Dodaj do ulubionych

Markowianie a UE czesc II

IP: *.braun.de 04.01.03, 12:57
Czy widzieliscie portal KAI poswiecony sprawom przystapienia do UE?
www.europa.kai.pl/
Mysle, ze to dobrze, iz do dyskusji o Europie wlaczaja sie takze srodowiska
katolickie przychylne jej jednoczeniu. Tym bardziej, ze "proeuropejskie"
reklamowki w publicznej TV autorstwa bylych PZPR-owcow (Wiatra i jemu
podobnych) budza moj niesmak - poza sprawa ich autorstwa sa po prostu
kiepskie.
Choc musze powiedziec, ze i na stronie KAI zastanowila mnie wyrozniona
wypowiedz Prymasa "w UE nie ma prześladowania wiary" - skoro trzeba
zaprzeczac, to znaczy ze ktos glosi taki poglad?
Obserwuj wątek
    • Gość: toban Re: Markowianie a UE czesc II IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.01.03, 23:12
      Na tle tego co mówisz ciekawie wygląda spojrzenie na UE Rady Miasta Marki,
      cytuję z biuletynu "Z Naszego Ratusza" nr grudniowy słowa p.Przybysz Piwko:
      "W związku z bliskim przystąpienie Polski do UE, jest obowiązkiem naszym
      niesienie chorej moralnie Europie pewnych wartości"(...)
      Następnie: "P.Robert Tankiewicz zapytał p.Przybysz Piwko ,co miała na myśli
      mówiąc, że Europa jest chora. W odpowiedzi usłyszał, że chodzi o brak wartości
      uznawanych przez nas, w polityce społecznej UE, między innymi o szacunek dla
      życia ludzkiego od początku do końca. Odpowiedź p.Przybysz Piwko została
      skwitowana burzliwymi brawami". Koniec cyt.
      :-o

• Gość: Jerzy Krajewski Re: Markowianie a UE czesc II IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.01.03, 23:29
        Takiej korupcji i takich Rywinów i Werczyńskich jak w Polsce, to w Niemczech
        chyba nie ma, a to najważniejszy kraj w UE.
        Raffix jesteś bliżej. Co tam w gazetach o niemieckiej korupcji i płatnej
        protekcji piszą?
        Pozdrawiam
        Jerzy Krajewski

Gość portalu: toban napisał(a):

> Na tle tego co mówisz ciekawie wygląda spojrzenie na UE Rady Miasta Marki,
        > cytuję z biuletynu "Z Naszego Ratusza" nr grudniowy słowa p.Przybysz Piwko:
        > "W związku z bliskim przystąpienie Polski do UE, jest obowiązkiem naszym
        > niesienie chorej moralnie Europie pewnych wartości"(...)
        > Następnie: "P.Robert Tankiewicz zapytał p.Przybysz Piwko ,co miała na myśli
        > mówiąc, że Europa jest chora. W odpowiedzi usłyszał, że chodzi o brak
        wartości
        > uznawanych przez nas, w polityce społecznej UE, między innymi o szacunek dla
        > życia ludzkiego od początku do końca. Odpowiedź p.Przybysz Piwko została
        > skwitowana burzliwymi brawami". Koniec cyt.
        > :-o
        >
        >
        • Gość: Raffix Re: Markowianie a UE czesc II IP: *.braun.de 07.01.03, 10:46
          Gość portalu Jerzy Krajewski napisał:
          > Takiej korupcji i takich Rywinów i Werczyńskich jak w Polsce, to w Niemczech
          > chyba nie ma, a to najważniejszy kraj w UE. (...)
          Czy Panu wszystko sie musi kojarzyc z panem Werczynskim? Jak dotad zadnego
          mocnego dowodu nie byl Pan w stanie przedstawic, procz powtarzanych przez
          niektorych markowian plotek. Michnik dosc mocny dowod na Rywina ma, Pan nie,
          wiec prosze tych dwoch nazwisk nie laczyc.

> Raffix jesteś bliżej. Co tam w gazetach o niemieckiej korupcji i płatnej
          > protekcji piszą?
          Szczerze mowiac nie sledze za bardzo niemieckiego zycia politycznego (duchem
          jestem w Polsce i w Markach) jednak co jakis czas takze oni jakies afery maja
          (ze wspomniec chocby nie do konca wyjasniona sprawe Kohla).
          Waznejsze jest dla mnie jednak co innego: z rozmow z niemieckimi znajomymi
          wynika, ze nie znaja na przyklad w ogole korupcji w drogowce (co u nas jest
          zjawiskiem bardzo czestym - kto z nas nie spotkal sie z sakramentalnym "i co tu
          teraz z Panem zrobic?" i cisza w oczekiwaniu na propozycje).
          To tylko przyklad ale mam wrazenie, ze zwykly obywatel funkcjonuje w Niemczech
          i zalatwia swoje sprawy bez utrudnien zmierzajacych do wymuszenia lapowki. To
          moim zdaniem wazniejsze niz afery a la Rywin, bo politykow mozna w wyborach
          wymienic, natomiast spoleczenstwo skorumpowane takze na poziomie zwyklych
          obywateli to znacznie gorszy przypadek.
          • Gość: Jerzy Krajewski Re: Markowianie a UE czesc II IP: *.int.warszawa.tdci.pl 07.01.03, 17:07

Michnik dosc mocny dowod na Rywina ma, Pan nie,
            > wiec prosze tych dwoch nazwisk nie laczyc.

Nagranie świadka na taśmie magnetofonowej to i ja mam.
            Ale zasadniczo ma Pan rację. Stawianie Werczyńskiego w jednym szeregu Rywinem
            to gra nie fair.
            Werczyński gra również nie fair, więc nie mam wyrzutów sumienia. Dziś w sądzie
            tłumaczył się z wożenia głosów własnym samochodem. Niesety na rozprawę nie
            stawił się Robert Tankiewicz, najważniejszy świadek, sprawa więc odroczona do
            28 stycznia.
            Wygląda jednak na to, że wybory w Markach nie były sfałszowane. Werczyński
            naruszył tylko zasady gry fair, pojawiając się przy lokalu każdej obwodowej
            komisji wyborczej w dniu wyborów i transportując dokumenty z jednej z nich.
            Następnym razem zastanowi się jednak, czy warto działać nie fair. Bo chyba nie
            ma nic przyjemnego w tłumaczeniu się przed sądem i odpowiadniu na pytania
            faceta, którego sie nie lubi (czyli mnie, bo jako uczestnik postępowania mogłem
            Werczyńskiemu zadawać pytania i korzystałem z tego uprawnienia).
            Pozdrawiam
            Jerzy Krajewski

• Gość: Raffix Re: UE a UPR IP: *.braun.de 14.01.03, 19:54
              Porazajaca logika UPR-u objawila sie ponownie. Poczytalem troche internetowe
              wydanie Najwyzszego Czasu, w ktorej m.in. znajduje sie polemika z pogladem, ze
              Polska - nie wstapiwszy do Unii Europejskiej - bedzie dostawac sie w obreb
              wplywow wschodnich.
              Otoz polemizuja oni w ten sposob (cytuje najciekawszy fragment):

"(...) niektóre europejskie, a nieunijne kraje - jak Szwajcaria, Norwegia czy
              Islandia - należą do państw najbogatszych na świecie, a ich związki z
              Kaliningradem czy Białorusią są bardzo słabe (...)"

Genialne porownanie - zestawiac kraje o zupelnie innej "geopolityce",
              wielkosci, sytuacji gospodarczej i calkiem innej pozycji w Europie.
              Idac tym tropem mozna by na przyklad powiedziec, ze polska armia nie musi miec
              marynarki wojennej, bo przeciez Szwajcaria nie ma i wcale nie czuje sie
              zagrozona :-)
              Ten sam "porazajaco logiczny" sposob wnioskowania.
              • Gość: Raffix jeszcze link do zrodla IP: *.braun.de 14.01.03, 19:55
                Zapomnialem umiescic link do zrodla, wiec niniejszym to czynie:
                www.nczas.com/?a=show_article&id=909
    • Gość: toban Referendum IP: *.local.berlin 15.01.03, 10:23
      Władze mają trochę kłopotu z referendum w sprawie przystąpienie do UE.
      Zmartwieniem jest konstutucyjny wymóg 50% frekwencji, by referendum było ważne.
      Ze zdziwieniem obserwuję, że politycy zamiast zachęcać ludzi do decydowania,
      zastanawiają się jak dostosować prawo, żeby referendum dobrze wyszło.
      Czy uważacie, że jeżeli frekwencja będzie za niska to parlament powinien mieć
      możliwość ratyfikacji umowy z UE? Czy raczej nie istotna powinna być frekwencja
      i głosy tych co pójdą powinny decydować? Ja jestem za tym drugim rozwiązaniem.
      • pustelnik2 Re: Referendum 15.01.03, 12:16
        Gość portalu: toban napisał(a):

> Czy uważacie, że jeżeli frekwencja będzie za niska to parlament powinien mieć
        > możliwość ratyfikacji umowy z UE? Czy raczej nie istotna powinna być
        frekwencja > > i głosy tych co pójdą powinny decydować?
        > Ja jestem za tym drugim rozwiązaniem.

Też jestem za tym, aby decydowały głosy tych co pójdą głosować w referendum.
        Pozdrawiam
        P.
        • raffix Re: Referendum 15.01.03, 16:18
          pustelnik2 napisał:
          > Też jestem za tym, aby decydowały głosy tych co pójdą głosować w referendum.
          > Pozdrawiam
          > P.

Tylko, ze taka zmiana bedzie wygladala na zrobiona tylko po to, by "przepchnac"
          referendum. A moze trzeba zadzialac honorowo - 50% musi wziac udzial a jak nie
          to sorry, nie wchodzimy do UE. Ewentualnie powtorka referendum za pol roku.
          Dopoki wiekszosci byloby wszystko jedno, mogllibysmy sobie dalej dryfowac
          donikad. Howgh!

p.s. Chociaz oczywiscie nie chcialbym takiego scenariusza, to jednak byloby to
          rozwiazanie honorowe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka