Dodaj do ulubionych

Dobry drenaż?

27.05.08, 12:00
Witam w piękny słoneczny dzień z Wrocławia!
mam pytanie odnośnie drenażu w pojemniku wykonanego z trawy morskiej. Kupiłam
dzisiaj piękne pelargonie kaskadowe a których jakoś nigdy wcześniej nie mogłam
dostaćsad W tym roku się udało i mam dużą radość ale i obawy! Mam jak już
pisałam wyżej nowy pojemnik wykonany z trawy morskiej i dałam do niego folię
bo nie było a do niej na samo dno dałam dość grubą warstwę piasku z kamyczkami
(co prawda nie wiele ale jakieś są) następnie piasek przesypałam ziemią i
wsadziłam kwiaty! czy taki drenaż (coś) wystarczy i kwiaty mi sie nie uduszą?
Nie przebolałabym gdyby się zniszczyły! Może coś więcej zrobić, dokupić żeby
było dobrze!? Czy to wystarczy? Sorry ale jestem "podniecona" takie ładne
okazy mi się trafiływink i tak myślę czy nie kupić malej skrzynki i do niej
przesadzić i wsadzić do pojemnika? Tylko czy nic nie sknocę?
Dzięki za wszystkie rady!
Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • gabula777 Re: Dobry drenaż? 27.05.08, 23:04
      Ja bym nie miała odwagi posadzić kwiatów do pojemnika bez otworów w dnie, drenaż
      niewiele daje. Właściwie to robi się go po to by otwory nie zasklepiły się od
      mokrej ziemi.Radziłabym Ci przesadzić je do plastikowego pojemnika, dopasować
      podstawkę i to wszystko włożyć do ozdobnego.Wtedy możesz spać spokojnie nawet
      jak deszcz leje dwa dni.Chociaż ja staram sie chować kwiaty pod zadaszenie
      podczas długotrwałych, albo burzowych opadów.Zbytnie nawilgocenie podłoża zawsze
      szkodzi, nie mówiąc o tym, że deszcz zniszczy kwiaty i potem trzeba czasem
      dłużej czekać na nowe.
      • agataka1 Re: Dobry drenaż? 28.05.08, 10:47
        Gabula777 dzięki za odpowiedź! Co roku sadziłam kwiaty na balkon w doniczce z
        otworem i do jakiegoś ozdobnego ale stary się zniszczył i go wyrzuciłam i
        kupiłam nowy pojemnik, o którym pisałam. W sumie rok temu sąsiadka z boku
        posadziła do wiklinowego pojemnika z folią Surfinię ale już nie pamiętam za
        bardzo jak jej rosły. Chyba średnio ale jej całymi dniami w domu nie ma czasami
        tygodniami więc nie bardzo miał się kto nimi zająć a Surfinia uwielbia wodęsmile
        Zaraz kończę kawę i idę szukać jakiejś pasującej doniczki do mojego pojemnika.
        Tylko coś czuję, że może być problem bo ten pojemnik jest na 30cm długi z
        zewnątrz a od środka pewnie krótszy i czy taką małą prostokątną doniczkę
        dostanę? Znając moje szczęście pewnie będzie kiepsko! Mam nadzieję, że jednak
        kupięsmile
        I ostatnie pytanie czy jak znajdę pasującą doniczkę wymieszać ziemię z piaskiem
        czy tak jak zrobiłam wcześniej?
        Dzięki.
        • gabula777 Re: Dobry drenaż? 28.05.08, 14:02
          Lepiej wymieszać z piaskiem, szczególnie dla pelargonii.One lubią bardziej
          piaszczystą glebę niż 'torfiastą'.Ja dodaję zawsze trochę kuleczek
          wolnodziałającego nawozu Osmocote, tylko nie ma co liczyć, że jak pisze na
          opakowaniu - działa sześć miesięcy.Działa ok. dwóch , od lipca trzeba zasilać
          dodatkowo słabym (podkreślam jeszcze raz - słabym) roztworem płynnego nawozu
          inaczej liście w sierpniu będą miały jasnozielony kolor i pączków będzie mniej.
          • agataka1 Re: Dobry drenaż? 28.05.08, 22:12
            Uffffff udało mi się dostać doniczkę pasującą do pojemnika. Co prawda plastikowa
            i biała ale nie widać jej więc może być w ostateczności! no i pojemnik schodzi w
            trójkąt i myślałam, że nie wepcham ale jakoś dałam radęsmile Ziemię wymieszałam z
            piaskiem i mam nadzieję, że teraz będą rosły jak szalonesmile hahahaha Nawozu
            Osmocote nie dałam ale mam inny płynny więc powinien wystarczyć! Już chyba
            naprawdę ostatnie pytanie! ile razy najlepiej nawozić pelargonie płynnym
            nawozem? 2x dziennie 2x w tyg. będzie przesada?
            Pozdrawiam i jeszcze raz dziękismile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka