gabula777 20.03.07, 08:17 Tak bardzo mi się podoba,ale w połowie lata przestaje sobie kwitnąć i tyle.Macie jakieś doświadczenia na jakim stanowisku i jak pielęgnowana kwitnie do jesieni?Kupić małą czy wyrośniętą? Pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jelyfish Re: Bacopa 20.03.07, 09:33 W zeszlym roku bacopa kwitla u mnie bardzo ladnie i dlugo, jeszcze we wrzesniu miala (coraz drobniejsze wprawdzie) kwiatki. Mam balkon wschodni, bacope schowalam w polcieniu, i podlewalam, podlewalam... Moja mama mowi na bacope "pijak", bo jest strasznie wrazliwa na przesuszenie Jesli chodzi o sadzonki, to kupilam juz calkiem spora i wyrosnieta. Odpowiedz Link
yoma Re: Bacopa 20.03.07, 10:33 To prawda, pijak. U mnie w słońcu, mocno podlewana, kwitnie do października. Odpowiedz Link
usianka Re: Bacopa 20.03.07, 13:25 u mnie ni cholery nie chciala rosnąc moze sprobuje jeszcze raz.... Odpowiedz Link
peliczapla Re: Bacopa 20.03.07, 16:13 Kilkakrotnie miałam już bakopę, z sadzonki, zawsze rosła pięknie i kwitła bardzo długo. Odpowiedź na pytanie, jak to osiągnąć, jest moim zdaniem jedna: skubać, skubać i jeszcze raz skubać. Przekwitłe, zbrązowiałe kwiatki bakopy trzeba systematycznie usuwać. Jest to żmudne, bo kwiecie drobne. U mnie wykształcił się wręcz odruch skubania przy każdym wyjściu na balkon, rodzina i znajomi nieraz się podśmiewali Odpowiedz Link
usianka Re: Bacopa 20.03.07, 18:29 ja mam taki odruch jesli chodzi o petunie i surfinie bakope skubalam a i tak nic z tego - moze bylo je jza gorąco, nie wiem... Odpowiedz Link
freebutterfly Re: Bacopa 21.03.07, 09:55 A czy mozna już kupić sadzonki bakopy? Czy są już gdzieś na targowiskach? A jak nie to kiedy mniej więcej zaczynają się pojawiać takie kwiatki w sprzedaży? Będę wdzięczna za podpowiedź. Odpowiedz Link
gabula777 Re: Bacopa 21.03.07, 13:55 Ja zawsze to co planuję kupić kupuję na poczatku maja,bo koniec maja to już wszystko prawie "umęczone" w sklepach i tych małych doniczkach.Wcześniej pod koniec kwietnia bakopę już można spotkać,ale duże rozrośnięte egzemplarze. Odpowiedz Link