Dodaj do ulubionych

Podręczniki - klasa IV

05.07.11, 14:04
Usiłuję po trosze przerabiać z dzieckiem program polskiej szkoły (mieszkamy za granicą). Dotychczas (mamy nieskończoną III kl.) było łatwo, bo kupowałam boxy.
Co powinnam jednak nabyć do klasy czwartej podstawowej? Jakie macie doświadczenia podręcznikowe?
Będę bardzo wdzięczna za sugestie.
Obserwuj wątek
    • kosjanka Re: Podręczniki - klasa IV 05.07.11, 15:10
      książek do czwartej jest sporo, nie poradzę pewnie w ich sprawie, bo dzieciak uczy się z nich w szkole, ja tam rzadko zaglądam i nie potrafię ich ocenić czy są dobre czy złe. Takie ma jakie kazano kupić. Jeśli chodzi o konkrety to na stronie internetowej jakiejkolwiek (chyba) podstawówki znajdziesz wykaz podręczników. Myślę, że podstawa to matma, polski, historia i przyroda. Podręczniki i ćwiczenia do muzyki, plastyki, techniki, możesz sobie darować.
      • cruzbos Re: Podręczniki - klasa IV 05.07.11, 17:16
        Wydawnictw jest mnóstwo, mnie osobiście najbardziej podobają się podręczniki OPERONu.
        • kasa_pancerna Re: Podręczniki - klasa IV 07.07.11, 13:47
          Ja tez polecam OPERON.
    • ariadnaj Re: Podręczniki - klasa IV 06.07.11, 11:48
      Książki są faktycznie przeróżne. Mój starszy syn skończył właśnie edukację w klasach 4-6 i mam pewne zdanie na podręczników z jakich korzystał.
      Bardzo przejrzyście i zrozumiale napisane są "Matematyka 2001", 'Przyrodo witaj" WSiP. Z polskiego korzystał z 'Jutro pójde w świat" Dobrowolska - tez napisana prostym językiem.
      Nie mam jednak porównania bo młodszy dopiero idzie do 4 klasy.
      Pozdrawiam
    • mt1313 Re: Podręczniki - klasa IV 06.07.11, 12:00
      Jeśli chodzi o język polski to ksiązka nazywa się "Między nami" - gdańskie wydawnictwo oświatowe (dla klas 4, 5, 6) używana z tego co wiem w kilku podstawówkach, nie wiem czy we wszystkich. Matematyka to "Matematyka z plusem" - to samo wydawnictwo.

Jeśli chodzi o inne ważne przedmioty to w córki szkole są jeszcze:
      Przyroda - Przyrodo witaj ,"W domu i w okolicy" "podręcznik,ćwiczenia, atlas Przyroda Szkoła Podst. (WSiP)
      Historia - My i historia (PWN Demart)
      Angielski - STARLAND I podręcznik + ćwiczenia (Express Publishing)
      Pozdrawiam
    • olena.s Re: Podręczniki - klasa IV 06.07.11, 13:18
      Dzięki za informacje.
      Wiem, że podręczników jest wiele do wyboru, postaram się je przejrzeć, ale diabli wiedzą, czy znajdę księgarnię z dużym wyborem.
      Czy któraś/yś z was trafił na podręczniki wyraźnie dobre?
      • mt1313 Re: Podręczniki - klasa IV 06.07.11, 13:25
        Mam koleżankę polonistkę, która mówi, że seria "Między nami" to dobry podręcznik.
        Podobno wiele klas od lat z niego korzysta i mimo natłoku podręczników nikt go nie zmienia.
        Co do innych przedmiotów to nie mam informacji.
    • mama-ola Re: Podręczniki - klasa IV 06.07.11, 14:51
      Proponuję wejść na stronę internetową wydawcy, odnaleźć książkę dla danego poziomu i zobaczyć strony do obejrzenia (powinny jakieś być, kilka wybranych z danej książki). Jak przejrzyj z pięć podręczników np. do matematyki, to zapewne dojdziesz do jakichś wniosków, np. że wszystkie są w gruncie rzeczy do siebie podobne, a może że z któryś ma najciekawsze zadania, a inne są nudne lub niezrozumiałe. Oprócz podręcznika koniecznie zakup zeszyty ćwiczeń i poradnik dla nauczyciela - te pozycje będą na pewno. Niektóre wydawnictwa mają też poradniki dla rodziców przygotowywane na wypadek choroby dziecka, ale to chyba nie jest powszechnym standardem.
      • mama-ola tak ja bym szukała 06.07.11, 14:59
        Tak na szybko trzech wydawców:

sklep.wsip.pl/produkty/matematyka-2001-4301/ (PDF „Spis treści”, tylko spis treści)

gwo.pl/ksiegarnia/ksiazki/271/matematyka-4-podrecznik (link „Zajrzyj do książki”, spis treści i wybrany rozdział)

www.nowaera.pl/index.php?option=com_produkt&task=produkt&prid=1990&catid=918&Itemid=5 (link „Zobacz prezentację”, wybrany rozdział)

itd. itp.
        Trochę z tym roboty, ale skoro masz z tego uczyć, to warto się rozejrzeć chociaż u 5 największych wydawnictw...
    • a2tj Re: Podręczniki - klasa IV 08.07.11, 17:03
      Napisałam na twojego maila gazetowego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka