msp1 30.09.11, 09:02 Polecam naszym radnym artykuł na rp.pl: www.ekonomia24.pl/artykul/706235,724946-Mazowsze-ma-umowe-o-dotacje-na-swa-najwieksza-inwestycje.html. Może zainteresuje ich i dołożą starań, żeby nas to nie ominęło. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gekon-3 link nie działa 30.09.11, 09:14 Nie wiem o co chodzi ale podany link nie działa, trudno się wypowiedzieć, Odpowiedz Link Zgłoś
sulig Re: link nie działa 30.09.11, 09:59 gekon-3 napisał: > Nie wiem o co chodzi ale podany link nie działa, trudno się wypowiedzieć, Skasuj kropkę z końca i śmiga SULIG Odpowiedz Link Zgłoś
gekon-3 Szerokopasmowy internet , co na to Pan Piotrowski 30.09.11, 10:24 Rzeczywiście, bez kropki hula. Niestety w Markach z siecią internetową jest kiepsko. Mieszkam w rejonie ul. Leśnej. TPSA mnie olewa bo trzeba pociągnąć kilkanaście metrów kabla. Internet dostarczany przez operatorów telefonii komórkowej i Polsat to też tylko prowizorka. Przydał by się jakiś dobry pomysł na Internet. Aż strach pomyśleć co się dzieje na nowych osiedlach na Strudze. Pani Piotrowski, zadanie dla Pana. Ma pan jakiś pomysł, by z tego tortu o którym mowa w artykule uszczknąć coś dla Marek? Proszę nie traktować tego jak podpuchy. Próbuje pan działać przy kanalizacji, jest możliwość podziałania i w tej sferze. Odpowiedz Link Zgłoś
sulig Re: Szerokopasmowy internet , co na to Pan Piotro 30.09.11, 12:45 gekon-3 napisał: > Rzeczywiście, bez kropki hula. Niestety w Markach z siecią internetową jest kie > psko. Mieszkam w rejonie ul. Leśnej. TPSA mnie olewa bo trzeba pociągnąć kilkan > aście metrów kabla. Internet dostarczany przez operatorów telefonii komórkowej > i Polsat to też tylko prowizorka. Przydał by się jakiś dobry pomysł na Internet > . Aż strach pomyśleć co się dzieje na nowych osiedlach na Strudze. > Pani Piotrowski, zadanie dla Pana. Ma pan jakiś pomysł, by z tego tortu o który > m mowa w artykule uszczknąć coś dla Marek? Proszę nie traktować tego jak podpuc > hy. Próbuje pan działać przy kanalizacji, jest możliwość podziałania i w tej sf > erze. Tak z czystej ciekawości - testowałeś polsat ?- bo z tego co piszą to zasięg LTE jest i u nas Odpowiedz Link Zgłoś
gekon-3 Re: Szerokopasmowy internet , co na to Pan Piotro 30.09.11, 13:07 Testowałem Polsat. Modem + antena zewnętrzna. Odpalił i było super przez jakieś pół godziny. Potem siadło i przez kolejne dni transfer na poziomie do 1 giga czasami do 1.5. byłoby nieźle gdyby nie to, że dość często zrywa połączenie bez ostrzeżenia. 1.5 i nagle nic. Zwróciłem sprzęt do punktu obsługi w CH Targówek. Pan tłumaczył, ze to początki nadawania, że w dłuższej perspektywie, powinno być lepiej. Poczekam, jak nie będę miał Internetu z drutu to spróbuje jeszcze raz za jakiś czas. Odpowiedz Link Zgłoś
gekon-3 Re: Szerokopasmowy internet 30.09.11, 10:30 finanse.wp.pl/kat,104120,title,Kazdy-Polak-bedzie-mogl-surfowac-w-internecie,wid,13847616,wiadomosc.html?ticaid=1d1da i tak jeszcze trochę w temacie Odpowiedz Link Zgłoś
p33m3k Re: Szerokopasmowy internet 30.09.11, 13:02 Kilka uwag w temacie: 1. Generalnie to jeden wielki obciach dla gminy i jej reputacji, żeby 15 km od Wa-wy były takie problemy z szerokopasmowym dostępem do netu. Ale trudno się dziwić, bo gmina - a dokładnie Burmistrz - najwyraźniej nie widzi tego problemu - bo jak wielu starych mieszkańców i pewnie radnych z poprzednich kadencji /przepraszam za złośliwość, ale trudno inaczej wytykać takie babole w dokumencie strategii obejmującej okres do 2020 roku w tak dynamicznie rozwijającym się pod względem liczby mieszkańców mieście/ - telefon i dostęp do internetu ma. Na dowód przedstawiam cytat z Uchwały Nr VI/33/2007 Rady Miasta Marki z dnia 21 marca 2007 roku w sprawie przyjęcia „Strategii zrównoważonego rozwoju miasta Marki do 2020 roku” autorstwa naszej władzy wykonawczej ... czyli Burmistrza Miasta ..." Infrastruktura techniczna Telekomunikacja Sieć telekomunikacyjna obsługiwana jest przez TP S.A. W Mieście jest zainstalowana elektroniczna centrala telefoniczna najnowszej generacji. Zapotrzebowanie na stacjonarne odbiorniki telefoniczne jest w pełni zaspokojone."... To jest wszystko w temacie strategii co to telekomunikacji w Markach. Wynika z tego, że wszystko jest ok. i nic nie trzeba robić. link do uchwały i strategii (załącznik ZIP) bip.marki.pl/pl/bip/uchwaly/2007/033 Ja sam borykam się z TPSA od kilku dobrych lat żeby "podciągnąć" linię (która jest już na ulicy, bo starsze domy mają podłączone telefony) i wiem, że bez nawiązania współpracy i uruchomienia pewnego programu na poziomie Gmina-TPSA, pozycja pojedynczych klientów w uruchomieniu inwestycji wobec TPSA jest marna. Niestety TPSA, oparta na dużym monopolu, nie potrafi zobaczyć i połączyć ze sobą zleceń w jedno zadanie o przyłączenie trzech sąsiadujących domów na tej samej ulicy. Wiem to z autopsji. I nie trzeba tutaj jakieś kasy z budżetu miasta. Wystarczy tylko nawiązać kontakt formalny z TPSA, zasygnalizować, że jest duża potrzeba bo miasto się znacznie rozrosło i ... przykładem kanalizacji sanitarnej ... ogłosić i skoordynować zbieranie wniosków. Mieszkańcy sami zapłacą za przyłączenie tak jak normalni klienci. Jak TPSA zobaczy listę 1 albo 5 K wniosków o przyłączenie, skoncentrowanych na tym samym terenie - uruchomi specjalny proces inwestycyjny i opędzi nowych mieszkańców. A tak jak teraz - każdego odprawia z kwitkiem, że nie ma warunków na przyłącze ... bo w Markach to jest ok. z telekomunikacją - tak wynika z kwitów miejskich. 2. Mało osób wie, że w ul. Piłsudskiego - na długim jej odcinku - jest zakopany światłowód o dużej przepustowości, który - przy zaangażowaniu operatora i dołożeniu odpowiedniej infrastruktury naziemnej - mógłby "opędzić" prawie całe miasto. Dodatkowo - standardem jest, że kładąc kanalizację kadzie się też infrastrukturę tel-co, a przynajmniej się to mocno rozważa. TPSA albo inny operator współuczestniczy i współfinansuje takie przedsięwzięcie i jest później operatorem oferującym swoje usługi. Tyle się mówi o deficycie zameldowanych. Tyle się mówi, że w kasie miasta brakuje pieniędzy. Przecież jest to znakomity sposób na tworzenie programów-zachęt albo zwykłego zarabiania kasy dla miasta. Teraz światłowód siedzi w ziemi i gnije, chyba tylko częściowo wykorzystywany jest w monitoringu miejskim. A przy takim tempie rozwoju technologii - za 10 lat ... niech sobie zgnije. 3. Fajnie, że kilku radnych aktywizowało się na tym forum i można z nimi nawiązać kontakt w taki właśnie sposób, ale warto przynajmniej na czas wyborów pamiętać, że w mieście jest ich 21 (szkoda, że - z moich obserwacji - tylko raptem 3-4 tu "operuje"), a temat powinien być na pierwszym miejscu zaadresowany do UM - bo to tam jest władza wykonawcza, siły i środki do wykonywania działań na rzecz mieszkańców. U radnych powinno się zabiegać o poparcie jeśli na coś brakuje kasy albo woli wykonawczej. Odpowiedz Link Zgłoś