Dodaj do ulubionych

Internet LTE z CP na Bandurskiego

03.12.13, 19:39
Wiem, że temat internetu był już wielokrotnie poruszany, ale ktoś może na ul.Bandurskiego (okolice cmentarza) korzysta z LTE z Cyfrowego Polsatu. Ja oczywiście za namową Pani z działu obsługi klienta dałam się namówić i teraz mam, a raczej nie mam. Lte nie działa wcale, czasami złapie mi zasięg HSPA+, ale wcześniej z dziesięć razy musi mi zerwać połączenie.
Może ktoś już to wcześniej przerabiał i wie jak wzmocnić sygnał i co można zrobić, żeby to jakoś działało. Nie musi być super, gdyż internet potrzebuję jedynie do odczytania poczty, zrobienia przelewu i przejrzenia wiadomości.
Dodam, że mam modem Huawei E398, podłączony bezpośrednio do komputera bez żadnej anteny. Dokupiłam antenę na parapet specjalnie do LTE ale niestety nie działa, a mam wrażenie że działa jeszcze gorzej niż bez niej.
Byłabym bardzo wdzięczna za jakąś podpowiedź, żeby w końcu rozwiązać ten problem i żyć jak cywilizowany człowiek.
Obserwuj wątek
    • arro28 Re: Internet LTE z CP na Bandurskiego 03.12.13, 21:39
      Niestety jesteś za daleko od nadajnika LTE. Obsługuje Cię nadajnik przy salonie Hondy (Plus), lub nadajnik na bloku JW (Mobland, AERO2, Sferia).

Antena "parapetowa" tu nic nie da. Jedyne rozwiązanie to antena zewnętrzna podłączana do modemu oraz dla wygody prosty router wifi, żebyś z kablami nie latała po domu.

Antena koniecznie kierunkowa na konkretne pasmo!!!! Nie zbieracz wszystkiego co w eterze.

Kiedy kupiłaś? Nie możesz zwrócić? Przecież jest okres testowy 30 dni.

A
    • melcik0511 Re: Internet LTE z CP na Bandurskiego 03.12.13, 21:44
      Najlepiej znajdź kogoś chętnego do przepisania umowy (cesja) kto ma zasięg,szkoda że wcześniej nie przetestowałaś czy działa w Twojej okolicy.
      Przeglądając ogłoszenia np. na Gumtree widzę mnóstwo takich ogłoszeń o cesji.
      Ja przerabiałam już Orange, T-mobile, a niedawno miałam na próbę Playa, co jedno to lepsze g....
      Ale w końcu mam już zainstalowany NORMALNY internet przez lokalnego mareckiego dostawcę ,nie wiem czy dostarczają też na Bandurskiego ,ale w okolicach Legionowej, Długiej działa idealnie.
      lunet-it.pl/
      • easym Re: Internet LTE z CP na Bandurskiego 04.12.13, 11:09
        a ja mieszkam przysłowiowy rzut beretem od Hondy a internet mi nie działał - pisałam o tym wcześniej na forum. Na szczęście pożegnałam się z Plusem i wróciłam do Neostrady, wracam teraz do domu z komfortem psychicznym i wiem, że mój internet będzie działał a wcześniej rachunki przez tydzień nie opłacone bo plus wciąż nie działa. Masakra z nimi i widzę, że niczego nie zmienili.
        • arro28 Re: Internet LTE z CP na Bandurskiego 04.12.13, 11:27
          Musiałeś trafić na przebudowę nadajnika pod LTE. Były tez problemy z zasilaniem tej stacji. Sam się wkurzałem. Teraz jest ok choć o osiągach LTE można zapomnieć. U mnie średnio 8/1mega ciągnie.
          Jak by mnie TP chciała podłączyć to też bym chętnie przeszedł. Ale brak warunków choć słup 100m dalej stoi i sąsiedzi mają.
          • bzgola Re: Internet LTE z CP na Bandurskiego 04.12.13, 14:51
            Dziwna sytuacja. Ja mieszkam na Bandurskiego przy skręcie na cmentarz i CP LTE działa bez zarzutu. Nie używam żadnych zewnętrznych anten.
    • kwiatek581 Re: Internet LTE z CP na Bandurskiego 10.12.13, 12:03
      Pare dni nie było mnie na forum. Dziękuję więc teraz wszystkim za odpowiedzi.
      Jeśli chodzi o internet z CP to nic się nie zmieniło. Wczoraj siedziałam chyba z godzinę z Panią na infolinii, która twierdziła że wszystko powinno być ok, w ostateczności zgłosiła do serwisu i mają sprawdzić warunki techniczne i dać odpowiedż za kilka dni.
      Ale swoją drogą zakupiłam antenę zewnętrzną z CP, jeszcze jej nie zamontowałam ale robiliśmy z mężem już testy i rzeczywiście poprawiła się moc sygnału. Musimy zamontować ją gdzieś najlepiej na kominie i mieć nadzieję że będzie dobrze.
      Ale muszę zainwestować jeszcze w jakiś router, może ktoś zna się na tych rzeczach i mógłby mi podpowiedzieć jaki wybrać lub na co zwrócić uwagę. Poza tym mam komputer stacjonarny bez wifi, czy wystarczy kupić kartę sieciową na USB żeby łapała mi sygnał z routera? bo połączenie przez kabel raczej niemożliwe ze względu na odległość komputera od routera.
      • easym Re: Internet LTE z CP na Bandurskiego 10.12.13, 12:24
        Kochana, nie inwestuj w ten internet bo i tak Ci nie zadziała. Co prawda ja miałam w Plusie a nie w CP, ale przecież to jest to samo.
        U mnie wyglądało to identycznie - dzwoniłam na infolinię, pracownik zapewniał mnie że z ich strony wszystko jest ok, przyjmował zgłoszenie i w przeciągu kilku dni technicy mieli sprawdzić i dac mi odpowiedz. Pierwsze takie zgłoszenie złożyłam w lutym, po 30 dniach odpowiedzi nie otrzymałam więc zadzwoniła znowu i znowu usłyszałam, że z ich strony jest wszystko ok, moje zgłoszenia zostało zamknięte ale mogę złożyć nowe i tym razem na pewno już dostane informację zwrotną. A co do opłat to oczywiście muszę je ponosić bo przecież mam internet mobilny i jeśli nie działa u mnie w domu to mogę korzystać gdzie indziej gdzie działa. Na kolejne zgłoszenie odpowiedzi nie otrzymałam, na kolejne i kolejne również. Nie mieści mi się to w głowie, aby w obecnych czasach tak traktować Klientów. Nie chcieli rozwiązać umowy bez naliczania kary, nie chcieli dać mi nawet jakiegoś upustu na abonament. Regulamin i umowa skonstruowania jest tak, że na prawdę nie można jej rozwiązać bez płacenia kary.
        Od kilku miesięcy mam Neostradę (która działała mi nawet jak był Ksawery), ale do końca roku niestety muszę płacić za ten nieszczęsny internet mobilny.
        Internet w Plusie to była moja najgorsza decyzja, ostrzegam też Was przed popełnieniem tego samego błędu, To w jaki sposób Plus mnie potraktował (a klientką jestem od 1999 roku) przechodzi ludzie pojęcie dlatego w najbliższym czasie przenoszę się do Orange a z nimi nie chcę mieć już nie wspólnego. Nie dajcie zwieść się ich super promocjami 3 miej na święta bo naprawdę szkoda nerwów i kasy.
        • arro28 Re: Internet LTE z CP na Bandurskiego 10.12.13, 12:55
          Tylko nie każdy może mieć Neostradę. Pisałem Ci już. rozumem też Twoje wkurzenie na infolinię ale teraz to już za późno bo modem kupiony :(

Dziewczyna kombinuje żeby mieć chociaż coś co da jej dostęp do sieci. Przerabiałem to przez 2 lata i znam ten ból. Teraz jest naprawdę ok, chociaż transfery spadły bo sporo ludzi korzysta.
          • kwiatek581 Re: Internet LTE z CP na Bandurskiego 11.12.13, 12:40
            arro28 dziękuję Ci bardzo za zrozumienie.
            Internet zakupiłam na początku tego roku i wtedy działał jeszcze wystarczająco, chociaż nie tak jak byśmy chcieli. Od jakichś 3 tyg. działa beznadziejnie, za nim się połącze to najpierw z 10 razy zerwie mi połączenie. LTe wogóle nie działa, mam niby jedną lub dwie kreski ale wcale nie łączy. Gdybym miała możliwość podłączenia do TP to bym to dawno zrobiła, ale i na mnie się wypięli tak samo jak w większości na Was.
            Jak pisałam wcześniej kupiłam antenę z CP model AK C2, która na razie wisi gdzieś przy rynnie bo nie mamy czasu jej zamontować. Moc sygnału już się polepszyła i nie przerywa mi połączenia. Lte jednak dalej nie działa.
            W tej chwili nie mam czasu, żeby się tym dalej zająć, muszę odłożyć to do stycznia.
            Arro28 dziękuję za propozycję pomocy, jakby co to pozwolę sobie skontaktować się z Tobą, ale to za jakiś czas.
            • marki.marki Re: Internet LTE z CP na Bandurskiego 17.12.13, 22:04
              rowniez mieszkam na bandurkiego i bardzo dobry zasieg ma internet radiowy z firmy Cyberbyte
              polecam uzywam od okolo roku jest ok a wczesniej przezucilem wiekszosc operatorow GSM sferie itp.

pozdrawiam
      • arro28 Re: Internet LTE z CP na Bandurskiego 10.12.13, 12:46
        Cześć,

Co do routerów to jak chcesz mieć spokój to tylko DOVADO. Najtańszy TINY 349PLN. I zapominasz że go masz po konfiguracji.

Jak cena Ci nie odpowiada to pozostają rozwiązania tańsze ale mniej stabilne. Niestety modemy LTE ciągną sporo prądu i stąd ta niestabilność. Tańsze urządzenia nie są zwyczajnie wydajne prądowo. Do wyboru masz:

1. Edimax 3G-6408N
        2. TP-LINK MR3420 (wersja LTE)

KOSZT ok 120-150PLN.
        Oba produkty mają dobre wsparcie. Co to tej niestabilności to poprostu trzeba je je restartować pozbawiając zasilania. Mnie to denerwowało dlatego kupiłem w końcu DOVADO.

CO do USB to jak najbardziej wystarczy STICK USB WIFI. Trzeba tylko rozważnie ustalić miejsce położenia routera. Koszt ok 30PLN. najlepiej tego samego producenta co router.

Jak długi jest kabel przy tej antence zewnętrzej co kupiłaś? Jaka to antena?

Mogę Ci pomóc to wszystko kupić i spiąć. Tylko w weekendy.

Poza tym trzeba sprawdzić na innym modemie ten Twój zasięg LTE. Bo jak piszą koledzy blisko Ciebie go mają.

AR
        • arro28 Re: Internet LTE z CP na Bandurskiego 10.12.13, 12:51
          Mam w domu Edmiaxa który obsługuje modem E398. Mogę pożyczyć do testów.

AR
          • bzgola Re: Internet LTE z CP na Bandurskiego 10.12.13, 17:57
            Nie rozumiem problemu internetu LTE na Bandurskiego. Mam takowy internet. Mieszkam na skręcie w stronę cmentarza. Internet chodzi bardzo dobrze bez anteny zewnętrznej. Mam antenę ale nie zdarzyło mi się jej użyć. Z routerem też nie ma problemu. Zakupiłem razem z abonamentem w CP. 1 zł miesięcznie do rachunku. No chyba, że piszące tu osoby spodziewają się tych 100 MB/s non stop. Wtedy jest problem :D
            • mkuligowski Re: Internet LTE z CP na Bandurskiego 12.01.14, 11:16
              A modem jaki? Huawei?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka