Dodaj do ulubionych

Zaległa praca klasowa pierwszego dnia po feriach?

14.02.11, 22:07
Mam zamiar poruszyć na najbliższym zebraniu klasowym pewną sprawę, ale może jestem w błędzie...
Mój syn przed samymi feriami miał ostrą anginę, w międzyczasie klasa napisała klasówkę z polskiego z lektury. Potem nadeszły ferie. Młody trochę się podkurował i wyjechaliśmy na ferie. Nie bardzo był w stanie przygotować się do tej klasówki. Przed feriami czuł się fatalnie, ledwo przepisywał notatki. Natomiast dzisiaj polonistka zażądała, żeby naisał zaległy sprawdzian (pierwszy dzień po feriach). Uzasadniła tym, że mógł przecież zabrać książki na ferie. No i syn pisał... Ja jednak uważam, że ferie nie są od uczenia. Jest to czas, kiedy należy bezwzględnie zapomnieć o istnieniu szkoły. A polonistka powinna umówić się z nim na jakiś termin i dać mu chociaż ze dwa dni na przygotowanie. Może to i drobiazg, ale wkurzyła mnie
Co o tym myślicie?
Obserwuj wątek
    • morekac Re: Zaległa praca klasowa pierwszego dnia po feri 14.02.11, 22:12
      Zrób aferę. Zwłaszcza ze polski nie jest raz w tygodniu.
      • zdunia1979 Re: Zaległa praca klasowa pierwszego dnia po feri 14.02.11, 23:12
        Nie powinna tego zrobić. Ferie są od odpoczywania a nie od nauki. Ale nie rób z tego afery tylko grzecznie. Nie wiadomo jak zareaguje? Żeby potem synek nie ucierpiał. Pierwszy dzień po feriach powinien być luźny, dzieciaki muszą wrócić do trybu nauki. ja swoim uczniom zawsze daję spokój pierwszego dnia smile
    • komyszka a na kiedy 15.02.11, 07:03
      była zadana lektura?
      rozumiem, ze na ten czas, gdy syn się rozchorował? (tuż przed feriami , 3-4 dni przed?)
      czyli de facto lekture ,aby zdążyć na wyznaczony termin, powinien przeczytać nieco wcześniej?
      zatem książka przeczytana i wg mnie test można robić. może nie bylabym az taką żyłą i na miejscu nauczycielki poczekałabym z 1-2 dni. lecz skoro przeczytał- nie powinien mieć problemu z napisaniem na pozytywną ocenę.
      • beatulek Re: a na kiedy 15.02.11, 08:43
        Moim zadaniem na ferie nie powinno sie zadawac prac domowych ale jeśli dziecko ma zaleglosci - (np. własnie owa choroba przed feriami) to jak najbardziej zobowiązane jest je nadrobić naszybciej jak się da - w tym także w ferie.
        • morekac Re: a na kiedy 15.02.11, 09:51
          A wy tak zaraż po urlopie też jesteście w pełni sił umysłowych czy potrzebujecie chwilę oprzytomnieć? Przez 2 tygodnie to można nawet zapomnieć jak główny bohater miał na imię...
          • azile.oli Re: a na kiedy 15.02.11, 10:59
            Takie sprawy powinny być uregulowane w WSO. Czyli powinien być tam zapis, że uczeń ma obowiazek napisać sprawdzian w ciagu np tygodnia po powrocie (to, że były ferie nie odbiera mu tego prawa, nie skraca terminu, bo zazwyczaj dziecko ma i tak problemy z ogarnięciem wszystkiego, na czym go nie było). Syn powinien pójść do nauczycielki i uzgodnić z noią termin pisania sprawdzianu. Jeśli termin zawarty w WSO to tydzień, to nauczycielka nie ma prawa kazać mu pisać wcześniej, niż siódmego dnia po powrocie (nie warto jednak przeciągać struny i polecam dopytać, czy tego konkretnego dnia będzie to możliwe).
            • jovikaa Re: a na kiedy 15.02.11, 15:17
              U nas z każdej lektury są zawsze 2 klasówki - na początku przerabiania z treści (mniej ważna - syn zaliczył ja przed chorobą) i na koniec - obszerna praca klasowa, na której może być charakterystyka jednego z bohaterów, list, opowiadanie twórcze lub odtwórcze, recenzja. Trzeba się przygotować na kilka możliwości, bo nigdy nie wiadomo, co będzie (zawsze można wybrać z 2 możliwości). Trudno więc napisać ją z marszu. Synowi się udało, bo trafił mu list, ale mimo wszystko nauczycielka postąpiła nie fair. Zapytam na zebraniu o ten zapis w WSO.
            • scher Daj spokój 15.02.11, 15:54
              azile.oli napisała:

> Takie sprawy powinny być uregulowane w WSO.

Piszesz jak typowa zindoktrynowana pseudoprawnymi szkoleniami nauczycielka.
              WSO nie musi zawierać wszystkiego, a rzeczywistość nie powinna być prawem przeregulowywana. Niezależnie od tego, co ci plotą wizytatorzy.

Sprawę zupełnie dobrze da się rozwiązać na gruncie relacji międzyludzkich, a nie odwołując się do wszechobecnych i niszczących polską szkołę "procedur na wszystko".
              • azile.oli Re: Daj spokój 15.02.11, 18:52
                Nie jestem nauczycielką. Oczywiście można rozwiązać takie sprawy bez zapisów, ale w przypadku niektórych nauczycieli lepiej, gdy takie zapisy są. I nie chodzi tu o procedury ''na wszystko'', ale uregulowanie zaległych sprawdzianów mogłoby być czytelne.
                Co ma zrobić uczeń, gdy spotyka się z argumentacją nauczyciela, nie dopuszczajacą innego punktu widzenia?
                a nawet, gdy WSO istnieje i sa tam konkretne zapisy , to i tak uczeń i nauczyciel mogą się umówić inaczej, o ile istnieje dobra wola i zwykłe ludzkie odruchy. W liceum u córki istnieje bardzo szczegółowe WSO, ale w przypadkach losowych (np długa choroba, tragedia w rodzinie) stosuje się podejście indywidualne.
                Natomiast dobrze, aby uczeń, wracający po chorobie wiedział, że ma prawo nie być pytany, a nie martwił się, czy zdoła to wynegocjować u nauczyciela.
                Oczywiście najlepiej byłoby, gdyby nauczyciel danego przedmiotu po prostu sam umówił się z uczniami w sprawie zaliczeń, popraw itd. Ale nauczyciele są różni. To tylko ludzie i tyle.
                Moim zdaniem lepiej, gdy w szkole obowiazuja jasne zasady. To bardzo ułatwia życie.
                • scher Re: Daj spokój 15.02.11, 20:43
                  azile.oli napisała:

> Moim zdaniem lepiej, gdy w szkole obowiazuja jasne zasady.

Czy one naprawdę muszą być spisane, aby były jasne?
    • dorek3 Re: Zaległa praca klasowa pierwszego dnia po feri 15.02.11, 20:16
      Nie czepiałabym się gdyby było to ustalone. Mój syn siedział na 2-tygodniowym zwolnieniu, przeleciał mu jeden sprawdzian, który pisał zaraz po powrocie do szkoły. Ale mieliśmy to wszystko uzgodnione.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka