Dodaj do ulubionych

Internet dla 6-cio latka

09.11.10, 08:24
Czy ktoś może mi doradzić jakąś przeglądarkę dla sześciolatka? Jakie macie zdanie o dopuszczeniu dziecka w tym wieku do internetu?
Obserwuj wątek
    • moofka Re: Internet dla 6-cio latka 09.11.10, 08:52
      przeglądarke?
      a co za roznica jaka przegladarka
      moj korzysta z chrome gdzie ma folder ze swoimi ulubionymi stronkami

a zdanie moje na ten temat jest takie ze internet jest pelen smieci i rzeczy wartosciowych
      i juz szesciolatek powinien o tym wiedziec i dokonywac selekcji przy udziale rodzicow
      podpowiadam mlodemu ciekawe strony, gra w gry, przeglada ulubiona kategorie na allegro, korzysta z wyszukiwarek
      czesto zagladamy zeby sie doszkolic dowiedziec obejrzec
      wije czy bakterie gdzie obejrze jak nie w internecie wink
      jest sporo wartosciowych stron dla szesciolatkow
      w programie pierwszej klasy internet i komputery juz sa
      dziecko powinno byc oswojone
    • paskudek1 Re: Internet dla 6-cio latka 09.11.10, 08:57
      mój korzysta z opery bo ma stronę szybkiego wybierania i swoje ulubione zakładki. Staram się kontrolować co robi ale nad głową mu cały czas nie siedzę. Sam sobie potrafi gogle włączyć i w google wpisać podstawowe wyrazysmile Ostatnio szaleje po you tube i ogląda filmiki z bajkami np. ben 10smile
      • iwles Re: Internet dla 6-cio latka 09.11.10, 09:06

smile
        mój też szaleje po youtubie wyszukując filmiki z samochodami, ostatnio znalazł np. takie coś smile

a z przeglądarkami radzi sobie doskonale, obojętnie którą, i IE i Mozillą, czy Operą.
    • dorota_w_domku Re: Internet dla 6-cio latka 09.11.10, 09:10
      Znalazłam przed chwilą taki link w Gazeta - technologie - www.sciagnij.pl i przeglądarka dla dzieci Alladyn. Właśnie testuję.
      • dorota_w_domku Alladyn 09.11.10, 09:15
        Czy któraś z Was zna tego Alladyna?
    • mika_p Re: Internet dla 6-cio latka 09.11.10, 11:29
      Moje młodsze dziecko korzysta z FireFoxa.
      I świetnie sobie radzi, mimo że czytać umie od niedawna, a z Internetu korzysta dłużej niż umie czytac.
      Najczęściej nie wyłazi poza vortale dziecięce, a jak chce pograć w coś na innej stronie, to wiem gdzie, bo wcześniej te strony testowałam i w razie potrzeby reklamy i inne zbędne bannery, mogące nieść ryzyko, są poblokowane AdBlockiem.
      Kontrola czasu (to w nawiązaniu do twoich pytań o Alladyna) polega na tym, ze mówię: "kończ granie, to jest mój komputer i teraz ja będę korzystać".
      Przy okazji córka powoli zapoznaje się z resztą Internetu. Wie, co symbolizuje zmienione logo na Google i jak sprawdzić o co mu tym razem chodzi, wie, ze istnieją sklepy internetowe, że istnieje youtube z teledyskami i że w internecie można oglądać filmy i programy.
      I że Google służy do szukania odpowiedzi na pytania smile
      • moofka Re: Internet dla 6-cio latka 10.11.10, 16:07
        Przy okazji córka powoli zapoznaje się z resztą Internetu. Wie, co symbolizuje zmienione logo na Google i jak sprawdzić o co mu tym razem chodzi,

kurde, bardzo bedzie obciach jak powiem ze ja nie mam pojęcia? smile
    • gorzkasweetie Re: Internet dla 6-cio latka 10.11.10, 18:17
      Moja pierwszoklasistka, 6 lat i 10 miesięcy, z internetu korzysta sprawnie od co najmniej roku. Na początku było ciężej, gdy nie umiała czytać. Od wiosny czyta sama także korzysta dużo płynniej. Z tym że najpierw korzystała z rozmaitych gier i programów komputerowych, takich typu Pluszaki rozrabiaki, więc oswoiła się ogólnie z komputerem, zanim samodzielnie zaczęła ogarniać przeglądarkę.
      Oczywiście całe " samodzielne korzystanie" odbywa się pod regularną, aczkolwiek nienachalną kontrolą, siedzi przy komputerze w salonie, któreś z nas rodziców zazwyczaj jest gdzieś w okolicy. Korzysta z ulubionych stron z grami, z YouTube, Google. Przeglądarka Firefox, ale to chyba nie ma znaczenia.
    • dorota_w_domku Re: Internet dla 6-cio latka 10.11.10, 22:29
      No więc po kilku dniach testowania tej przeglądarki Alladyn, mogę napisać, że jest dobra. Wybrałam dziecku określone strony bo tu jest sześc kategorii tematycznych. No i rzeczywiście tak jak pisze tam na stronie, Alladyn nie wypuszcza dziecka poza wyznaczony zakres stron. A dziecko jest zadowolone bo może sobie wygodnie surfować po necie i wszystkie ulubione strony ma pod reką w formie ikonek obrazków na którą jak się kliknie to otwiera się w nowym oknie.
      Polecam śmiało koleżankom. www.alladyn.szkola.pl
      • gorzkasweetie Re: Internet dla 6-cio latka 10.11.10, 23:58
        No coś ty? Cud miód... Od wczoraj ją tak kilka dni testujesz? Ale serio, wiesz że taka reklama raczej odrzuca potencjalnego nabywcę niż zachęca?
    • zona_mi Jak miło... 10.11.10, 22:37
      Zadałaś pytanie na forum, potem sama sobie znalazłaś odpowiednią stronkę i jeszcze na koniec ją poleciłaś - jak miło wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka