kaz-oo 20.06.08, 13:07 Mam na balkonie od południowej strony skrzynkę z groszkiem pachnącym, Słabo rośnie, a ostatnio żółkną mu listki. Podlewam regularnie. Co jest z nim nie tak? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gabula777 Re: groszek pachnący 20.06.08, 13:25 Może ma za płytki pojemnik, standardowa skrzynka moim zdaniem dla groszku się nie nadaje, ponieważ lubi wilgotną i żyzną, nie przesychającą glebę.Od strony południowej jest dodatkowo narażona na zbytnie przesychanie, a poza tym jeśli gleby w skrzynce nic nie zacienia, to nawet jak podlewasz korzenie cierpią w nagrzanej i zbyt mokrej ziemi. Odpowiedz Link
usianka Re: groszek pachnący 20.06.08, 16:52 Zgadzam sie w 100%. W iubeiglym roku popelnilam ten błąd i posialam groszek do skrzynki (pierwszy raz mialam groszek nei w gruncie). Szybko zmarniał, w zasadzie mial kilka kwiatków. W tym roku jest w głębszej donicy - jak na razie rosnie pięknie, bez porównania. Odpowiedz Link
to-wlasnie-ja Re: groszek pachnący 20.06.08, 19:37 No ja mam dokladnie ten sam klopot. Posialam, bo w ulotce na opakowaniu przeczytalakm, ze sie nadaje do skrzynek balkonowych . Tez mi slabo rosnie i jeszcze nie kwitnie Odpowiedz Link
peliczapla Re: groszek pachnący 23.06.08, 15:07 Na pewno racja z tą głębokością donic. Przy czym chyba te właściwe powinny być z gatunku takich naprawdę sporych - mnie się jeszcze nie udało "dogodzić" groszkowi pachnącemu, a dosiewałam go do pojemników, w których normalnie radziły sobie np. wiciokrzew czy winobluszcz. Zawsze od dołu żółkł i łysiał. Dlatego w tym roku zdecydowałam się na mniej wymagający groch spożywczy. Mniam! Odpowiedz Link
wiorka_mrau Re: groszek pachnący 27.06.08, 09:51 Dziwna roślinka. Ja w tamtym roku sialam i nie doczekałam się ani jednego kwiatka. W tym roku roku posiałam w tej samej donicy w tej samej skrzynce w tym samym miejscu (oczywiście inna ziemia) i już cudnie kwitnie i pachnie Może kwestia nasionek i odżywiania (w tym roku sporo podlewałam odżywką do roślin kwitnących). Pozdrawiam Odpowiedz Link