aariel 28.12.03, 23:44 Pijecie wino? Macie jakies ulubione rodzaje, ktore mozecie polecic? (niekoniecznie drogie) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chiara76 Pijecie:) 28.12.03, 23:47 Lubicie, wolicie czerwone. Lubicie też portugalskie Porto (choć według polskiej normy to jest wódka i dlatego jest obłożone takim cłem i u nas kosztuje straszne pieniądze). Sorry za te wtręty portugalskie, ale właśnie oglądam kanał portugalski, jest jakiś pokaz Fado, a ja siedzę i ryczę, tak mi do tego kraju tęskno... Odpowiedz Link Zgłoś
aariel Cieszymy sie :) 28.12.03, 23:56 Ja tyz lubie czerwone. Dotychczas pijalam rozne greckie, wegierskie, i wlasnie chcialabym czegos nowego poprobowac... Moze rzeczywiscie powinnam zaczac szukac portugalskich... :) Odpowiedz Link Zgłoś
_waterfall_ Re: Cieszymy sie :) 29.12.03, 01:04 HMMMM ja lubie czerwone , australijskie Shiraz:)i lubie tez domowej roboty mojego wujka:)hm aronia, wisnia, malina hm...ale najbardziej lubie grzane winko:) Odpowiedz Link Zgłoś
k.mmilka Re: Picie wina 29.12.03, 08:42 Z niedrogich IMHO rewelacyjny jest grecki Imiglykos ( w Auchan albo Carrefour, w takiej butelce z żółtawą etykietką, więcej szczegółów nie pamiętam). Lubię też rozmaite węgierskie kadarki. I to chyba tyle. Dłużej mogę opowiadać o whisky :-) Odpowiedz Link Zgłoś
aariel Re: Picie wina 29.12.03, 10:16 k.mmilka napisała: > Z niedrogich IMHO rewelacyjny jest grecki Imiglykos Znam i czesto pijam i tez uwazam, ze jest rewelacyjny! :) Lubię > też rozmaite węgierskie kadarki. Ja teez :))) Odpowiedz Link Zgłoś
beauty_baby Re: Picie wina 29.12.03, 10:20 Wina to moja specjalność:))) Pijam głównie czerwone wytrawne, ewentualnie półwytrawne:)) Mogę Ci polecić hiszpańską Rioję, włoskie Chanti. Bardzo dobre są też wina z tzw. nowego świata czyli Ameryka Północna i Południowa, Australia i Afryka. Bardzo lubię kalifornijskie Sutter Home, świetne są też wina chilijskie. A moje najnowsze odkrycie to wina słowackie, na prawdę super jakość za grosze (10 - 30 zł). Z tych też jest bardzo dobre wino musujące (ok. 20 zł) nie nasycane dwytlenkiem węgla tylko z naturalnym gazem jak prawdziwy szampan, polecam na sylwestra:) Odpowiedz Link Zgłoś
aariel Re: Picie wina 29.12.03, 10:46 beauty_baby napisała: > A moje najnowsze odkrycie to wina słowackie, na prawdę super jakość za grosze > (10 - 30 zł). Z tych też jest bardzo dobre wino musujące (ok. 20 zł) nie > nasycane dwytlenkiem węgla tylko z naturalnym gazem jak prawdziwy szampan, > polecam na sylwestra:) Bardzo chetnie bym sprobowala. A jak sie nazywaja? Odpowiedz Link Zgłoś
monisb Re: Picie wina 29.12.03, 17:35 Ja też jestem fanką czerwonego wina, najlepiej w towarzystwie serów typu brie lub camembert :-) Z tych trochę droższych odkryłam ostatnio australijskie, poludniowo afrykańskie i chilijskie (nie pamiętam nazw, bo na razie kupuję różne). Ze sprawdzonych: Sutter Home. A z takich "na codzień" lubię węgierskie kadarki. Dziwne, że kiedyś piłam tylko białe wina, teraz zupełnie mi nie pasują Odpowiedz Link Zgłoś
ann.k Re: Picie wina 29.12.03, 10:37 A wiesz to zależy od nastroju i zasobności portfela :) Ale ogólnie posmakował mi ostatnio portwein, oprócz tego wszelkie odmiany wina reńskiego. Najważniejsze, żeby było czerwone. Odpowiedz Link Zgłoś
beauty_baby Re: Picie wina 29.12.03, 10:54 Wiesz, za bardzo nie kojarzę nazw, z tego co wiem wina te można dostać tylko na stacjach Slownaft:))) Jak tylko będę znałakonkretne nazwy to Ci napiszę:)) A co do win reńskich, to tak się składa, że białe są o niebo lepsze od czerwonych. Cóż to zasługa klimatu (na czerwone nieodpowiedni za to na białe idealny) Odpowiedz Link Zgłoś
aiwa7 Re: Picie wina 29.12.03, 16:27 Na Węgrzech piłam rewelacyjne wino grzane pamiętam tylko ten cudowny, smak ...........:) Odpowiedz Link Zgłoś
kurtyzana24 Re: Picie wina 29.12.03, 17:37 Ja się w ogóle nie znam na winach.Może dlatego,że ich nie lubię.No może oprocz takiego gorącego w zimowe wieczory! :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
mocca2003 czerwone ... 29.12.03, 19:39 Wina temat rzeka :)a tak poważnie to nie należę do smakoszy winnych .Smakuje mi prawie każde ( wytrawne lub pół )byle tylko w miłym towarzystwie :) Wolę czerwone niz białe .jeżeli jednak miałabym podać mój numer jeden to jest to niezmiennie Sophia czerwona " Melnik". Ostanio jednak zdradzam ją z jakimiś niemieckim i australijskimi winami. Odpowiedz Link Zgłoś