igor01 03.09.02, 17:55 Kiedy wybuchła II wojna swiatowa? Pytanie wcale nie bezpodstawne.W Libiążu rocznicę wybuchu wojny czczono 31.08 Czyżby kolejna "biała plama"? Dla dobrej odpowiedzi dlaczego.Nagroda Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wolna_galicja Re: Libiąż obchodzi rocznice po swojemu 03.09.02, 17:59 Burmistrzowi nie chciało się przyjść w niedzielę do pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: Libiąż obchodzi rocznice po swojemu 04.09.02, 08:28 Kiedy powiecie coś dobrego o człowieku, choć u Was kontrowercyjnym ( słynna już Flagówka), na zewnątrz jednak zbierającym liczne nagrody za gospodarność i pomysłowość ? Odpowiedz Link Zgłoś
wolna_galicja Re: Libiąż obchodzi rocznice po swojemu 04.09.02, 16:37 malopolanin napisał: > Kiedy powiecie coś dobrego o człowieku, choć u Was kontrowercyjnym ( słynna już > > Flagówka), na zewnątrz jednak zbierającym liczne nagrody za gospodarność i > pomysłowość ? Tutaj chyba różnimy sie co do roli burmistrza. Według mnie powinien on być sprawnym administratorem działającym na rzecz mieszkańców gminy (czyli wspólnoty) a nie, jak pan burmistrz Arkit "nagród-zbieraczem" i "elektoratowi-z- Flagówki-się-podlizywaczem" oraz "gminę-w-długi-wpędzaczem". A co do gospodarności, to ostatnio burmistrz nakazał ustawienie przy dwóch wjazdach do Libiaża (od Chrzanowa i od Oświęcimia) tablic z nazwą "miasta partnerskiego R...(coś tam coś tam we Francji). Tablic koszmarnie brzydkich i tandetnych (nawet bez herbu R...) za to po około 400,- zł sztuka. Może to i mała suma, za to jak bezsensownie wydana! Odpowiedz Link Zgłoś
qqlio Re: Libiąż obchodzi rocznice po swojemu 08.09.02, 01:20 Problem polega na tym, że T.A jest burmistrzem Flagówki a nie Libiąża. Mieszkańców miasta nic nie obchodzą nagrody z zewnątrz, lecz jak im się żyje. Z zapowiadanego ożywienia przy budowie centrum nic nie wyszło-prawie nikt z Libiąża nie dostał przy budowie pracy, a dług rośnie i trzeba będzie go spłacać. Czyżby wzrost podatków w najbliższych latach? To nie jest dla mnie osoba kontrowersyjna, lecz po prostu karierowicz robiący wokół siebie wiele szumu. Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Qqlio, Wolna Galicja 08.09.02, 11:45 Faktycznie w ocenie działalności burmistrza różnimy się. Wy macie naturalnie większe prawa do oceny jego działalności niż ja, żyjący poza Libiążem. Rozliczycie go z działalności już w zbliżających się wyborach. Życzę Wam takiego zarządu i burmistrza, by wreszcie Was satysfakcjonował. P.S. Nie wiem, czy "Polityka" kiedykolwiek napisałaby o Libiążu, gdyby nie projekt ożywienia Flagówki. Odpowiedz Link Zgłoś
qqlio Re: Qqlio, Wolna Galicja 08.09.02, 18:29 W wyborach niestety nie mamy większych szans-Arkit skupił się właśnie na sporej ilościowo Flagówce i tam ma wielu popleczników. Cóż, taka jest demokracja. Boję się właśnie, że po wyborach będzie ciąg dalszy pakowania gigantycznej kasy w centrum. Jak na razie nie wyszło z obietnic nic, więc prawdopodobnie bedzie to kolosalny niewypał. Na popularności Libiąża w prasie mieszkańcom naprawde nie zależy. A za parę lat może być o nas pisane zupełnie inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: Qqlio, Wolna Galicja 10.09.02, 08:22 qqlio napisał: > W wyborach niestety nie mamy większych szans-Arkit skupił się właśnie na sporej > > ilościowo Flagówce i tam ma wielu popleczników. Cóż, taka jest demokracja. > Boję się właśnie, że po wyborach będzie ciąg dalszy pakowania gigantycznej kasy > > w centrum. Jak na razie nie wyszło z obietnic nic, więc prawdopodobnie bedzie > to kolosalny niewypał. > Na popularności Libiąża w prasie mieszkańcom naprawde nie zależy. A za parę lat > > może być o nas pisane zupełnie inaczej. No coż większość zdecyduje, jak napisałeś taki urok demokracji. Jeśli jednak obecny burmistrz wygra, to wniosek z tego jeden - większość mieszkańców Libiąża popiera koncepcję nowego centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
wolna_galicja Re: Qqlio, Wolna Galicja 10.09.02, 13:31 malopolanin napisał: > No coż większość zdecyduje, jak napisałeś taki urok demokracji. Jeśli jednak > obecny burmistrz wygra, to wniosek z tego jeden - większość mieszkańców Libiąża > > popiera koncepcję nowego centrum. Nie - to znaczy, że większość mieszkańców popiera obietnice faworyzowania jednej grupy mieszkańców (tych liczniejszych mniej wpłacających do kasy gminy) kosztem drugiej grupy (tej wpłacającej więcej, ale rozproszonej geograficznie - już Mieroszewski, właściciel Małego Libiąża określał go jako "wieś ogromną"). A co do d...kracji, to już Owidiusz napisał "Odi profanum vulgus!" -------- Wolna Galicja! Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: Qqlio, Wolna Galicja 11.09.02, 09:14 wolna_galicja napisał: > > Nie - to znaczy, że większość mieszkańców popiera obietnice faworyzowania > jednej grupy mieszkańców (tych liczniejszych mniej wpłacających do kasy gminy) > kosztem drugiej grupy (tej wpłacającej więcej, ale rozproszonej geograficznie - > > już Mieroszewski, właściciel Małego Libiąża określał go jako "wieś ogromną"). > Niestety nie można pogodzić wszystkich. A łatwiej jest rządzić dzięki głosom większości nawet za ( wirtualną) obietnicę centrum, niż ogłosić konieczność budowy kanalizacji do osiedli domów jednorodzinnych, co dla mieszkających w blokach jest niezrozumiałe, bop nie osiągną w związku z tym korzyści. > > -------- > Wolna Galicja! Odpowiedz Link Zgłoś
wolna_galicja Re: Qqlio, Wolna Galicja 11.09.02, 20:18 malopolanin napisał: > Niestety nie można pogodzić wszystkich. A łatwiej jest rządzić dzięki głosom > większości nawet za ( wirtualną) obietnicę centrum, niż ogłosić konieczność > budowy kanalizacji do osiedli domów jednorodzinnych, co dla mieszkających w > blokach jest niezrozumiałe, bop nie osiągną w związku z tym korzyści. Tylko trochę łyso się czuje człowiek uczciwie płacący w gminie podatek dochodowy (który mógłby płacić gdzie indziej) i podatek od nieruchomości i który traktowany jest jak dojna krowa mająca zaspokajać chore ambicje grupki lokalnych polityków >:( Od kiedy pamiętam, lokalni włodarze przenosili wszystkie instytucje publiczne (przychodnie zdrowia itp.) na Flagówkę i w jej bezpośrednie okolice. Jedynym wyjątkiem był burmistrz Poznański (KTÓREGO NIE LUBIĘ I NIE POPIERAM, ale tylko on widział gminę jako całość a nie "bloki i okolice", może dlatego że pochodzi z Libiąża), dzięki któremu nie zlikwidowano szkoły podstawowej nr 2 i zainwestowano jakiekolwiek pieniądze poza "naturalnym centrum". W tej chwili poza Flagówką zostały tylko: 1) Poczta (w zabytkowym budynku) - położona w środku miasta i niewymagająca większego lokalu od kiedy większość mieszkańców załatwia płatnosci przelewami bankowymi. 2) Urząd Gminy - położony mniej więcej w geograficznym środku miasta. Obie te instytucje mają być przeniesione na "panaarkitowy" pseudorynek - Plac Słoneczny. Wygląda na to, że wtedy w reszcie gminy mozna będzie zgasić światło. Odpowiedz Link Zgłoś
wolna_galicja Re: Qqlio, Wolna Galicja 09.09.02, 10:33 malopolanin napisał: > P.S. Nie wiem, czy "Polityka" kiedykolwiek napisałaby o Libiążu, gdyby nie > projekt ożywienia Flagówki. Ja ten artykuł odebrałem jako mocno ironiczny w wymowie. Jeżeli jedynym merytorycznym argumentem za budową centrum było tam to, że p. sztygar Arkit z kolegą nie mieli gdzie póść na piwo po szychcie, bo nie było "takiego miejsca" (cytuję z pamięci) to brak komentarza redakcyjnego był najlepszym komentarzem... Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: Qqlio, Wolna Galicja 10.09.02, 08:26 wolna_galicja napisał: > Ja ten artykuł odebrałem jako mocno ironiczny w wymowie. Jeżeli jedynym > merytorycznym argumentem za budową centrum było tam to, że p. sztygar Arkit z > kolegą nie mieli gdzie póść na piwo po szychcie, bo nie było "takiego miejsca" > (cytuję z pamięci) to brak komentarza redakcyjnego był najlepszym komentarzem.. > . > > Odpowiedz Link Zgłoś
qqlio Re: Qqlio, Wolna Galicja 10.09.02, 11:41 Czy jesli T.A wygra to bedzie znaczylo, ze wiekszosc jest za centrum? Nie, bo przede wszystkim zalezy jakie bedzie mial poparcie. Wiekszosc za okreslona sprawa powinna byc sprawdzana w referendum. Tak kolosalny projekt powinien miec poparcie spoleczne, a nie polityczne. Tego mi przede wszystkim braklo - za malo odwagi na referendum! Pisalem juz, ze jago koszty bylyby prawie zerowe, bo byly w miedzyczasie wybory np.parlamentarne i mozna bylo to polaczyc z referendum. Flagowka popiera Arkita (jak bardzo to jeszcze zobaczymy), ale do jasnej cholery to od dzielnic z domami jednorodzinnymi wplywa najwiecej podatkow dla miasta, dlatego ladowanie tych pieniedzy tylko w worek pod tytulem Centrum jest dla mnie niesmaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: Qqlio, Wolna Galicja 11.09.02, 09:18 qqlio napisał: > Czy jesli T.A wygra to bedzie znaczylo, ze wiekszosc jest za centrum? Nie, bo > przede wszystkim zalezy jakie bedzie mial poparcie. > Wiekszosc za okreslona sprawa powinna byc sprawdzana w referendum. Tak > kolosalny projekt powinien miec poparcie spoleczne, a nie polityczne. Tego mi > przede wszystkim braklo - za malo odwagi na referendum! Pisalem juz, ze jago > koszty bylyby prawie zerowe, bo byly w miedzyczasie wybory np.parlamentarne i > mozna bylo to polaczyc z referendum. > Flagowka popiera Arkita (jak bardzo to jeszcze zobaczymy), ale do jasnej > cholery to od dzielnic z domami jednorodzinnymi wplywa najwiecej podatkow dla > miasta, dlatego ladowanie tych pieniedzy tylko w worek pod tytulem Centrum jest > > dla mnie niesmaczne. Tylko nie zapominaj o jednym - by referendum organizowane przez samorząd było ważne, musi wnim wziąść udział 30 % uprawnionych, spośród których 50 % + 1 wybierze określoną opcję. Wcześniej trzeba zebrać podpisy uprawnionych do głosowania z żądaniem zorganizowania takowego plebiscytu. Rzadko, od kiedy obowiązuje obecna konstytucja, doszło do zorganizowania referendum gminnego w sprawie innej niż odwołanie Rady. A i tu zazwyczaj brakowało tych 30 %. Odpowiedz Link Zgłoś
qqlio Referendum 11.09.02, 13:47 Gdyby połączono wybory parlamentarne z referendum, na pewno 30% by było. Poza tym nic nie stało na przeszkodzie, żeby dawać ludziom po prostu kartki z pytaniami i potraktować to jako dość wiarygodny sondaż. Tanio, bezboleśnie i uczciwie. Po prostu nie lubię stawiania ludzi przed faktami dokonanymi. Odpowiedz Link Zgłoś