
Peppe, zapraszamy na herbatke góralskom, receptura tajemnicą rodziny w
Poroninie. Casami po niej ni mozno wstać, bo idzie w nogi, hale ni ma
strachu, do rania wykrzyźwiyjys i w góry, w góry miły bracie....
Obserwuj wątek
    • pepperoni78 Re: Góralsko herbatka 21.07.03, 20:56
      Czyżby słynna herbatka z prądem?? Nie tylko w nogi idzie ale i do głowy
      uderza :)
      • ciupazka Re: Góralsko herbatka 21.07.03, 22:28
        A jak herbatka, to i muzyka góralsko nom grooo...Nie od rzecy bedzie
        przybocyć wom o nasyk muzykach wiyrsyckiem nasego poety z Poronina
        Franusia Łojasa-Kośli:

"Muzycy"

Nad cym tak dumies, Jasiek Sabała,
        cy zgryz zajon duse i dowi?
        - pyto sie Duch Jędruś
        i patrzy... ka skała,
        sjon kłabuk i dychnąć sposobi.
        Słysys ten śperliwy i kwilny płac dziecka?
        To zolu kapecka i smutku po krzywdzie.
        Nie, słuchoj! To nuta "zbójecko"
        Hej, patrzoj! To Bartuś Obrochta tu idzie.
        - Tozto ty Jędruś i Jasiek Sabała?
        Markotnie pozieros i gębe mos smutnom -
        Wzion gęśle do gorzci i nuta zagrała,
        podskocył końdek i nogom przycupnon.
        Leci nucicka poleku "wierchowo"...
        - Pocie haw chłopcy i stońcie koło mnie,
        ty Jasiek złóbcoki wyciągoj z rękowa,
        a Jędruś na kozie niech wtory roz duchnie, -
        Zgichli sie wroz
        i wzieni grać...
        leci
        po smyckach nuta, hej kieby jom prasnąć
        w podzygu watry juhaskiej.
        Zasemrała woda pomiędzy wantami,
        pianom zleciała hań w Roztoce,
        ubrano w smatke tęcy, jakoby młodo pani
        śpiywała "juhaskom" przy muzyce.
        Muzyki nuty fyrcom chuściawom
        śpiywonkom hólnom zajyny sie turnie,
        słonko zasło za scyty Hól krwawo
        ostatniom zyngrom tońcy po pod Regle.
        Bartuś wycion w struny
        jakoby pieron w buku trzasnon
        noremnie przeskocył smyckiem po strunicach,
        skrzesoł nute i
        dołu
        jom
        prasnon,
        jaz zwidem przesło po turnicach.
        Haw
        końcy sie nuta
        na pyrci
        przy żlebie,
        usłysys jom zawse tu stela -
        to Jaśka Sabały, Bartusia Obrochty
        hań w niebie
        i
        Ducha
        góralsko muzyka...

Słysycie jom, bo słyse... A moze by sie dało wstawiać i muzyke, he? Pozdr.

• pepperoni78 Re: Góralsko herbatka 29.07.03, 08:45
          Góralska herbata niejednego na nogi postawiła ;) Najlepsze lekarstwo na
          wszelkie dolegliwości.
          • ciupazka Re: Góralsko herbatka 29.07.03, 16:29
            A jo mom swoje metody regeneracji, bierem grulki, łupiny ś nik ściągom,
            zalywom wrzątkiem, pore minutek powarze i dolywom tyn wywar do miednicki z
            wodzickom, nozki w miednicke, herbate góralskom w jednom gorzć, w drugom
            gazete, abo ksiązke, okulory na nos i wte dopiyro cuje smak herbatki. Trza
            ino uwazować, coby przy tym syćkim i z tym syćkim nie usnąć. Kie sie
            zacyno drzymać wartko na pościel w objęcio Morfeusa, jaze do rania.
            Dobrego odpocywanio... Rada: jak mos chłopa naryktuj drugom miednicke i
            to samo. A dalyj juz se poradzicie na pościeli sami. Hej! Telo.Pozdr.
            • pepperoni78 Re: Góralsko herbatka 29.07.03, 18:05
              Hmm... czym są te tajemnicze grulki?? :)
              • ciupazka Re: Góralsko herbatka 29.07.03, 18:12
                pepperoni78 napisał:

> Hmm... czym są te tajemnicze grulki?? :)

Hmm... ziemniaki, kartofle, ty się uc, mos okazyje, Tatry - to i górole,
                górole - to i nasko gwara, przy herbatce góralskiyj i kwaśnicom z grulami,
                hehe...Telo.Pozdr.
                • roomtsays Re: Góralsko herbatka 29.07.03, 20:31
                  Goralska "herbatka skrobiowa" dla ciala, goralska(!) herbatka dla duszy - oto
                  recepta na dlugowiecznosc, dobra forme i dobry humor!

"Jak malo potrzeba czlowiekowi zeby byl szczesliwy..."
                  • ciupazka Re: Góralsko herbatka 29.07.03, 21:52
                    Oooooo! Kogo moje ocyska tu widzom? Gościa z dalykich stron. Dzięki za
                    odwiedziny nasego Koziego Grodu, Rumcajsie. Juz stawiom herbatke naskom, ty
                    bier złóbcoki i po dobryj ,ozgrzywającej herbatce pódziemy do Filharmonii
                    lubelskiej i wysłuchomy pieknego koncertu..., ba jako! Co nom zagros?
                    • roomtsays Re: Góralsko herbatka 29.07.03, 22:15
                      No widzicie na co mi przyszlo na stare lata za dziouchami - roznymi Ciupazkami-
                      sie uganiac po roznych forach? Za kare to prosze o herbatke "sabalowa", taka z
                      powazaniem - zeby bylo na obie nozki! ;o)))
                      • wedrowiec2 Re: Góralsko herbatka 29.07.03, 22:21
                        Czy dla mnie znajdzie się też góralska herbata?
                        Pozdrawiam
                        • roomtsays Re: Góralsko herbatka 29.07.03, 22:24
                          A coz to? Wszyscy chorzy i przyszli do Peppera sie kurowac? Proponuje na
                          lekarza forumowego wybrac dr Frankensteina.;o)))
                          • wedrowiec2 Re: Góralsko herbatka 29.07.03, 22:34
                            Góralska herbata chyba humor poprawia, a z dobrym humorem łatwiej żyć bez
                            lekarzy
                            Pozdrawiam
                            • roomtsays Re: Góralsko herbatka 29.07.03, 22:50
                              Dr Frankenstein to nie zwykly konowal... Jak sie zajal Ciupazka, teraz nie
                              mozna jej utrzymac na jednym miejscu! Widzisz? Byla i znow ja praslo kajsi po
                              cudzych dziedzinak!;o)))
                              • wedrowiec2 Re: Góralsko herbatka 29.07.03, 22:54
                                Dr Frankenstein ma rzeczywiści moc uzdrawiania, bo Ciupazka gania po różnych
                                forach, jakby źle jej było na jednym. Chyba że ma charakter wędrowca :))
                                Pozdrawiam
                                • ciupazka Re: Góralsko herbatka 30.07.03, 00:30
                                  No, to się gaździna popisała, posła w pierony, a goście tyz? Nawet
                                  gospodarz herbaciarni Pepperoni 78 nie gazdowoł? I nie zajrzoł ? Pewniy my
                                  sie mineni. Ni ma strachu, zaś sie kie spotkomy i posiady zrobimy. Ryktować
                                  śpiywki, wice i choćjakie śpasy. Telo, a dzisiok wyboccie.Nei dobrze, ze choć
                                  herbate góralskom gościom moim i Peppe podali.
                                  • pepperoni78 Re: Góralsko herbatka 30.07.03, 08:24
                                    Goście przyszli a gospodarza nie było :( Mam nadzieję, że dobrze się bawili. A
                                    Pepperoni, chociaż ceper to chyba swój człowiek. Jak tylko przychodzi czas
                                    powrotu z gór, to w oczach robi się troche mgliście. Żal opuszczać piękne
                                    miejsca, gdzie ludzie bardziej mili, życzliwi. A i miejscami jakby czas się
                                    zatrzymał...
                                    • ciupazka Re: Góralsko herbatka 30.07.03, 22:00
                                      Do licha z tym logowaniem, odechciewa się forumowania. Mam smak na herbatę,
                                      ale Rumcajs mnie nie zaprasza, wobec tego: Dobranoc!
                                      • roomtsays Re: Góralsko herbatka 30.07.03, 23:16
                                        No wiesz coooooooo? Masz miejsce honorowe, ale co z tego - ciagle stoi puste!
                                        • ciupazka Re: Góralsko herbatka 31.07.03, 00:08
                                          Co ty opowiadasz! Siedzę jak lord rozparta na fotelu i urzęduję z wami, to
                                          znaczy, że poczułam się wreszcie zaproszona...
                                          • roomtsays Re: Góralsko herbatka 31.07.03, 00:27
                                            Taka z Ciebie Grand Dama? Moze zaproszenie na pismie w 3 egzemplazach
                                            (obowiazkowo maszynopis)? Wies co Ci powiym? S ty harbaty olewas FZ! Haj!
                                            • ciupazka Re: Góralsko herbatka 31.07.03, 00:59
                                              Racyj z piwka, ftore wypiyłak, złoty bażancik nie jest zły, hehe. No i
                                              herbatka... nie dziwota ze olywom...Hej!
                                              • pepperoni78 Re: Góralsko herbatka 31.07.03, 12:03
                                                I znów przegapiłem gości w herbaciarni. Może kiedyś wreszcie uda mi się nie
                                                zaspać ;) A tak wogóle wielkie dzięki za kartkę z Zakopanego. Rozmarzyłem się
                                                trochę... Oj, rozmarzyłem :)
                                                • ciupazka Re: Góralsko herbatka 01.08.03, 19:39
                                                  Teroz nauce wos cosi zaśpiywać - dzisiok o Peppe:

" Łapiyli na holi. Peperonka zbójnicy
                                                  Bedom go warzyli,
                                                  Bedom go warzyli,
                                                  Hej w kotle
                                                  Na herbacie" ( abo na zyntycy - jak woli)

W herbacie ( abo w zyntycy) uwarzom,
                                                  Nad watrom usmazom
                                                  Bo zbóje w sałasie
                                                  Bo zbóje w sałasie,
                                                  Strasnom watre jarzom

Hej ze ino wroz juhasi, wroz juhasi,
                                                  W biołyk kosulak, kosulak,
                                                  Porubojcie, posiekojcie zbójców po holak

Juhasi, Pepperonie, to my i jak cie tu casmi nie bedzie, to bedziemy zbójam,
                                                  hehe. I jako śpiywomy, to tak zrobimy.

Herbata mom nadzieje, ze nawarzono, to sie znacy naparzono... Bo jak
                                                  nie...., to prawo pasterskie - krótkie:

"Abo ty mnie, abo jo cie pod trowecke włoze,
                                                  Kie ci dobrze miyndzy ocy ciupagom przyłoze".

Heeeeeeeej!!!
                                                  • pepperoni78 Re: Góralsko herbatka 01.08.03, 20:29
                                                    Tego nie znałem :) Strach się bać ;)
                                                  • roomtsays Re: Góralsko herbatka 01.08.03, 20:38
                                                    Dlatego Peppe siedz tu i pilnuj interesu! ;o)))
                                                    Po gorolski herbatce pytom piyknie do I Wirtualny Karcmy "Pod Capiorkiem", haj!
                                                  • ciupazka Re: Góralsko herbatka 02.08.03, 10:25
                                                    Po nasyj herbatce i nase przyśpiywki, mom nadzieje, ze ci sie widzom...
                                                  • roomtsays Re: Góralsko herbatka 02.08.03, 21:54
                                                    Mozeme pospiywoc - raz... dwa, ale nie wiencyj bo to juz nie bedzie
                                                    harbaciarnio - jak zacnom sie sycki drzyc po juhasku - przepedzimy Pepperonowi
                                                    klientele ... Fciol Pepperon cosik w Zakopcu, to teroz mo! Wilcek syty i
                                                    lowiecka dalyj sie pasie... Mo Pepper swoj wirtualny Teeroom z Mozartem i inksa
                                                    muzyka, a komu gorolska herbatka udezy do glowicki i fce sie wysumiec - moze
                                                    posc na FZ "Pod Capiorka"...
                                                    P.S. Ciupazko! Mysl se jako fces - moze "Pod Capiorkiem" to Pub abo inksy Club -
                                                    wse jes je korcma (PL-GB Dictionary). Haj! Rumcajs
                                                  • ciupazka Re: Góralsko herbatka 02.08.03, 23:02
                                                    Ooo, doczłapałam do domu i do herbaciarni, co za dzień...dobrze, że się
                                                    skończyl , z przyjemnością zasiadam tutaj i o herbatę proszę....Mina mi
                                                    zrzedła, gdy w szpitalu ZNAJOMEMU WCZORAJ OBCIĘLI 6 PALCÓW U STOP( 5 u
                                                    jednej kończyny i jeden u drugiej...) makabra, a jak cierpi, nie mam
                                                    nastroju ani do śpiewu Rumcajsie, ani do żartów, a drugi czeka na operację
                                                    (WE WTOREK). UUUUF! Podać mi naskom herbate, trza odreagować... Wizyty tego
                                                    typu męczą mnie i przygnębiają, niestety. Wybaczcie, ze długo tu nie zabawię.
                                                    Ot i życie...Do zobaczenia!
    • wedrowiec2 Re: Góralsko herbatka 03.08.03, 10:55
      Rumcajs, Ciupazka - nie uciekajcie z Herbaciarni. Stolik góralski zawsze budzi
      sympatyczne zainteresowanie. Gospodarz -Pepperoni, ja i pewnie wiele osób
      chetnie uczestniczy w Waszych rozmowach. Inna sprawa, że udział jest raczej
      bierny :))) Może to wina wakacji, że mało ludzi jest na forach, a może kłopoty
      z serwerem. Ja od 2-3 dni z wielkim trudem łącze się z GW.
      Proszę - zaglądajcie do Herbaciarni.
      Pozdrawiam
      • pepperoni78 Re: Góralsko herbatka 04.08.03, 12:22
        Juz jestem, już wróciłem. Bawiłem się w Chełmie na weselu. A właściwie jako
        starxzy bawiłem innych. I - nieskromnie powiem - przednia zabawa była ;) Grała
        orkiestra ze świętokrzyskiego - więc też góralska ;)
        • ciupazka Re: Góralsko herbatka 04.08.03, 14:11
          Góry Świętokrzyskie to nie GÓRY... przynajmniej dla mnie. Przez 10 lat
          musiałam tam służbowo jeździć w te "góry" , chociaz nie powiem, że
          Kielecczyzna mi się nie podoba. Trochę dbałości o ten region przydałby się,
          oj przydał. Może w przyszłości?
          Nie powiesz Peppe, że na herbatce tylko byłeś ...
          • pepperoni78 Re: Góralsko herbatka 04.08.03, 18:28
            Herbatka też była ;)
            • ciupazka Re: Góralsko herbatka 04.08.03, 19:24
              Zapraszam na "pochnie" na F.Z. może być z herbatom, jakom rod widzis pić.
              Hej!
              • roomtsays Re: Góralsko herbatka 05.08.03, 01:10
                Ale pustki, chociaz przy herbatce mozna ciagnac nocne rodakow rozmowy...
                • ciupazka Re: Góralsko herbatka 05.08.03, 22:22
                  No, jestem, jestem i o herbatkę proszę, wiadomo jaką , góralską... Ooooo!
                  Dobra herbata na odreagowanie dnia codziennego, dobra wannna i dobre
                  pajciu lulu? Oby! Dużo sił do następnego dnia... herbatka góralska da!
                  Hej!
                  • roomtsays Re: Góralsko herbatka 05.08.03, 23:14
                    Hej! Ja tez mam chec na herbatke i pewnie bede ja pil sam... ;o(((
                    • ciupazka Re: Góralsko herbatka 06.08.03, 01:03
                      Niestety, Rumcajsie czas na odpoczynek, ja wiem , ze ty dopiero o tej porze
                      jesteś pełen wigoru, ale wybacz,że nie bedę ci towarzyszyć i żegnam.
                      • ciupazka Re: Góralsko herbatka 20.08.03, 12:16
                        No, dzisiok na MFFZG w Zokopanym podhalański dziyn. Nasi bedom tońcyć,
                        śpiywać i walcyć o "Złotom Ciupage".
                        Ciekawe , cy im sie co obliźnie? Coby ino nie ozniesli "Chuścianyj izby",
                        znajęcy naskich góroli temperament, syćko możliwe...
                        Jak dobrze pódzie, to stawiom herbatke góralskom, takom na obie nozki, na
                        ftorom syćkich forumowyk przyjaciól piyknie pytom! Hej!
                        • ceper_pepper Re: Góralsko herbatka 20.08.03, 12:59
                          Będę trzymał kciuki. Chociaż i bez tego sobie poradzą ;)
                          • ciupazka Re: Góralsko herbatka 21.08.03, 15:45
                            A tak naprawdę jak to z herbatą było na Podhalu? Stosunkowo wcześnie dotarła
                            do góralskich chałup. Parzono ją w niewielkich ilościach , nadrabiając zły
                            smak cukrem. Niektórzy górale odnosili się jednak nieufnie do tego nowoczesnego
                            napoju, przedkładając nade wszystko napary z ziół . Zbierano kwiat lipowy,
                            liście mięty, dziurawiec, liście borówek, rumianek, macierzankę. Szczególnie
                            atrakcyjny był napój ze słomy owsianej. Posłodzony do smaku, zaskakuje
                            oryginalnym aromatem i smakiem.
                            A o to przepis na herbatę ze słomy owsianej:

Wysuszoną owsianą słomę pociąć na kawałki, zalać wrzącą wodą i gotować 15 minut
                            pod przykryciem. Posłodzić. Pić przestudzoną.

Wpływa dobrze na trawienie i przemianę materii, co nie omieszkano walory
                            owsianej herbaty wyśpiewać:

A my Poronianki
                            takie my cieniutkie,
                            ej, bo my se jodomy
                            ej, potrawy lekutkie.

Potrawy lekutkie
                            i z ziółek herbatke,
                            za to my se zawse
                            w pasie okręglutkie ( na miejsce ziółek wstawić odpowiednie ziółko).

Hale przecie herbatki samej sie nie piyło, racej niom popijało jedzynie, a
                            jakie, to zaś inkskym razym. Telo. Wyprógujcie!
                            • ciupazka Re: Góralsko herbatka 25.08.03, 19:21
                              Hej! Witojcie syćka i biercie sie na herbatke naskom do nos, to sie znacy na
                              Podhale. adres podaje www.matuska.pl Hej!!!Piyknie pozdrowiomz Tatr i
                              Zokopanego.
                              • wedrowiec2 Re: Góralsko herbatka 25.08.03, 20:27
                                Witaj Ciupazko. Krótko Cię tutaj nie było, a pustkę odczuwałam. Kłaniaj się
                                pięknie w moim imieniu górom. Odpoczywaj, ale do Herbaciarni i FG zaglądaj;
                                przekazuj najświeższe ploteczki podhalańskie - będzie o czym rozmawiać przy
                                filiżance dobrej herbaty.
                                Pozdrawiam
                                • ciupazka Re: Góralsko herbatka 27.08.03, 20:06
                                  Jak to jest, ze nic ni mom, a jak tu przyjyzdzom, to zek nowięksom paniom i
                                  syćko , syćko moje, całe Podhole i te naskie Tatry telo sie śmiejom do mnie.
                                  Dzielę się tym uśmiechem z wami syćkimi przy dobrej herbatce. Nie żartuje,
                                  przyjyzdzojcie! Teroz luz i ludzi stosunkowo mało, bez problemu noclegi,
                                  transport, przenoszenie się z miejsca na miejsce, no hale, hale kasę trza
                                  mieć i umiejętnie wydawać! Telo Pozdrówka dla wszystkich forumowiczów miasta
                                  Lublina i nie tylko. Hej!!!
                                  • roomtsays Re: Góralsko herbatka 03.09.03, 19:09
                                    W Tatrach przyproszylo... Czyzby sezon na herbatke goralska czas zainaugurowac?
                                    • ciupazka Re: Góralsko herbatka 20.09.03, 21:23
                                      Ka ta, cieplućko, jak w lipcu i pieknie do cudu.. A my z okazji 6000 postu w
                                      Zokopanym herbatke góralskom podajymy i na niom dzisiok Wos zaprosomy!
                                      Hej!!!
                                      • ceper_pepper Re: Góralsko herbatka 22.09.03, 21:25
                                        Spóźniłem sie jak zwykle. Ale na 7000 postaram się przybyć punktualnie. I
                                        herbatę ze sobą wezmę. Z prądem ;)
                                        • ciupazka Re: Góralsko herbatka 12.10.03, 23:00
                                          ceper_pepper napisał:

> Spóźniłem sie jak zwykle. Ale na 7000 postaram się przybyć punktualnie. I
                                          > herbatę ze sobą wezmę. Z prądem ;)

7000 stuknęło, a obiecanki cacanki, a ja po herbatce kawał wam jeszcze powiem
                                          i pójde pajciu lulu. A teroz słuchojcie:

Jedziy Franek ze swojom babom do miasta kaśtom( to taki wóz), nei noremnica
                                          ik dopadła, leje jak z cebra, grzmi, pierony bijom...Naroz z niedobocka kie
                                          strzelyło 20 metrów przed koniem... Franek ocy do nieba zawiesiył i palcym
                                          grozi:
                                          - Nooooooo!
                                          Jadom dalyj, leje jako loło... nostępny pieron kie strzeli, ino teroz ze śtyry
                                          metry za kaśtom. Franek zaś patrzęcy do nieba palcem grozi i godo:
                                          - Nooooooooooooo!
                                          Dojyzdzajom do miasta ( cytoj Nowego Targu), kie strzelył pieron i to prosto w
                                          babe... Frankowom...
                                          Franek rod, do nieba z wdziycnościom ocyska podniósł, palyc tyz i mruknon :
                                          - No!!!

Hej! Telo.Pozdr.
                                          • ceper_pepper Re: Góralsko herbatka 15.10.03, 17:53
                                            Ech, ta praca... trzeba pracować póki jest...
                                            • ciupazka Re: Góralsko herbatka 14.11.03, 23:59
                                              Zaprosomy do nos! Tym razym na kawke!Hej! Ftorom podać?

www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=170&w=8765709
                                              Telo.Pozdr.
                                              • optymi Re: Góralsko herbatka 15.11.03, 02:28
                                                ooo !królewska by się teraz przydała !
                                                ale kto pójdzie o 2-giej w nocy do kurnika po 2 żółtka ?
                                                pzdr
                                                • ceper_pepper Re: Góralsko herbatka 16.11.03, 13:13
                                                  Gdybym miał w pobliżu jakiś kurnik mógłbym wybrać się. Ale najbliższy - chyba
                                                  pare kilometrów ode mnie. A na spacery w środku nocy jakoś nie mam ochoty ;)
                                                  • ciupazka Re: Góralsko herbatka 16.11.03, 20:47
                                                    Opróc herbatki na zimowe wiecory góralski humor, pocytać nie zaszkodzi.
                                                    Bowcie sie wesoło. Hej!

www.pinkwart.pl/jaja/polityka.htm
                                                  • ciupazka Re: Góralsko herbatka 18.01.04, 15:35
                                                    Dzisiok smutniej, kie my na spominkach o Czeslawie Niemenie przy herbacie,
                                                    a cemu? Mijajom sie rowieśnicy...

Kie Ponbócek zycie daje,
                                                    Som go, kie fce tyz go skroco.
                                                    Kości w ziymie zakopajom
                                                    Zaś dusa do nieba wraco.
                                                    Tam tyz bedzie i sądzono
                                                    Za to, co cłek zrobiył dobrze,
                                                    Tam som wozone jego ucynki
                                                    Rzeźby jego zycio, rozumu i ręki.
                                                    Wiela o Niemenie rzyc mozno dobrego,
                                                    Kozdy sie przecie skrzepiył cosik ś niego.
                                                    Nie trza tu przemowy!
                                                    Zagrojcie ino jego muzyke!
                                                    Niek ze sie hyr o Niemenie
                                                    po wiyrsyckak niesie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka