mirella67 26.02.04, 13:01 Gdzie w internecie mogę coś znaleźć na temat historii Marek, może są jakieś legendy o Markach... Pozdrawiam wszystkich forumowiczów Markowian. joanna.baczynska@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rafal.redel Re: Historia Marek 26.02.04, 13:48 mirella67 napisała: > Gdzie w internecie mogę coś znaleźć na temat historii Marek, może są jakieś > legendy o Markach (...) Oczywiście na stronach portalu marki.net.pl :-)) Na przykład: marki.net.pl/art/2.php względnie: marki.net.pl/art/6.php lub też: marki.net.pl/art/4.php i kilka innych... Co do legend, to jedną z nich barwnie opowiadał kiedyś na tym forum legendarny sam w sobie Zuldi Marejka - w wolniejszej chwili mogę odnaleźć. Odpowiedz Link Zgłoś
mirella67 Re: Historia Marek 26.02.04, 15:51 Dzięki za odpowiedź - za tę legendę Zuldi Marejki będę bardzo wdzięczna. Jestem świeżą Markowianką, dopiero od niespełna 4 lat i cieszę się, że mogę się na tym forum tyle dowiedzieć o swoim nowym miejscu zamieszkania. Mimo iż może nie jest to cud piękności miasteczko, ale ma swój urok i spodobało mi się tu. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
rafal.redel Re: Historia Marek 26.02.04, 18:50 Oto legenda wg Zuldiego: "Wieść gminna niesie, że pewien Starzec po problemach rodzinnych (zła kobieta), nie wydzierżył i zaszył się w krzakach. Dziś nazwali byśmy Go Lumpem, Menelem, Chlorem itd., ale wtedy został Pustelnikiem. W okolicy odbywało się polowanie. Jakaś Królowa (ponoć ze Śląska) nadziała się na dzika, dwór nie wiedzieć czemu Ją olał, a Pustelnik przygarnął i wyleczył. Wdzięczna Władczyni postawiła Kaplicę (tam gdzie Zakon w Pustelniku), a miejsce nazwała Pustelnikiem. Do dziś paru współczesnych Pustelników, czeka na swoją królewnę w krzakach pod Safają, a pani Tereska siedzi w bibliotece i nic nie kuma - taka tradycja. Legend jest pewnie wiele - ta była konglomeratem skrawków z mego dzieciństwa. Zuldi-Wieszcz" a zaczerpnąłem ją stąd: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=450&w=3438692&a=3444694 Odpowiedz Link Zgłoś