Dodaj do ulubionych

I po technikum w Markach?

28.11.11, 17:50
Marki walczą o lokalizację przez powiat na naszym terenie technikum, a tymczasem Ząbki mają swoją kontr-propozycję. Nie chcę tego oceniać, i porównywać gdzie szkoła jest bardziej potrzebna - u nas, czy w Ząbkach.
Ale nie sposób zgodzić się z jednym - Ząbki oferują działkę w dobrym punkcie, nie tylko blisko linii ZTM, ale i z dogodnym dojazdem darmobusem do/z stacji PKP. Dzięki temu szkoła jest łato osiągalna dla uczniów z terenu całego powiatu.
A co mają Marki do zaoferowania? Działkę na wygwizdowie, gdzie poza mareckimi uczniami co najwyżej dzieciaki z Radzymina będą mogły dojechać. Dla reszty powiatu zupełnie nie po drodze.
Obserwuj wątek
    • zenhorst_major 997 wron 28.11.11, 19:25
      Panie Nomad. Sam pan pewnie mieszkasz na wygwizdowie gdzie zawraca 997 wron, które tak radośnie kraczą...
      A tak na marginesie- z tego co wiem, teren pod planowane technikum w Ząbkach nie należy do miasta. Trzeba kupić ten grunt! Ale to chyba dla Nomada detal.
      • nomad997 A merytorycznie? 28.11.11, 19:39
        Jak ja lubię "merytoryczne" wypowiedzi.
        Z tego co piszą w artykule grunt w Ząbkach należy do skarbu państwa, i samorząd chce go pozyskać.
        A do do samych lokalizacji: w Ząbkach trzeba uczciwie przyznać, że rozwiązania w kwestii dojazdu transportem publicznym (a w przypadku szkół to podstawa) zarówno lokalnie, jak i w skali powiatu jest komfortowa. Powiat w dużej mierze jest "uwieszony" na linii kolejowej, i stąd teoretycznie duża część uczniów musiałaby dojechać.
        A w Markach - jakby nie liczyć, to kilkaset metrów do najbliższego przystanku komunikacji miejskiej. Dodatkowo jak mieliby do Marek dotrzeć uczniowie z Ząbek, Zielonki, Kobyłki czy Wołomina? O Zagościńcu, Tłuszczu i tamtych rejonach już nie wspominając. Dojazdu zero. Chyba że znajdziecie takich rodziców z w/w miast, którzy będą wysyłać swoje dzieci do szkoły w Markach z obowiązkową przesiadką w Warszawie.
    • super-jarek Re: I po technikum w Markach? 29.11.11, 21:51
      W Markach były idealne lokalizacje na szkoły-zostały sprzedane.
      • misfortune Re: I po technikum w Markach? 30.11.11, 17:58
        a ja się pytam po co w Markach technikum ? zapewne poziom będzie równie imponujący jak w tym liceum profilowanym w pałacyku braci Briggsów.
        niech lepiej zajmą się kanalizacją, oświetleniem ulic i asfaltem. a nie wymyślają jakąś chorą inwestycje.
        • znie.smaczona Re: I po technikum w Markach? 21.03.12, 09:46
          I jak w temacie . Wystartowala budowa technikum czy kicha ? Wiecie cos?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka