Dodaj do ulubionych

"trudne" pytanie 7 latki

15.10.10, 18:55
Witam

Ostatnio córa oglądała jakąś bajkę o kosmosie i pyta mnie :
- Mamuś ja wiem co to grawitacja ale skąd ona się bierze i czemu jest tylko na Ziemi ?

No wiecie... ja nie wiem jak jej odpowiedzieć bo sama nie znam odpowiedzi którą by zrozumiała mała dziewczyna ..

Może Wy pomożecie ?
Obserwuj wątek
    • yula Re: "trudne" pytanie 7 latki 15.10.10, 19:18
      skąd sie bierze to nie wiedzą nawet najwięksi naukowcy smile A jest wszędzie, tam gdzie jest jakakolwiek materia. i im wieksza masa tym większa grawitacja, gwiazdy i planety też mają swoją grawitacje smile

einstein twierdzil ze to oddziaływanie powstałe przez zakrzywienie przestrzeni smile
      • a.malami75 Re: "trudne" pytanie 7 latki 15.10.10, 19:27
        yula napisała:

> einstein twierdzil ze to oddziaływanie powstałe przez zakrzywienie przestrzeni >

no tak big_grin i usłyszę a kto to Einstein i co to zakrzywienie przestrzeni ? ....
        Chyba czas przypomnieć sobie co nieco z fizyki smile

• mika_p Re: "trudne" pytanie 7 latki 15.10.10, 19:25
      Bierze się z masy i nie ejst tylko na Ziemi, ale wszędzie. Dzięki grawitacji Księżyc krąży wokół Ziemi, zamiast odlecieć, a planety wokół Słońca. Jak coś się kręci wokół czegoś (widziała keidyś zawody w rzucie młotem?) to musi być przymocowane, bo inaczej odleci daleko. Grawitacja trzyma smile
      • 18buzka Re: "trudne" pytanie 7 latki 15.10.10, 22:51
        dokładnie.
        układ słoneczny istnieje, bo wielka gwiazda- słońce przyciąga planety, dzieki temu krążą one po wyznaczonych orbitach.
    • jacksparrow1 Re: "trudne" pytanie 7 latki 16.10.10, 05:23
      Generalnie wszystko co ma mase przyciaga sie na wzajem.NIe zauwazamy tego bo Ziemia ma najwieksza mase w naszym najblizszym otoczeniu i przyciaga wszystko jak leci.Kazda planeta, kazda gwiazda i czarna dziura przyciaga do siebie rozne mniejsze czy wieksze ciala niebieskie.Im wieksza masa obiektu tym wieksze przyciaganie- grawitacja.
      I tak np na Ziemi corka moze podskoczyc nascie /dzieciat cm tak na Jowiszu np nie uda jej sie ten manewr z ta sama iloscia cm.Ale juz na planetoidzie - jak sobie podskoczy to "wyfrunie " na kilkaset metrow w goresmile
      • zakletawmarmur Re: "trudne" pytanie 7 latki 16.10.10, 12:12
        Doadam jeszcze, że w planeterium w Chorzowie jest kosmiczna waga, która pokazuje ile dziecko ważyłoby na ksieżycu, słońcu i planetach (+ ciekawostki ile waży skafander na ziemi i na księżycu).

Ze starszym dzieckiem można to oczywiście policzyć w domusmile
      • black_halo Re: "trudne" pytanie 7 latki 18.10.10, 15:11
        Ja bym nie ryzykowala odpowiedzi bez dobrego rzygotowania ;d Kiedys w samolocie siedzacy obok mnie chlopczyk, na oko 8 lat zaczal temat dlaczego samolot lata a skonczylam na tlumaczenie co to sa kwarki leptony bo na kazda moja odpowiedz zadawal pytanie "co to jest" i "a dlaczego" ?
    • jacksparrow1 Re: "trudne" pytanie 7 latki 16.10.10, 05:23
      Generalnie wszystko co ma mase przyciaga sie na wzajem.NIe zauwazamy tego bo Ziemia ma najwieksza mase w naszym najblizszym otoczeniu i przyciaga wszystko jak leci.Kazda planeta, kazda gwiazda i czarna dziura przyciaga do siebie rozne mniejsze czy wieksze ciala niebieskie.Im wieksza masa obiektu tym wieksze przyciaganie- grawitacja.
      I tak np na Ziemi corka moze podskoczyc nascie /dzieciat cm tak na Jowiszu np nie uda jej sie ten manewr z ta sama iloscia cm.Ale juz na planetoidzie - jak sobie podskoczy to "wyfrunie " na kilkaset metrow w goresmile
    • joanna29 Re: "trudne" pytanie 7 latki 16.10.10, 13:34
      Jak mnie syn pyta o poważne sprawy (z zakresu medycyny, fizyki, chemi itp) to podpowiadam na tyle ile jest mi temat znany. Nastepnie siegam po odpowiednia ksiazke kontynuujemy temat, czasem się rozrasta.
      Cieszę się jedak jak syn później wraca do sprawy i opowiada o tym co go zaciekawilo. Czasem moze niespójnie, ale czas to naprostuje.
    • mruwa9 off topic 17.10.10, 09:16
      a.malami75 napisała:

>> No wiecie... ja nie wiem jak jej odpowiedzieć bo sama nie znam odpowiedzi którą
      > by zrozumiała mała dziewczyna ..
      >

Ze co???
      A gdyby pytajacym byl maly chlopiec?
      Zagotowalo sie we mnie..
      • truscaveczka Re: off topic 17.10.10, 09:32
        Dokładnie. W całym poście zwróciłam uwagę tylko na słowo "dziewczyna".
        Stereotypy rządzą, co?
        • mruwa9 Re: off topic 17.10.10, 12:57
          no przeciez to jest najoczywistsza rzecz na swiecie, ze dziewczynki sa zbyt glupie i ograniczone, zeby zrozumiec prawa przyrody czy w ogole moc sie interesowac, ogarnac swoim malym rozumkiem nauki scisle.
        • agulle Re: off topic 17.10.10, 12:57
          a.malami75 napisała:

>> No wiecie... ja nie wiem jak jej odpowiedzieć bo sama nie znam odpowiedzi którą
          > by zrozumiała mała dziewczyna ..
          >

Ze co???
          A gdyby pytajacym byl maly chlopiec?
          Zagotowalo sie we mnie..

truscaveczka napisała:

> Dokładnie. W całym poście zwróciłam uwagę tylko na słowo "dziewczyna".
          > Stereotypy rządzą, co?

A ja tego w ten sposób nie odebrałam.
          Kobieta ma córkę to napisała mała dziewczynka, co miało być synonimem dziecka.
          • truscaveczka Re: off topic 18.10.10, 16:16
            Cóz, ja napisałabym "dziecko w tym wieku (7 lat)" w takim kontekście - bo to jest istotne, a nie płeć. Właśnie z takiego cichego przyzwolenia na stereotypizację, szufladkowanie itp. biorą się takie problemy jak np. nierówny dyskryminacja kobiet.
      • independentgirl35 Re: off topic 17.10.10, 14:28
        mruwa9 napisała:

> a.malami75 napisała:
        >
        > >> No wiecie... ja nie wiem jak jej odpowiedzieć bo sama nie znam odpow
        > iedzi którą
        > > by zrozumiała mała dziewczyna ..
        > >
        >
        > Ze co???
        > A gdyby pytajacym byl maly chlopiec?
        > Zagotowalo sie we mnie..

Proszę, nie doszukuj się czegoś czego nie ma - piszę tak bo mam CÓRKĘ a nie syna - tylko tyle ehh
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka