mrzania2 12.02.07, 21:23 wlasnie taki mam i chcialabym, zeby choc troche byl jakis kwiecisty i mama pytanie jakie kwiaty wytrzymaja na takim balkonie - dodam ze na 8 pietrze Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ixeska Re: balkon polnocny 13.02.07, 00:15 Wiesz co, ja mam okno od strony północnej. I w zeszłym roku na parapecie rósł tam taki różowo kwitnący cudnie kwiat. Sprawdzę jutro jak się zwie i Ci napiszę. Rósł bosko!! Odpowiedz Link
gabula777 Re: balkon polnocny 14.02.07, 15:14 Myślę,że od północnej strony zbyt kwieciście nie będzie,ale dobrze w takich warunkach rosną fuksje i begonie bulwiaste(obficiej kwitną wiszące)Dobrze rosną też niecierpki waleriana,a także możesz posadzić rośliny niekwitnące,ale posiadające jasne np.szare liście.Sprawdziłam ,silnie rosnące gnafalium dobrze rosnie w cieniu.Polecam też jasnotę plamistą jako dodatek do kompozycji. Odpowiedz Link
ixeska Re: balkon polnocny 15.02.07, 21:45 Hej, Mrzania! W końcu znalazłam swoją książkę kwiatową)) Ten kwiatek co tak mi pięknie porósł pół parapetu (cały w kwieciu) nazywa się Centradenia. Kupiłam go u siebie na targu. Jest cudny!!! Ma taki piękny ciemno- różowy, amarantowy kolor. Znosi takie warunki wspaniale. I jest wieloletni!!!! Odpowiedz Link
ixeska Re: balkon polnocny 15.02.07, 23:39 A! I niektóre powojniki świetnie rosną od północy. Wejdź sobie na tą stronę zlinkowaną na górze forum. Tam jest fajna wyszukiwarka. Odpowiedz Link
gabula777 Re: balkon polnocny 16.02.07, 09:34 Z powojników w cień znosi odm.Jackmani(kolor fioletowy-długo kwitnie)Pozdrawiam Odpowiedz Link
mrzania2 Re: balkon polnocny 05.03.07, 13:31 dzieki za podpowiedzi na pewno cos wykorzystam Odpowiedz Link