wytuli 10.10.07, 14:03 Nie mam jeszcze opracowanego planu, ale ostatecznie postanowilam napisac na ten temat prace. Musze tylko wysnuc jakas teze i ja obronic )) Studiuje dziennikarstwo, wiec bedze to musialo byc cos reportazowo-wywiadowego. Pomozecie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
silije.amj Re: RODZILAM W DOMU I ISZE PRACE LICENCJACKA 10.10.07, 14:40 Pewnie że pomożemy . Chciałam napisać, że jeszcze nigdy nie udzielałam wywiadu i zrobię to z przyjemnością, ale przypomniały mi się czasy licealne, no więc udzielałam, dwa razy dla radia. Niemniej jeśli będziesz chciała ode mnie wywiad, ankietę, foty, cokolwiek, to pisz śmiało . Odpowiedz Link
kaakaa Re: RODZILAM W DOMU I ISZE PRACE LICENCJACKA 10.10.07, 15:20 Wytuli, ja będąc na Twoim miejscu zajęłabym się problemem starcia mam, które chcą rodzić w domu ze środowiskiem, szczególnie środowiskiem medycznym ale nie wyłącznie. Jak dla mnie to nieprzebrane źródło inspiracji... Jeśli można Ci będzie jakoś pomóc, to też się polecam. Odpowiedz Link
kropkaa Re: RODZILAM W DOMU I ISZE PRACE LICENCJACKA 10.10.07, 21:36 Mam opisane powody, genezę pomysłu etc. Pomogę! Odpowiedz Link
wytuli Re: RODZILAM W DOMU I ISZE PRACE LICENCJACKA 10.10.07, 22:04 dzieki~!!! mam tyle mysli, ze juz nie moge sie w nich polapac.n NIe moge sformuowac pytania/ glownej tezy Odpowiedz Link
silije.amj Re: RODZILAM W DOMU I ISZE PRACE LICENCJACKA 10.10.07, 23:36 Może po prostu: "DLACZEGO w dzisiejszych czasach kobiety wracają do rodzenia w domu?" A jak nie pytanie to teza do obrony, że współcześnie poród domowy ma rację bytu . Coś w tym stylu, to najbardziej ogólne. Odpowiedz Link
wytuli Re: RODZILAM W DOMU I ISZE PRACE LICENCJACKA 11.10.07, 06:49 Rezczywiscie mogl by byc taki. Bo ja sie zafiksowalam bardziej na: DLACZEGO W POLSCE POROD DOMOWY UWAZANY JEST ZA TAK NIEBEZPIECZNY? Nie jako temat parcy, tylko ogolnie myslalam o tym, zeby pisac o tym, jak bardzo Polacy uwazaja porody domowe za zboczenie ))) hmmmmmmmm, teraz mam jeszcze wiekszy metlik Odpowiedz Link
hab_ek Re: RODZILAM W DOMU I ISZE PRACE LICENCJACKA 12.10.07, 00:12 może podejdź do tematu od drugiej strony: "Świadoma rezygnacja z porodu w szpitalu? Poród domowy - fakty i mity." pozdrawiam domowe mamusie Odpowiedz Link
fizula Re: RODZILAM W DOMU I ISZE PRACE LICENCJACKA 12.10.07, 11:55 Ja też się polecam ze swoim doświadczeniem: I poród- w szpitalu; II poród- w domu z położną; III- sama z mężem :o)(nie do końca, położna załapała się na kawałek trzeciej fazy związanej z łożyskiem) Życzę udanej pracy licencjackiej! Odpowiedz Link
wytuli Re: RODZILAM W DOMU I ISZE PRACE LICENCJACKA 13.10.07, 12:45 dzieki! dzis mam spotkanie z promotorem. Na pewno ustale jakis temat konkretny. Ten jeden nawet mi sie podoba Odpowiedz Link
ewa_anna2 przepraszam, że zabieram głos 22.10.07, 22:43 Nie rodziłam. Ale znam fizulę, która rodziła w domu. Chwalę się wszystkim, że moja koleżanka rodziła w domu. I z reguły słyszę negatywne opinie "Przecież to TAKIE NIEBEZPIECZNE!" Powiedziała też tak moja koleżanka - pielęgniarka. Może warto też wspomnieć o tym, jak sytuacja wygląda w krajach Europy zachodniej - Holandii, Anglii, Francji... Nawet na jednym z forów Gazety wiele osób poród domowy uznaje jako fanaberię, wyraz nieodpowiedzialności. Jak znajdę link, to podrzucę. A temat hab_ek wygląda interesująco. Twój Wytuli też. Odpowiedz Link
mamamada Re: RODZILAM W DOMU I ISZE PRACE LICENCJACKA 17.10.07, 05:52 możesz też się podeprzeć analizą zawartości prasy z ostatnich kilku lat - było trochę artykułów na ten temat, gł. w Wyborczej i czytałam też kiedyś w magazynie "9 miesięcy" (albo podobnie). Nie wiem, jak u Ciebie na studiach, ale na UW badania prasoznawcze są mile widziane. Pozdrawiam, życzę licencjatu na piątkę Magda Odpowiedz Link
mamamada archiwum GW za darmo 18.10.07, 01:42 przy okazji - dzisiaj archiwum GW za darmo, można spokojnie poszukać Odpowiedz Link
wytuli Re: archiwum GW za darmo 27.10.07, 13:15 mam juz rozdzialy: 1. porody domowe na swiecie 2. porody domowe w polsce 3. moj porod domowy pierwsze dwa musza byc naukowe, ostatni "reportazowy", bo studiuje dziennikarstwo. Moge w nim uzyc tez wypowiedzi poloznych i innych ludzi i musze oprzec sie w nim na pierwszych dwoch rozdzialach. Najtrudniejszy dla mnie jest rodzial pierwszy , bo szukanie literatury na temat porodow na kazdym kontynencie jest trudne. Wczoraj spedzilam godziny w bibliotece narodowej i G***** znalazlam. Dzis zadzwonie do poloznej, ktora przyjmowala moj porod, moze mi cos doradzi. Odpowiedz Link
kasiaimichael Re: archiwum GW za darmo 29.10.07, 10:50 Sprobuj mothering.com i inne linki podane wyzej. Ostatnio ktos nawet pytal o statystyki w Europie. Na mothering w homebirth sa ludzie z calego swiata, chetni do pomocy . Gentle birth i www.homebirth.org.uk/ powinny miec jakies dane. Watpie czy znajdziesz cos w Polsce poza Fundacji Rodzic po Ludzku i Dobrze Urodzeni moze oni cos maja. Tez zastanawiam sie czy nie pisac o porodzie/porodzie domowym doktoratu z psychologii aale to na razie plany, w tym roku nic z tego bo monz bedzie mial ciezka operacje. Polecam Ci przeczytac te prace, co prawda jest z lingwistyki ale tez o porodzie. Swietna rachyllgyne.tripod.com/thebirthofgreyforestwalt/thesis.html Odpowiedz Link
mamamada poród domowy w Holandii - artykuł 29.10.07, 21:30 Artykuł, taki reportażowy, opisujący domowy poród Polki w Holandii i holenderski system opieki nad kobietami w ciąży ukazał się w "Wysokich obcasach" z 5 sierpnia 2000 r. ("Witajcie na świecie", tekst Marga Nicka). Nie wiem czy istnieją polskie statystyki porodów domowych. Jeśli nie, to pomysł na obliczenie liczby takich porodów mam taki, że można porównac liczbę urodzeń w danym roku (dane GUS) z danymi NFZ, który płaci za porody szpitalne i powinien wiedzieć, za ile takich świadczeń w danym roku w skali całego kraju zapłacił - i różnica to właśnie powinny byc porody domowe. Tyle, że trzeba by do funduszu napisać oficjalne pismo z prośbą o udostępnienie danych. Odpowiedz Link
mamamada Re: poród domowy w Holandii - artykuł 29.10.07, 21:33 przepraszam, namieszałam - to jednak nie bedzie takie proste - zapomniałam, że kobiety rodzą też w prywatnych klinikach, wiec jednak nie da się tego wyliczyć w ten sposób. Odpowiedz Link
mamamada Re: archiwum GW za darmo 29.10.07, 21:40 naukowo o położnictwie na świecie (są informacje dot. możliwych miejsc porodu, oraz statystyki porodów domowych): Raport opieka położnicza w 15 krajów członkowskich UE www.rodzicpoludzku.pl/polozna/raport/opieka.html Odpowiedz Link
nisiabu może się przydam? 31.10.07, 22:33 Moją Igę urodziłam w domu, jeśli będę mogła coś pomóc-pisz. Warto o tym pisać - może powoli się zmieni podejście w Polsce do tego tematu i nie tylko. Wydaje mi się, że na temat jest też wspomnieć, że nie tylko rodzenie w domu, ale wszelkie naturalne podejście jest szczególnie mocno w Polsce zwalczane przez środowisko lekarskie. Zaglądałaś na: www.homebirth.org.uk/ Na powyższej stronie jest dużo osobistych relacji, które chętnie czytałam przygotowując się do swojego porodu. Zresztą jest do niej link na górze... A tej strony nie znam, ale może warto zajrzeć: www.homebirth.org/ Odpowiedz Link
bibba urodzilam w domu dwoje w UK 31.10.07, 15:40 nie wiem czy sie przydam, urodzilam pierwsze i czwarte dziecko w domu, dwoje srodkowych w szpitalu (z wyboru i bylo super). Odpowiedz Link
wytuli Re: urodzilam w domu dwoje w UK 05.11.07, 18:06 dziekuje Wam wszystkim!! jakby ktos natrafil na jakies aktualne dane, artykul, ksiazke itp, to dajcie znac! Odpowiedz Link
monicus Re: RODZILAM W DOMU I ISZE PRACE LICENCJACKA 27.11.07, 22:21 a dasz poczytac jak skonczysz? ja wlasnie scieram sie z mezem w temacie... Odpowiedz Link