Dodaj do ulubionych

Konsultacja społeczna

06.05.08, 20:58
W gazecie MSG o nr 3 przedstawiono apel do mareckich mieszkańców,
aby wypowiadali się w sprawie zagospodarowania zakupionego przez
Miasto terenu sukc. K. Whiteheada, kamienice, Park, Pałac, oraz
Fabrykę. Obecnie istnieje tylko "słuszna" i jedyna decyzja
Burmistrza Miasta w zagospodarowaniu tego terenu. Apel Radnych z MSG
jest słuszny. Nie należy milczeć, lecz odpowiedzieć, nawet na tym
forum. Ja proponuję, aby zakupione tereny przeznaczyć pod KULTURĘ
jak kino, teatr, dyskoteka, muzeum, pomieszczenia dla społecznych
stowarzyszeń, kawiarenki. Marki po kulturę nie muszą jeździć do
innych miejscowości w tym do Warszawy. Stać Nas na własne zdanie,
dlatego odpowiadajmy na apel, aby znów nie było za późno.
Obserwuj wątek
    • xar-rax Re: Konsultacja społeczna 09.05.08, 12:39
      Widzę, że nikogo z naszych mieszkańców nie interesuje powstanie naszego
      Mareckiego Centrum Kultury.
      Wszyscy są tak wyedukowani, że zabierać głos w tak błahej sprawie leży poza ich
      zasięgiem percepcji intelektualnej.
      Zadziory ruszą dopiero przed wyborami, będzie dużo zamieszania, bicia piany i
      jak zwykle znowu nic.
      Ci co chcą coś zrobić dla miasta będą się męczyć a nasze społeczeństwo obudzi
      się po fakcie i będzie miało pretensje dlaczego jest tak źle, tak wszystko ktoś
      bezmyślnie wymyślił.
      Gdzie jest Logan i inni mający tak dużo do powiedzenia w trakcie wyborów.

Śpijcie spokojnie drodzy mieszkańcy, drodzy forumowicze - Burmistrz jest
      "dobrym" gospodarzem i znowu zrobi Was w tej nieustającej kadencji w konia.

Pozdrawiam xar :((((

Ps. Pani Krystyno co Pani myśli na temat prośby o konsultacje społeczne
      zaproponowanej przez MSG?
      • krystyna.siennicka Re: Konsultacja społeczna 10.05.08, 08:10
        Dyskusje się toczą. W różnych gremiach i na różnych spotkaniach. Inicjatywa MSG jest bardzo na czasie.
        Jeśli uda się przyciągnąć ludzi którzy mają coś do powiedzenia,
        a zostali skutecznie zniechęceni dotychczasową praktyką, to trzymam
        kciuki za powodzenie.

Temat zniechęcania ludzi do udziału w życiu społecznym jest równie szeroki jak temat zalewania nas niedbalstwem, niechlujstwem i bylejakością w wykonaniu "odpowiedzialnych" pracowników urzędu miejskiego.

Od dawna zbieram się do zabrania głosu w tych sprawach.
        Wbrew pozorom, zrozumienie pewnych zjawisk o których wspomniałam, zbliżyć nas może do odpowiedzi na pytanie - dlaczego aktywność społeczna jest tak niska? Dlaczego rośnie zniechęcenie do aktywnego udziału w życiu miasta?

Radny Korotko zasygnalizował te problemy w swoim tekście w ostatnim numerze Gazety MSG - "Gdy kota nie ma to myszy harcują …"
        I pyta "to wszystko to zamierzony bałagan czy kot jest ślepy?"

Coraz więcej ludzi zadaje sobie podobne pytania.
        I w tym nadzieja.

Pozdrawiam
        Krystyna Siennicka

PS. Mam bardzo dużo pracy. Ale nie porzuciłam zamiaru pisać nadal co myślę o pracy naszych władz. A zbiera się tematów, oj zbiera.
      • logan.marki Re: Konsultacja społeczna 10.05.08, 15:59
        Oj Xar… jak zawsze spłycasz problem ;-)
        Mi też się wiele rzeczy nie podoba, mam inne koncepcje rozwiązywania różnych
        spraw, ale nie mam (podobnie ja Ty) wpływu na decyzje, bo jestem takim samym
        mieszkańcem jak każdy inny.

Podam przykład: od jesieni zeszłego roku od mieszkańców rejonu ulicy
        Bandurskiego (jak i mieszkańców innych części Marek) docierają sygnały, iż jest
        zapotrzebowanie na nową linię autobusową, która by jeździła od al. Piłsudskiego,
        dalej Słoneczną, przez pętle Marki FOC i potem Okólną i Bandurskiego pod
        cmentarz. Cmentarz, gdzie chowa się parafian z 3 miejskich parafii, a także z
        Grodziska.
        UM Marki albo nawet nie raczy odpowiadać w tej sprawie na pytania zadawane na
        pośrednictwem strony internetowej (a wiem, że było wysłanych kilka takich pytań,
        lecz odpowiedzi nie było), albo gdy odpowiada to ciągle powtarza tę samą
        odpowiedz o tym, jak to dużo już dopłaca do komunikacji.
        Z drugiej zaś strony, gdy Burmistrz dostał propozycję od burmistrza Radzymina
        uruchomienia linii przez Marki, to się jednak nagle pieniądze znalazły na jej
        ewentualne uruchomienie. Jak widać jest to oczywista sprzeczność.
        A UM zdaje się zachowywać w myśl zasady, że jak zasłoni oczy rękoma, to gdy
        problemu nie widz, to problem nie istnieje.

Linia mogłaby być obsługiwana taborem mikrobusowym takim jak poniżej:
        transport.asi.pwr.wroc.pl/14,238123,0.html
        transport.asi.pwr.wroc.pl/14,232767,0.html
        Ulice tam są wąskie, więc taki tabor byłby w sam raz. Taka linia mogłaby
        kursować co 30-40 minut w dni powszednie, i raz na godzinę w dni wolne.
        I żeby sprawa była ciekawsza to trzeba dodać, iż przy Bandurskiego mieszka 2
        radnych – wspomniany wcześniej radny Korotko, i radny Kędzierski. I co – żaden
        sprawy nie stara się promować? A może żaden nawet o sprawie nie słyszał?
        • neuron8 Re: Konsultacja społeczna 10.05.08, 17:53
          logan.marki napisał:

> I żeby sprawa była ciekawsza to trzeba dodać, iż przy Bandurskiego mieszka 2
          > radnych – wspomniany wcześniej radny Korotko, i radny Kędzierski. I co; żaden
          > sprawy nie stara się promować? A może żaden nawet o sprawie nie słyszał?

Jeśli mogę wtrącić. Wiem, że odpowiadam , za radnego Korotko, ale zapewne jak by
          o sprawie słyszał, na pewno byłby to temat dyskusji w naszym klubie radnych.
          Często mamy spotkania i rozmawiamy o wielu sprawach dotyczących naszego miasta.
          Choć sam sie bardzo interesuje tematem komunikacji w Radzie też pierwszy raz o
          niej słyszę.

Klub Radnych MSG w tym r. Korotko (członek klubu) jesteśmy zainteresowani by
          komunikacja w naszym mieście była na wysokim poziomie (wiadomo pociąga to za
          sobą koszty). Wielokrotnie z naszej inicjatywy na sesjach oraz komisji
          budżetowej był temat podnoszony (choćby linia nocna itp)Sprawę o której pisze
          Pan Logan nikt nigdy nie poruszał ani na sesji ani na Komisji Budżetowej (która
          to w swoich zadaniach ma właśnie sprawę komunikacji miejskiej). Ale to niestety
          nie pierwszy raz gdy Radni o sprawach ważnych i istotnych dla miasta dowiadują
          się na końcu lub muszą sami "wyciągać" informacje. Ale nie o tym mowa.

W każdej Gazecie MSG (od jakiegoś czau) publikujemy dane kontaktowe do Klubu
          Radnych MSG (telefon i e-mail) właśnie dla mieszkańców w celu przedstawienia
          tego typu spraw. Jeśli są takie potrzeby, pomysły, postulaty - chętnie za
          pośrednictwem Klubu przedstawimy je na Sesji celem podjęcia przez Radę decyzji w
          tej czy innej sprawie. Wiadomo wszystko sprowadza się do budżetu - ale jeśli
          się o sprawie nie wie, mało można w jej kwestii zrobić.

Zachęcam do kontaktu, chętnie sie spotkamy by sprawę przedyskutować i
          przedstawić dalej. Nie mówię, że ją załatwimy, ale przynajmniej problem, pomysł,
          postulat ujrzy światło dzienne by nie był zaskoczeniem dla wielu.

Pozdrawiam

Jacek Orych
          Przewodniczący Klubu Radnych MSG "O przyszłość Marek"

PS. Dziękuję, w imieniu całego klubu za zainteresowanie inicjatywami które
          podejmujemy.

• logan.marki Re: Konsultacja społeczna 10.05.08, 18:39
            Bardzo się cieszę, iż ktoś się sprawą zainteresuje.
            Jednak opisany wyżej przykład, jest tylko częścią większego projektu.
            Projekt (a właściwie to pomysł) zakłada uruchomienie właśnie takiej linii ZTM
            obsługiwanej taborem mikrobusowym, która by jechała na trasie: Cmentarz –
            Bandurskiego – Marki FOC – Słoneczna – Piłsudskiego – Fabryczna – i dalej przez
            Zielonkę (tu by się trzeba dogadać z tamtejszym Urzędem) na Pragę Południe – np.
            do Rembertowa (do stacji SKM), lub dalej do Wiatracznej.

Myślę iż każdy ma już świadomość, iż czasy gdy starczyło puścić linię autobusową
            al. Piłsudskiego przez środek miasta już powoli przechodzą do historii.
            Marki bardzo intensywne rozrastają się na boki, a patrząc, jakim powodzeniem
            cieszy się z pozoru na uboczu przystanek Kościuszki dla linii 732 zlokalizowany
            pod laskiem (krzyżowanie Okólnej z Kościuszki i Mickiewicza) , popyt poza al.
            Piłsudskiego na komunikację też istnieje bardzo duży.

Teraz upominają się ludzie o dojazd do cmentarza (bo dotrzeć tam na piechotę od
            al. Piłsudskiego to faktycznie daleko). Ale zaraz zgłoszą się mieszkańcy rejonu
            ulic Fabrycznej/Ząbkowskiej. Tam ma budować swoje osiedle TBS Millenium, a sama
            okolica już obecnie jest silnie zurbanizowana. I kiedy się Ci ludzie zgłoszą do
            UM (a na pewno zrobią to mieszkańcy z planowanego osiedla jak zamieszkają) to
            jest tylko kwestia czasu.
            Może więc chociaż raz warto, aby ktoś w Markach był zapobiegliwy, i połączył te
            2 potrzeby w jedną, i rozwiązał problem całościowo już teraz.
            A myślę, iż linia przez Zielonkę, na Pragę Płd. (choćby do stacji PKP w
            Rembertowie, gdzie jest SKM i KM na wspólnym bielcie) też się spotka z
            zainteresowaniem
            • neuron8 Re: Konsultacja społeczna 10.05.08, 23:04
              proszę o kontakt na radni(znaczek małpki)msg.net.pl

W poniedziałek mamy spotkanie Klubu chętnie porozmawiamy na ten temat.

Przy okazji - szkoda, ze taka ewentualna trasa nie mogla by jakoś objąć Zielńca
              - to jest jednak mała wysepka dość daleko do "cywilizacji" komunikacyjnej.

Jacek

PS. Z tym TBS Millenium to nie był bym tak do końca pewny. A tak na marginesie
              juz nie TBS Millenium tylko Millenium ;)
            • lastoniesmietnik Re: Konsultacja społeczna 11.05.08, 13:06
              Dodam że na Bandurskiego mieszczą się dwie rozwijające się firmy które w
              ostatnim czasie powiększyły znacznie powierzchnie swoich magazynów a co za tym
              idzie zwiększyły wpływy z tytułu podatku gruntowego. Zatrudniają pewnie
              kilkadziesiąt osób i przypuszczam że nie wszyscy mają samochody. Nie wiem jakie
              są koszty utrzymania mikrobusu na takiej linii jak pisze Logan ale być może jest
              to tylko jakiś procent kwoty płaconej jako podatek gruntowy przez jedną z tych
              firm ?
              • logan.marki Re: Konsultacja społeczna 11.05.08, 15:38
                Należy także zwrócić uwagę na fakt, iż ta okolica w ostatnim czasie bardzo się
                spodobała małym deweloperom, którzy budują tam domy w zabudowie szeregowej, oraz
                inne formy małych osiedli + oczywiście indywidualne inwestycje w domy jednorodzinne.
                Tak więc teren jest ewidentnie rozwojowy, i ludzi tam przybywa bardzo szybko.

Z drugiej zaś strony nie ma co szaleć, i uwzględniają realia drogowe w tym
                rejonie, taka linia mikrobusowa obsługiwana taborem jak poniżej:
                www.przegubowiec.com/galeria/displayimage.php?pos=-9326
                który jest w stanie zabrać do 50 pasażerów jednocześnie, a sam autobusik ma coś
                około 8,50m długości spokojnie wystarczy, przy założeniu iż linia by kursowała
                co 30-40 minut w dni powszednie, i co godzinę w dni wolne.

Ponadto należy jeszcze zwrócić uwagę na jedną rzecz – ogólnie rejon pętli Marki
                FOC i okolice cmentarza to tereny przemysłowe.
                A jaki szanujący się inwestor ulokuje gdzieś swój kapitał, kiedy wie, że albo
                zorganizuje pracownikom transport na swój koszt, albo skarze ich na półgodzinne
                spacery do najbliższego przystanku?
                Tam już od dawna powinny stać firmy dające dziesiątki miejsc pracy każda, a
                miasto powinno tylko liczyć wpływy z podatków od nich liczone w milionach złotych.
                Ale jak widać nikomu na tym nie zależy (widocznie u nas w Markach pieniędzy aż
                nadto w budżecie), bo zamiast walczyć o inwestorów, to jeszcze pare lat temu
                zlikwidowano pętle Marki FOC, i tym samym jedyny dojazd jaki był w godzinach
                szczytu do tamtejszych firm też został zlikwidowany.
          • msp1 Re: Konsultacja społeczna 22.05.08, 13:24
            Dużej części mieszkańców naszego miasta bliskie są sprawy kultury i
            rozrywki, jednak tylko niektórzy zdają sobie sprawę, że wiąże się to
            z kosztami. Koszt założenia placówki i koszty jej eksploatacji,
            rozumiem, że wszystko za publiczne pieniądze. Występujący z takimi
            postulatami powinni powiedzieć, z jakich wydatków władze powinny
            zrezygnować, aby zrealizować ich pomysły. Jeśli placówki te miałyby
            przynosić dochód, to, dlaczego ich urządzenia nie podjął się żaden
            prywatny inwestor, na przykład z kręgu MSG? Pan Korotko w okresie
            wyborów obiecywał, nawet na tym forum, że zorganizuje w Markach
            dyskotekę i co nie zorganizował, i na tym forum nie wyjaśnił,
            dlaczego.
            A tak przy okazji, jeśli sprowokuje się, logana do dyskusji na
            jakikolwiek temat, na pewno wcześniej czy później, przejdzie do
            komunikacji zbiorowej. Jest jak młotek, którego interesują tylko
            niewbite jeszcze gwoździe.
            • logan.marki Re: Konsultacja społeczna 23.05.08, 12:43
              msp1 napisał:

> A tak przy okazji, jeśli sprowokuje się, logana do dyskusji na
              > jakikolwiek temat, na pewno wcześniej czy później, przejdzie do
              > komunikacji zbiorowej. Jest jak młotek, którego interesują tylko
              > niewbite jeszcze gwoździe.

Być może po prostu mało komu przeszkadza taki stan rzeczy jaki jest obecnie.
              Jak dla mnie, to jako mieszkańcowi Marek jest wstyd, gdy się mnie ktoś pyta w
              autobusie jak ma dotrzeć do cmentarza przy Bandurskiego, to muszę go
              poinformować, iż będzie miał zafundowany półgodzinny spacerek – to już nawet na
              wsiach PKS-y kursują w okolicach cmentarzy, o wiele mniejszych cmentarzy.
              Teraz zapewnienie dojazdu do tego typu miejsc (w tym także obiektów użyteczności
              publicznej np. urzędy, szkoły, placówki opieki zdrowotnej itd.) transportem
              publicznym nawet w Polsce staje się powoli standardem.
              A sytuacja, kiedy to mieszkańcy takich ulic jak Bandurskiego, Ząbkowska, czy z
              osiedla Zieleniec mają do najbliższego przystanku kilka kilometrów jest sytuacją
              hańbiącą zarówno dla Burmistrza, jak i dla całej Rady Miasta. Myślałem, że w
              Markach powoli odchodzimy od standardów po PGR-owskich wsi, ale widzę, że w
              niektórych dziedzinach życia społecznego dalej kultywujemy ten model.

• xar-rax Re: Konsultacja społeczna 15.05.08, 14:30
          > Oj Xar… jak zawsze spłycasz problem ;-)
          > Mi też się wiele rzeczy nie podoba, mam inne koncepcje rozwiązywania różnych
          spraw, ale nie mam (podobnie ja Ty) wpływu na decyzje, bo jestem takim samym
          mieszkańcem jak każdy inny.

Oj Logan jak zawsze jesteś zagubiony i odpowiadasz nie na temat .... ;)))
          Przeczytaj dokładnie co było tematem postu i zadaj sobie trud odpowiedzi na
          zadany temat.
          Mimo, że jak mówisz nie mamy wpływu na decyzje trzeba przekazywać je naszym
          Radnym. MSG ruszyło temat konsultacji społecznych i trzeba na ich apel odpowiedzieć.
          Chociaż będziemy mieli świadomość, że ktoś przekaże nasze uwagi dalej, że ktoś
          to czyta i nie wyrzuci do kosza. Jak widać Jacek Orych stoi za tym apelem i
          chwała mu za to.
          Cieszę się, że się odezwałeś :-).
          Temat komunikacji jest jak morze, masz ciekawe uwagi i wiesz już gdzie je
          przekazywać.
          Może jeszcze odezwie się nasz marecki guru ten co nie lubi coca coli. Panie
          Krajewski co Pan na ten apel

Pozdrawiam xar ;-)))
          • logan.marki Re: Konsultacja społeczna 15.05.08, 19:57
            xar-rax napisał:

> Temat komunikacji jest jak morze, masz ciekawe uwagi i wiesz już > gdzie
            je przekazywać.

Jak na razie, to wiem, iż Burmistrz i Urząd dalej stoją na stanowisku, iż już
            tak dużo dopłacają do komunikacji, że nawet nie ma co analizować pomysłów
            dotyczących jej rozwoju na terenie Marek, bo nie ma pieniędzy.
            Ponadto widzę, iż jeden z klubów radnych wykazuje wstępne zainteresowanie
            zaprezentowanym przez moją skromną osobę pomysłem objęcia zupełnie nowych
            terenów Marek dostępem do komunikacji publicznej. I jak na razie na takowej
            deklaracji się skończyło (chyba że coś w tej sprawie było na ostatniej Sesji –
            ale tego się dowiem, gdy pojawi się nagranie).

My to gadu gadu, a tymczasem ZTM zamieścił ciekawa informację:
            www.ztm.waw.pl/tarchomin2008.php
            Jak widać, ZTM znowu chce wystawić Burmistrza i Marki do wiatru, i wycofać się
            cichaczem z obietnicy przedłożenia 732 do Marymontu.
            Co w tej sprawie zrobił Burmistrz i Radni?

• marekkolod Re: Konsultacja społeczna 11.05.08, 10:02
      CENTRUNM KULTURALNO ROZRYWKOWE z domem kultury, biblioteką, salą
      widowiskowo-konferencyjną, bo co niby innego.
      a tak na marginesie czy nie należałoby pomyśleć o uruchomieniu
      komunikacji wewnątrz miasta Marki (taki mały autobusik objeżdżający
      raz na godzinę wymienione wyżej ulice i obiekty z uwzględnieniem
      potrzeb różnych zakamarków miasta bo to dość rozległe city.
      W cywilizowanym świecie poza RP dojazd rowerem i pozostawienie go do
      powrotu z pracy to norma, gdyby taki rower został pozostawiony przy
      przystanku autobusowym np. w mieście Marki to mieszkańcy EU by go
      za.....i w 2 minucie postoju, co kraj to obyczaj.
      I tym oto sposobem rzecz prosta jakim jest dojazd do sklepu, urzędu
      na rowerze staje się skomplikowaną i niebezpieczną bo dzicz
      mieszkająca w RP nawet rower za 300 zł ukradnie by mieć za co pić.
      Tematu brudu w postaci piachu i żwiru na chodnikach oraz ulicach nie
      będę omawiał trzeci rok z rzędu bo i po co, niech sobie leży.
    • abu-lafia Re: Konsultacja społeczna 22.05.08, 23:06
      Zgadzam sie i podpisuje wszystkimi konczynami :-) pod pomyslem na
      osrodek kulturalny. Niech Marki maja takie miejsce, z prawdziwego
      zdarzenia, gdzie beda przyjezdzali takze sasiedzi. Kino, kawierenki,
      punkt gdzie bedziemy spedzali wolny czas, oczywiscie, ze tak- i nie
      ma co sie obawiac, takich "miejsc" jak M1, PH Targowek, czy innych
      blizszych, badz dalszych- niech to miejsce bedzie alternatywa do
      w/wymienionych (super, jesli uda sie zorganizowac tam kino, a
      tradycja filmowa jest w tym miejscu). Watpiacych zapraszam do
      obejrzenia jak wyglada (i funkcjonuje) Stara Papiernia w
      Konstancinie czy Manufaktura w Lodzi. Grunt to madra decyzja- ot
      chocby spolka Marek z rozsadnym inwestorem, ktory wylozy troszke
      pieniedzy na rewitalizacje i "czuje klimat" takich miejsc. Co
      wiecej, rewitalizacja i renowacja to teraz modne hasla, wiec czemu
      nie sprobowac?
      msp1 pisze: "Dużej części mieszkańców naszego miasta bliskie są
      sprawy kultury i rozrywki, jednak tylko niektórzy zdają sobie
      sprawę, że wiąże się to z kosztami. Koszt założenia placówki i
      koszty jej eksploatacji, rozumiem, że wszystko za publiczne
      pieniądze. Występujący z takimi postulatami powinni powiedzieć, z
      jakich wydatków władze powinny zrezygnować, aby zrealizować ich
      pomysły."
      Mysle, ze nie nalezy szukac ciec w jednej pozycji budzetu i
      przekladac tak zaoszczezonych srodkow do innego worka. Moze nalezy
      spojrzec od innej strony: moze miasto mogloby powolac spolke z
      inwestorem, ktory podejmie sie remontu i adaptacji Palacu na budynek
      hotelowy (przy okazji zyskujemy postulowana kawiarenke/ki :-) )?
      Badania mowia o 70 nowych hotelach, ktore musza powstac w Warszawie
      i okolicach na potrzeby Euro 2012. Majac gotowy projekt mozna
      wystapic o dofinansowanie z funduszy EU na renowacje z duzym
      prawdopodobienstwem ich uzyskania.
      Tak wypracowany zysk przez spolke miasta z operatorem hotelu
      powinien w duzym stopniu zapewnic srodki na utrzymanie pozostalej,
      kulturalnej czesci inwestycji (oczywiscie, jesli zalozymy, iz bedzie
      deficytowa).
      Panie Jacku, co Pan o tym sadzi?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka