20.03.07, 08:17
Tak bardzo mi się podoba,ale w połowie lata przestaje sobie kwitnąć i
tyle.Macie jakieś doświadczenia na jakim stanowisku i jak pielęgnowana kwitnie
do jesieni?Kupić małą czy wyrośniętą?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • jelyfish Re: Bacopa 20.03.07, 09:33
      W zeszlym roku bacopa kwitla u mnie bardzo ladnie i dlugo, jeszcze we wrzesniu
      miala (coraz drobniejsze wprawdzie) kwiatki. Mam balkon wschodni, bacope
      schowalam w polcieniu, i podlewalam, podlewalam... Moja mama mowi na bacope
      "pijak", bo jest strasznie wrazliwa na przesuszenie smile Jesli chodzi o sadzonki,
      to kupilam juz calkiem spora i wyrosnieta.
      • yoma Re: Bacopa 20.03.07, 10:33
        To prawda, pijak. U mnie w słońcu, mocno podlewana, kwitnie do października.
        • usianka Re: Bacopa 20.03.07, 13:25
          u mnie ni cholery nie chciala rosnąc sad
          moze sprobuje jeszcze raz....
          • peliczapla Re: Bacopa 20.03.07, 16:13
            Kilkakrotnie miałam już bakopę, z sadzonki, zawsze rosła pięknie i kwitła
            bardzo długo. Odpowiedź na pytanie, jak to osiągnąć, jest moim zdaniem jedna:
            skubać, skubać i jeszcze raz skubać. Przekwitłe, zbrązowiałe kwiatki bakopy
            trzeba systematycznie usuwać. Jest to żmudne, bo kwiecie drobne. U mnie
            wykształcił się wręcz odruch skubania przy każdym wyjściu na balkon, rodzina i
            znajomi nieraz się podśmiewali wink
            • usianka Re: Bacopa 20.03.07, 18:29
              ja mam taki odruch jesli chodzi o petunie i surfinie wink
              bakope skubalam a i tak nic z tego - moze bylo je jza gorąco, nie wiem...
    • freebutterfly Re: Bacopa 21.03.07, 09:55
      A czy mozna już kupić sadzonki bakopy? Czy są już gdzieś na targowiskach? A jak
      nie to kiedy mniej więcej zaczynają się pojawiać takie kwiatki w sprzedaży?
      Będę wdzięczna za podpowiedź.
      • gabula777 Re: Bacopa 21.03.07, 13:55
        Ja zawsze to co planuję kupić kupuję na poczatku maja,bo koniec maja to już
        wszystko prawie "umęczone" w sklepach i tych małych doniczkach.Wcześniej pod
        koniec kwietnia bakopę już można spotkać,ale duże rozrośnięte egzemplarze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka