Dodaj do ulubionych

Zachodni balkon ;)

04.03.11, 00:05
Po raz pierwszy będę tak na poważnie ozdabiała balkon.
W ubiegłym roku, po przeprowadzce nie było funduszy, więc miałam tylko kilka petunii.
W tym roku ( choć funduszy nadal brak ) chciałabym z niczego, zrobic COŚ wink
Da się ?
Doradźcie by było tanio i ładnie.
Balkon jest od strony zachodniej i w miarę duży.
Będę wdzięczna smile
Obserwuj wątek
    • smutas13 Re: Zachodni balkon ;) 25.03.11, 14:04
      Też mam balkony od strony zachodniej. Metodą prób i błędów, doszłam do wniosku,
      że jedynie pelargonie wytrzymują popołudniwe skwary letnie. Są wytrzymałe na słońce.
      Trzeba tylko nie zapominać o podlewaniu - rankiem lub po zachodzie słońca.
    • yoma Re: Zachodni balkon ;) 25.03.11, 16:39
      Pewnie, że się da. Oprócz pelargonii nagietki, kocanki, zioła, z jednorocznych ci z głowy nie podpowiem, ale leć do ogrodnika i pooglądaj nasiona - co będzie miało napisane
      "stanowisko słoneczne", to możesz siać. Nasiona nie są drogie. Słoneczniki, o. Jeśli masz w domu jakie kaktusy, możesz je wystawić.

Niestety trzeba będzie w jakieś skrzynki z podstawkami zainwestować, ale to inwestycja jednorazowa na lata, na szczęście.
    • anetus1981 Re: Zachodni balkon ;) 10.04.11, 08:31
      Witam
      W końcu mam swoje mieszkanko i mały, brzydki balkon (1,5 m2). Marzy mi się taki przytulny balkon z kwiatami i ziołami. Niestety jestem zielona w tym temacie i chyba nie mam "ręki" do roślin (w mieszkaniu nie mam za wiele kwiatów, gdyż wszystko mi klapnie). Ale w końcu chciałabym się do tego przyłożyć, gdyż lubię zieleń. Ale do rzeczy: Balkon jest od strony południowo-zachodniej, praktycznie od godziny 12 do wieczora jest słonecznie. Poza tym balkon jest odsłonięty, nie ma żadnych bloków wokół i jest to na 14 piętrze. Nie wiem czy cokolwiek na tej wysokości i w tym nasłonecznieniu się utrzyma. W sąsiednich mieszkaniach nie zauważyłam ukwieconych balkonów, czy jest szansa na to, że coś jednak wyrośnie i się utrzyma na tak położonym balkonie?
      • marta1973 Re: Zachodni balkon ;) 11.04.11, 22:41
        Mam dokładnie taki sam balkon- południowy zachód, odsłonięty, w lato od 14 nasłonecznienie nie do wytrzymania (bywa 40-45 st). Co rośnie? Teraz bratki, ale w lipcu będą brzydkie. Potem pelargonie, surfinie, petunie, fajnie rośną aksamitki, werbena. Bliżej okna na parapecie trzymam tez oleandra , palmę daktylową, agawę- kaktusy raczej na parapecie wewn. Wszystko trzeba baaardzo solidnie podlewać i jakoś rosnie. Kiedyś wystawiłam na pół dnia monsterę i się biedaczka spaliłasmile
    • saga55-5 Re: Zachodni balkon ;) 10.04.11, 12:05
      Póki co, mam bratki, żonkile i hiacynta.
      Pieknie kwitną smile
      Pelargonii strasznie nie lubię, ale ostatnio pomyślałam o surfiniach.
      Dadzą radę na pełnym słońcu ?
      • stef63 Re: Zachodni balkon ;) 10.04.11, 14:18
        Surfinie uwielbiają słońce.
        • bakali Re: Zachodni balkon ;) 12.04.11, 13:25
          Klasa ekonomiczna: z sadzonek - bratki - szczególnie te miniaturowe, rozrastają się monstrualnie, wiosną rosliny cebulowe, kwiaty z nasion- np. maciejka, groszek pachnący.
          Klasa biznes: Heliotrop, surfinie, petunie, lawenda, budleja, lantana, trawy ozdobne itp.
          domowe: oleandry, kaktusy, sukulenty, oliwka, cytryna, jukka i wiele innych
          Prawie wszystko lubi dużo słońca.
          Nie uwierzycie, ale rok temu to wszystko miałam na zachodnim balkonie smile
          • 5aga5 Re: Zachodni balkon ;) 12.04.11, 20:11
            Dzięki serdeczne wszystkim smile
            • saga55-5 Re: Zachodni balkon ;) 13.04.11, 14:55
              Dziękuje.
              Spisałam sobie niektóre nazwy i pewnie wprowadzę w życie.
              Nigdy bym nie pomyślała że juka też może stać na balkonie.
              • yoma Re: Zachodni balkon ;) 13.04.11, 16:41
                Praktycznie wszystko może stać na balkonie, z wyjątkiem tych z tropikalnych lasów deszczowych, bo one nie lubią naszych nocnych spadków temperatur. Ale już niektóre storczyki jak najbardziej, a nawet powinny.
          • yoma Re: Zachodni balkon ;) 12.04.11, 20:22
            Uwierzymy, uwierzymy smile
    • saga55-5 Re: Zachodni balkon ;) 13.04.11, 16:57
      Dziś dostałam lilię doniczkową orientalną AFTER EIGHT.
      Może stać na balkonie ? jak o te cudo dbać ?
      • yoma Re: Zachodni balkon ;) 13.04.11, 17:05
        Orientalną powiadasz. Wręcz powinna. Posadź ją w jakim torfie, one lubią kwaśno. Masz tu, zwłaszcza na końcu

www.rkmk.cyberdusk.pl/artykuly/lilie_1.html
        • saga55-5 Re: Zachodni balkon ;) 13.04.11, 17:13
          Super. Dzięki smile
          Ja dostałam tą lilię już w doniczce i ma już ok.10 cm.wysokości.
          Mam nadzieję że pieknie zakwitnie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka