kemot97 30.11.04, 08:11 Dzis rano mial miejsce okropny wypadek w Markach. Ciezarkowka wjechala w dom... Nie widzialem tego, bo staralismy sie omijac korki, ale i tak wszedzie bylo tlumnie... Pozatym jezdzilo dzuo karetek pogotowia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wiecz0rynka Re: wypadek 30.11.04, 10:25 ale w jakim reionie marek byl ten wypadek (na jakiej ulicy)? I gdzie sa te korki? Odpowiedz Link Zgłoś
ulab25 Re: wypadek 02.12.04, 11:04 Wypadek był na ul. Fabrycznej róg Ząbkowskiej. Ciężarowiec jechał podobno od strony Zielonki, a Polonez, w którego uderzył wyjeżdżał z Ząbkowskiej. Z poloneza mało co zostało, trup na miejscu, kierowca ciężarówki w szpitalu. To już drugi trup na tym podwórku, ludzie, którzy tam mieszkają muszą być jacyś przeklęci!!! Odpowiedz Link Zgłoś
agata29 Re: wypadek-odpowiedź radnej 02.12.04, 12:39 Szanowni Państwo Jako radna Rady Miasta Marki okręgu wyborczego nr 1, w obrębie którego znajduje się ulica Fabryczna i Ząbkowska, na posiedzeniu Komisji Budżetowo - Gospodarczej, która odbyła się dnia 1.12. 2004 r., w trosce o Państwa bezpieczeństwo i bezpieczeństwo Państwa dzieci ustnie zgłosiłam wniosek o wybudowanie sygnalizacji świetlnej na skrzyżowaniu ulicy Ząbkowskiej z ulicą Fabryczną, jak również po raz kolejny wnosiłam o wybudowanie progów zwalniających na ulicy Ząbkowskiej, celem ograniczenia rozwijanej tam prędkości.Pewnym rozwiązaniem problemu bezpieczeństwa ruchu drogowego na ulicy Ząbkowskiej i na skrzyżowaniu tej ulicy z ulicą Fabryczną mogłyby być częste patrole Policji. Jeżeli Państwo mają prozycje na skuteczne i szybkie rozwiązanie problemu bezpieczeństwa ruchu drogowego na ulicy Ząbkowskiej i skrzyżowaniu tej ulicy z ulicą Fabryczną, proszę o ich składanie. Pozdrawiam serdecznie radna Agata Świstowska Odpowiedz Link Zgłoś
man72 Re: wypadek-odpowiedź radnej 02.12.04, 13:25 agata29 napisała: > Pewnym rozwiązaniem problemu bezpieczeństwa ruchu drogowego na ulicy > Ząbkowskiej i na skrzyżowaniu tej ulicy z ulicą Fabryczną mogłyby być częste > patrole Policji. Pani jako radna może zgłosić na Radzie Miasta wniosek, aby rozpocząć starania, aby wraz z otwarciem nowego komisariatu policji trafił do Marek wydział policji drogowej - wtedy napewno kiedy bedziemy mieli "własną" (miejską) drogówkę znacznie poprawi się poziom bezpieczeństwa na miejskich ulicach. > Jeżeli Państwo mają prozycje na skuteczne i szybkie > rozwiązanie problemu bezpieczeństwa ruchu drogowego na ulicy Ząbkowskiej i > skrzyżowaniu tej ulicy z ulicą Fabryczną, proszę o ich składanie. Po pierwsze budowa chodników i sygnalizacji - musi być wyraźnie oddzielony ruch pieszy od ruchu samochodowego - bo obecnie ludzie muszą chodzić ulicą. I takie jeszcze jedno pytanie: Czy Rada Miasta wysała wkońcu oficjalne pismo do ZTM w sprawie tej linii 132 która jako linia podmiejska miała by pojawić się w Markach na trasie Marki FOC - Pl.Wilsona, o co poprosił przedstawiciel ZTM na wrześniowej Radzie Miasta? Jeżeli nie to kiedy radni chcą takie pismo wysłać? Stacja metra A-18 Pl.Wilona zostanie otwarta w połowie stycznia. Obecie trwają prace w ZTM związane ze zmianami trasowami po otwarciu stacji metra - i nie ma w nich tej nowej linii do Marek. Odpowiedz Link Zgłoś
rafal.redel Re: wypadek 14.12.04, 22:38 O wypadku napisała prasa powiatowa: wiesci.wolomin.com/?f=xml/200450.xml&p=3 Odpowiedz Link Zgłoś
massix Re: wypadek 15.12.04, 09:24 Tragedia. Sam tam nieraz jeżdżę i wiem że to skrzyżowanie jest kiepskie. Odpowiedz Link Zgłoś
agata29 Re: wypadek-odpowiedź radnej 15.12.04, 10:46 Szanowni Państwo Ja również jako Radna i Mieszkaniec Marek mam świadomość, że skrzyżowanie ulicy Fabrycznej z ulicą Ząbkowską jest jednym z najbardziej niebezpiecznych skrzyżowań w Markach. Dlatego złożyłam na posiedzeniu Komisji Budżetowo- Gospodarczej ustnie wniosek o wybudowanie w 2005 r. sygnalizacji świetlnej na tym skrzyżowaniu, jak również w dniu 3.12.2004 r. i 14.12. 2004 r. złożyłam w tej sprawie pisemne wnioski. Każdy z Państwa w Biurze Rady może się z tymi wnioskami zapoznać. Wczoraj już widziałam pozytywny sygnał tj. radiowóz Policji na ul. Fabrycznej i ul. Ząbkowskiej. W swoich pismach zwracałam się również z prośbą, żeby w ten rejon skierować patrole Policji. Szanowny Pan Massix napisał Pan >Tragedia< Tak Tragedia. Współczuje Tym Osobom, które w wyniku tego wypadku utraciły Swoich Bliskich. Radna Agata Świstowska Odpowiedz Link Zgłoś
l.jasia Re: wypadek-odpowiedź radnej 15.12.04, 16:39 Pani Radno, Man72 zadał Pani pytanie dot. nowej linii autobuswej przez Grodzisk. Czy mogłaby Pani na nie odpowiedzieć? Jestem bardzo zainteresowana powstaniem tej trasy, stąd moja prośba Odpowiedz Link Zgłoś
agata29 Re: wypadek-odpowiedź radnej 16.12.04, 10:23 l.jasia napisała: > Pani Radno, Man72 zadał Pani pytanie dot. nowej linii autobuswej przez > Grodzisk. Czy mogłaby Pani na nie odpowiedzieć? Jestem bardzo zainteresowana > powstaniem tej trasy, stąd moja prośba Szanowny Man 72 i l.jasia Nowa linia autobusowa jest w fazie wstępnego projektu. Sprawa jest pilotowana. Nikt o niej nie zapomniał. Proszę o odrobinę cierpliwości. Wszelkie Państwa propozycje są mile widziane. Jeżeli nawet od razu nie odpowiadam na Państwa pytania, to nie znaczy, że o nich nie pamiętam, ale dziękuję Szanowny(a) Panie (i)l.jasia za przypomninanie. W dniu 22.12.2004 r. o godz. 13.00 odbędzie się Komisja Budżetowo-Gospodarcza, na którą przy okazji Państwa zapraszam,i mam nadzieję, że może uzyskam na ten temat więcej informacji. Sprawa ta bowiem jest nie tylko zależna od Rady Miasta Marki, ale również stanowiska ZTM, Burmistrza i wzajemnych negocjacji. Wielu Radnych jest w tę sprawę zaangażowanych. Ja też ze swojej strony tę sprawę uważam za bardzo ważną i o niej pamiętam. Pozdrawiam radna Agata Świstowska Odpowiedz Link Zgłoś
man72 Re: wypadek-odpowiedź radnej 16.12.04, 11:26 Bardzo się cieszę że sprawa ruszyła z miejsca. Chciałbym zatem przedstawić merytoryczno – ekonomiczne uzasadnienie powstania tej linii, i pokazanie że ta linia może mieć wręcz znacznie strategiczne dla komunikacji publicznej na terenie Marek, oraz że te pieniądze nie będą wyrzucone w błoto: -Trasa ul. Sosnową i Kościuszki zapewni dostęp do komunikacji publicznej mieszkańców istniejących już osiedli przy ul. 11 Listopada i Kościuszki, które jak wiadomo będą się bardzo szybko rozwijać, a które to osiedla są obecnie pozbawione jakiejkolwiek komunikacji. - Trasa tej linii zapewni mieszkańcom Marek bardzo szybki dojazd do CH Targówek – gdzie mogą robić zakupy, lub z dziećmi iść do kina. - Obok Urzędu Dzielnicy Targówek mogą wsiąść do wielu linii jadących do centrum Warszawy. - Na ulicy Kondratowicza mogą wysiąść obok Szpitala Bródnowskiego, gdzie leczy się wielu mieszkańców Marek, a do którego będą mogli dojechać w niespełna 15 minut, natomiast taka jazda „na około” przez ul. Radzymińską i Młodzieńczą obecnie zajmuje prawie 40 minut. - Kiedy wysiądą na moście Grota Roweckiego będą mogli bezpośredni przesiadać na pętli Żerań FSO do linii jadących na Tarchomin oraz Żerań, do linii 723 i 801 które kursują do Legionowa, a także do linii 705 która kursuje nad Zalew Zegrzyński (co może być cennym połączeniem w okresie wakacyjnym). - Na pętli pl.Wilsona będą mogli albo wsiąść do metra, albo do jednej z wielu linii autobusowych i tramwajowych, którymi dojadą w najdalsze zakamarki Bielan, Żoliborza, Ochoty. Obecnie jest tak, że mieszkaniec Marek który chce dojechać np. na Bielany musi to robić przez Pragę bo nie ma innego połączenia czyli traci ponad 40 minut za zbędne dojazdy. - Bezpośrednio na pl.Wilsona będą mogli także wsiąść do linii jadących do Łomianek. A także do linii 708 i 726 którymi to będą mogli np. dojechać z dziećmi do Kampinoskiego Parku Narodowego na spacer. Odpowiedz Link Zgłoś