Dodaj do ulubionych

Wrażenia po sesji

10.08.11, 08:53
Wrażenia z wczorajszej rady napawają mnie optymizmem, nie dlatego, że burmistrz i rada coś tam obiecali ale z tego co i w jaki sposób potrafili powiedzieć mieszkańcy. Wielki szacunek dla gościa z sowiej. Wypowiedź jej styl i argumenty nic dodać nicując. I te milczenie burmistrza i rady po tej wypowiedzi bardzo wymowne. Gościu jeśli to czytasz to pełen szacunek, i więcej takich ludzi.
Podsumowując cały ten cyrk mam takie wrażenie, że pan burmistrz jako gospodarz tego miasta ma duże braki w wiedzy o tym co się dzieje w jego „gospodarstwie”.. bo odpowiedzi dotyczące stanu urządzeń odwadniających lub ich braku to po prostu porażka. Pan burmistrz nie wie czy jest tam rów, czy nie. Wie tylko że od jakiegoś czasu ktoś go zasypał ale on nie wie kto? I jak na razie nic z tym nie zrobił. Potrzebny samochód terenowy by dojechać. Po co wydawać kasę na samochód. Przecież zakład komunalny na jakiś traktor którym można dojechać w trudne tereny nie gorzej jak samochodem, a kasę można wydać np. na odkopanie zasypanych rowów.
Po posiedzeniu rady mam wrażenie, że może coś zrobią ale to będzie kosmetyka. Jednak jeżeli będzie na zebrania rady przychodzić więcej ludzi i wytykać błędy i nieróbstwo to może co niektórzy zrozumieją, że być przedstawicielem nas mieszkańców to nie tylko zebranie w pięknym gabinecie podewagowanie o tym i tamtym przerywane popijaniem herbatki ale tez konieczność podjęcia rzeczowych decyzji po wcześniejszym ich dogłębnym przemyśleniu. Na następne zebranie rady też pójdę, szkoda tylko że te zebranie odbywają się tak wcześnie a nie choćby o 16.00.
Obserwuj wątek
    • gekon-3 Re: Wrażenia po sesji 10.08.11, 09:01
      zapomniałem zapytać tylko o jeszcze jedno po jakie licho robione były zdjęcia osób siedzących w tej małej sali - widowni.
    • monisier Re: Wrażenia po sesji 10.08.11, 11:25
      Miałem okazję być jakąś chwilę na tej sesji. Wrażenia różne zależy na co kto liczył. To co dotyczyło konkretnie mojej części Marek było poruszone i popłynęły pewne plany i obietnice, cóż czas pokaże.

Ale słuchałem tych ludzi, wspólczuje im, ale z drugiej strony zacznijmy patrzeć co robi sąsiad z boku, bo te wody to wieczorem nie jest deszczówka tylko jedno wielkie szambo wylewane na hura przez ludzi. Trzeba wezwać policję, zgłosić do urzędu niech rypią za to kary, bo zatoniemy w końcu we własnych smrodach. I do kogo tu mieć pretensje?

Co zrobią urzędnicy i radni z wodą skoro druga część tych wód to SZAMBA.

• kalidor Re: Wrażenia po sesji 10.08.11, 12:24
        Jesli juz mowa o szambach to mnie powalil wczorajszy widok. Wracam sobie kilka minut po godzinie 17 z pracy ul. Rodziewiczowny. Czuje, ze smierdzi ale zrzucam to na karb pelnych szamb. Dochodze do miejsca gdzie aktualnie budowana jest kanalizacja i co widze. W studzienki zrobione po srodku ulicy wlozone sa weze z posesji polozych przy ul. Rodziewiczowny i pompowane jest najwyrazniej szambo bo walilo jak cholera. Jesli tak ma wygladac pozniejsze wybierania szamba to po co podlaczac sie do kanalizacji? Taniej wyjdzie raz w miesiacu puscic waz do studzienki i wybrac przez godzinke zawartosc szamba. Teraz pompy sa dosyc wydajne.
        Wszyscy zaraz powiedza zeby dzwonic. Urzad po tej godzinie juz nieczynny. Zreszta nie mam numeru pod reka. Policja? Z doswiadczenia wiem, ze przyjezdzaja jak trup juz ostygnie.
        • gekon-3 Re: Wrażenia po sesji 10.08.11, 12:42
          Kwestia pompowania szamb na ulicę i na puste działki to nie tylko problem Rodziewiczówny. Pompują też w okolicy leśnej. Wieczorem otwierasz okno a tu zapaszek że cholera bierze. Robią to wieczorem albo gdy pada deszcz, wtedy po cichu i chlup. Na leśnej zwróciłem uwagę na włazy do kanalizacji sanitarnej. Są zamykane na próby z inbusowym kluczem. Fajnie że zamykane ale niestety taki klucz kosztuje kila złotych. Rozwiązaniem jest przyłączenie Siudo kanalizacji. Ale wielu mieszkańców po prostu na to nie stać. I tu pole do popisu dla radnych i burmistrza – pokombinujcie tak by można było jakoś pomóc tym ludziom. Jeżeli jednak to nie pomoże to zostaje niestety kontrola. Firma asenizacyjna kan-pol /bez krytyki że psełdoreklama/ dla swych odbiorców wydaje karty na których zaznacza datę wybrania szamba, ilość i przystawia pieczęć wraz z podpisem. Można – można. Jaki problem by pracownicy wodociągów podczas odczytu wodomierzy sprawdzali też właśnie takie karty. Nie potrzebne są faktury, rachunki. Na takiej karcie firma asenizacyjna oświadcza, ze dokonała czynności odbioru nieczystości. – I PO PROBLEMIE ale trzeba wpaść na taki pomysł i wcielić go w Zycie panie i panowie radni różnych frakcji oraz państwo z urzędu miasta i wodociągu mareckiego.
        • kanalarz_marecki Re: Wrażenia po sesji 10.08.11, 12:42
          jak pisałem, z powodu walki z szambem sąsiadów, płynącym do manie z kanalizowanej ulicy, nie byłem na sesji.
          Myślę, że to pokolenie "sąsiadów" musi wymrzeć innej rady nie widzę.
          Podobnie ze śmieciami wywożonymi i podrzucanymi, gdzie popadnie.
          Ca na edukację młodego pokolenia.
          To jest najważniejsze.
          • gekon-3 Re: Wrażenia po sesji 10.08.11, 13:08
            Kanalarz_marecki poruszyłeś problem wywozu śmieci. Porzucania ich w miejscach odludnych lub w śmietnikach na przystankach. Tu niestety musimy zmienić mentalność ludzi. Myślę żę problem wywozu śmieci w markach jest całkiem nieźle rozwiązany. Możliwość segregowania śmieci ich wywóz za darmo daje dużo możliwości w oszczędzaniu przy wywozie śmieci przez mpo. Ale niestety każdy kombinuje i po co mieć kosz o pojemności np. 120 litrów i opróżniać go raz na dwa tygodnie, można raz na miesiąc resztę śmieci do lasu. Próbuję zrozumieć tych ludzi, może bieda, brak kasy na wywóz śmieci popycha ludzi do tego, ale na pewno nie wszystkich. W dużej mierze to takie właśnie chamstwo, prostactwo. Ważne bym ja miał czysto u siebie a za bramą to może być chlew. „Ograniczone pole widzenia”.
    • p33m3k Re: Wrażenia po sesji 23.08.11, 16:20
      gekon
      dopiero teraz zobaczyłem Twój wpis - dzięki za uznanie. Pozdro,
      "Gość z Sowiej"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka