Dodaj do ulubionych

podtopienia

14.02.11, 21:08
Proszę o informację dot. warunków "wodnych" panujących w rejonie ulic Kościuszki, Żeromskiego, Skrzetuskiego, Wołodyjowskiego, Zagłoby, Podolska , Husarii, Kamieniecka. To dość rozległy obszar. Myślałem o ewentualnej budowie tam domu. Jest tam jednak cała sieć rowów- chyba melioracyjnych. Czy oznacza to, że teren jest generalnie zalewowy?, czy w różnych okresach występują tam podtopienia działek i budynków?. Czy rejon jest pod tym względem bezpieczny? Przejeżdzając ostatnio widziałem np. ogromną kałużę w rejonie ul. Zagłoby i Żeromskiego. Jakie wogóle są plusy i minusy mieszkania się w tym rejonie Marek
Obserwuj wątek
    • kasia_de Re: podtopienia 14.02.11, 21:16
      największa kałuża jest na ul. Kmicica :-) mieszkam na Wołodyjowskiego, rowy często są pełne, bo się ich nie udrażnia ani nawet trawy i trzciny nie wycina, ale z podtopieniem się nie spotkałam
      • dziak1 Re: podtopienia 16.02.11, 18:19
        Dzięki za informację. A jak się mieszka w tamtym rejonie?
        Może ktoś wie także, których rejonów Marek należy unikać z uwagi na problemy z podtopieniami działek i piwnic ? A może ten problem wogóle nie występuje w Markach.
        • slawek391 Re: podtopienia 16.02.11, 19:13
          Generalna zasada nie budować piwnic , parter na poziomie 50 cm. Na przeważajacej części Marek znajdują się pokłady gliny na głębokości metra lub wiekszej co powoduje, że woda w czasie bardzo obfitych opadów lub roztopów nie jest wstanie przepuścić wody. Mieszkałem może nie dokładnie w tych okolicach ale z 1 km na wschód. Od rzeki daleko więc zagrożeń "potopem" nie ma. W tej chwili dodatkowa zaleta, że to początek Marek wiec nie trzeba stać w korku.
        • orynski Re: podtopienia 21.02.11, 09:00
          mieszkam na zagłoby przy kosciuszki - mam piwnicę ale niezbyt głęboką, generalnie przez parę lat nie było żadnych problemów, w tym roku jednakże był obfity sezon w deszcze i parę razy doświadczyłem przesiąkającej posadzki.
          gdyby nie to że działką niewielka to piwnicy bym nie budował.

• tadek1947 Re: podtopienia 21.02.11, 13:35
            Wysoki stan wód gruntowych spowodował podtopienia piwnic w bardzo wielu miejscach.
            Mieszkam w Strudze przy ul.Legionowej na tzw.górce - chociaż przy samej ulicy.
            Nigdy przez ponad 50 lat nie było wody w piwnicy i pojawiła się w połowie stycznia !!!
            Najpierw mokra posadzka a potem 2,6,8,10 cm wody a ostatnio nawet 15 cm.
            Teraz opadło ale ciekawe na jak długo?
            • orynski Re: podtopienia 23.02.11, 10:12
              i nie ma w tym nic dziwnego - pogoda zmienną jest i tyle.
              wystarczyło się nie dawno przejechać np. w stronę wyszkowa - w okolicach radzymina całe pola pod wodą stały.

a teraz to nawet w TV trąbią jak to "wyszków tonie".
              a za rok czy dwa znowu będzie susza - jak kopałem parę lat temu kanał w garażu to woda w gruncie była dopiero dwa metry od powierzchni. teraz jest na poziomie metra a czasami mniej - taki rok.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka