wanilia39 23.04.07, 08:00 moja 2,5 letnia córeczka ma BARDZO suchą skóre, zwłaszcza na przedramionach i policzkach... co robić?! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magdamroziuk Re: sucha skóra 23.04.07, 19:36 Maść cholesterolowa bardzo pomaga, u nas przynajmniej. Odpowiedz Link Zgłoś
blueluna Re: sucha skóra 24.04.07, 00:32 Przede wszystkim - poza pielegnacja, najwazniejsze jest poszukanie przyczyny takiego stanu rzeczy. Jesli chodzi o pielegnacje, ja z calego serca polecam Linomag plus - czerwony. Swietnie natluszcza ale nie zostawia tej maziai jak wiele tlustych masci (co jest bardzo wazne teraz, gdy robi sie coraz cieplej), rewelacyjnie leczy tez podraznienia. Poza tym kapiele w siemieniu lnianym i platkach owsianych oraz soli morskiej. REWELACJA!!!!! A jesli chodzi o przyczyny - moze byc ich wiele. Bardzo czesto - bledy zywieniowe, niedobory (takze wynikle z obecnosci pasozytow i chorob jelit). Zastanow sie jak je Twoja corka, czy jest to dieta zdrowa, urozmaicona, dostosowana do wieku. Ogromna rzesza niedoborow moze powodowac objaw suchej skory i smarowanie jej cudownymi masciami niczego nie zmienia poza lekka poprawa wygladu. Poza tym - woda oraz roznorakie kapielowe dodatki do niej. W czym kapiesz dziecko? Czego dodajesz do kapieli? Sprobuj przez kilka dni myc dziecko - jesli masz taka mozliwosc - w wodzie oligocenskiej bez zadnych detergentow - uzyj do mycia ugotowanych platkow owsianych - wywar wlej do kapieli a cialo dziecka natrzyj platkami. Zobaczysz jaka bedzie mialo skorke :) Jelsi koniecznie musisz umyc czyms dokladnie skore dziecka - uzyj emolientow - np. z serii Emolium. O ile stan skory Twojej corki nie wynika z wysuszajcych wlasciwosci wody lub draznenia przez mydla lub plyny do kapieli - to wszelkie zabiegi pielegnacyjne moga poprawic stan skory ale jej nie wylecza, konieczne jest znalezienie przyczyny. Odpowiedz Link Zgłoś
magdamroziuk Re: sucha skóra 24.04.07, 10:32 > O ile stan skory Twojej corki nie wynika z wysuszajcych wlasciwosci wody lub > draznenia przez mydla lub plyny do kapieli - to wszelkie zabiegi pielegnacyjne > moga poprawic stan skory ale jej nie wylecza, konieczne jest znalezienie > przyczyny. to święta racja, ale takiej przyczyny można szukać latami i nie znaleźć. Dzieci mają cienką i delikatną skórę, gruczoły nie pracują tak dobrze jak u dorosłych, a przecież wielu dorosłych też ma suchą skórę. Jak to jedyny problem, to bym nie szukała, jak pojawią się jakieś inne, to oczywiście co innego. To opinia mojej pediatry. Maść cholesterolowa - na receptę od pediatry zapłacisz 5 zł, a tak to nawet ponad dwadzieścia, jest to maść robiona i u nas pomogła bardziej niż gotowe kremy. Owszem, natłuszcza bardzo, ale się dobrze wchłania, a smaruje się na noc. Rano można poprawić, ale u nas wystarcza raz na noc. Odpowiedz Link Zgłoś
tara34 Re: sucha skóra 24.04.07, 12:38 mam tan sam problem liczyłam na wypowiedz lekarza ,natłuszczam skórę maścią cholesterolową ,kremem specjalnym-emolium.Balneum,oilatum -przerabiałam wiele problem pozostaje nadal ten sam ,skora wymaga codziennej pielęgnacji.Chciałabym znależć taki srodek ktory dobrze natłuszczałby .bo najgorzej poradzić sobie ze skórą owłosioną czyli głowką Odpowiedz Link Zgłoś
abosa Re: sucha skóra 24.04.07, 11:21 > Jesli chodzi o pielegnacje, ja z calego serca polecam Linomag plus - czerwony. czy ten linobag nie zawiera przypadkiem boranów? jeśli tak, to ostrożnie, o ile wiem, nie zaleca się takich preparatów zieciom poniżej trzeciego roku zycia ... Odpowiedz Link Zgłoś
wanilia39 Re: sucha skóra 24.04.07, 23:01 bardzo, bardzo dziękuje za wyczerpujące odpowiedzi! Odpowiedz Link Zgłoś
blueluna Re: sucha skóra 24.04.07, 23:08 > czy ten linobag nie zawiera przypadkiem boranów? Nie zawiera :) Odpowiedz Link Zgłoś