Dodaj do ulubionych

Policja w Markach prosi o wspolpracę

01.10.06, 21:24
Szanowni Państwo
W imieniu Komendanta Komisariatu Policji w Markach pragnę podziękować
Wszystkimh Państwu, którzy odpisali na jego zaproszenie do współpracy.
Niestety
z uwagi na nieobecność Pana Komendanta w ostatnim czasie nie mógł osobiście
odczytać wszystkich Państwa odpowiedzi .
Niemniej jednak chcę zapewnić, że kierownictwo Komisariatu Policji w Markach
na
bieżąco monitoruje Państwa opinie na tym forum a zawarte w nich informacje są
wykorzystywane w naszej codziennej służbie. Jestem przkonany, że chwilowy
brak
odzewu ze strony Policji nie zniechęcił Szanownych Państwa i nadal będą
Państwo
wspierali nasz Komisariat Policji dzieląc się swoimi spostrzeżeniami.
Jednocześnie chciałbym zaproponować aby szczególnie ważne spostrzeżenia,
dotyczące planowanych przestępstw bądź przestępst, których Państwo byli
świadkami przesyłać na adres "pol.wolomin@wp.pl". Gwarantujemy anonimowość
wszelkich wypowiedzi.
Jestem przekonany, że taka droga bezpośredniej komunikacji z Mieszkańcami
Naszego Miasta pozwoli podnieść zarówno poziom bezpieczeństwa jak i jakość
naszej służby a także umożliwi nam pojawianie się we właściwym miejscu i we
właściwym czasie.
Mając nadzieję na rozwinięcie naszej współpracy zapraszam również na
strony "kppwolomin.policja.waw.pl"
podkom. Piotr Rudomino
Zastępca Komendanta

Komisariatu Policji w Markach
Obserwuj wątek
    • logan.marki Re: Policja w Markach prosi o wspolpracę 01.10.06, 21:49
      Mam 2 sprawy do zasygnalizowania:
      Pierwsza to sprawa, która już wręcz obrosła na miarę lokalnej legendy, a jest
      nią pętla przy Legionowej. Wiele by można pisać na ten temat, ale nie ma sensu
      się powtarzać gdyż sprawa jest doskonale znana zarówno władzom miasta, jak i
      policji, a na pewno istnieją w archiwach KP Marki pisma na ten temat, nie tylko
      władz miasta, ale i także monity z MZA, ZTM, jak i apele wielu mieszkańców w tej
      sprawie. Jednak jak na razie efektów brak.

I sprawa druga to wandalizm – ten proceder osiąga już taką eskalację, iż
      oświetlenie pomnika przy ul. Paderewskiego trzeba naprawiać po każdej nocy,
      wiele rejonów miasta (szczególnie w nocach z piątku/sobotę i z soboty/niedzielę)
      wygląda jakby przetoczyło się tornado.
      Dwa przykłady z ostatnich dni: przy SP4 przy ul. Dużej jakiś czas temu
      zamontowano obok boiska takie plastikowe czerwone krzesełka – nie przetrwały
      nawet jednej nocy.
      Albo sytuacja z soboty – rano mieszkańcy miasta wsiadający na przystanku obok
      komisariatu mogli sobie pooglądać powywracane betonowe kosze, i porozrzucane
      wszędzie śmieci – i to wszystko dosłownie 20 metrów od stanowiska dyżurnego
      komisariatu.

Ps. I mam jedną życzliwą radę – jak chcecie Państwo nawiązać kontakt z
      mieszkańcami (co oczywiście jest godne pochwały) to byłoby dobrze gdyby
      zgłoszone sprawy spotykały się przynajmniej z krótkich komentarzem z Państwa
      strony. Ludzie raczej nie są zainteresowani bawieniem się w wypisywanie na forum
      swoich spostrzeżeń, gdy nawet nikt nie raczy wykazać publicznego zainteresowania
      sygnalizowanymi przez nich sprawami.
      • kp_marki Re: Policja w Markach prosi o wspolpracę 02.10.06, 18:34
        W odpowiedzi na odpowiedź obywatela logan.marki chcę podziękować za życzliwą
        radę i zapewnić, że na bieżąco zapoznajemy się z informacjami. Natomiast
        okolice pętli na ul. Legionowej tutejszym policjantom są znane codziennych
        kontroli. Niestety efekty naszych czynności nie zawsze mogą być w pełni
        zadawalające i widoczne. Jeśli natomiast chodzi o współpracę z mieszkańcami to
        możemy się pochwalić, że dzięki Państwa pomocy we wrześniu dokonano zatrzymania
        kilku przestępców parających się kradzieżami przewodów telekomunikacyjnych a
        postępowania w ich sprawach zostały skierowane do Sądu Rejonowego w Wołominie z
        aktem oskarżenia.
        Postaramy się również "przyjrzeć" bliżej sprawie oświetlenia pomnika.

• logan.marki Re: Policja w Markach prosi o wspolpracę 02.10.06, 20:48
          Pozwolę sobie poruszyć jeszcze jedną sprawę, tym razem która dotyczy
          bezpośrednio okolicy w której mieszkam.
          Otóż chodzi mi o osiedle Mieszka I/Rejtana/Promienna.
          Otóż od wielu lat występuje ten sam problem. Wieczorami lubi się zbierać taka
          stała grupa „młodzieńców” w przedziale wiekowym 20-25 lat. Ich ulubione miejsce
          gdzie lubią sobie postać to chodnik bezpośrednio przy ulicy Rejtana.
          Są to nie tyle mieszkańcy osiedla, co ich koledzy jacy zjeżdżają się z różnych
          rejonów miasta samochodami. Z punktu widzenia bezpieczeństwa są oni niegroźni
          dla osób postronnych, gdyż nikogo nie zaczepiają, ale jak czasami trochę popiją
          to lubią sobie trochę pokrzyczeć zakłócając ciszę nocną.

Ludzie dzwonią na komisariat, ale gdy na horyzoncie pojawia się radiowóz to
          nagle towarzystwo się rozbiega, i policjanci czasami nawet nie wychodzą z
          radiowozu tylko postoją kilkadziesiąt sekund i jadą dalej – i tak jest od wielu
          lat. A zaraz po odjeździe radiowozu towarzystwo zbiera się znowu.

Jest to uciążliwe towarzystwo bo: spożywają alkohol w miejscu publicznym,
          zakłócają ciszę nocną, po swoich „imprezach” bardzo często zostawiają sporo
          butelek i innych śmieci, a potem w stanie nietrzeźwym wsiada całe towarzystwo do
          tych samochodów i się rozjeżdżają – inaczej mówiąc część osób prowadzi pojazdy
          mechaniczne w stanie upojenia alkoholowego.
          A jak ludzie mówią, tu by się nawet się pewnie i narkotyki znalazły, gdyby tak
          policjanci zrobili nalot, i wszystkich dokładnie przeszukali.

Jednak jak już napisałem działania policji nie są skuteczne, gdyż nawet patrol
          nie ma okazji nikogo wylegitymować. Tu potrzeba szerszej akcji, aby udało się
          całe to towarzystwo nie przepłoszyć widokiem radiowozu, ale zatrzymać,
          wylegitymować i przeszukać. A na pewno efekty będą natychmiastowe, a i statystki
          wykrywalności komisariatu wzrosną.

Praktycznie od godziny 20 do 2 w nocy o której by się patrol nie pojawił zawsze
          będzie miał okazję kogoś spotkać (nawet przed 20 minutami wracając z przystanku
          miałem okazję mijać właśnie te osoby). Tylko problem nie polega na tym, żeby
          policjanci nie tylko przejechali i ich przepłoszyli swoim widokiem, ale żeby ich
          zatrzymali i skontrolowali.
          • kp_marki Re: Policja w Markach prosi o wspolpracę 05.10.06, 15:14
            Dzięki za to spostrzeżenie sądzę, że będziemy w stanie je wykorzystać z lepszym
            efektem dla nas i mieszkańców niż dotychczas.
        • zorra1 Re: Policja w Markach prosi o wspolpracę 26.10.06, 10:01
          Czy tylko ja mam takie wrażenie, że mówimy jakby w pustkę? Czy naprawdę trzeba
          upominać się, by od czasu do czasu, ktoś połechtał naszą próżność, odpisując
          choćby: Czytamy, czytamy, o ta propozycja wywołała u nas dyskusje itp? Nie
          oczekujemy cudów, ale choć minimalnego potwierdzenia, że nie jest to jedynie
          rzucanie pobożnych życzeń w ciemną dziurę.
          Czytając inne wypowiedzi, przychylam się do zdania, że niezbędne w Markach jest
          to, aby wszyscy poznali swoich dzielnicowych. Dobrze byłoby jednak, żeby stało
          się to nie podczas zgłaszania przez nas jakiejś szkody na komisariacie, ale dużo
          wcześniej, w luźniejszej atmosferze.
    • 5791k Re: Policja w Markach prosi o wspolpracę 14.10.06, 21:44
      Szanowni Panowie Policjanci,
      Proszę o zainteresowanie się jeżeli leży to w gesti, sygnalizacją świetlną przy
      Pustelniku (Kredyt Bank). Światła tam są źle zsynchronizowane. Gdy po drugiej
      stronie stoją wszystkie samochody mając czerwone światło po stronie banku jadą
      jak szalone. Ostatnio nawet widziłam jak kobieta niemało została przejachana.
      Trzeba to sprawdzić bo w przeciwnym razie ktoś w końcu zginie. Dziekuję
      • neuron8 Re: Policja w Markach prosi o wspolpracę 15.10.06, 10:10
        Raczej te światła są dobrze ustawione. Jadący do Warszawy stają trochę
        wcześniej, by na chwile ułatwić i umożliwić jadącym w stronę Radzymina skręt w
        lewo.

Światła dla pieszych natomiast zapałają sie w odpowiednim momencie. Jak
        samochody w obu kierunkach mają czerwone. Wiec trzeba poczekać na zielone dla
        pieszych, a nie startować na pasy jak staje 1 pas.
    • zorra1 Re: Policja w Markach prosi o wspolpracę 16.10.06, 11:45
      A ja prosiłbym o przywrócenie patrolu z radarem, który przez wakacje stawał na
      rogu ulicy Głównej i Wiśniowej na Zieleńcu. Dzięki temu przez jakiś czas
      mieliśmy spokój z mordercami za kierownicą, którzy mimo ograniczenia do 40 km/h
      jadą 100 i więcej! Jak dla mnie to na początku i końcu Głównej może pojawić się
      tablica Kontrola radarowa poparta obecnością radiowozu od czasu do czasu.
      Zwłaszcza w godzinach porannych, gdy do szkoły idą i jadą na rowerach dzieci,
      przydałby się taki straszak.
      • tadek1947 Re: Policja w Markach prosi o wspolpracę 16.10.06, 18:58
        > A ja prosiłbym o przywrócenie patrolu z radarem na ul.Legionowej " przy nr.57"
        Dzięki temu przez jakiś czas mieliśmy spokój z kierowcami którzy jadą 100
        i więcej! Tablica Kontrola radarowa poparta obecnością radiowozu od czasu
        do czasu może ostudzi niektórym silniki.

Pismem z dnia 6 sierpnia 2006 roku Sekcja Ruchu Drogowego Komendy Powiatowej
        Policji w Wołominie powiadomiła Burmistrza Miasta o swoim wystąpieniu
        popierającym konieczność zmiany organizacji ruchu na ul. Legionowej.
        Jednocześnie Policja zapewniła, że w ramach codziennej służby będzie
        nadzorować ruch pojazdów ciężarowych na ul. Legionowej i egzekwować
        stosowanie się do wszelkich przepisów ruchu drogowego.

Dawno już nie było żadnego patrolu.

• kilkujadek Re: Policja w Markach prosi o wspolpracę 17.10.06, 15:10
          O właśnie, zdecydowanie przydałby się patrol.
          Nie dalej jak wczorajszego wieczora Legionową pędziła na Nieporęt kolejna
          kawalkada TIRów (tym razem cysterna i kilka do wywozu gruzu), mocno ponad 60km
          (na moje nienajlepsze oko). Dziś rano było dość podobnie, tyle że w przeciwną
          stronę.
          Przejście przez ulicę do chodnika bez czekania dobrych 2-3 minut (około godz 6:40)
          graniczyło z cudem lub samobójstwem (zależy co kto wybierze: przejść czy
          poczekać, gdy autobus zaraz odjedzie z pętli).

• lehaim Re: Policja w Markach prosi o wspolpracę 24.10.06, 21:50
            Witam !

Uważam, że przede wszystkim Markowianie powinni poznac swoich dzielnicowych. Ja
            niestety swojego nie znam. Kiedy po wlamaniu do mojego mieszkania, okolo 2 lat
            temu, byłem na naszej komendzie, zapytałem się posterunkowego o powód tak
            żadkich (jeżeli wogóle) spotkań z mieszkańcami. Usłyszałem odpowiedź, że i tak
            nikt na te spotkania nie przychodził. Cóż, jak bym przyszedł. Wiem, że wina
            leży również po stronie mieszkańców, co nie zmienia sytuacji, że jako
            mieszkaniec Marek czuję się słabo poinformowany o dzialaniach naszych stróżów
            prawa. Może to i moja wina, ponieważ nie zaglądam na właściwe strony
            internetowa lub inne ?.

Pozdrawiam

Radek z Okólne
            • logan.marki Nie znasz dzielnicowego? 24.10.06, 22:12
              lehaim napisał:

> Kiedy po wlamaniu do mojego mieszkania, okolo 2 lat
              > temu, byłem na naszej komendzie, zapytałem się posterunkowego o powód tak
              > żadkich (jeżeli wogóle) spotkań z mieszkańcami. Usłyszałem odpowiedź, że i tak
              > nikt na te spotkania nie przychodził. Cóż, jak bym przyszedł.

Sam zadałeś pytanie, i sam sobie odpowiedziałeś.
              Były kiedyś cały cykl spotkań w różnych częściach miasta, ale nikt nie zechciał
              się spotykać z policją. A jaki jest sens organizowania spotkań, tylko po to, aby
              sobie dzielnicowy i komendant popatrzyli w sufit przez pół godziny czekając że
              może ktoś przyjdzie, a potem żeby poszli do domów?

A Ja naszego dzielnicowego znam (a mieszkamy na tym samym osiedlu).
              Całkiem spoko facet, uśmiechnięty od ucha do ucha i bardzo uprzejmy.
              Najczęściej można go spotkać w dzień, jak wpada do lokalu administracji
              RSM Praga pogadać o sprawach osiedla z Kierownikiem.
      • lehaim Re: Policja w Markach prosi o wspolpracę 20.10.06, 13:24
        Witam Serdecznie !
        Podobną prośbę również i ja chciałbym skierować, lecz w sprawie ulicy Okólnej.
        Prędkości rozwijane na naszej ulicy są znaczne i wydaje mi się, że są odcinki
        drogi, gdzie kierowcy osiągają zatrważającą predkość 100 km/h. Sytuacja jest
        niebezieczna, ponieważ z drogi tej korzystają dzieci udające się do szkoły nr 1.
        Niestety nie przypominam sobie, żebym kiedykolwiek widział radiowóz z radarem,
        ale może się mylę.

Pozdrawiam
        Radek z Okólnej
        • edyta824 Re: Policja w Markach prosi o wspolpracę 20.10.06, 14:12
          >gdzie kierowcy osiągają zatrważającą predkość 100 km/h

Przepraszam ale często podróżuję Okólną i naszła mnie refleksja, że chyba nie
          mówimy o tych samych ulicach?!! Przecież tam się nawet nie da tyle jechać - no
          chyba, że pojazdem o napędzie kosmicznym bez podwozia, w innym wypadku może się
          skończyć utratą podwozia. Jazda dozwoloną 50 a miejscami 30-40 według znaków
          jest dość klopotliwe szczególnie na odcinku za szkołą. Chyba Pan trochę
          przesadza albo ja jedyna jadę tam zgodnie z przepisami.
          • lehaim Re: Policja w Markach prosi o wspolpracę 20.10.06, 14:31
            Pani Edyto824 !
            Nie chodzio mi oczywiście o całą Okólną, lecz tylko o pewne jej odcinki (Fomar
            do Mieszka I, od mostu do Mieszka itd.). Dalej będę się jednak upierał przy
            tym, że zatrważające predkości są rozwijane przez kierowców bez wyobraźni na
            naszej Okólnej. Niestety jedynym sposobem rozwiązania naszych wątpliwości byłby
            pomiar radarem. Ale przecież nie o to tu chodzi, tylko o to by było
            bezpieczniej. Przecież poruszanie się z prekością 70 km/h lub 80 km/h również
            stanowi zagrożenie dla osób poruszających się Okólną. Chociaż 100 km/h również
            się zdarza.

Pozdrawiam
            Radek z Okólnej
        • grezak Re: Policja w Markach prosi o wspolpracę 27.10.06, 09:14
          lehaim napisał:

> Podobną prośbę również i ja chciałbym skierować, lecz w sprawie ulicy
          Okólnej.
          > Niestety nie przypominam sobie, żebym kiedykolwiek widział radiowóz z
          radarem,
          > ale może się mylę.
          dziś był patrol w okolicach Grunwaldzka/Kraszewskiego w godzinach rannych,
          coprawda bez radaru, ale zatrzymywano samochody do kontroli dokumentów. Nie
          wiem czy to w związku z tym mailem, bo Panowie policjanci nie zaprzeczyli, ani
          nie potwierdzili gdy ich zapytałem.
    • ja20051 Re: Policja w Markach prosi o wspolpracę 20.10.06, 14:07
      Na wielu przystankach zauwarzyłem napis: Naklejanie na przystankach podlega
      karze według Dz.U. Nr 72 poz.422 z 1990 r. Jak się to ma do naklejania plakatów
      na przystankach autobusowych w Markach. Czy taka procedura podlega karze.
      Proszę o szybką publiczną wypowiedż bez obawy na decyzję Burmistrza JW.
      • ja20051 Re: Policja w Markach prosi o wspolpracę 26.10.06, 10:18
        A może ktoś odpowie na moje pytanie?
      • ja20051 Re: Policja w Markach prosi o wspolpracę 05.11.06, 14:05
        Ponawiam pytanie, czy wieszanie plakatów na przystankach jest przestępstwem i
        kto poniesie koszty odnawiania przystanków po wyborach???

Na wielu przystankach zauwarzyłem napis: Naklejanie na przystankach podlega
        karze według Dz.U. Nr 72 poz.422 z 1990 r. Jak się to ma do naklejania plakatów
        na przystankach autobusowych w Markach. Czy taka procedura podlega karze.
        Proszę o szybką publiczną wypowiedż bez obawy na decyzję Burmistrza JW.
        • zombi191 Re: Policja w Markach prosi o wspolpracę 07.11.06, 18:06
          ja20051 napisał:

> Ponawiam pytanie, czy wieszanie plakatów na przystankach jest przestępstwem i
          > kto poniesie koszty odnawiania przystanków po wyborach???
          >
          > Na wielu przystankach zauwarzyłem napis: Naklejanie na przystankach podlega
          > karze według Dz.U. Nr 72 poz.422 z 1990 r. Jak się to ma do naklejania
          plakatów
          >
          > na przystankach autobusowych w Markach. Czy taka procedura podlega karze.
          > Proszę o szybką publiczną wypowiedż bez obawy na decyzję Burmistrza JW.

Milczenie może oznaczać tylko jedno przyznanie Tobie racji lecz nie wiedzą jak
          odpowiedzieć. Przyszli Radni będą mogli sprawdzić z czyjego konta będą
          odnawiane przystanki.
    • edyta824 Re: Policja w Markach prosi o wspolpracę 05.11.06, 11:52
      Witam Szanowną Władzę,

Mam malą prośbę jako mieszkaniec Marek, czy można by było prosić o patrol
      policji w celu sprawdzenia poprawności parkowania aut przy ulicy
      Małachowskiego. Zastanawiam się do kogo można by się zgłosić w sprawie
      postawienia zakazu parkowania na tej ulicy za zakrętem. Przejazd tam graniczy
      czasami z cudem, a jeszcze teraz oddawane są tam nowe bloki i ludzie z nich nie
      patrząc na znaki parkują gdzie popadnie, na trawnikach itd. W tej chwili
      przejezdna jest tylko jedna strona ulicy bo na lewym pasie bez przerwy parkują
      mieszkańcy jak jedzie coś z przeciwka można śmiało jechać na czołowe zderzenie
      a teraz nawet zjechać gdzie nie ma bo i z drugiej strony zastawiają. Będę
      wdzięczna za interwencję.

Pozdrawiam,
      • edyta824 Re: Policja w Markach prosi o wspolpracę 04.01.07, 08:03
        Podbijam wątek i mam nadzieję, na wizytę Panów Policjantów w godzinach
        wieczornych na ul. Małachowskiego, to jest jakaś paranoja. Dzisiaj nie mogłam
        wydostać się z tej ulicy bo właściciel zielonej właściwie seledynowej Pandy
        zaparkował zaraz przy drodze wyjazdowej z bramy tak, że dwa samochody tamowały
        wyjazd bo z drugiej stał polonez. Proszę o wizyty władzy, szczególnie w
        godzinach wieczornych, w oczy rzucił mi się samochód marki Fiat model UNO kolor
        czerwony który dodatkowe miejsce parkingowe wytyczył sobie na trawniku przy
        bramie osiedla Lisi Jar, a tam na całej długości obowiązuje znak zakazu. Ludzie
        trochę zdrowego rozsądku.

Proszę o wizyty na Małachowskiego!!!! Widziała już kilka razy, że Panowie z
        Policji tam bywają, za co serdecznie dziękuję, ale proszę o wizyty w godzinach
        wieczornych, wtedy dzieje się tam istny Meksyk. Jako obywatelka proszę o pomoc.
    • onmanka Re: Policja w Markach prosi o wspolpracę 04.01.07, 18:06
      Ja z innej beczki - na łąkach w okolicy cegielni - tereny obok ul. Wilczej jest
      wykopany ciężkim sprzętem OLBRZYMI DÓŁ głęboki na 2-3 piętra. Jest nieogrodzony
      przez to niebezpieczny, zasypywany śmieciem wszelkiego rodzaju. W okolicy kręcą
      się dzieci, jeżdżą na rowerach, bawią się na łące. Nietrudno sobie wyobrazić,
      co mogłoby się stać, gdyby któreś z nich wpadło tam. Proszę o sprawdzenie jaka
      jest sytuacja prawna tego mocno podejrzanego przedsięwzięcia i spowodowanie
      ogrodzenia, oznakowania, zasypania niebezpiecznej dziury oraz ukaranie sprawcy.
      Dla dokładniejszego określenia lokalizacji: jadąc z centrum Marek ulicą Lisa
      Kuli trzeba skręcić w pierwsża ulicę w lewo /nie znam nazwy tej ulicy/ za ulicą
      Zajączka, minąc po prawej stronie teren cegielni i stanąć. Dziura znajduje się
      na łące po lewej stronie, w jej kierunku prowadzą wyrażne ślady kół. Byłabym
      wdzięczna za interwencję w tej sprawie.
      • tuzinek55 ???????? Fundamenty :)) 06.01.07, 15:26
        www.allegro.pl/item155342528_domy_w_markach.html
        • logan.marki Re: ???????? Fundamenty :)) 07.01.07, 16:49
          Kiepski sposób na reklamę. Chcesz zarobić tyle kasy na sprzedaży, a szkoda Ci
          kilkadziesiąt złotych na ogłoszenie w prasie. Wstyd.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka