30.09.05, 13:22
Pamiętacie inicjatywę (którą zresztą ja podpowiedziałem radnej Świstowskiej)
dotyczącą organizacji w Markach na początku 2006r finału Wielkiej Orkiestry
Świątecznej Pomocy – na ostatniej komisji Oświaty, Kultury i Sportu właśnie
radna Świstowska walczyła o jej organizację w następnej edycji w Markach.
Mimo pomocy radnego Skłodowskiego propozycja została przez resztę radnych
skrytykowana i odrzucona jako nikomu nie potrzebna.
Dla chcących więcej szczegółów polecam nagranie nr. 52 tej komisji
Obserwuj wątek
    • w.karpinski Re: WOŚP 30.09.05, 17:26
      flash3 napisał:
      > Dla chcących więcej szczegółów polecam nagranie nr. 52 tej komisji

Czy to nie pomyłka?
      Nie ma takiego nagrania tej komisji
      www.marki.pl/nagrania/

W.Karpiński
    • w.karpinski Re: WOŚP 01.10.05, 08:44
      flash3 napisał:

> Pamiętacie inicjatywę (którą zresztą ja podpowiedziałem radnej Świstowskiej)
      > dotyczącą organizacji w Markach na początku 2006r finału Wielkiej Orkiestry
      > Świątecznej Pomocy

Rozumiem, że skończyło się na inicjatywie.
      Na zasadzie - Wy tam, wiecie, rozumiecie, zrobilibyście nam finał.

> na ostatniej komisji Oświaty, Kultury i Sportu właśnie
      > radna Świstowska walczyła o jej organizację w następnej edycji w Markach.

Czegoś tu nie rozumiem. O co tu walczyć?. I z kim?.
      Przecież organizatorzy ewentualnego finału Wielkiej Orkiestry
      Świątecznej Pomocy w Markach nie potrzebują na jego organizację żadnej,
      powtarzam żadnej, zgody Rady Miasta.

> Mimo pomocy radnego Skłodowskiego propozycja została przez resztę radnych
      > skrytykowana i odrzucona jako nikomu nie potrzebna.

A to oznacza tylko tyle że ewentualni organizatorzy nie mogą liczyć na patronat
      Rady Miasta. No i tylko tyle.

Dla chcących zorientować się bliżej jak to działa,
      polecam stronę WOŚP z gminy Górzno.
      www.gorznowosp.webpark.pl/index.htm
      Parę szczegółów:
      Gmina Górzno - Ludność gminy to 4183 osoby, w tym w mieście ok. 1200.
      Przygotowania do każdego Finału zaczynają się już na przełomie listopada i grudnia.
      To właśnie wtedy zwracamy się do Fundacji WOŚP o pozwolenie na założenie sztabu.
      Działamy jako Górznieńskie Towarzystwo Kulturalne.
      Jesteśmy grupą przyjaciół. Działamy na zasadzie wzajemnego zaufania, wzajemnego
      wsparcia i to jest naszym największym motorem.
      Sponsorzy i nasi przyjaciele
      3. Burnistrz Gminy Górzno - Zgliński Franciszek
      8. Dom Kultury w Górznie
      11. Gazeta "Czas Brodnicy"
      22. Komisariat Policji w Górznie
      25. Niepubliczny Zakład Opieki Zdrowotnej
      29. Przedszkole w Górznie
      36. Urząd Gminy Górzno
      39. Zespół Szkół w Górznie

W.Karpiński
      • flash3 Re: WOŚP 01.10.05, 10:07
        Zgody nie potrzebują, ale pieniędzy tak. Niech Pan prześledzi kto jest
        organizatorem tych imprez we wszystkich gminach podwarszawskich, jak i w całej
        Polsce – prawie zawsze jest to samorząd, a dokładniej Rada Miasta/Gminy. To ona
        daje fundusze (bo bez pieniędzy niczego nie da się zorganizować), a dopiero
        potem zawiązuje się pewna grupa ludzi którzy społecznie zajmują się ich
        wydaniem i organizacją całej imprezy.
        Jak znajdzie Pan moją rozmowę z radną Świstowską, to zobaczy Pan, że moja
        propozycja była, aby taka impreza byłą zorganizowana na terenie stadionu i
        znajdujących się tam obiektów.
        A żeby przyciągnąć mieszkańców wymaga to niestety wynajęcie sceny , systemu
        nagłaśniającego, wynajęcie jakiegoś znanego konferansjera do prowadzenia całej
        imprezy, zaproszenie jakichś artystów (którzy tego dnia grają za darmo),
        zorganizowanie atrakcji dla dzieci na zewnątrz (np. jakieś dmuchane
        zjeżdżalnie), a że to będzie na początku stycznia to należało by zadbać o
        jakieś stoiska gdzie można będzie kupić np. kiełbaski z grilla czy kawę albo
        herbatę – bo sam Pan wie że nikt w zimę jak przyjdzie z dzieckiem na taki
        festyn to bez takich podstawowych rzeczy jak możliwość kupienia sobie i dziecku
        kubka herbaty – bo przy 15 stopniowym mrozie takie dziecko nie wytrzyma dłużej
        niż godziny i jeżeli taki rodzic chciałby pobyć dłużej to musi mieć możliwość o
        kupienia czegoś ciepłego.
        Oczywiście należało by także zadbać o jakieś atrakcje w budynkach – np. jakieś
        konkursy zorganizowane przez MOK, jakaś wystawa etc. - czyli to wszystko co
        dotychczas znamy z organizowanych w markach festynach
        Ja jeszcze myślałem o zorganizowaniu w tym dniu akcji „Poznaj swojego
        dzielnicowego” – moim zdaniem jest to potrzebne, a i komendant nie będzie robił
        żadnych problemów – może nawet sam siądzie przy stoliku i będzie rozmawiał z
        mieszkańcami.

Jak Pan widzi to wszystko kosztuje – trzeba wszystko wynająć, zadbać o obsługę
        techniczną, ochronę imprezy, reklamę w postaci plakatów o ulotek i choćby taką
        prozaiczną rzecz jak koszty prądu, czy posprzątanie po wszystkim terenu.
        A cała sprawa rozbija się o to, że komisja kultury dysponuje dość sporymi
        funduszami właśnie na takie cele – które mogą być wydane i przekazane tylko po
        przyjęciu uchwały przez komisję.
        A na sponsorów z Marek niech Pan nie liczy – większość firm tylko patrzy jak tu
        ciąć koszty aby nie zwalniać ludzi, albo już ich zwalniają.
        • ambanasik Re: WOŚP 01.10.05, 11:19
          Sznowny flash, gdzie i kiedy i od kogo pozyskałeś informacje, że "na sponsorów
          w Markach nie ma co liczyć", że KOKiS jest niechętna organizacji WOSP, że
          organizacje społeczne i instytucje publiczne nie wykazują inicjatywy w
          organizowaniu w/w imprezy????Siejesz dezinformacje na forum!!!Po co to robisz???
          Czy z powodu braku umiejetności pozyskania wiarygodnych informacji, czy z
          powodu złej woli i głupoty???
          pozdrawiam
          amba
          • flash3 Re: WOŚP 01.10.05, 12:29
            ambanasik napisała:

> Sznowny flash, gdzie i kiedy i od kogo pozyskałeś informacje, że "na
            sponsorów
            > w Markach nie ma co liczyć", że KOKiS jest niechętna organizacji WOSP, że
            > organizacje społeczne i instytucje publiczne nie wykazują inicjatywy w
            > organizowaniu w/w imprezy????Siejesz dezinformacje na forum!!!Po co to
            robisz??
            > ?
            > Czy z powodu braku umiejetności pozyskania wiarygodnych informacji, czy z
            > powodu złej woli i głupoty???
            > pozdrawiam
            > amba

Droga Ambarasik
            Już odpowiadam na twoje wątpliwości:
            O stanowisku większości radnych z komisji kultury może przekonać się każdy z
            nagrania – poza radną Świstowską i radnym Skłodowskim w reszcie radnych na
            dzień 26.09.05 (bo tego dnia była komisja) nie wzbudził zachwytu.
            Pozatym pokaż mi wypowiedz gdzie napisałem że organizacje społeczne nie
            wykazują inicjatywy w organizowaniu WOŚP – napisałem że komisja (z pewnymi
            wyjątkami) na razie nie jest chętna temu przedsięwzięciu – a to jest znacząca
            różnica.
            A sama wiesz że takiej imprezy to się za 2 tysiące nie zrobi – trzeba wyłożyć
            przynajmniej 20-30 tys. złotych. aby była ona na przyzwoitym poziomie.

A co do sponsorów po stornie firm – swoją wiedzę czerpię z jednego. Od jakiegoś
            czasu szukam dla swojego znajomego pracy właśnie w Mareckich firmach. A że
            wielu właścicieli tych większych firm to moi znajomi (i potencjalni sponsorzy
            dla festynu) to trochę się z nimi spotykam – każdy mi mówi że ledwo co
            wystarcza im na płacenie terminowe pensji, a nawet planują zwolnienia – czy
            uważasz że właściciel który prawie że dokłada do swojej firmy z własnych
            oszczędności wyłoży kilka tysięcy złotych na festyn?
            Nawet FOC i Tchibo już wycofały się z jakiegokolwiek sponsoringu – o czymś to
            świadczy.
            A nawet właściciel tego składu budowlanego na tyłach stacji paliw przy
            Piłsudskiego (którego osobiście nie znam) a który był zawsze hojnym sponsorem,
            słyszałem że ostatnio też ma spore kłopoty z bieżącymi płatnościami – nawet on
            nie da pewnie ani gorsza.
            Gdzie więc widzisz tego sponsora (poza Radą Miasta)?

• ambanasik Re: WOŚP 01.10.05, 12:58
              Sznowny flash,
              Ostatnią impreze organizowaną przez NSL-A(spektakl teatralny Emigranci)
              sponsorowało 2 mareckich przedsiebiorców.Nie sprawiło to nikomu problemów.W
              KOKiS są ludzie, którzy włączają się w imprezy i mają dobrą wolę aby takowe
              organizować.To wszystko co miałam do powiedzenia.
              pzdr.
              amba
              • flash3 Afera :-) 01.10.05, 13:03
                Uwaga! Radny Tankiewicz znowu w akcji! Tym razem wykrył aferę jakiej rzekomo
                miał się dopuścić burmistrz ogłaszając przetarg na oświetlenie pewnej ulicy
                (nazwy już nie pamiętam) – wg. radnego Tankiewicza ta ulica może być oświetlona
                taniej niż za sumę z przetargu.
                A także jeszcze inna afera! Burmistrz w swoich niecnych działaniach mających na
                celu przeniesienie Ośrodka Pomocy Społecznej z UM do lokalu (którego remont
                zdaniem radnego Tankiewicza też jest cenowo zawyżony) po banku przy Lisa Kuli
                chce w znanych tylko sobie celu zwolnić cześć pomieszczeń w UM – do takich
                szokujących wniosków doszedł radny Tankiewicz na ostatniej Komisji
                Gospodarczej :-)
                Uwaga tropiciele afer (których swoją drogą na tym forum nie brakuje)! Macie
                nowe pole do działań, i w tle znowu pojawia się burmistrz Werczyński!
                • w.karpinski Re: Afera :-) 01.10.05, 16:51
                  flash3 napisał:

> Uwaga! Radny Tankiewicz znowu w akcji! Tym razem wykrył aferę jakiej rzekomo
                  > miał się dopuścić burmistrz ogłaszając przetarg na oświetlenie pewnej ulicy
                  > (nazwy już nie pamiętam) – wg. radnego Tankiewicza ta ulica może być
                  > oświetlona taniej niż za sumę z przetargu.

Coś to jest nieprawdopodobne. Kto jak kto, ale były Burmistrz a obecnie radny,
                  Pan Robert Tankiewicz na pewno wie, że można oprotestować przetarg. Co więcej,
                  uważny czytelnik BIP-u może poczytać o unieważnionych przez Burmistrza
                  przetargach, na skutek protestu.
                  Ale może jest coś o czym nie wiem?
                  Może przetarg wygrała firma najdroższa?

> A także jeszcze inna afera!
                  > Burmistrz w swoich niecnych działaniach mających na
                  > celu przeniesienie Ośrodka Pomocy Społecznej z UM do lokalu ...
                  > ... po banku przy Lisa Kuli
                  > chce w znanych tylko sobie celu zwolnić cześć pomieszczeń w UM –
                  > do takich szokujących wniosków doszedł radny Tankiewicz na ostatniej Komisji
                  > Gospodarczej :-)

To też nie wydaje się prawdopodobne.
                  Kto jak kto, ale były Burmistrz a obecnie radny, Pan Robert Tankiewicz na pewno
                  wie, że Referat Oświaty mieści się poza budynkiem Urzędu Miasta, a dokładniej w
                  Pustelniku II przy ulicy Dużej.

W.Karpiński
        • w.karpinski Re: WOŚP 01.10.05, 16:40
          flash3 napisał:

> Zgody nie potrzebują, ale pieniędzy tak. Niech Pan prześledzi kto jest
          > organizatorem tych imprez we wszystkich gminach podwarszawskich, jak i w całej
          > Polsce – prawie zawsze jest to samorząd, a dokładniej Rada Miasta/Gminy.
          > To ona daje fundusze (bo bez pieniędzy niczego nie da się zorganizować),
          > dopiero potem zawiązuje się pewna grupa ludzi którzy społecznie zajmują się
          > ich wydaniem i organizacją całej imprezy.

Rada Miasta jest jednym ze sponsorów,
          może i największym, ale nie jest organizatorem!!!
          I nie potem, (kiedy Rada Miasta da fundusze) ale przed, zawiązuje się grupa
          ludzi która przygotowuje imprezę, stuka do wszelkich możliwych drzwi z programem
          w ręku szukając sponsorów. A niechby i Rada Miasta została największym albo i
          jedynym sponsorem, to nie zmieni to faktu, że organizatorem nie jest.
          I według mnie, nie powinna nim być.
          To nie jest rola Rady Miasta.

W.Karpiński
          • rafal.redel Re: WOŚP 14.10.05, 10:40
            Panie Włodzimierzu, zdecydowanie zgadzam się z Panem.
            Gmina może być jednostką współfinansująca ale nie organizatorem tego typu
            przedsięwzięcia.
            A skoro przez tyle lat (chyba już kilkanaście?) nie skrzyknęła się w Markach
            żadna grupa ludzi, którzy podjęliby się organizacji, poszukiwania sponsorów,
            także wnioskowania do gminy o współfinansowanie, to znaczy, że lokalna
            społeczność nie jest czymś takim zainteresowana. Czy to dobrze czy źle to inna
            sprawa - ale fakt jest faktem.
    • ambanasik Re: WOŚP 14.10.05, 10:24
      Szukam nagrania z posiedzenia Komisji Oświaty Kultury i Sportu z dn.12.X.2005
      z góry dziekuję za link:-)
      pozdrawiam.
      • w.karpinski Re: WOŚP 14.10.05, 15:55
        Link do nagrania
        marki.pl/nagrania/okis/okis-52-2005-10-12.mp3

Link do spisu nagrań
        marki.pl/nagrania/

Pozdrawiam
        W.Karpiński
        • ambanasik Re: WOŚP 14.10.05, 21:17
          Pan W. ma talent nieoceniony,
          podaje linki do kazdej strony.
          Wschód, zachód, północ czy południe
          Pan W. znajduje wszystko cudnie.

Uprzejmość cechą jest Tego Pana,
          więc ja się czuję zobowiązana.
          I częstochowskim chwalę rymem
          Tego, co rzuca mi lifeline.

• w.karpinski Re: WOŚP 27.10.05, 21:19
            W podzięce za dobre słowa,
            marki.pl/nagrania/okis/okis-53-2005-10-26.mp3
            Jest to nagranie z ostatniej Komisji Oswiaty, Kultury i Sportu.
            Jeśli mnie skleroza nie myli, to od 1:30 dyskutowano na temat organizacji w
            Markach WOŚP
            Plik waży 16.9 MB, nagranie trwa 2:28:22
            Naprawdę warto posłuchać.
            Jak mawiał Sztirlitz - informacja do przemyślenia.

Pozdrawiam
            W. Karpiński
            • ambanasik Re: WOŚP 28.10.05, 22:18
              Panie W. dziękuję za nagranie:-))))
              Zgodnie ze wskazówkami Sztirlitz'a przemyślałam...na komentarz zbrakło mi mocy.
              pozdrawiam Pana
              amba
              • flash3 Re: WOŚP 28.10.05, 23:14
                To może ja się pokuszę na mały komentarz :-)
                (postaram się aby był wyważony i przedstawiał racje obu stron).
                Z jednej strony rozumiem racje burmistrza – w Markach z festynami jest tak, że
                chcą ich wszyscy, ale z porządną organizacją jest już kłopot. Na początku wielki
                zapał a jak pojawiają się pierwsze problemy to gdzie wszyscy spoglądają – na
                burmistrza i UM.
                Należy także uznać rację burmistrza że choćby na załatwienie formalności jest
                już bardzo późno – i może się nie udać, albo wyjdzie taka impreza że pies z
                kulawą noga na nią nie przyjdzie. Jednak należy także zauważyć postawę
                burmistrza który nie od dzisiaj uważa że lepiej jest pieniądze wydawać nie na
                festyny tylko na inwestycje – mniej z nimi zachodu i pracy, a zostaje trwały efekt
                Natomiast z drugiej strony należy zauważyć zapał i determinację po stronie
                radnych aby to przedsięwzięcie doszło do skutku. Są tam osoby które naprawdę
                chcą to zorganizować i poświęcić swój czas, mimo tego że (moim zdaniem) widzą że
                jest już trochę późno.

Moim zdaniem po wysłuchaniu nie tylko tego nagrania, ale i poprzednich doszedłem
                do wniosku że w gruncie rzeczy wszyscy (burmistrz i radni) zdają sobie sprawę
                że jest już trochę za późno. Tylko burmistrz stosuje taktykę unikania wejścia w
                tę sprawę aby ewentualnego niepowodzenia nie firmować własnym nazwiskiem ,
                natomiast radni chcą wyjść z twarzą i będą starali się teraz doprowadzić tę
                sprawę do końca bez względu na końcowy efekt, bądź przy nadarzającej się okazji
                (napiszę na kolokwialnie) „ukręcić jej łeb” np. poprzez niedotrzymanie terminu
                zgłoszenia sztabu do WOŚP.
                Naprawdę sprawa ma takie zwroty akcji jak dobry film.. już nie mogę się doczekać
                kolejnego odcinka (czytaj: komisji).
                • ambanasik Re: WOŚP 17.11.05, 22:19
                  Zaiteresowanych( bo może tu tacy sa) informuję, ze zarejestrowano sztab WOSP w
                  Markach.Szefem jest pani Danuta Lużyńska siedziba mieści sie w SP 1 ul.Okólna
                  14.adresu e-mail nie podano.
                  Powyższe informacje znalazłam na stronie fundacji WOSP.
                  pzdr.
                  amba
                  • ambanasik Do Pani Agaty Swistowskiej 07.12.05, 13:08
                    Droga Pani Radno,
                    Gdzie mogę uzyskac konkretne informacje na temat programu XIV Finału WOSP w
                    Markach?W jaki sposób mogę sie skontaktowac z Szefem Sztabu Orkiestry?Czy
                    organizatorzy planują imprezę zamkniętą, czy tylko kwestowanie wolontariuszy
                    na ulicach?Pytań mam wiele, moja córka wierci mi dziurę w brzuchu, bo chce
                    wiedzieć jak to będzie, kiedy dostanie puszkę i serduszka, czy bedzie światełko
                    do nieba, czy będa koncerty(zgłosiła sie w sekretariacie SP1 jako
                    wolontariusz...)

Po wysłuchaniu nagrań z posiedzenia KOKiS wydaje mi sie,ze to Pani może mi na
                    niektóre pytania odpowiedzieć.Jesli się mylę i Pani nie ma nic wspólnego z tym
                    projektem to przepraszam, że zawracam Pani głowę i będę cierpliwie szukać dalej
                    informacji.
                    pozdrawiam
                    amba
                    • agata29 Re: Do Pani Agaty Swistowskiej 07.12.05, 16:43
                      Szanowna Pani

Szefem Sztabu XIV Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy w Markach jest
                      Pani Danuta Lużyńska, która nie jest radną. Osoby zainteresowane współpracą i
                      udziałem w XIV Finale WOŚP w Markach proszone są o bezpośredni kontakt z panią
                      Danutą Lużyńską pod numerem telefonu 0 48 888-273-464 lub numerem stacjonarnym
                      0 22 78-11-364.
                      Jednocześnie uprzejmie informuję, że na FORUM MAREK informacja powyższa została
                      przekazana dnia 23 listopada 2005 r. pod "wątkiem" pod tytułem "PIERWSZY RAZ W
                      MARKACH ZAGRA WOŚP"

Serdecznie pozdrawiam
                      radna Agata Maria Świstowska
                      • ambanasik Re: Do Pani Agaty Swistowskiej 08.12.05, 12:04
                        Bardzo dziękuję za błyskawiczna odpowiedź.Wątek z 23.XI (z roztargnienia albo
                        gapistwa) przeoczyłam:-(((
                        pozdrawiam
                        amba

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Wersja mobilna