Dodaj do ulubionych

8-9 latka to nastolatka??!!(ubieranie)

24.10.10, 10:05
8-9 letnia dziewczynka to nastolatka ktorej nie pasuje juz wiekszosc ubran z sieciowek w dziale dzieciecym np.H&M,Zara.Nie nosi bluzek z rysunkami,motywami z bajek np.Hello Kitty,nie lubi rozowych badz kolorowych dziewczecych bluzeczek.Fryzura musi byc jak najbardziej dorosla,zadnych spinek,opasek,gumek.najlepiej wlosy dlugie rozpuszczone.Buty koniecznie zrobione na "dorosle" np.oficerki,ugi,baleriny itp a ze ma dluza stope z numeracja nie ma problemu.
Ubrania w modnym kolorze szarosci,czerni i tez "dorosle" ogolnie wizualnie ubrana jak 17-18-latka inaczej "stara malutka" smile)

tak wyglada corka mojej kolezanki
i taki zdanie o niej ma jej mama
czyli wg niej 9 latka to juz nastolatka ktora ubiera sie jak jej kopia bo na dzieciece ubrania jest za duza.

oczywiscie ja nie zgadzam sie z tym zdaniem,wg mnie to przebrane,male dziecko.
z drugiej strony ja mam chlopca i moze chlopcy w tym wieku inaczej podchodza do mody-jemu to jest naprawde wszystko jedno aby bylo wygodnie i estetycznie.
no ale jak mozna "przebrac" 8 letniego chlopca za faceta?pomijajac fakt ze to dziecko to nie widze w czym doroslym mialby chodzic oprocz dzinsow i bluzek (bluz) tongue_out

a jak ubieraja sie wasze corki w tym wieku?
jak dziewczynki czy jak male kobietki?
czy uwazacie ze 8 latce nie pasuje wiele strojow bo sa na nie za duze?
Obserwuj wątek
    • mruwa9 Re: 8-9 latka to nastolatka??!!(ubieranie) 24.10.10, 10:13
      Ani stara malutka, ani Hello Kitty. Ubior neutralny i bezpretensjonalny, chetnie sportowy, bo wygodny (sama nosze sie na sportowo i nijak nie moge pojac milosci corki do rajstop i spodniczek tongue_out ) Czarne, szare i brazowe ubrania- bardzo chetnie, sa bardzo twarzowe.
    • yula Re: 8-9 latka to nastolatka??!!(ubieranie) 24.10.10, 10:14
      Pytanie- ją tak ubiera matka czy ona sama? Jeśli ona sama to jej wybór. Ja póki co mam niespełna 6-latkę i różowości królują do tego stopnia że czasami mam dość tongue_out Ale ona tak chce. Jak jej sie zmieni to nowe ubrania będą kupowane w miarę możliwości w jej guście. Co do włosów to mają nie przeszkadzać, przede wszystkim. Córka ma długie włosy i kucyki lub warkoczyki do szkoły są obowiązkowe. W domu czasem chodzi z rozpuszczonymi.
    • panda74 Re: 8-9 latka to nastolatka??!!(ubieranie) 24.10.10, 10:22
      Moja 8-latka chodzi bardzo zwyczajnie ubrana: na ogół adidasy, dżinsy i bluzka lub bluza sportowa. Miewa na nich jeszcze motywy dziecięce typu Hello Kitty lub Snoopy, ale nie w kolorze różowym - nigdy go nie lubiła. Nie znosi spódnic (ma to chyba po mnie big_grin ), długich włosów (ma fryzurkę typu bob), spinek i gumeczek, żadnych kowbojek czy oficerek. Póki co - moda dla niej nie istnieje, najchętniej chodziłaby non-stop w spodniach dresowych, czyli miękkich i wygodnych, gdyż wygoda to dla niej podstawa.
      Przyznam, że i ja nie lubię dzieci przebranych za dorosłych.
      • pam_71 Re: 8-9 latka to nastolatka??!!(ubieranie) 25.10.10, 15:04
        panda74 napisała:

> Moja 8-latka chodzi bardzo zwyczajnie ubrana: na ogół adidasy, dżinsy i bluzka
        > lub bluza sportowa. Miewa na nich jeszcze motywy dziecięce typu Hello Kitty l
        > ub Snoopy, ale nie w kolorze różowym - nigdy go nie lubiła. Nie znosi spódnic (
        > ma to chyba po mnie big_grin ), długich włosów (ma fryzurkę typu bob), spinek i gumec
        > zek, żadnych kowbojek czy oficerek. Póki co - moda dla niej nie istnieje, najch
        > ętniej chodziłaby non-stop w spodniach dresowych, czyli miękkich i wygodnych, g
        > dyż wygoda to dla niej podstawa.
        > Przyznam, że i ja nie lubię dzieci przebranych za dorosłych.

Panda - moja tak samo wink Ciągle bez protestów "donasza" ciuchy po strszym bracie ... niemożliwe ? A jednak wink
      • magdalenadolot Re: 8-9 latka to nastolatka??!!(ubieranie) 10.11.10, 08:52
        Witam
        Moja córka ma 6 lat moda na różowy z księżniczkami już minęła aczkolwiek jest jeszcze mnóstwo rzeczy w tym kolorze w szafie ale coraz mniej chętnie zakłada je do szkoły. Teraz króluje kolor fioletowy oraz czarny szary też się przewija ale tylko z białymi wstawkami. Myślę że czarne ubrania nie są takie złe w połączeniu z jasnymi kolorami naprawdę stanowią super duet no i nie widać np zupy przez pół dnia na spodniach w szkole hihihi.
        Oczywiście spódniczka to podstawa do szkoły i czasem ma ochotę założyć spodnie ale tylko rurki, myślę że mała jest nieźle zorientowana w modzie, chociaż nie wiem po kim to ma bo razem z mężem raczej preferujemy strój sportowy, wygodny ale i elegancki.
        Pozdrawiam wszystkie mamy małych modeleczek ;0)
    • menodo Re: 8-9 latka to nastolatka??!!(ubieranie) 24.10.10, 10:28
      > no ale jak mozna "przebrac" 8 letniego chlopca za faceta?pomijajac fakt ze to d
      > ziecko to nie widze w czym doroslym mialby chodzic oprocz dzinsow i bluzek (blu
      > z) tongue_out"

Mozna, moznasmile Dzinsy -rurki, trampki conversy, krotkie ugg ew. timberlandy (zadnych pochodnych adidasow) , polo TH albo RL, rozpinany sweterek jednobarwny (zadnych bluz, zwlaszcza z kapturem), ciemny plaszczyk, czapeczka z pomponem zeby bylo fikusnie, torba na ramie (zadnych plecakow), koniecznie dluzsze wloski - przedzialek z boku i grzywka opadajaca na kolorowe ray bany.

Ale mnie to nie przeszkadza, bo lubie roznorodnoscsmile
      • kanna Re: 8-9 latka to nastolatka??!!(ubieranie) 01.11.10, 19:32
        O to to smile koniecznie długie włosy z grzywka u chłopca :p
    • jakw Re: 8-9 latka to nastolatka??!!(ubieranie) 24.10.10, 12:49
      Litości, Hello Kitty w tym wieku??? Moja starsza w tym wieku to chyba przerabiała jakieś "Witche" (a ona z tych bardziej dziecinnych była), z rozmiarów butów dostępnych w działach dziecięcych zasadniczo wyrosła, za różem nie przepadała i nie przepada, bluzki z metką "9 lat" sięgały jej do pępka, te z działu dla bardziej dorosłych miały za długie rękawy, za duże dekolty czy za duże "biusty". I włosów nie umiała sobie porządnie uczesać w jakieś kucyki. Ogólnie ciężko było z tymi strojami dla niej.
      PS
      Chyba brakuje ci córeczki, którą mogłabyś stroić w róze, "Hello Kitty" i upinać jej warkoczyki... wink
      • lullanka07 Re:jakw 24.10.10, 15:12
        jakw napisała:

> Chyba brakuje ci córeczki, którą mogłabyś stroić w róze, "Hello Kitty" i upina
        > ć jej warkoczyki... wink

coreczke tez mam smile
        troche mlodsza,w sam raz na Hello Kitty smile
        • jakw Re:jakw 24.10.10, 15:33
          No to fajnie, że masz kogo w te "hello kitty" ubierać smile. Moja młodsza to i tak w spodniach woli latać, i za różami wszelkimi aż tak nie przepada (od biedy różowe kucyki mogą być). Spódniczka do przedszkola? Raczej mogę zapomnieć.
          17-18-latki pewnie dodatkowo noszą jakiś makijaż, mini itp. To już pewnie zależy od "egzemplarza". Naprawdę nie ma co sie gorszyć, że panna 8-mio czy 9-letnia ma zwyczaj ubierania się w miarę elegancko, choć trochę "po dorosłemu" zamiast w różowe spódniczki z przedszkolnymi motywami. Zwłaszcza jeśli te spódniczki i tak są na nią za małe.
          Pzdr
    • kkokos Re: 8-9 latka to nastolatka??!!(ubieranie) 24.10.10, 13:21
      a najbardziej zainteresowana jak się w tym wszystkim czuje? wyśmiewa się z koleżanek, że one w adiaskach, a ona w uggi, czy wręcz przeciwnie - płacze, bo chciałaby różową bluzeczkę, a tu matka tylko czarne i czarne?

odpowiedź na to pytanie byłaby dla mnie kluczowa. no i jeszcze - na ile te "dorosłe" stroje to tylko kolory i fasony, a na ile wdrukowywanie dziecku pożądania dla jednych, a pogardy dla drugich marek. jeśli tylko dziewczynka czuje się w tym wszystkim dobrze, nie ma poczucia odstawania od rówieniczek i nie jest wychowywana na głupią snobkę, to nie ma problemu
    • ariana1 Re: 8-9 latka to nastolatka??!!(ubieranie) 24.10.10, 14:08
      A co wyście się tak uczepiły tego "hello kitty"? Moja 9 latka ma z tym dwie bluzki a widziałam i starsze dziewczyny, nastolatki w takich bluzeczkach. I nie wyglądały infantylnie.
      Poza tym moja córka raczej nie zwraca uwagi na modę. Nosi zarówno rurki jak i dzwony, rajstopy i bluzki z hanną montaną i witch. Gładkie też. Bo lubi i już.
      • jakw Re: 8-9 latka to nastolatka??!!(ubieranie) 24.10.10, 14:50
        ariana1 napisała:

> A co wyście się tak uczepiły tego "hello kitty"?
        Bo założycielka wątku przedstawiła to jako wzorzec do ubierania dla 9-letnich panien wink Moja starsza w tym wieku (bardziej chyba w wieku lat 8, bo potem to już wyrosła) miała jeszcze jakieś szczątki garderoby właśnie w tym stylu (Snoopy czy jakieś kucyki) i zdarzało się, że ją nosiła; ale kupić sobie coś nowego w tym stylu to raczej by nie pozwoliła. I nie chodzi o to, że jakoś specjalnie interesowała się w tym wieku modą.
    • pia_ Re: 8-9 latka to nastolatka??!!(ubieranie) 24.10.10, 14:09
      Przede wszystkim oferta firm ubraniowych jest taka, że od rozmiaru 128-134 jest już kolekcja jak dla nastolatek. Moja 7-latka uwielbia szarość, srebro, czerń, fiolet. Nosi czarne skórzane kurtki, trampki, balerinki, skórzane oficerki, japonki. Lubi chusty z frędzlami, czapki bejsbolówki i legionistki nałożone tył na przód albo bokiem. Uwielbia tatuaże z henny w stylu czaszka i piszczele, ma filetowe pasemka dopięte do naturalnych włosów (pamiątka z wakacji nad morzem, która trzyma się do dzisiaj). Spodnie wyłącznie rurki oraz legginsy, spódniczki mini do tego zakolanówki albo legginsy. Coraz częściej wybieramy się na zakupy do Zary, gdzie młoda moze wybrać sobie co jej odpowiada głównie w kwestii bluzek i sukienek. Hello Kitty zdarza się jeszcze, ale już wyłacznie w kolorystyce fiolet lub czerń. Na codzień mamy też sporo wygodnych dresów, ale wszystkie są czarne, szare bądź fioletowe.
      Nie wygląda jak stara-maleńka, ale też nie przypomina z ubioru przedszkolaka.
      • najma78 Re: 8-9 latka to nastolatka??!!(ubieranie) 24.10.10, 15:43
        Moja corka za miesiac bedzie miala 8 lat i ubiera sie normalnie tak jak wiekszosc dziewczynek w jej wieku i w to co oferuja sklepy dla dziewczynek w jej wieku oczywiscie uwzgledniajac preferencje. Lubi kolor czarny, szary, fiolet ale i roz i czerwien i inne, najczesciej chodzi w spodniach typu rurki, legginsach, tunikach, topach, butow ma sporo fajne baleriny na styl doroslych, oficerki, mam podobne, ugg, trampki nad kostke, chodaki (drewniana podeszwa), kalosze, kolorowe, dlugie, sandaly, sportowe itp. Hello Kity, Hanah Montana itp. ale i gladkie, eleganckie zalezy od okazji, na codzien do szkoly nosi uniform. Ma plaszcz czerwony, elegacki zapinany na guziki w dwoch rzedach (w tym samym stylu sa dla doroslych), kurtke dluzasza na bardziej mokre dni ciemna zielen, kurtke skorzana w fanym mlodziezowym kroju jasny bez, dzinsowke itd. Wlosy pocieniowane raczej w stylu mlodziezowo - doroslym, wyglada swietnie i tak bardziej doroslo ale jej pasuje, sama tak chciala, sa wystarczjaco dlugie aby je uczesac w kitke, tego wymaga szkola. Ogolnie ma bardziej dorosly styl, ale takie sa wlasnie rzeczy dla dzieci w jej wieku i mlodszych tez zreszta.
        • joa66 Re: 8-9 latka to nastolatka??!!(ubieranie) 24.10.10, 15:48
          " fajne baleriny na styl doroslych"

nie mam córki, ale kiedy patrzę na baleriny na dorosłych nogach to mam wrażenie, że to kobiety na wzó dziewczynek się ubierają wink
          • najma78 Re: 8-9 latka to nastolatka??!!(ubieranie) 24.10.10, 18:29
            joa66 napisała:

> " fajne baleriny na styl doroslych"
            >
            > nie mam córki, ale kiedy patrzę na baleriny na dorosłych nogach to mam wrażenie
            > , że to kobiety na wzó dziewczynek się ubierają wink

Kazdy ma inny gust, co innego mu sie podoba, i nikt nikogo nie zmusza aby mu sie cos podobalo, ja baleriny uwielbiam, moja corka tezsmile
            • agni71 Re: 8-9 latka to nastolatka??!!(ubieranie) 24.10.10, 19:45
              najma78 napisała:

> joa66 napisała:
              >
              > > " fajne baleriny na styl doroslych"
              > >
              > > nie mam córki, ale kiedy patrzę na baleriny na dorosłych nogach to mam wr
              > ażenie
              > > , że to kobiety na wzó dziewczynek się ubierają wink
              >
              > Kazdy ma inny gust, co innego mu sie podoba, i nikt nikogo nie zmusza aby mu si
              > e cos podobalo, ja baleriny uwielbiam, moja corka tezsmile

Nie chodzi o podobanie. Dla mnie też baleriny to ....butki dziewczęce przeniesione do mody dorosłej.
              • najma78 Re: 8-9 latka to nastolatka??!!(ubieranie) 24.10.10, 20:41
                agni71 napisała:

> najma78 napisała:
                >

>
                > Nie chodzi o podobanie. Dla mnie też baleriny to ....butki dziewczęce przeniesi
                > one do mody dorosłej.

I wiele rodzajow butow dla doroslych przeniesionych do mody dzieciecej, a same baleriny jak zreszta ich nazwa mniej lub bardziej potoczna wskazuje to kojarza mi sie z butami baletnic, zreszta nie wiem w czym tu problem? Nie moja sprawa jakie kto odnosi wrazenie i skojarzenia patrzac na baleriny na nogach doroslych osob...
                >
                • joa66 Re: 8-9 latka to nastolatka??!!(ubieranie) 24.10.10, 20:47
                  Mnie też nie obchodzi co kto nosi. Zdziwiło mnie tylko WYRAŻENIE "baleriny na wzór dorosłych", w kontekście dyskusji o tym, że z dzieci robi się dorosłych..smile
                  • najma78 Re: 8-9 latka to nastolatka??!!(ubieranie) 24.10.10, 21:17
                    joa66 napisała:

> Mnie też nie obchodzi co kto nosi. Zdziwiło mnie tylko WYRAŻENIE "baleriny na w
                    > zór dorosłych", w kontekście dyskusji o tym, że z dzieci robi się dorosłych..:

Moja corka nosi takie i ja mam podobne
                    http://www.next.co.uk/shopping/girls/oldergirls/149/12?extra=sch&n=girls&pid=734-328&returnurl=%2fshop%2fgattgender-oldergirls-cat-shoes-cat-boots-0%3fx%3d1%26nxti%3d0%26nxtv%3d0%23734-328&bct=%26quot%3bShop%20By%20Product%26quot%3b%26nbsp%3b%26gt%3b%26nbsp%3bOlder%20Girls%26nbsp%3b%26gt%3b%26nbsp%3bShoes%26nbsp%3b%26gt%3b%26nbsp%3bBoots

Ma tez takie

http://www.next.co.uk/shopping/girls/oldergirls/134/3?extra=sch&n=girls&pid=728-509&returnurl=%2fshop%2fgattgender-oldergirls-cat-shoes-cat-boots-0%3fx%3d1%26nxti%3d0%26nxtv%3d0%23728-509&bct=%26quot%3bShop%20By%20Product%26quot%3b%26nbsp%3b%26gt%3b%26nbsp%3bOlder%20Girls%26nbsp%3b%26gt%3b%26nbsp%3bShoes%26nbsp%3b%26gt%3b%26nbsp%3bBoots

A ja takie

http://www.next.co.uk/shopping/women/shoesandboots/89/11?extra=sch&n=women&pid=736-712&returnurl=%2fshop%2fgattgender-women-cat-shoes-attdesignfeature-ballerina-0%3fx%3d1%26nxti%3d0%26nxtv%3d0%23736-712&bct=%26quot%3bShop%20By%20Product%26quot%3b%26nbsp%3b%26gt%3b%26nbsp%3bWomen%26nbsp%3b%26gt%3b%26nbsp%3bShoes%26nbsp%3b%26gt%3b%26nbsp%3bBallerina

Moim zdaniem dzieciece baleriny sa na wzor doroslych tak jak wiele innych butow a same baleriny sa na wzor butow do baletu. Zazwyczaj jako pierwsze w sklepach pojawialy sie wzory dla doroslych zaraz potem dla dzieci, podobnie z ubraniami, chocby koronkowe zakiety dla doroslych i wkrotce po tym prawie identyczne dla dziewczynek.
                  • kkokos Re: 8-9 latka to nastolatka??!!(ubieranie) 24.10.10, 21:26
                    joa66 napisała:

> Mnie też nie obchodzi co kto nosi. Zdziwiło mnie tylko WYRAŻENIE "baleriny na w
                    > zór dorosłych", w kontekście dyskusji o tym, że z dzieci robi się dorosłych..:
                    > )

i chyba dla wszystkich twoje intencje były jasne... z wyjątkiem jednej osoby, która zareagowała jak nożyce na stole. na jakiś odcisk nadepnęłaś i tyle smile ciekawe, jaki? smile
                    • najma78 Re: 8-9 latka to nastolatka??!!(ubieranie) 24.10.10, 21:40
                      Popularne baleriny to buty, ktore kojarza sie z butami do baletu

en.wikipedia.org/wiki/Ballet_shoes
                      stad nawet wziely nazwe, ale widac nie wszyscy maja tego swiadomosc, coz...czego tu sie spodziewac...
        • litera_n Re: 8-9 latka to nastolatka??!!(ubieranie) 10.11.10, 09:26
          najma78 - serio myslisz, ze nas to interesuje?
    • lolinka2 Re: 8-9 latka to nastolatka??!!(ubieranie) 24.10.10, 16:13
      hmmm... przez kawał czasu moja wówczas 7 i 8 latka nosiła wszystko czarne i najchętniej z czaszkami. OK, tak chciała, to i miała. Czarne jeansy skinny, czarne glany, czarna koszulka z czachą albo innym potworem, czarna bluza ze złotą czaszką. Słuchała pana, co się "grabażem" (przez to dziwne ż) tytułuje. Chcesz dziecko, to masz...

Od jakiegoś czasu widzę kwiatki na ubraniach... jakieś różowe dresy wywlokła niedawno z szafy... cuś jakby zaczyna się ruszać w temacie.

Tyle, że u niej był to ewidentnie efekt zmian nastroju. Zdołowana była cała czarna. Albo lepiej - przez 2 tygodnie nie robiło jej różnicy co na siebie zakłada, choćby te same ciuchy... (oczywiście pilnowaliśmy). Teraz jakby wyłazi z czarnych nastrojów.
      • yazaman Re: 8-9 latka to nastolatka??!!(ubieranie) 24.10.10, 18:15
        Moje 9lenie dziecię ma 154cm wzrostu i rozmiar buta 38,5...
        Ubrania kupuję na 158,164, XS, 36 - no to gdzie? W zasadzie tylko w 'dorosłych' sklepach, bo już wszystkie dziecięce odpadają.
        Ja noszę szerokie spodnie, chusty, martensy - to naturalne jest, że 'lubi' to co widzi na mnie, w końcu mamy są w tym wieku jakimś wzorem dla córek.
        Po mnie jest też wielką indywidualistką więc nie da się 'przebrać' wink, ma własne zdanie na temat tego co nosi ale mimowolnie mnie naśladuje.
        • lolinka2 Re: 8-9 latka to nastolatka??!!(ubieranie) 24.10.10, 18:32
          hmmm... ja mam 28 lat, 159 wzrostu, ubrania kupuję casualowe w działach młodzieżowych (na 158,164), a te poważniejsze albo u krawcowej organizuję, albo z Peek&Cloppenburgh tudzież Camaieu wytaszczam, bo im się małe rozmiary (34 a rok temu 32 jeszcze potrzebowałam) zdarzają w "niedziumdziowatym" stylu. I nie są to 34 "dla poprawy nastroju nosicielki" (czyli 40 z metką 34 tongue_out).
        • ritsuko Re: 8-9 latka to nastolatka??!!(ubieranie) 10.11.10, 17:53
          Bez przesady, w ciuchy dziecięce to nawet ja wchodzę bez problemu, większość firm produkuje te dla starszych dzieci do 170 wzrostu
          • morekac Re: 8-9 latka to nastolatka??!!(ubieranie) 11.11.10, 07:22
            Te starsze dzieci do 170cm to już nastolatki wink
    • minkapinka Re: 8-9 latka to nastolatka??!!(ubieranie) 24.10.10, 19:03
      Jeśli noszenie prostych, ciemnych jednokolorowych ubrań jest dla ciebie stylem nastolatkowym, to znaczy, ze moja córka już w wieku 3 lat była ubrana w takim stylu smile
      Ubrania z Hello Kitty noszą (niektóre) 3-4 latki, ja bym córce nigdy ubrania w tym stylu nie kupiła, dla 8-9 latki takie ubrania to obciach.
      Teraz im bardziej dorosło, tym modniej smile Moja córka ma większość ubrań w stylu, który ja tez mogłabym nosić. Spinek i ozdóbek we włosach tez nie nosi, bo głowa to nie choinka.
      Córka ma włosy prawie do pasa, nie wyobrażam sobie, żeby do szkoły poszła z rozpuszczonymi włosami.
    • agni71 Re: 8-9 latka to nastolatka??!!(ubieranie) 24.10.10, 19:54
      Ja mam 8-latkę.

Nigdy nie była fanką różu, ale ostatnio robi sie jakby bardziej "dziewczynkowata". Do tej pory najchetniej nosiła wygodne spodnie dresowe, ostatnio przekonała sie do rurek, chetnie zaklada jakąs fajna sukienkę,generalnie zaczyna zwracac uwagę na swój ubiór, czy wszystko do siebie pasuje itp. Wciąz lubi ubrania stosunkowo proste, wygodne, i to juz jej pewnie zostanie (beziwedny lub nie do końca wpływ mój). Ale ulubione kolory ostatnio to czerń w połączeniu z mocnym/ciemnym różem. Na szczęście c órka ma 128 cm wzrostu i w tym rozmiarze 128/134 mozna jeszcze dostać ładne, dziewczęce ubrania, które podobaja sie i mnie i córce.

Co do hello Kitty, moje corki nigdy nie szalały na jej punkcie, mamy jedna bluzeczkę z tym kotkiem, kupioną dlatego,ze była czerwona smile Ale widuje ubrania mlodzieżowe (w rozmiarach mlodzieżowo-dorosłych) z HK, więc nie rozumiem oburzenia tym,że 8-9 latka mogłaby takie nosić.
      • jakw Re: 8-9 latka to nastolatka??!!(ubieranie) 25.10.10, 00:38
        agni71 napisała:
        > Ale widuje ubrania ml
        > odzieżowe (w rozmiarach mlodzieżowo-dorosłych) z HK, więc nie rozumiem oburzeni
        > a tym,że 8-9 latka mogłaby takie nosić.
        Ja się wcale nie oburzam. Zdziwiłam się tylko wielce, że Lullanka mniema, że 9-latki masowo stroją się w bluzeczki z HK . Bo jak pamiętam starszą to na topie były "Witche" (teraz pewnie Hanna Montana?), a jak już rzeczywiście miała lat naście to idolem żeńskiej części klasy stał się niejaki Orlando Bloom , a chwilę potem to już były niemal same fanki "Zmierzchu" wink
    • morekac Re: 8-9 latka to nastolatka??!!(ubieranie) 24.10.10, 20:56
      Moja szarości, fiolety i czernie wybierała sobie jako 6-latka.
      Poza tym - nie wiem, czy sprawdzałaś, ale na wyrośniętą 9- czy 10-latkę czasem nie ma rozmiarówki w sklepach dziecięcych, siłą rzeczy musi ubierać się w odzież dla nieco starszych. Goła chodzić raczej nie będzie. Co proponujesz? Eleganckie żakiety?
      A co do butów - to fasony dziecięce są standardowo do 35-36. Powużej trzeba raczej wybierać w damskich fasonach, a jakoś nie zauważyłam, żeby był tam nadmiar różowych kozaczków z Hello Kittty...
    • najma78 Re: 8-9 latka to nastolatka??!!(ubieranie) 24.10.10, 21:00
      To propozycje dla starszych dziewczat

direct.asda.com/george/kid-s-clothing/older-girls/tops-and-t-shirts/jersey-cardigan/GEM52346,default,pd.html
      direct.asda.com/george/kid-s-clothing/older-girls/tops-and-t-shirts/hello-kitty-necklace-print-top/GEM52592,default,pd.html
      A to dla mlodszych

direct.asda.com/george/kid-s-clothing/character-shop/mickey-and-minnie-mouse/minnie-mouse-cardigan/GEM51055,default,pd.html
    • jagoda2 Re: 8-9 latka to nastolatka??!!(ubieranie) 24.10.10, 21:41
      Moja 8-latka ubiera się - powiedziałabym stosownie do wieku - nie jak nastolatka, ale też nie jak 5-ciolatka. Lubi bluzki z obrazkami (ale nie Hello Kitty ani Hannah Montana, raczej motywy roślinne, zwierzęce itp.), czasami spódniczki, czasami spodnie, buty raz sportowe, raz pasujące do spódniczki. Nie ma w jej sposobie ubierania się absolutnie nic z nastolatki, tym bardziej z osoby dorosłej. Nie toleruje kolorów ciemnych, szarych i burych - żadne czernie, brązy, szarości i granaty nie wchodzą w grę. Podobnież absolutnie nie toleruje bojówek i swetrów, które mogłyby być podejrzane o bycie chłopięcymi smile. Ulubione kolory to fiolety, czerwienie, pomarańcze, lubi również zielenie, zółcienie i błękity. Róże jeszcze toleruje, ale już bez takiej atencji, jak jeszcze kilka lat temu. Uważam, że jak na swój wiek, jest jak najbardziej normalna. Żadnego przegięcia w jakąkolwiek stronę.
    • hermetyczka Re: 8-9 latka to nastolatka??!!(ubieranie) 24.10.10, 22:29
      kurcze, mam syna prawie 10 letnieo, trzecia klasa i 5 letnia corke, ktora wlasnie zaczela nienawidzic rozu....wink
      ale patrze na kolezanki syna, moze dlatego ze to dobra szkola wink kroluje ubranie "normalne": panny w dżinsach rurkach, jakis tuniczkach czy normalnych koszulkach zasuwaja. wygladaja jak normalne dzieci, nie jakies mini kopie doroslych z zarysad juz bardziej w szkole bardziej popularne marki sportowe, alee moze tez dlatego, ze szkola sportowasmile szkola nie toleruje rozu (tez mi sie wydaje ze panny w tym wieku juz nie przepadaja, choc w starszym, jak ja to juz inna sparwa- ja lubiesmile), kolory jakies stonowane, na przyjeciach dzieciecych raczej tez widze, ze kolory stonowane.
      osobiscie nie lubie tych kitty i alike etc- moja corka musem tez nie, bo ja nie zgłupiałam, zeby jej kupowac. ale tez nigdy nie naciskala, ani nawet nie wspominala. chodzi jak kolezanki syna- dzinsy, getry, jakies spodniczki, nooo, ale tak normalnie.
      chyba duzo zalezy od tego jak rodzice "pomykaja" - ja cenie prostote ubioru, proste spodnie topy i zakiet, moj maz to w w ogole na sportowo, ale moze sobie na tyo pozwolic.
      syn zasuwa w dzinsach, i bluzach, tylko go markowy sprzet i ciuszy interesuja jezeli o sport idzie, a i to bez przesady
      kasy mamy ograniczona ilosc, a inne priorytety.
    • emtii Re: 8-9 latka to nastolatka??!!(ubieranie) 25.10.10, 13:18
      W szafie mojej 7,5-latki króluje na obecną chwilę kolor granatowy,fioletowy,szary w różnych odcieniach i czarny,ale jest też ciemnoróżowy/malinowy,niebieski.Latem jest tych kolorów zdecydowanie więcej.
      Córka najczęściej zakłada rurki,jakąś tunikę/bluzkę+kardigan.Sukienki/spódnice niezbyt często w chłodne dni,bo nie lubi rajstopuncertain
      Z motywów bajkowych:koszula nocna Hello Kitty z H&Msmile
      Ubrań z Hannah Montana ani z księżniczkami Disneya NIGDY jej nie kupiłam.
      Dres tylko "po domu".Nie ma szans,żeby wyszła w spodniach dresowych na ulicę,ma to po mnie chybasmileAle już bojówki lub luźne sportowe jeansy z gumką na dole+ bluza sportowa są oksmile
      Płaszcz wełniany i trencz też ma jednak.Podobnie z butami.Zarówno sportowe jak i bardziej eleganckie typu oficerki .
      Włosy do szkoły ZAWSZE związane +opaska,ale są bardzo długie ,więc nie wyobrażam sobie innej opcji.
      Z przedszkolem kojarzą się córce spódnice na szelkach typu "ogrodniczki" i takowych nie ubierze za nic w świecie [IMO są ok.,kupiłam jaj niedawno jeansową w Zarze i musiałam oddaćsmile].
      Dla mnie natomiast sukienki princeski, takie z odcinanym karczkiem nie wchodzą w rachubę dla dziewczynki powyżej ...4 roku życia,a zdarza mi się widywać tak przyodziane siedmiolatki...
      Cóż....co kto lubi....reasumującsmile
    • kasiulka_26 Re: 8-9 latka to nastolatka??!!(ubieranie) 25.10.10, 13:36
      uwazam, ze ośmiolatka ma prawo do sugerowania w czym chciałaby chodzić ubrana, a w czym nie - na hello kitty może juz być za duża, ale znów na starą maleńką ją przerabiać, to bez sensu - pewnie podgląda rówieśniczki i nie chce odstawać - jestem za zachowaniem umiaru.
    • tititu Re: 8-9 latka to nastolatka??!!(ubieranie) 25.10.10, 14:18
      Jesli to dziecku sie podobato nie wiem o co larum.
      Jesli dziecko nie ma zdania (sa takie dzieci) i mama wybiera to tez nie wiem o co larum.
      Jesli matka narzuca styl ubierania sie - to problem tej wlasnie matki i corki.
      Mnie tam lata jak kto sie ubiera.

Syna tez mozna przebrac za faceta, jest wystarczajaco szeroki asortyment ubran (koszul, swetrow, kamizelek, marynarek, bluz, spodni, butow, krawatow, czapek...). I to moze byc zarowno "facetem na powaznie", na sportowo jak i na wyjsciowo ale nie za powaznie itd itp. Moze tez byc ubrany na sportowo-dziecieco z dowolnymi motywami.
      Moze tez byc ubrany jak szkola sobie zyczy.
      Moj syn nosi to, co lubi. Uczy sie w zaleznosci od okazji dobierac ubior, raz mu wychodzi lepiej, raz gorzej.
      A jesli chodzi o buty wybor jest nieco mniejszy ale narzekac nie moge.
    • alabama8 Re: 8-9 latka to nastolatka??!!(ubieranie) 25.10.10, 14:35
      A co cię boli w tym jak wygląda córka koleżanki? Ma obowiązkowo nosić rózowe spineczki i słodziutkie sukieneczki z Hello Kitty? No bez przesady!
      Z drugiej strony z normalne uznajesz, że twój 8-mio latek nie przywiązuje uwagi do ubioru. W co można przebrać chłopca? Mój jako 6-cio latek był "skejtem". Deska, spodnie wiszące na pośladach i długie koszulki po kolana + włosy 3 lata nie strzyżone. Teraz zaczyna oscylować w kierunku punkowym (glany zakupił), a czasem go odchyla w stronę hip-hopowców. A lat ma 7. Teraz dzieciaki łapią się na subkultury już nosząc pieluszki wink
    • mama303 Re: 8-9 latka to nastolatka??!!(ubieranie) 25.10.10, 20:22
      Moja córka prawie ośmiolatka nie przywiązuje natomiast wagi do stroju. Ma być wygodnie, najchetniej : dresy, dzinsy, koszulki, bluzy.Bawełna raczej i styl sportowy. Widze że w jej klasie dziewczynki ubierają się podobnie.
      • nunik Re: 8-9 latka to nastolatka??!!(ubieranie) 25.10.10, 21:25
        Mojej prawie 8 latce jest zupełnie obojętne w co się ubiera.
        Byle było wygodnie.
        Wchodząc do sklepu słyszę nieeeeeeee tylko nie ciuchy.
        Ubrania kupuję przeważnie sama.
        Ostatnio gdy szukaliśmy butów zimowaych "kupcie mi najlepiej 40 i chodźmy na te lody".
        • andaba Re: 8-9 latka to nastolatka??!!(ubieranie) 25.10.10, 22:52
          Niestey, niektóre 8-9 latki wtrastają już z rozmiarówki do 128, a ta od 134 jest już młodziezowa. i o ile może na 14-latce wygląda dobrze, to na 8, czy 10 latce wygląda beznadziejnie. Ja się cieszę,że moja się nie lubi stroić, bo miałabym dylemat, w co ja ubierać (na szczęście na bazarze jest większy wybór dziecięcych ubrań w większych rozmiarach)...
        • morekac Re: 8-9 latka to nastolatka??!!(ubieranie) 25.10.10, 23:01
          Mojej jednej jako 8-9 latce było dokładnie obojętne, w czym chodzi. Mojej drugiej - nie było to obojetne nawet jako 5-latce. Ale do zakupów ciuchowych zawsze ma nosa - z masy rzeczy potrafi w pół minuty wyłowić te, w których będzie jej idealnie wink
          - Kwadrat z jednym kątem zaokrąglonym, trójkąt niedorysowany do końca, dwa końce koła schodzą się jak w spirali. Najmniejszy kłopot dzieci miały z krzyżem, ale to już nawet trzylatek potrafi
    • duch_mariana Re: 8-9 latka to nastolatka??!!(ubieranie) 26.10.10, 00:16
      Ja nie wnikam już w to co ona kupuje i jak się ubiera. Mama nie może się tym zająć, a ja jestem facet i bieganie po sklepach z młodą i dobieranie ciuszków to dla mnie naprawdę bardzo ciężkie zajęcie i chyba wolałbym pół dnia kopać koparką ręczną w zmarzniętej ziemi, niż snuć się po sklepach w poszukiwaniu odpowiedniej szmatki. Ma wolną rękę, dostaje kasę, umawia się z siostrą cioteczną i albo całą sobotę jeżdżą po sklepach, albo wyganiam ją na noc do tejże siostry i buszują po sklepach internetowych. A ja w okolicach wtorku mam wizytę kuriera "dzień dobry, mam tu paczuszkę dla pani X, kwota pobrania 894,60..." bo sobie jeszcze siostrzyczka coś zamówiła a'konto następnego kieszonkowego, ja płacę, a potem oddaje mi kasę na raty przez dwa miesiące. Więc już naprawdę mam dość tych ich zakupów smile Dla mojej wariatki ostatnimi czasy wielką inspiracją jest Willow Smith i teraz tak bardziej pod jej styl się ubiera.
      • lullanka07 Re: 8-9 latka to nastolatka??!!(ubieranie) 26.10.10, 08:48
        duch_mariana napisał:

> Ja nie wnikam już w to co ona kupuje i jak się ubiera. Mama nie może się tym za
        > jąć, a ja jestem facet i bieganie po sklepach z młodą i dobieranie ciuszków to
        > dla mnie naprawdę bardzo ciężkie zajęcie i chyba wolałbym pół dnia kopać kopark
        > ą ręczną w zmarzniętej ziemi, niż snuć się po sklepach w poszukiwaniu odpowiedn
        > iej szmatki. Ma wolną rękę, dostaje kasę, umawia się z siostrą cioteczną i albo
        > całą sobotę jeżdżą po sklepach, albo wyganiam ją na noc do tejże siostry i bus
        > zują po sklepach internetowych. A ja w okolicach wtorku mam wizytę kuriera "dzi
        > eń dobry, mam tu paczuszkę dla pani X, kwota pobrania 894,60..." bo sobie jeszc
        > ze siostrzyczka coś zamówiła a'konto następnego kieszonkowego, ja płacę, a pote
        > m oddaje mi kasę na raty przez dwa miesiące. Więc już naprawdę mam dość tych ic
        > h zakupów smile Dla mojej wariatki ostatnimi czasy wielką inspiracją jest Willow S
        > mith i teraz tak bardziej pod jej styl się ubiera.

chyba zartujesz? albo nie zauwazyles ze mowa jest o 8 latkach
        • duch_mariana Re: 8-9 latka to nastolatka??!!(ubieranie) 26.10.10, 11:08
          > chyba zartujesz? albo nie zauwazyles ze mowa jest o 8 latkach

Moja ma 10. Ale już ponad rok temu przestaliśmy się wtrącać. W końcu to ona w tym chodzi. Nie mnie oceniać, czy jej dana rzecz pasuje, czy jest zbyt dziecinna, czy może zbyt "dorosła". Z takiego wtrącania się, nakazywania, zakazywania nic dobrego nie wyniknie.
          • grzalka Re: 8-9 latka to nastolatka??!!(ubieranie) 26.10.10, 11:28
            Ja mam 9-latkę, któr gabarytowo jest jak 9 latka (ciuchy na 134, but 33) i ubiera sie w stylu spotowym- z taką róznica obecnie, ze spodnie, które nosi sa wąskie (taka moda), generalnie strój dobiera sobie tak, zby było wygodnie w nim biegac, czyli buty sportowe, kurtki krótkie, standardowo rozpinane bluzy z kapturem. Ja nie widuję w jej szkole jakichś wybitnie wyfiokowanych równolatek
    • an_ni Re: 8-9 latka to nastolatka??!!(ubieranie) 31.10.10, 20:34
      znam paroletnia dziewczynke, ktora tak matka ubiera od zawsze, wlasciwie od malego
      jakos mi to nie pasuje
      chyba w doroslym wieku bedzie nosic Hello Kitty i róż

a w ogole u dzieci najbardziej mnie dziwia niewygodne buty baletki, japonki, te paskudne zimowce futrzane, nie pamietam jak toto sie nazywa, ktore sa w ogole nie wyprofilowane i psuja dzieciom nogi
      • minkapinka Re: 8-9 latka to nastolatka??!!(ubieranie) 10.11.10, 12:32
        an_ni napisała:

> znam paroletnia dziewczynke, ktora tak matka ubiera od zawsze, wlasciwie od mal
        > ego
        > jakos mi to nie pasuje
        > chyba w doroslym wieku bedzie nosic Hello Kitty i róż
        >
        > a w ogole u dzieci najbardziej mnie dziwia niewygodne buty baletki, japonki, te
        > paskudne zimowce futrzane, nie pamietam jak toto sie nazywa, ktore sa w ogole
        > nie wyprofilowane i psuja dzieciom nogi

Wbrew obiegowym opiniom, buty nie powinny być wyprofilowane.
        • an_ni Re: 8-9 latka to nastolatka??!!(ubieranie) 10.11.10, 15:25
          doprawdy?
          tobie wygodniej sie chodzi w rozklapcianych balerinach z obsuwajacym sie zapietkiem czy w dobrze wyprofilowanych skorzanych pantoflach?
          • minkapinka Re: 8-9 latka to nastolatka??!!(ubieranie) 10.11.10, 15:54
            Baleriny nie musza być rozklapciane, ze skóry tez są, a wkładki nie musza mieć wyprofilowane. Moja córka nosi buty skórzane, bardzo dobrych firm, w żadnych nie ma wyprofilowanych wkładek.

• an_ni Re: 8-9 latka to nastolatka??!!(ubieranie) 10.11.10, 15:59
              nastolatki nie wybieraja butow z dobrych firm bo te nie maja wzornictwa dla nich atrakcyjnego
              taki H&M czy inna sieciowka nie robi dobrych butow
              i o to tym mowie
              • minkapinka Re: 8-9 latka to nastolatka??!!(ubieranie) 10.11.10, 16:10
                rozmawiamy o dzieciach 8-9 letnich, a nie nastolatkach.
                Nie wiedzę w szkole dzieci, które chodzą na co dzień w balerinach z H&M. Widzę za to dużo dzieci w trampkach Conversach.

• an_ni Re: 8-9 latka to nastolatka??!!(ubieranie) 11.11.10, 22:18
                  a mnie sie wydawalo ze rozmawiamy o dzieciach, ktore ubieraja sie jak nastolatki
    • minkat Re: 8-9 latka to nastolatka??!!(ubieranie) 10.11.10, 09:06
      Nie mam wlasnych dzieci, ale mam corke kuzynki, ktora z radoscia obkupuje wink

Kupuje jej to, co bym sama chciala miec jako mala dziewczynka: kolorowe sukienki z nardrukiem, kolorowe bluzeczki, bluzy z kapturem i sweterki w ladnych, przyjaznych kolorach. Na swieta dostanie ode mnie kremowa bluzeczke ze zlotym cekonowym kotem z Zary i czerwone dzianinowe bolerko z cekinami z H&M i cala kupe innych rzeczy, ktore sa ladne, kolorowe, dla dzieci , ale nie kiczowate. Moze troche, ale dzieciom wolno wink .Niektore sa nawet rozowe(a nawet rozowe z bielym blyszczacym kroliczkiem), ale rozowy nie dominuje. Ja lubie ladne rzeczy i tylko takie kupuje, niezaleznie od koloru.

Mala nosi wszystko niesamowicie chetnie, jej mama jest zachwycona, bo ma wybredne dziecko i nie lubi z nia chodzic na zakupy, ja kupuje w ciemno i trafiam smile . Fakt, ze ona lubi to co ja kupuje zapewne swiadczy o tym, ze jej kolezankom w szkole tez sie podobaja jej tiulowe spodniczki, koszulki z Hello Kitty, torebeczki, spineczki (polecam Accessorize) itd, wiec to, ze 8-9-letnia dziewczynka nie lubi kolorowych ciuchow dla dzieci to bzdura i najpewniej wplyw jej matki, albo matek innych kolezanek, ktore wypowiedzialy wojne infantylnym w ich mniemaniu ciuchom dla dzieci i kolorowi-tfu-rozowemu.

Dziewczynka ma prawie 9 lat i prawie 150 cm wzrostu. Jest mi trudno znalezc dla niej rzeczy, ktore nie wygladaja jak ciuchy dla nastolatek, bo wiekszosc sklepow uwaza, 150 to juz 12 lat (a to juz 20 lat temu sie czesto nie sprawdzalo),ale uwazam, ze 8 lat to glebokie dziecinstwo, dorosla bedzie wystarczajaco dlugo i nie mam zamiaru tego procesu przyspieszac.

Male dziewczynki ubrane jak nastolatki to chora sytuacja, tak samo chora jak dorosle kobiety latajace w ciuchach jak dla malych dziewczynek. Pewnie sobie odbijaja dziecinstwo w doroslych ciuchach.
      • morekac Re: 8-9 latka to nastolatka??!!(ubieranie) 10.11.10, 10:57
        ze 8-9-letnia dziewczynka n
        > ie lubi kolorowych ciuchow dla dzieci to bzdura i najpewniej wplyw jej matki, a
        > lbo matek innych kolezanek, ktore wypowiedzialy wojne infantylnym w ich mnieman
        > iu ciuchom dla dzieci i kolorowi-tfu-rozowemu.

Przesadzasz. Dziecko też ma prawo nie lubić różowego samo z siebie.
        • minkat Re: 8-9 latka to nastolatka??!!(ubieranie) 10.11.10, 11:31
          Owszem, ma, tak jak wszystkich innych kolorow. Ja do tej pory nie cierpie i nie nosze zielonego i pomaranczowego.

Chodzilo mi o to, ze istnieja matki swiadomie zwalczajace ten kolor i niejako robiace swoim dzieciom pranie mozgu.

Tak, jakby noszenie rozowego likwidowalo szare komorki.

Jezeli chodzi o mnie, to jestem gleboko przekonana o tym, ze takie rzeczy jak sklonnosc do ubierania sie calkiem na rozowo, czerwono czy zolto trzeba zignorowac. Samo przejdzie.
          • dolores12 Re: 8-9 latka to nastolatka??!!(ubieranie) 10.11.10, 12:12
            Moja córka ma dopiero 2 lata więc dylematy modowe mnie jeszcze nie dotyczą, ale myślę, że pomiędzy noszeniem falbanek i Hello Kitty a ciuchów a'la dorosła są jeszcze zwyczajne ubrania dla dzieci, wesołe i kolorowe. Osobiście nie lubię nastolatek wystrojonych na stare malutkie, a co dopiero 9-latek. Z dwojga złego wolałabym chyba, żeby córka nosiła róż(chyba tylko w tym wieku jest kobietom w nim do twarzy) niż czarne glany.
            • jakw Re: 8-9 latka to nastolatka??!!(ubieranie) 10.11.10, 19:06
              Hm, można chyba nosić i glany, i różowe ciuchy równocześnie wink
              Zasadniczy problem tutaj jest jednak chyba podobny do tego, jaki miałam w pewnym wieku ze swoją starszą: różowe fatałaszki typu Hello Kitty na nią w żaden sposób nie wchodziły; glany - owszem...
          • minkapinka Re: 8-9 latka to nastolatka??!!(ubieranie) 10.11.10, 12:26
            minkat napisała:

> Tak, jakby noszenie rozowego likwidowalo szare komorki.
            Uważam, ze tu nie o kolor chodzi, a styl większości różowych rzeczy, dla mnie nie do zaakceptowania na 9-latce.
            • minkat Re: 8-9 latka to nastolatka??!!(ubieranie) 10.11.10, 16:29
              Sa takie ktorym chodzi tylko i wylacznie o kolor.

To glupie, ale tak jest.

A co do rzeczy- dlatego pisze, ze kupuje tylko ladne, jak rzecz jest fajna i to moze byc rozowa. Jest duzo brzydkich rozowych rzeczy i w ogole brzydkich rzeczy dla dzieci, nie kazdy ciuch dobrze wyglada w danym kolorze.

Ale kto jak nie mala dziewczynka ma nosic przepiekna letnia zolta sukienke w czerwone kwiaty? Albo kolorowa w kratke madras?

Najwazniejsze, ze jej sie podoba i koniec.

Na czarne, szare i brazowe przyjdzie jeszcze czas. Niektorzy cale zyci nie nosza niczego innego, mam nadzieje, ze ona taka nie bedzie.
      • mama303 Re: 8-9 latka to nastolatka??!!(ubieranie) 11.11.10, 18:36
        minkat napisała:

> Ja lubie ladne rzeczy i tylko
        > takie kupuje, niezaleznie od koloru.

Pamiętaj, że to co Ty uważasz za ładne dla innych może się wydawać brzydkie.
    • kamillasd Re: 8-9 latka to nastolatka??!!(ubieranie) 10.11.10, 12:24
      Mam dwie coreczki. 8 i 4-letnia. Starsza lubi Hello Kitty nawet bardzo. Mlodsza - Barbie i tym podobne rozowosci. Kupuje moim dzieciom ubrania, ktore mi sie podobaja. Czesto zmuszam je potem do ubierania tego. Sa to najczesciej stonowane kolory, ale bez przesady. Dzieci chca widziec kolorowy swiat, a nie tylko czern i biel. Warto jest im pokazac, jak laczyc kolory, zeby nie wygladac jak choinka.
      Mimo to moja mlodsza pociecha uwielbia szajs typy Barbie, blyszczace koniki itp. Ja tego nie nosze. Staram sie im tego nie kupowac. Staram, bo dlaczego nie mam czasami jej sprawic radosci. Skad w takim razie takie zamilowanie do blyskotek?
      Mieszkamy za granica i tutaj nieco inaczej ubieraja sie dzieci. W szkole tylko mundurki! Swietny pomysl. Pani dyrektor stoi przed wejsciem codziennie i sprawdza kazde dziecko - czy ma zawiazany krawat, czy ma koszule w spodniach, czy rajstopki sa biale lub szare.
      Poza szkola - rewia mody. Ludzie ubieraja sie, jak chca. Nikt nikogo nie wytyka palcami. Dzieci czasami wygladaja, jak z jarmarku, a czasami jak spod lampy.

To od nas zalezy czy im pokazemy, jak moze byc skromnie i elegancko, jak sportowo i luzno, jak byc glamour. Ubranie jest dla naszej wygody, ale tez zdobi nas w odpowiedni sposob w odpowiednich sytuacjach.

Dzieci tez maja swoj styl. Eksperymentuja. Pozwolmy im na to. Musza nauczyc sie podejmowac dezycje. Rozmawiajmy o tym z nimi. Nie jako rzecz, ktora definiuje nasze zycie. Sa wazniejsze problemy na tym siwecie niz ciuchy. Nie mniej swicmy przykladem, jak byc czysto, schludnie, a przy okazji modnie ubranym.
      Nasze maluchy beda sie lepiej wtedy czuly wsrod rowiesnikow.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka