annapz 10.07.10, 11:32 Czy to jest awaria ogólnomiejska?? czy czy tylko część miasta nie ma wody?? (Sosnowa i okolice). Do wodociągów nie można się dodzownić :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marcin-dabek Re: Nie ma wody 10.07.10, 11:46 Małachowskiego też.Chyba to coś większego ale oczywiście wszystkie 3 numery do wodociągów są "zajęte" Odpowiedz Link Zgłoś
annapz Re: Nie ma wody 10.07.10, 12:02 No u mnie już jest! Chyba musimy nauczyć się oszczędzać w takie upały. Zminimalizować zużycie. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-dabek Re: Nie ma wody 10.07.10, 12:51 Dodzwoniłem się i uzyskałem informację, że zerwana została napowietrzna sieć energetyczna zasilająca stację uzdatniania wody.W tej chwili włączone jest zasilanie awaryjne pozwalające utrzymać jedynie 25% mocy pomp.Energetycy zobowiązali się usunąć awarię do godz.16 Pozdrawiam Marcin Dąbrowski przewodniczący RO budynków Małachowskiego 4 i 12 Odpowiedz Link Zgłoś
annapz Re: Nie ma wody 10.07.10, 14:16 Dziękuję za informację. Mi się nie udało dodzwonić. POzdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lakers2 Re: Nie ma wody 11.07.10, 20:47 Znowu są jakieś problemy z wodą ! Od 20:00 brak na Piłsudskiego 115E Lokalne czy miejskie ? Odpowiedz Link Zgłoś
neuron8 Re: Nie ma wody 11.07.10, 20:50 Raczej miejskie Horowa Góra (Duża) też bez wody Odpowiedz Link Zgłoś
horowy H20 a burmistrz 11.07.10, 21:44 Sądzę, iż w zbliżających się wyborach mieszkańcy Marek powinni podziękować za wieloletnią posługę (od 1996r.) burmistrzowi Januszowi Werczyńskiemu. Jeżeli burmistrz i jego ekipa nie potrafią zapewnić Markom nieprzerwanych dostaw energii elektrycznej i wody - winien uznać swoją nieudolność i odejść. Nie będę już wspominał o takich szczegółach jak jakość dróg i odśnieżanie. Bycie burmistrzem to chęć służenia społeczności na czele której się stoi. Odpowiedz Link Zgłoś
misiek_19836 Re: H20 a burmistrz 11.07.10, 22:27 Trzeba zagłosować na kogokolwiek byle nie na niego. Gorzej już być nie może. Żeby w takie upały były problemy z dostawami wody przez 2 dni to się w pale nie mieści. Trzeba go wysadzić z tego siodła, a nóż widelec uda się trafić na kogoś dobrego. Odpowiedz Link Zgłoś
dziwna22 Re: H20 a burmistrz 12.07.10, 21:05 To już lekka przesada, szłam się właśnie kąpać i...znów nie ma wody. może podaliby chociaz komunikat, że nalezy się spodziewać takich przerw. Żałosne, taki upał i woda jako towar nie zawsze osiągalny....Tum razem okolice ulicy Sosnowej Odpowiedz Link Zgłoś
misiek_19836 Re: H20 a burmistrz 12.07.10, 21:14 Nie tylko Sosnowa. Bloki też bez wody :/ To kolejny dzień kiedy sobie tak pocinają. A na koniec to jeszcze im zapłać jak za zboże :| Odpowiedz Link Zgłoś
k.bychowski Re: H20 a burmistrz 12.07.10, 21:28 dziwna22 napisała: > może podaliby chociaz komunikat, że nalezy się spodziewać > takich przerw. Żałosne, www.marki.pl/portal/index.php?cmd=aktualnosci&opt=pokaz&id=1280 Odpowiedz Link Zgłoś
tadek1947 Suche krany 12.07.10, 21:39 Czarna Struga ul.legionowa i okoliczne - brak wody Odpowiedz Link Zgłoś
annapz Re: Suche krany 12.07.10, 21:45 Powtórka z "rozrywki". Wody nie było około 30min. Przynajmniej zapasy z soboty się przydały:) Teraz jest ,ale ciśnienie słabe. Odpowiedz Link Zgłoś
mdzalewscy1 Tak i za komary, i że zbyt Ciepło i za Wiatr 14.07.10, 12:07 i że asfalt się klei, i za inne nonsensy mu podziękujmy. Trochę Rozumu !!!!, ale Energetyka to oddzielne państwo w Państwie i biedny Burmistrz Marek świata energetycznego nie zmieni. Wody w upały to nawet potrafi brakować w New Yorku i innych najbardziej rozwiniętych metropoliach, nie wspomnę że sieć energetyczna pada od klimatyzatorów(np. USA). Ja mieszkam w Markach od 5 lat na ul. Małej i przez ten czas jak budowałem dom to było szczere pole i droga przez moją działkę, teraz mam gaz, wodę, ASFALT !!!! Czy ja mam dziękować Burmistrzowi za to ?, chyba tak, sporo zostało zrobione. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia-dooku Re: Tak i za komary, i że zbyt Ciepło i za Wiatr 14.07.10, 14:39 Chyba zapomniałeś dopisać, że pracujesz w urzędzie ;-) Takie rzeczy to tylko w Erze. Odpowiedz Link Zgłoś
evans31 Re: Nie ma wody 12.07.10, 22:18 Porażka,w taki upał nie ma wody na Małachowskiego brak jakichkolwiek informacji ,a do administratora nie idze sie dodzwonić, no cóż,jest po pracy:] Odpowiedz Link Zgłoś
szary.szary Komunikat 13.07.10, 08:25 Za :www.marki.pl W sobotę, 10 lipca, koło południa nastąpiła awaria stacji uzdatniania wody Wodociągu Mareckiego na skutek problemów z zasilaniem energetycznym. Spowodowało to spalenie się dwóch silników pomp na dwóch ujęciach wody, a tym samym przerwę w dostawie wody na terenie Marek. Jeden z silników jeszcze w sobotę został wymieniony na nowy, który Wodociąg Marecki posiadał w zasobach rezerwowych. Uszkodzone urządzenia zostaną naprawione w przeciągu 2 – 3 dni. Awaria energetyczna była na tyle nietypowa i rozległa, że spowodowała wiele mniejszych usterek, które przez cały weekend usuwali pracownicy mareckiego wodociągu. Pracujący do usunięcia awarii agregat prądotwórczy zasilał awaryjny układ pompowy, pozwalający pompować wodę do miasta ze zbiorników retencyjnych, ale w ograniczonym zakresie, stąd problemy z utrzymaniem odpowiedniego ciśnienia w sieci. Po przywróceniu stanu sprzed awarii, automatycznie zużycie wody wzrosło o 2,5 do 3 razy więcej niż normalnie. Sytuacja taka występuje też w okresie ostatnich upałów wieczorami, kiedy mieszkańcy wodą z wodociągu podlewają również przydomowe ogródki. Zazwyczaj do miasta pompowane jest około 150 m3/h wody. Przy zwiększonym zużyciu na podlewanie liczba ta wrasta nawet do 500 m3/h. W sytuacji tak drastycznie zwiększonego rozbioru wody może wystąpić spadek ciśnienia wody. W związku z tym prosimy o zrozumienie i apelujemy o wyjątkowo racjonalne zużywanie wody w okresie tak wysokich temperatur. Używajmy jej rozsądnie. Wodociąg Marecki Spółka z o. o. apeluje do mieszkańców o ograniczenie zużywania wody do celów podlewania szczególnie w godzinach 20.00 – 23.00. Odpowiedz Link Zgłoś
akukulator Re: Komunikat 13.07.10, 21:21 No prosze prosze. Jaśnie państwu zabrakło na godzinkę wody i larum. Jest awaria dopływu prądu do wodociągów i praktycznie całe Marki nie mają wody. Większość z zawiedzionych tym faktem mieszkańców bierze w swe delikatne i wypielęgnowane i do tego namydlone dłonie, swe wypasione komóry i gdzie dzwoni? Tak kochana paniusiu do wodociągów. Przyjmijmy, że jest ich tylko kilkuset na całą ludność Marek. Czy jest dziwne, ze w tym momencie wszystkie telefony w wodociągach są zajęte? Dla niektórych widać tak, bo jedyna ich aktywna komórka jest aktualnie w dłoni. Jest to ogromna porażka burmistrza. że wodociągi nie wysłały do każdego mieszkńca gońca z bukietem kwiatów,który w kilku zdaniach wyjśni sprawę i poprosi o wyrozumiałość. Dopuścił on także do rekordowo niskich temperatur tej zimy a obecnie przypieka nas słońcem. Nie był nawet w stanie zapobiec wylaniu rzeczki, przez co znaleźliśmy sie ustach całej Polski a być może i świata. A ja przecież płace ciężkie pieniądze i nie po to aby nękał mnie burmistrz i jego poplecznicy. Żądam satyfakcji! Hańba! Targowica! Koluszki! Odpowiedz Link Zgłoś
misiek_19836 Re: Komunikat 13.07.10, 22:08 TY to jednak jesteś kretyn :D Awaria prądu była w sobotę a brak wody występował jeszcze w poniedziałek nie mówiąc o notorycznie zbyt niskim ciśnieniu. Nie każdy ma internet aby sobie taką notkę przeczytać. I chociażby na tej jakże potrzebnej tablicy na Ratuszu można coś takiego wyświetlić i na przystankach rozwiesić. To nie trwa długo a jest zawsze jakaś informacja. Odpowiedz Link Zgłoś
censca a kuku na muniu 14.07.10, 10:54 W cywilizowanych miejscowościach w przypadku awarii wodociągów, nawet gdy pogoda nie jest upalna zasadą jest, iż zaczyna działać sztab kryzysowy, który primo obwieszcza mieszkańcom o przyczynach awarii i prognozowanym czasie jej usunięcia ( do tego celu używa się m.in. samochodów z megafonem jak ongiś heroldów), secundo dostarcza mieszkańcom wodę zdatną do mycia przy użyciu beczkowozów, a czasem nawet zabezpiecza dostawy wody zdatnej do picia, np. mineralnej. Brak wody spowodował, iż moje roczne dziecko zostało hospitalizowane, bo nie zostało odpowiednio domyte (przy użyciu wody mineralnej). Nie wszyscy dysponują samochodami, by nagle dowieść wodę z marketu. następnym razem zastanów się, zanim staniesz w obronie burmistrza, który jedynie przed wyborami potrafi załatwić bezpłatny autobus z kościoła na cmentarz... Odpowiedz Link Zgłoś
antybezradny Re: a kuku na muniu 14.07.10, 11:04 Nie bezpłatny, bo sfinansowany z podatków wszystkich mieszkańców, zarówno tych, którzy z niego korzystają lub nie. Pewnie w dniu wyborów będzie miał zmienioną trasę i będzie zahaczał o lokale wyborcze, żeby babcie po wyjściu z kościoła od razu przetransportować na wybory, aby przypadkiem nigdzie nie zboczyły po drodze, a w środku na każdym siedzeniu będzie leżała ulotka pana burmistrza. Odpowiedz Link Zgłoś
akukulator Re: censo i misiku 14.07.10, 22:08 Censo proponuje przenieść sie do bardziej cywilizowanej mieściny. Nic tu po tobie arystokratko. Tam herold przez megafony o wszystkim poinformuje i cudownie sprawi aby nikt nie był niespłukany. Hospitalizacja bedzie obowiązkowa dla każdego obywatela codziennie. Co do miśka....ha Masz wsaniały nick MISIEK... Miałem kiedyś psa który tak się wabił. Co prawda nie był takim chamem i nikogo nie wyzywał od kretynów ale chyba cię uspię. Pod nowymi osiedlami stają samochody z rejestracjami KNS LLU WYA itp.... czy to ten trzeci świat? Którym z nich jeżdzisz misiu? Odpowiedz Link Zgłoś
misiek_19836 Re: censo i misiku 14.07.10, 22:15 Wiedziałem żeś KRETYN!!!! Od urodzenia w Markach mieszkam TUTAJ płacę podatki i wymagam. Niektórym się wydaje że tylko oni tutaj mieszkają od "zawsze" i tylko oni mogą płakać jak tutaj źle i chwalić jak tutaj dobrze. Pora się obudzić. Odpowiedz Link Zgłoś
akukulator Re: censo i misiku 14.07.10, 22:26 Misiu do nogi! Mieszkaj sobie i życie całe ale nic nie zmieni twej mentalności. A z taką nie trzeba tu wiecej ludków. Przeprowadź się tam gdzie lubia takch. AJ LIWQIU Odpowiedz Link Zgłoś
misiek_19836 Re: censo i misiku 14.07.10, 22:33 Do nogi mów do kogoś kto sobie na to pozwoli. Swoje kompleksy idź leczyć gdzie indziej. Szkoda słów i nerwów na kogoś takiego. Odpowiedz Link Zgłoś