Dodaj do ulubionych

Rewolucja w zerówce 2012/2013 ... SP3

09.03.12, 13:25
witam

Od tego roku szykuje się rewolucja w zerówkach.
Szkoła Podstawowa nr 3 ogłosiła już nowe zasady.

Klasy "zero" będą działały tak jak przedszkola. Dziecko będzie przebywało 5 godzin na zajęciach.
Jeżeli rodzice będą chcieli skorzystać ze "świetlicy" to będą musieli płacić za każdą nadliczbową godzinę w szkole. Najmłodsi nie będą już korzystać z ogólnodostępnej świetlicy. Będzie dla nich wydzielona jedna z sal, w której zerówkowicze będą spędzali czas przed lub po zajęciach.

No i sprawa oczywista ... obowiązek zerówki dla pięciolatków. Nawet jeśli dziecko nie jest na to gotowe :(
To wszystko trochę stawia na głowie wizerunek szkoły ... jako miejsca darmowej edukcji.

Co o tym myślicie ?
Obserwuj wątek
    • edzia_edzia Re: Rewolucja w zerówce 2012/2013 ... SP3 09.03.12, 15:49
      A ja mysle, ze po podliczeniu tychwszystkich nadgodzin wyjdzie tyle samo co w placowce niepublicznej (mam na mysli oczywiscie Prywatna Szkole Podstawowa) gdzie dziecko przebywa ile chce i ma caly wachlarz zajec do wyboru.
      • mars_81 Nie będą przyjmować 5-latków do przedszkola ?!!? 09.03.12, 15:58
        Czy coś wiecie na ten temat, tzn, że 5-letnie dziecko wyląduje w szkole na 10 godzin????
        • spongebobek Re: Nie będą przyjmować 5-latków do przedszkola ? 09.03.12, 20:12
          To oznacza ,ze za darmo Twoje dziecko będzie miało normalne 5 godzin lekcyjnych, np. 8:00- 13:00, a potem jesli nie mozesz go odebrać, bo np. jestes w pracy, to za pobyt dziecka w czyms w rodzaju świetlicy bedzie pobierane 2,70 za każdą godzinę do godz. 17:30.
          • mama_jmp Re: Nie będą przyjmować 5-latków do przedszkola ? 09.03.12, 22:33
            Dokładnie ... płacimy tylko za godziny poza zajęciami ( dodatkowe ).

Wg mnie lepsza opcją jest wysłanie takiego malucha do przedszkolnej zerówki. Nie będzie musiało się tułać po klasach i narażać na konfrontację ze starszakami.

Nie wiem jak wygląda sytuacja w placówkach przedszkolnych. Podobno było tak, że pięciolatków musieli przyjąć ze względu na obowiązek odbycia zerówki.
            • figaroo Re: Nie będą przyjmować 5-latków do przedszkola ? 10.03.12, 08:51
              Czy w związku z tym co piszesz nie weszły zmiany w kwestii przesunięcia w czasie obowiązku szkolnego 5-latków? Bo z tego co ja się orientuję to zostało to trochę wydłużone w czasie.

Inną kwestią jest pobieranie opłat. Myślę, że cała reforma prowadzana jest od d.... strony....
              • mama_jmp Obowiązek szkolny dla 5-cio latków 10.03.12, 09:12
                No właśnie jak na razie pierwsza klasa ma wydłużony okres przejściowy, czyli to rodzice decydują czy poślą swojego 6 latka do szkoły czy poczekają jeszcze rok.
                Oczywiście te dzieci, które nie były w zerówce a mają 6 lat ( i nie będą chodziły do I klasy )
                idą właśnie do klasy "0".

Natomiast pięciolatki mają obowiązek "zerówki": do wyboru jest przedszkole lub szkoła.
                Jeżeli dziecko jest jeszcze za małe wg rodziców, to zerówkę można powtarzać.

Ja jestem tego zdania, że nie ma co narzucać dzieciom swoich ambicji.
                Dziecko to dziecko ... ma jeszcze czas na naukę. Musi tez mieć dzieciństwo.
              • mama2008.1 Re: Nie będą przyjmować 5-latków do przedszkola ? 31.08.14, 11:33
                ale głupoty piszecie ze aż strach. Żadnej rewolucji nie było w zeszłym roku ani w tym. Opłaty za dodatkowe godziny są od wieków i w przedszkolach i w szkołach. Jedyna zmiana to wiek zerówkowicza z 6 na 5 lat. Moje dziecko chodziło w zeszłym roku do zerówki jako5 ciolatek. Za dodatkowe godzinyna swietlicy wychodziło maksymalnie 80 zł-za dodatkową godzine 1 zł. 2,5 to cena za wyżywienie. Całodzienne wyzywienie- śniadanie,obiad i podwieczorek to koszt około120 zł. Koleżanka miała córke w przedszkolu panstwowym i opłaty były identyczne. Wiec to porównanie do prywatnych placówek to za bardzo nie rozumiem. Prywatne przedszkole kosztuje w Markach od 850 zł do 1200,w Warszawie od 1400-2000zł. Moje dziecko nie dojrzało do rozpoczecia obowiązku szkolnego i bez problemu na moją prosbe zostało odroczone ( bedzie chodziło 2 rok do zerówki) w Zielonce w poradni psychologiczno-pedagogicznej która wspólpracuje ze SP nr. 3. Nikt na siłe nie wysyła 6 cio latka do1 klasy. a napewno juz nie w 3, sama nauczycielka podpowie w połowie roku szkolnego czy posyłac do 1 klasy czy lepiej zostawic.
    • nomad997 Re: Rewolucja w zerówce 2012/2013 ... SP3 11.03.12, 19:16
      mama_jmp napisała:

> To wszystko trochę stawia na głowie wizerunek szkoły ... jako miejsca darmowej
      > edukcji.

A na jakiej podstawie twierdzisz że szkoły publiczne są darmowe? Za funkcjonowanie szkół publicznych płaci każdy bez wyjątku w postaci podatków. Dodatkowo każdy rodzic wnosi z własnej kieszeni "dobrowolne" opłaty na komitet rodzicielki + inne bieżące wydatki.
      Gdzie tu więc ich darmowy charakter?
      Ponadto osobiście nie bardzo widzę zasadność pretensji do szkoły o to, że chce opłat za przebywanie dziecka poza godzinami zajęć. Szkoła i przedszkole to nie całodzienna bezpłatna przechowalnia dla dzieci, a utrzymanie pomieszczenia, jego oświetlenie, ogrzanie i zapewnienie fachowej opieki też kosztuje.
      Ale zanim mnie zjecie za to co napisałem pragnę na koniec dodać drobne spostrzeżenie, że edukacja jak i służba zdrowia mają jedną wspólną cechę: każda placówka z tych branż jest w stanie zagospodarować dowolną liczbę pieniędzy, i dalej będzie krzyczeć że mało bo można jeszcze lepiej. Jak więc ktoś chce wysnuć wniosek że szkoła pieniędzy powinna poszukać w budżecie miasta to ma już odpowiedź.
      • mama_jmp Re: Rewolucja w zerówce 2012/2013 ... SP3 11.03.12, 19:26
        Ja wcale nie mam pretensji do szkoły. Moje dzieci nie korzystają ze świetlicy.
        Nie traktuję szkoły jako przechowalni choć serce ściska bo są dzieci, które siedzą w szkole od 7.00 do 17.30 :(

Jednak wg mnie szkoła nie oferuje tak dobrych warunków jak przedszkole więc nie powinna pobierac opłat jak w przedszkolu gdzie dziecko ma dużo lepszą opiek i warunki.
        W szkole będą się tułać od klasy do klasy ... jedyny pozytyw to fakt, że w pierwszej klasie będą świetnie znały każdy zakątek budynku ;p
        • katarzyba105 Re: Rewolucja w zerówce 2012/2013 ... SP3 28.03.12, 18:44
          jeżeli chodzi o kl.0 w sp3 to owszem będzie trzeba zapłacić za pobyt dziecka w świetlicy która będzie tylko i wyłącznie dla klas 0.
          ale niestety odpłatność za to narzucił szkole p.burmistrz i rada miasta.
          nie wiem czy ktoś z was ma dziecko w świetlicy w sp 3. zapisanych jest do niej ok.120 dzieci w tym nasze małe 5-latki.
          wydaje mi się że w każdej podstawówce w markach trzeba będzie płacić za świetlicę.
          ale myślę, że lepiej zapłacić za świetlicę niż miałyby te małe dzieciaczki przebywać z dziećmi z kals 1,2,3 w jednej ogólnej świetlicy.
          pozatym za "normalną" świetlicę też płacimy 10 zł. za miesiąc.
          29 marca o godz.18 będzie spotkanie z p.dyrektor można przyjś i dowiedzieć się wszystkiego a nie snuć domysły i nażekać.
        • mama2008.1 Re: Rewolucja w zerówce 2012/2013 ... SP3 31.08.14, 11:42
          A pani była w SP 3? Bo z pani opisu wynika ze nie była. Zerówka jest w ogóle oddzielona od głównego budynku. Dziecimaja swoja szatnie swoje salki, swój plac zabaw na który wychodza przez drzwi balkonowe bezposrednio z salek,w salach sa toalety. Jedynie przechodza przez korytarz przez który wychodzi sie na zewnatrz ipo schodach wedruja na 2 pietro do świetlicy. W zeszłym roku do zerówek było zapisanych 120 dzieci poniewaz było 6 grup zerówkowych. W porównaniu do tego ze wszystkich dzieci było zapisanych do zerówki ponad 400 to kropla w morzu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka