Dodaj do ulubionych

Pasowanie na pierwszaka

24.09.10, 11:31
Czy pasowanie na pierwszaka to jest dzień wpolny dla pierwszoklasistów?
Nie mają już potem lekcji? Do głowy by mi nie przyszło, że to wolne, ale własnie przez przypadek dowiedziałam się, że w innej szkole to dzień wolny. Ja nie kojarze, żeby ktoś w szkole mnie poinformował, że to dzień wolny, chyba że to oczywiste? Jak jest u Was?
Obserwuj wątek
    • joanna_poz Re: Pasowanie na pierwszaka 24.09.10, 11:48
      no nie takie oczywiste.

u nas pasowanie było tydzień temu w piątek, na godzinę 18.
      • pam_71 Re: Pasowanie na pierwszaka 24.09.10, 11:57
        U nas jedem dzień - zwykle pod koniec września - to dzień pierwszaka. NIe tylko Ikl. idą zmienionym planem ale i całe naucznie początkowe (bo przygotowują "atrakcje" dla nowo-pasowanych szkolniaków). Zwykle idą na około 3h bez zeszytów i książek w godzinach odbiegających od standardowego planu.
        Jak widzę to Twoje pierwsze zetknięcie ze szkołą publiczną ;-p Wyluzuj i przygotuj się na więcej ;-p Podobnych atrakcji i zmian planu jest co niemiara wink Dzień Edukacji, wycieczki i wyjścia do muzeuów .... no i wiosenny hit - 3-dniowe rekolekcje ;-p
        Czy ja jestem złosliwa baba ??????
        • pam_71 Re: Tak off topic 24.09.10, 12:05
          Ciekawostka:
          Zastępstwo na j. angielskim w kl. V miał Pan od w-f ... czytali prostą lekturę .... in english off course ;-p W sumie Pan fajny i z młodego pokolenia więc chyba krzywdy nie zrobił ;-p
        • joanna_poz Re: Pasowanie na pierwszaka 24.09.10, 12:44
          > Jak widzę to Twoje pierwsze zetknięcie ze szkołą publiczną ;-p Wyluzuj i przygo
          > tuj się na więcej ;-p Podobnych atrakcji i zmian planu jest co niemiara wink Dzi
          > eń Edukacji, wycieczki i wyjścia do muzeuów .... no i wiosenny hit - 3-dniowe r
          > ekolekcje ;-p
          > Czy ja jestem złosliwa baba ??????

im więcej czytam na tym forum o zwyczajach szkolnych tym bardziej doceniam "normalność" szkoły syna (na razie po 3 tygodniach)
          - mszy z okazji rozpoczęcia roku w trakcie lekcji nie byłosmile
          - nie musze pisac oswiadczen, ze moje dziecko nie chodzi na religię
          - pasowanie wyznaczono na godz. 17 ale po sugestii rodziców, że korki i moze być problem przesunięto na 18

dzien edukacji to wiem, ze wolny jest od lekcji ale szkoła zapewnia opiekę w świetlicy.
          a o co chodzi z muzeami i wycieczkamismile?
    • dorek3 Re: Pasowanie na pierwszaka 24.09.10, 12:43
      U nas pierwszaki nie będą miały lekcji ale nie jest to dzień wolny. Napiierw uroczystość w szkole, później wyjscie wspólne (to z inicjatywy rodziców) ale wracaja do szkoły gdzie zjedzą obiad i maja normalnie zapewniona opiekę aż do 17.30.
      Reszta klas ma normalne lekcje.
      • matizka Re: Pasowanie na pierwszaka 24.09.10, 12:46
        A u nas pasowanie 6 listopada, ponieważ wtedy szkoła odpracowuje 12 listopada, kiedy to wszyscy w szkole mają dzień wolny - czyli ja już muszę się szykować z jakąś opieką na 12-tegosmile

Naprawdę nauczycielom źle nie jest
    • gopio1 Re: Pasowanie na pierwszaka 24.09.10, 14:06
      U nas pasowanie jest w Dniu Nauczyciela. Pierwszaki przychodzą na galowo, idą na salę gimnastyczną, po uroczystości idą do klas, tam jest słodki poczęstunek przygotowany przez rodziców. Pozostałe klasy mają dzień wolny od zajęć dydaktycznych - tzn. nie ma lekcji, ale jest opieka - z reguły idą wtedy na jakąś wycieczkę (zerówka w tym roku się wybiera na warsztaty ceramiczne). Świetlica funkcjonuje w tym dniu krócej - do 15.30 chyba.
      • dorota.alex Re: Pasowanie na pierwszaka 25.09.10, 09:31
        u nas identycznie.
      • grocholica Re: Pasowanie na pierwszaka 30.09.10, 23:49
        Off topic, u nas też codzienna modlitwa o chleb poprzednismile
    • ariana1 Re: Pasowanie na pierwszaka 24.09.10, 15:38
      U nas odbyło się to po południu. Do południa były normalne lekcje.
    • mama303 Re: Pasowanie na pierwszaka 26.09.10, 13:05
      No pewnie że wolny dzień. Przecież to ogromne wydarzenie dla dzieci i święto. My w zeszłym roku zrobiliśmy z tej okazji poczęstunek po uroczystości dla dzieci a potem był dla dziecka dzień atrakcji w domu. Specjalnie wzięłam urlop smile
    • atena12345 Re: Pasowanie na pierwszaka 30.09.10, 10:27
      u nas zdecyduje rada pedagogiczna dzisiaj.
    • zuzanka79 Re: Pasowanie na pierwszaka 02.10.10, 20:22
      U nas 15 października o 9 apel z pasowaniem pierwszaków, potem pierwszaki z rodzicami i wychowawcą idą świętować wink a reszta wraca na normalne lekcje.
    • kanna Re: Pasowanie na pierwszaka 02.10.10, 22:11
      U mas w Dzien nauczyciela - 14 X, który (przypominam)jest dniem wolnym od zajęc dydyaktycznych dla wszystkich nauczycieli. czyli uczniów też .
      • agulka04 Re: Pasowanie na pierwszaka 03.10.10, 10:51
        kanna napisała:

> U mas w Dzien nauczyciela - 14 X, który (przypominam)jest dniem wolnym od zajęc
        > dydyaktycznych dla wszystkich nauczycieli. czyli uczniów też .

Wg przepisów - od zajęć dydaktycznych a nie opiekuńczo-wywchowawczych. Nauczyciele muszą zapewnić opiekę nad wszystkimi uczniami, którzy przyjdą do szkoły.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka