07.04.09, 14:38
Za całe 3 zł zakupiłam dziś na bazarze 4 cebulki Tuberozy w doniczce. Stoją
sobie teraz na balkonie loggi, bo ciepelko i pogoda piękna, ale na noc
powędrują do mieszkania. Poczytałam conieco o jej uprawie, wiele tego nie
jest. No cóż pożyjemy - zobaczymy. Mam nadzieję, że zakwitnie za 4 miesiące.
Ponoć jej zapach jest zniewalający.
Obserwuj wątek
    • yoma Re: Tuberoza 07.04.09, 18:53
      Sukcesu życzę smile
      • wanda43 Re: Tuberoza 07.04.09, 19:39
        Dzięki! smile
        • kfffiatek Re: Tuberoza 08.04.09, 13:46
          Ja równiez życzę sukcesu smile Pamiętam ten zapach z dziecińswa, ciocia moja
          chodowała, naprawdę niepowtarzalny zapach smile
          Tylko ona chodowała w innym nieco klimacie- mieszkała wtedy w Rumunii.
    • podwarszawianka Re: Tuberoza 13.05.09, 12:07
      w zeszłym roku kupiłam 3 sztuki, wyrosły mi chyba dwie i jakoś dość długo
      musiałam czekać, bo chyba do września.. w tym roku już posadziłam i czekam co
      wyrośnie - zapach boski smile jeszcze chyba nigdy nie miałam tak mocno pachnącego
      kwiatu, przebija lewkonie, maciejkę i bez
      • wanda43 Re: Tuberoza 13.05.09, 13:49
        Moje od posadzenia prawie nie drgnęły sad
        Ale nie marnieją, więc może coś z nich będzie.
        • benita5 Re: Tuberoza 04.05.10, 21:12
          Wlasnie zanabylam tuberoze i czekam na przyrost masy zielonej
          • wanda43 Re: Tuberoza 11.05.10, 21:00
            Moją szlag trafił. Nie wyrosła.
            • yoma Re: Tuberoza 11.05.10, 21:21
              Sprawdzałaś grzebiąc w ziemi?
    • wanda43 Re: Tuberoza 17.05.13, 11:32
      W tym roku postanowilam sprobowac raz jeszcze. Siedzą cholery juz 3 tygodnie w donicach i nic nie wyłazi. Wygrzebalam, obejrzalam, cos sie pokazalo, ale jakby nowe przyrastalo, ale zielska nie puszcza.
      • yoma Re: Tuberoza 17.05.13, 19:32
        A to poszła w rozmnażanie się, znaczyłoby. Gdzieś coś widziałam na ten temat. Poszukam.
      • ookaa Re: Tuberoza 21.05.13, 10:45
        Uprawiam od 3 lat, więc trochę obserwacji mi się uzbierało. Cebule dość długo nie dają oznak startu. W tym roku producent (zawsze kupuję tego samego) tak złożył zestaw 3 szt., że choć posadziłam je razem i jednocześnie (w pierwszych dniach marca), to pierwsza wystartowała pod koniec marca (teraz ma już pęd kwiatowy), druga w kwietniu (jest duża, ale jeszcze bez pędu), a trzecia wyłazi dopiero teraz. W sumie przemyślnie, bo będzie rozciągnięta w czasie kontynuacja kwitnienia. W zeszłym roku, poza świeżo kupionymi cebulami, posadziłam również te swoje z poprzedniego sezonu, które po przekwitnięciu przechowałam przez zimę. Zgodnie z tym, co wyczytałam w sieci, nie zakwitły ponownie, choć ładnie wyrosły. Chciałam sprawdzić osobiście, czy to prawda wink. Tak więc nie silę się już na sadzenie zeszłorocznych cebul, tylko sadzę nowo kupione, które, jak wynika z lektury, muszą być pędzone w odpowiednim klimacie (np. w Hiszpanii). Przestrzegam więc przed kupowaniem cebul z niepewnego źródła, bo mogą pochodzić z takich podzielonych już po kwitnieniu, a wtedy z kwiatów będą nici. A jest na co czekać. Kwiaty pachną jak najznakomitsze perfumy. Są przy tym bardzo ładne. Na wysokim pędzie z różowo nabiegniętych pąków rozwijają się stopniowo białe, śliczne, pełne (bo taką odmianę kupuję), upajająco pachnące kwiaty. Tuberoza była popularna w wieku XIX, do połowy XX. Jeszcze Tuwim uwiecznił ją w swoim wierszu. Po wojnie poszła w zapomnienie, a szkoda. Roślina nie jest trudna. Można ją też wysadzić na sezon to gruntu w słoneczne, zaciszne miejsce. Ja swoje uprawiam w doniczce na południowym balkonie.
        • wanda43 Re: Tuberoza 21.05.13, 11:27
          Dzieki piękne za info i pocieszenie, że jeszcze wylezą i zakwitną. Bardzo bym chciala. Stoją w doniczkach na poludniowo zachodniej loggii, więc ciepełko mają.
          • yoma Re: Tuberoza 24.05.13, 08:54
            Wando, o to mi chodziło, co widziałam

naradka.wordpress.com/tag/tuberoza/
            • wanda43 Re: Tuberoza 24.05.13, 11:50
              Dzięki!
              Jeszcze dranie nie wylazły. W środe zabrałam je do mieszkania, żeby nie zmarzły.
              • yoma Re: Tuberoza 24.05.13, 12:00
                Nie mów do mnie na ten temat, grrr...
                • wanda43 Re: Tuberoza 24.05.13, 16:35
                  W jednej doniczce cus sie pokazalo!!!!!
                  Jasssoooo! Może tym razem sie uda big_grin
                  • yoma Re: Tuberoza 24.05.13, 17:30
                    Ściskam (kciuki smile )
                    • wanda43 Re: Tuberoza 04.06.13, 20:59
                      W jednej doniczce wylazło już 3 !!!! W drugiej dzis zauwazylam 1 malenki czubeczek! Teraz pozostaje wznosic modly co by choc jedno zakwitło.
                      • yoma Re: Tuberoza 05.06.13, 18:12
                        Sto lat, sto lat niech żyją, żyją nam smile
                        • wanda43 Re: Tuberoza 06.06.13, 11:26
                          Ano nie żyją, niech rosną i niech kwitną!

A na taka pogodę jak dziś zrobiłam sobie chałwę! Qrde! Pycha! Od razu humor mi się poprawił! smile
                          • yoma Re: Tuberoza 06.06.13, 12:35
                            Rzuć przepis?
                            • wanda43 Re: Tuberoza 06.06.13, 13:02
                              Można z sezamu, a można i taniej wychodzi z ziaren slonecznika.
                              Robiłam z sezamu.
                              2 paczuszki sezamu po 5 dag, 2 łyżki miodu płynnego. Wzięlam akacjowy z miśkiem na słoiczku.
                              Sezam albo słonecznik trzeba ciut podprażyć na patelni, jak wystygnie, to zemleć w młynku do kawy.Dodać miód i wymieszać. Ma byc bardzo gęste. Wstawić do lodowki na ok. 2 godziny. Można dodąc łyżeczke kakao albo mielone orzechy - wedle uznania.
                              I tyle!
                              Smacznego!
                              • yoma Re: Tuberoza 06.06.13, 13:06
                                Leży mi. Dzięki piękne smile

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka