Dodaj do ulubionych

nadzór na terenie szkoły podst. nr. 1 przy Okólnej

10.07.11, 20:20
Dlaczego nie ma żadnego nadzoru na terenie szkoły podstawowej nr 1 przy ul. Okólnej.
Przy szkole urządza sobie popijawę starsza młodzież, na ławkach leżą butelki po wódce
nie mówiąc już o poniewierających się wszędzie papierach. W sobotę tj. 09.07.11
przyszli podpici kolesie, jeden rozłożył się na trawie, drugi zdrzemną się na ławce.
Wszyscy którzy się tam znajdowali przestraszyli się, szczególnie młodzi chłopcy którzy tam
przebywali. Szkoła ma dawać dobry przykład, dlaczego nie ma osoby odpowiedzialnej za porządek. W Szkole podst. nr 2 przy ul. szkolnej jest czysto, jest porządek aż miło popatrzeć, wiec jak się chce to można. Dedykuję to pytanie do p. dyrektor oraz do osób odpowiedzialnych w urzędzie miasta za stan naszych szkół.

Obserwuj wątek
    • znie.smaczona Re: nadzór na terenie szkoły podst. nr. 1 przy Ok 11.07.11, 13:24
      Ta szkola chyba poszla w zapomnienie wladz lokalnych . Swiadczy o tym nie tylko wyglad zewnetrzny ale i wewnetrzny . W tej szkole jawnie brakuje kadr. Nikt niczego nie pilnuje . Sa co prawda kamery ale... Sama szkola w srodku jest no, mowiac delikatnie , brzydka a teren wokol niej PASKUDNY . Pewnie dlatego przyciaga amatorow napojow wyskokowych . Boisko ktore wlasciwie trudno nazwac boiskiem bo patrzac na nie ( a raczej probujac sie go doszukac ) takowego nie przypomina. A sala gimnastyczna? Odpadajaca farba ze scian... Nigdy nie widzialam tak zniszczonego parkietu . I ten zapach ... Szatnie to istne katakumby. Ciemno i ponuro . Bo domyslam sie ze to z powodu oszczednosci nie podlaczono do wszystkich boksow - szatni pradu.
      Juz rok temu mowilo sie o remoncie calej szkoly , pozniej sali gimnastycznej i boiska bo ponoc to sprawa priorytetowa a jak jest , wystarczy zobaczyc.
      Przez czterdziesci lat istnienia tej szkoly , nie bylo zadnego remontu? To jest jedyna szkola po tej czesci Pilsudskiego i chyba jedyna w takim smutnym stanie.
      Ale zeby nie bylo tak calkiem dramatycznie , musze dodac ze nauczyciele sa ok. Ale to jedyny plus.

• nogia Re: nadzór na terenie szkoły podst. nr. 1 przy Ok 13.07.11, 10:38
        Wysłałam zapytanie do Urzędu Miasta w tej sprawie, zobaczymy jaka będzie odpowiedź.
        Bardzo mnie dziwi słabe zainteresowanie tym tematem, ponieważ z kim nie rozmawiam,
        każdy bardzo krytycznie ocenia warunki panujące w szkole podst. nr 1.
        Każdy narzeka, a jakaś zmowa milczenia jak się porusza temat na forum publicznym, boją się czy co? A może ja nie jestem w temacie.

• pawel.pniewski Modernizacja Jedynki wkrótce 13.07.11, 11:58
          Aby przerwać tę zmowę milczenia, o której mowa, zapraszam do zapoznania się z artykułem dotyczącym modernizacji Jedynki.
          www.marki.net.pl/czas-na-jedynke-30156
          • jolsaw1 Re: Modernizacja Jedynki wkrótce 13.07.11, 13:47
            Odnośnie modernizacji SP nr 1 przy Okólnej to żadne wielkie halo. Bo jak można nazwać modernizacją starej szkoły "zabezpieczenie budynku Szkoły Podstawowej Nr 1 przed wpływem wód opadowych".
            www.marki.net.pl/stypendia-modernizacja-szkol-i-przedszkoli-nadawanie-ulic-oraz-oplaty-przedszkolne-x-sesja-rady-miasta-22-06-2011-29852
            Łączny budżet na wszelkie modernizacje w Markach wynosi 625 tyś zł. Na szkołę przeznaczą może 1/20 tej kwoty a może nawet nie, bo kolejka oczekujących jest długa.
            Nie ma się czym szczycić. To raczej przedwyborcze bicie piany.

• kasia.bis Re: nadzór na terenie szkoły podst. nr. 1 przy Ok 13.07.11, 14:07
          nogia napisała:

> Wysłałam zapytanie do Urzędu Miasta w tej sprawie, zobaczymy jaka będzie odpowi
          > edź.(...)"
          Ciekawe kiedy tą odpowiedź otrzymasz? Bo zauważyłam, że na stronie urzędu ostatnie odpowiedzi są z 9 czerwca br. ...
    • nomad997 Re: nadzór na terenie szkoły podst. nr. 1 przy Ok 13.07.11, 12:21
      Problem całkowitego braku nadzoru nad tym co się dzieje na terenach szkolnych czy stadionie przy ul. Wspólnej po zakończonych zajęciach jest znany od dawna. W tych miejscach dzieją się u nas cyrki. W Warszawie tego typu obiekty są zamykane i dozorowane całą dobę.
      • nogia Re: nadzór na terenie szkoły podst. nr. 1 przy Ok 13.07.11, 19:50
        Problem jest wszędzie, natomiast w tej szkole wyjątkowo razi brak takiej podstawowej
        opieki administracyjnej nad budynkiem i terenem . Rzeczy które powinny być robione od ręki
        tj. naprawa sprzętu na placu zabaw, dziury w rampach łatane po długim czasie, prace na dachu robione bardzo długo i chyba nie dokończone, zaniedbane trawniki, bałagan, śmieci przy szkole, butelki po piwie, wódce, gruz, piach pozostawiony nie wiem dlaczego.
        Słyszę, że w szkole dzieci przynoszą swoje ręczniki, papier toaletowy i mydło, w ubikacjach śmierdzi. Chyba jak na jedną szkołę to za dużo, nie mówiąc już o dostosowaniu wymogów do UE. Jakieś dwa lata temu był pan, który pilnował szkoły, interesował się co tu się dzieje, nazwijmy dozorca. Teraz pusto. Wiem, że są plany modernizacji szkoły, ale mi chodzi o podstawowe sprawy typu porządek który powinien być , nadzór - osoba która pilnuje żeby na teren nie wchodziły osoby nie upoważnione, zamyka ogrodzenia i furtki powiedzmy o 21.00. Jak odpada farba to trzeba to pomalować i tyle. Jak się psuje sprzęt to trzeba go naprawić bo to dotyczy rzeczy podstawowej czyli bezpieczeństwa uczniów.
        Dlatego dziwi mnie wyjątkowo brak zachowania podstawowych standardów w tej szkole.
        • kparma Re: nadzór na terenie szkoły podst. nr. 1 przy Ok 13.07.11, 20:59
          Czy może ktoś się orientuje czy ten "remont" już trwa? a ze ścian w sali gimnastycznej to nie tyle odpadała farba co ściany opanował grzyb. Dziecko wracając do domu po w-fe śmierdziało stęchlizną i to był ostatni raz kiedy tam poszło na zajęcia. O remont sali gimnastycznej walczyłam od końca 2009 r. pierwszym obiecanym terminem były wakacje 2010r. a we wrześniu pani dyrektor rozłożyła ręce z miną niewiniątka i powiedziała że nie wie kiedy będzie remont. Zawiadomiłam sanepid w wołominie ale panie nie stwierdziły niczego złegow tym że dzieci uczęszczają na zajęcia w takich warunkach. Ręce opadają
          • jolsaw1 Re: nadzór na terenie szkoły podst. nr. 1 przy Ok 13.07.11, 21:20
            Odnośnie pytania -czy remont już trwa to odsyłam do mojego ostatniego postu. Zastanawiałam nad posłaniem dziecka do tej placówki,jednak pójdzie do innej szkoły. Co z tego że miła kadra, kiedy szkoła straszy wyglądem , zapachem, a po południu kręci się podejrzane towarzystwo. Od jednego z pracowników szkoły usłyszałam, że swojego dziecka by tu nie posłał. I to tyle w temacie.
            • nogia Re: nadzór na terenie szkoły podst. nr. 1 przy Ok 14.07.11, 10:21
              A może ktoś się orientuje na ile pozyskiwanie środków zależy od dyrektora szkoły, a na ile od
              Burmistrza miasta i rady. I np. dlaczego w szkole podst. nr 2 są środki, a w nr 1 ich nie ma, A Pana Pniewskiego ( nasz radny) b. proszę o odwiedzenie naszej szkoły i pomoc w rozwiązaniu naszych problemów.
              • jolsaw1 Re: nadzór na terenie szkoły podst. nr. 1 przy Ok 14.07.11, 10:54
                Sądzę, że pozyskanie środków zależy od prężności rodziców, pani dyrektor i radnego, który zechciałby się zaangażować. Jeśli rodzice siedzą cicho, nie podejmują jakiejkolwiek inicjatywy to trudno sie dziwić, że szkoła wygląda jak wygląda. W końcu jest chyba jakaś Rada Rodziców w tej szkole? Może zorganizuje akcję razem z dyrekcją i radnymi? - pismo, petycja, spotkanie z burmistrzem.... jest wiele mozliwości. Czy jak zwykle skończy się na biciu piany? Życzę powodzenia.
                • hatece2010 Re: nadzór na terenie szkoły podst. nr. 1 przy Ok 14.07.11, 12:02
                  Kolego szanowny. Przejdź się do tej szkoły, porozmawiaj z dyrekcja i nie wypisuj dyrdymał... typu gdyby babcia...
                • nogia Re: nadzór na terenie szkoły podst. nr. 1 przy Ok 14.07.11, 12:07
                  Właśnie, tylu rodziców, wielu prężnych ludzi, z kim nie rozmawiam każdy narzeka, a temat jest nie do ruszenia? to mnie dziwi.
    • dr-wstrzons Re: nadzór na terenie szkoły podst. nr. 1 przy Ok 14.07.11, 22:38
      W minionym roku szkolnym zarówno Rada Rodziców jak i sami rodzice pisali pisma, petycje, wydeptywali ścieżki do burmistrza i radnych. Pojawiali się na sesjach rady; organizowane były spotkania dyrekcji szkoły (i rodziców) z radnymi zarówno na terenie szkoły jak i w Urzędzie Miasta. Inwestycje jednak skutecznie omijają tę szkołę chociaż sprawa jest doskonale znana zarówno burmistrzowi jak i Radzie Miasta. I w ten oto sposób największa Szkoła Podstawowa w Markach jest makabryczną antyreklamą działań naszych włodarzy.

bulba
      • perrocanario Re: nadzór na terenie szkoły podst. nr. 1 przy Ok 14.07.11, 22:53
        dr-wstrzons napisał:

> I w ten oto sposób największa Szkoła Podstawowa w Markach jest mak
        > abryczną antyreklamą działań naszych włodarzy.

Jest raczej świadectwem nieudolności i niekompetencji dyrekcji .
        Inne szkoły potrafią tylko ta jedna nie.
        • pawel.pniewski Re: nadzór na terenie szkoły podst. nr. 1 przy Ok 14.07.11, 23:16
          Wszystkich Państwa, zainteresowanych obecną sytuacją w Szkole Podstawowej Nr1 oraz planowanymi inwestycjami, zapraszam na dyżur 20 lipca do Biura Rady Miasta w godzinach 16:00-18:00. Kilkukrotnie spotykałem się z Radą Rodziców, z dyrekcją również. Szkołę też odwiedzam, ale w Państwa głos również chciałbym się wsłuchać, aby z pierwszej ręki poznać wszystkie problemy funkcjonowania tej placówki.
          Odpowiadając na pytanie dotyczące terminu remontu sali gimnastycznej - prace, zgodnie z dokumentacją przetargową, mają zakończyć się do 25 sierpnia br.
      • nomad997 Re: nadzór na terenie szkoły podst. nr. 1 przy Ok 15.07.11, 06:08
        Z moich dawnych lat szkolnych w tej placówce pamiętam jak dziury w ścianach były łatane rozrobionym cementem. A jak już raz pomalowali korytarz na parterze, to było święto na całą okolicę. Były też okna zabite gwoździami aby przypadkiem nie wypadły i kogoś nie zabiły. Zawsze może być więc gorzej ;-)
        Generalie ta szkoła była zawsze na marginesie inwestycji. To już jest taka u nas tradycja.
        • nogia Re: nadzór na terenie szkoły podst. nr. 1 przy Ok 15.07.11, 17:41
          perrocanario napisał że problem :

„Jest raczej świadectwem nieudolności i niekompetencji dyrekcji .
          Inne szkoły potrafią tylko ta jedna nie.”

Wydaje mi się, że to sedno sprawy. Bo nie trzeba wielkich inwestycji, żeby na terenie szkoły było czysto, aby nie walał się piach i gruz, żeby w toaletach był papier toaletowy, i aby w nich nie śmierdziało. Już mnie kiedyś zastanawiało jak to możliwe, że piaskownica (teraz już nie istnieje) jest nie zabezpieczona, piach nie wymieniany, kiedy tyle się mówi na temat chorób przenoszonych z zanieczyszczonej piaskownicy, rampy załatane, ale po jak długim czasie. To są najbardziej podstawowe rzeczy bo dotyczą bezpieczeństwa naszych dzieci.
          A te pół szkoły z zewnątrz pomalowane do połowy?.
          Chyba panu burmistrzowi taka dyrekcja odpowiada, bo nie zabiega o żadne środki, a pani dyrektor ma pewną posadę.

• zacofanemarki Re: nadzór na terenie szkoły podst. nr. 1 przy Ok 15.07.11, 22:50
      Witam zainteresowanych jeszcze ja dorzucę grosik , przy skateparku jest latarnia jak zacząłem dociekać dlaczego dla bezpieczeństwa użytkowników latarnia się nie świeci do doczekałem się takiej odpowiedzi " przycisk załączenia zamontowany został przy samej latarni i od razu został zniszczony przez małolatów którzy pod osłona nocy okupują cały teren " i teraz stawiam pytanie kto odbierał i kto zaprojektował takie załatwienie sprawy ,człowieka odpowiedzialnego za tą sytuacje powinno się wyrzucić z pracy.Poszkodowanymi tez w pewnym sensie są pracownicy którzy ze strachem siedzą w nocy i pilnują szkoły ,a najlepsze jest to że to oni mieli to zapalać jak się będzie ściemniać .A następna sprawa to oświetlenie na szkole ,jedne lampy się świecą na stałe a jedna z głównych gaśnie raz na parę minut i tak zgaszona przez 10-15 min a wystarczyłoby tylko wziąść prawdziwego elektryka i po kłopocie . A najgorsze jest to że gnoje pieprzone zajmują miejsce pod szkołą gdzie mogłyby się dzieci bawić ale nie, władza miasta i policja zbyt mało robią a w programie wyborczym było tak pięknie.Stawiam 100 że jakbyśmy w cywilkach przepuścili przez winkiel szkoły od str sali gimnastycznej komendanta i burmistrza to by wyszli goli albo wylądowali w szpitalu .I jeszcze na koniec żeby wszyscy wiedzieli pijane lub naćpane gnoje tę furtkę która była dobrze zamknięta raz wyrwali i wrzucili do rzeczki!!!! i łazili po elewacji obrywając oświetlenie. A może się skrzyknąć i zrobić porządek ,będzie spokój i ład ,a po tym będą sami prosić o prace społeczne na terenie szkoły .Szkoła nie jest zła tylko ze śmieciami ktoś musi zrobić porządek .Pozdrawiam wszystkich zainteresowanych dobrem szkoły
      • perrocanario Re: nadzór na terenie szkoły podst. nr. 1 przy Ok 15.07.11, 23:40
        Nieświecąca latarnia to pikuś. Ja zapytam kto odbierał rynny, które odprowadzają wodę prosto pod schody. Minionej zimy, przy pogodzie "w kratkę" aby wejść do szkoły głównym wejściem trzeba było pokonać lodowisko.

• a.werelich Re: nadzór na terenie szkoły podst. nr. 1 przy Ok 16.07.11, 01:05
          Witam serdecznie – Wszystkich zainteresowanych losem „jedynki”.

Bardzo cieszy mnie fakt, że kwestia Szkoły Podstawowej Nr 1 została poruszona na forum. Na samym początku chciałbym przedstawić troszkę faktów z przeszłości.

Wspomniana szkoła była od zawsze traktowana po macoszemu – mimo, że jest największą szkołą podstawową pod względem liczby uczniów w Markach. Ciekawostką jest fakt (dla tych, którzy nie widzą), że absolwentem „jedynki” jest od lat panujący nam – pan burmistrz. Pragnę również zwrócić uwagę, że problemem nie jest sama Szkoła Podstawowa Nr 1. Moim zdaniem cały rejon okalający szkołę był zapomniany przez ówczesne władze miasta. Proszę zwrócić uwagę na ulicę Okólną i przyległe, ulicę Sosnową – przecież tam nie inwestowano chyba nigdy. Wspominając o tym wszystkim chciałem Państwu pokazać – ile mamy do nadrobienia.

Czytając komentarze na forum – widzę złość mieszkańców tego rejonu miasta i ja to doskonale rozumiem. Powiem Państwu więcej – czuję dokładnie to samo. Właśnie, dlatego chciałem zostać radnym naszego miasta. Mieszkańcy mi zaufali i radnym zostałem. Teraz czas na zmianę - stanu zastanego. Jeśli za coś się biorę to z uporem maniaka dążę do celu. Nie uznaję stwierdzenia, że czegoś nie da się zrobić, że czegoś nie można. Uważam, że wszystko zależy od chęci i zaangażowania oraz od tego jak bardzo chcemy coś zrobić. Na forum wypowiadał się już radny Paweł Pniewski, który tak jak ja – jest absolwentem „jedynki”. Mogę Państwa zapewnić, że razem z Pawłem będziemy robić wszystko żeby zmienić obecną sytuację. Znam Pawła i wiem, że z tym uporem i energią, jaką mamy w sobie – jesteśmy w stanie zrobić wiele dobrego dla miasta. To, co w najbliższym czasie będzie działo się z Naszą szkołą można przeczytać w naszym artykule p. t. „Czas na jedynkę”

Nowa kadencja Rady Miasta otworzyła nowe możliwości przed Szkołą Podstawową Nr1 im. Kornela Makuszyńskiego. Szkoła wreszcie ma szansę na gruntowną modernizację, a wszystko za sprawą determinacji radnych.

Wszystkie szkoły podstawowe w naszym mieście w większym lub mniejszym stopniu zmieniają się. W zdecydowanie najmniejszym stopniu przemianie uległa Szkoła Podstawowa Nr 1 im. Kornela Makuszyńskiego, która od 1969 roku mieści się przy ulicy Okólnej 14. Szkoła w oczach wielu mieszkańców została zapomniana przez władze naszego miasta. Od wielu lat infrastruktura sportowa znajduje się w opłakanym stanie. Stojące kałuże na boisku, brak bieżni, nierówne i lepiące się boisko asfaltowe w wyniku wysokich temperatur to największe mankamenty. Tragiczny obraz dopełnia grzyb na ścianach w sali gimnastycznej oraz wysłużony parkiet, który nie nadaje się już do ponownego cyklinowania.

Pierwsze prace modernizacyjne na terenie szkoły będą miały miejsce już w wakacje. Przeprowadzony zostanie kompleksowy remont sali gimnastycznej. Prace remontowe będą związane z poprawą wentylacji, malowaniem ścian oraz montażem specjalnej wykładziny na istniejącym parkiecie. Remont ten zdecydowanie odmieni istniejący stan obiektu. Ponadto, w tym roku nastąpi odwodnienie terenu oraz osuszenie fundamentów i ścian, aby pozbyć się zagrzybienia. W czerwcu złożony zostanie wniosek do Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej o dofinansowanie termomodernizacji mareckich szkół i przedszkoli. Jeśli marecki wniosek przejdzie pozytywnie procedurę rekrutacyjną, już w 2012 roku "Jedynkę" czeka gruntowny remont.

Dodatkowo szkoła otrzymała środki w ramach rządowego programu „Radosna Szkoła" na budowę nowoczesnego placu zabaw na swoim terenie. Dotacja wyniesie prawie 70 tys. złotych i pokryje połowę kosztów budowy placu zabaw. Brakujące środki przekazane zostaną z budżetu miasta. Rada Miasta na IX sesji, która odbyła się 26 maja, przyjęła stosowną uchwałę przygotowaną przez burmistrza, która zabezpiecza w budżecie środki na budowę placu zabaw na terenie szkoły przy ulicy Okólnej.

Sprawę renowacji boisk sportowych poruszono na środowym posiedzeniu Komisji Oświaty, Kultury i Sportu Rady Miasta. Radni zgłosili wniosek o przygotowanie wstępnej dokumentacji dotyczącej zlokalizowania na terenie "Jedynki" kompleksu boisk wielofunkcyjnych w ramach programu "Moje Boisko - Orlik 2012". W przypadku zakończenia programu z końcem tego roku, poszukiwane będą inne możliwe źródła finansowania, aby boiska zostały wybudowane już w 2012 roku.
          Paweł Pniewski, Arkadiusz Werelich

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do lektury naszych blogów:
          Werelich. Com.pl
          Pniewski.wordpress.com
          • hatece2010 Re: nadzór na terenie szkoły podst. nr. 1 przy Ok 12.10.11, 13:48
            Podbijam temat!
            Naprawdę władze gminy nie mogą wpłynąć na szkołę, żeby z "resztek" boiska trawiastego uprzątnięto wystające kamienie i wyrównano dziury w ziemi /w których stoją kałuże i błoto/???
            Żeby pozamiatano boisko asfaltowe i załatano dziury w nawierzchni???
            Szatnie były pilnowane i zamykane - a nie jak się uda?
            A "szumnie zapowiadany monitoring" działał i pokazywał coś więcej niż szare i czarne smugi na ekranie monitora...
            Żeby po dekadzie debaty w kraju dzieci miały swoje szafki i nie dźwigały dzień w dzień po 5 - 7 kg niezbędnych kilku książek do 1 przedmiotu...
            Kończyłem podstawówkę za "komuny", ale przynajmniej trzy pierwsze punkty nie były problemem..
            • jolsaw1 Re: nadzór na terenie szkoły podst. nr. 1 przy Ok 13.10.11, 08:24
              Widocznie rodzicom dzieciaków jest wszystko jedno. Po co się wychylać i napinać. Myślenie typu "dobrze jest jak jest,zawsze może być gorzej" to stare naleciałości.
              Wszystko zależy od nas samych. Jeśli od siebie nie wymagamy to nie ma się co dziwić,że urzędnicy i inni traktują nas jak piąte koło u wozu.
              Rodzice powinni się solidarnie zebrać i zdecydować co dalej.
              • perrocanario Re: nadzór na terenie szkoły podst. nr. 1 przy Ok 13.10.11, 10:57
                Jedyne wyjście to zmiana dyrekcji tej placówki.
                Zgadzam się, że rodzice powinni się zebrać, zdecydować co dalej i potem EGZEKWOWAĆ te decyzje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka