Dodaj do ulubionych

pyt. dot. ortodontycznego aparatu ruchomego

16.07.11, 21:50
Moja córka od 4 miesięcy nosi aparat ruchomy. Wszystko jest ok, rozkręcamy aparat, ale od jakiegoś czasu - mniej więcej od półtora miesiąca, śruba w dolnym aparacie permanentnie się cofa - nawet o 360 stopni w ciągu paru godzin. Trochę mnie to niepokoi zważywszy, że mamy przekręcać śrubę co 5 dni o 90 stopni, tymczasem ona cofa się o 360 stopni w ciągu zaledwie kilku godzin. I zastanawiam się, czy to wina zamka (może poluzowało się coś?), czy to zęby tak pracują i szczęka walczy z aparatem, a aparat ze skrajnie wąską szczęką i dlatego śruba się cofa? Na początku na pewno tak się nie działo. W górnym aparacie nie mamy tego problemu - nawet jeśli śruba się cofnie to minimalnie i dopiero po kilku dniach. Oczywiście, za każdym razem nastawiam tę śrubę na właściwą pozycję, ale coraz częściej się zastanawiam, czy tak powinno być, czy raczej coś się "spsuło" w aparacie?
Obserwuj wątek
    • dorotakatarzyna Re: pyt. dot. ortodontycznego aparatu ruchomego 17.07.11, 19:51
      Moja nosi od 9 miesięcy, i nic się w nim nie cofa. Myślę, że coś się zepsuło - koniecznie zapytaj ortodonty.
    • olifra1 Re: pyt. dot. ortodontycznego aparatu ruchomego 18.07.11, 00:15
      to cofanie się śruby nie jest normalne, na tyle dzieci co znam (a uzbierało się tego trochę) noszące aparty ruchome, pierwszy raz o czymś taki słyszę, także koniecznie powiedz ortodoncie.
      następna rzecz, z którą się pierwszy raz spotkałam to tak częste przekręcanie apartatu. nigdy nie słyszałam o tak częstym przekręcaniu śruby. standardowo, to chyba przekręca się co dwa tygodnie, ale może się mylę ?
      • pasik Re: pyt. dot. ortodontycznego aparatu ruchomego 18.07.11, 01:53
        rozkeca się co 2 tygodnie....goń do ortodonty
    • jagoda2 Re: dziękuję za odpowiedzi 18.07.11, 08:24
      Tak mi się wydaje, że coś jest nie w porządku z tą śrubą, ale wolałam się upewnić zanim narobię szumu. Co do przekręcania aparatu - przez pierwsze 3 miesiące przekręcałam śrubę co 4 dni, a od miesiąca mamy przekręcać co 5 dni, bo "będzie coraz trudniej" i dlatego pomyślałam, że może to cofanie się śruby jest normalne. Nie wiem dokładnie, o ile stopni przekręcam tę śrubę, ale dla zobrazowania - raz dziurka jest na górze, raz w środku, raz na dole, potem znowu tę z góry przesuwam na środek itd. - do takich pozycji mam ją przekręcać - ci co przekręcają chyba wiedzą, co mam na myśli. Do ortodonty mam zaufanie, podobno jest jednym z lepszych w Poznaniu, więc jakoś nie zaniepokoiło mnie to częste przekręcanie śruby - może metoda postępowania zależy od wady i konkretnego przypadku?
      • meliszka Re: dziękuję za odpowiedzi 18.07.11, 21:20
        Taaak, a po co matma na maturze? No po co? Ano po to, coby zrozumieć co lekarz miał na myśli mówiąc "przekręcać śrubę o 90 stopni".
        • jagoda2 Re: dziękuję za odpowiedzi 19.07.11, 09:13
          Skąd wniosek, że nie rozumiem, co lekarz do mnie mówi? Po co w ogóle ten komentarz, który niczego nie wnosi do sprawy?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka