Dodaj do ulubionych

sucha skóra

23.04.07, 08:00
moja 2,5 letnia córeczka ma BARDZO suchą skóre, zwłaszcza na przedramionach i
policzkach... co robić?!
Obserwuj wątek
    • wanilia39 Re: sucha skóra 23.04.07, 19:29
      czy nikt nie miał takiefgo problemu?
      • magdamroziuk Re: sucha skóra 23.04.07, 19:36
        Maść cholesterolowa bardzo pomaga, u nas przynajmniej.
        • wanilia39 Re: sucha skóra 23.04.07, 22:39
          a ona jest na receptę?
    • blueluna Re: sucha skóra 24.04.07, 00:32
      Przede wszystkim - poza pielegnacja, najwazniejsze jest poszukanie przyczyny
      takiego stanu rzeczy.
      Jesli chodzi o pielegnacje, ja z calego serca polecam Linomag plus - czerwony.
      Swietnie natluszcza ale nie zostawia tej maziai jak wiele tlustych masci (co
      jest bardzo wazne teraz, gdy robi sie coraz cieplej), rewelacyjnie leczy tez
      podraznienia.
      Poza tym kapiele w siemieniu lnianym i platkach owsianych oraz soli morskiej.
      REWELACJA!!!!!
      A jesli chodzi o przyczyny - moze byc ich wiele.
      Bardzo czesto - bledy zywieniowe, niedobory (takze wynikle z obecnosci
      pasozytow i chorob jelit).
      Zastanow sie jak je Twoja corka, czy jest to dieta zdrowa, urozmaicona,
      dostosowana do wieku.
      Ogromna rzesza niedoborow moze powodowac objaw suchej skory i smarowanie jej
      cudownymi masciami niczego nie zmienia poza lekka poprawa wygladu.

Poza tym - woda oraz roznorakie kapielowe dodatki do niej.
      W czym kapiesz dziecko?
      Czego dodajesz do kapieli?
      Sprobuj przez kilka dni myc dziecko - jesli masz taka mozliwosc - w wodzie
      oligocenskiej bez zadnych detergentow - uzyj do mycia ugotowanych platkow
      owsianych - wywar wlej do kapieli a cialo dziecka natrzyj platkami.
      Zobaczysz jaka bedzie mialo skorke :)

Jelsi koniecznie musisz umyc czyms dokladnie skore dziecka - uzyj emolientow -
      np. z serii Emolium.

O ile stan skory Twojej corki nie wynika z wysuszajcych wlasciwosci wody lub
      draznenia przez mydla lub plyny do kapieli - to wszelkie zabiegi pielegnacyjne
      moga poprawic stan skory ale jej nie wylecza, konieczne jest znalezienie
      przyczyny.
      • magdamroziuk Re: sucha skóra 24.04.07, 10:32
        > O ile stan skory Twojej corki nie wynika z wysuszajcych wlasciwosci wody lub
        > draznenia przez mydla lub plyny do kapieli - to wszelkie zabiegi
        pielegnacyjne
        > moga poprawic stan skory ale jej nie wylecza, konieczne jest znalezienie
        > przyczyny.

to święta racja, ale takiej przyczyny można szukać latami i nie znaleźć. Dzieci
        mają cienką i delikatną skórę, gruczoły nie pracują tak dobrze jak u dorosłych,
        a przecież wielu dorosłych też ma suchą skórę. Jak to jedyny problem, to bym
        nie szukała, jak pojawią się jakieś inne, to oczywiście co innego. To opinia
        mojej pediatry.

Maść cholesterolowa - na receptę od pediatry zapłacisz 5 zł, a tak to nawet
        ponad dwadzieścia, jest to maść robiona i u nas pomogła bardziej niż gotowe
        kremy. Owszem, natłuszcza bardzo, ale się dobrze wchłania, a smaruje się na
        noc. Rano można poprawić, ale u nas wystarcza raz na noc.
        • tara34 Re: sucha skóra 24.04.07, 12:38
          mam tan sam problem liczyłam na wypowiedz lekarza ,natłuszczam skórę maścią
          cholesterolową ,kremem specjalnym-emolium.Balneum,oilatum -przerabiałam wiele
          problem pozostaje nadal ten sam ,skora wymaga codziennej pielęgnacji.Chciałabym
          znależć taki srodek ktory dobrze natłuszczałby .bo najgorzej poradzić sobie ze
          skórą owłosioną czyli głowką
      • abosa Re: sucha skóra 24.04.07, 11:21
        > Jesli chodzi o pielegnacje, ja z calego serca polecam Linomag plus - czerwony.

czy ten linobag nie zawiera przypadkiem boranów? jeśli tak, to ostrożnie, o ile
        wiem, nie zaleca się takich preparatów zieciom poniżej trzeciego roku zycia ...
        • wanilia39 Re: sucha skóra 24.04.07, 23:01
          bardzo, bardzo dziękuje za wyczerpujące odpowiedzi!
        • blueluna Re: sucha skóra 24.04.07, 23:08
          > czy ten linobag nie zawiera przypadkiem boranów?

Nie zawiera :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka