Dodaj do ulubionych

Tuba/stożek ze słodyczami dla pierwszaka

17.08.11, 10:26
Czy to jeszcze praktykowany zwyczaj?
Obserwuj wątek
    • joanna_poz Re: Tuba/stożek ze słodyczami dla pierwszaka 17.08.11, 10:41
      zdaje się na Śląsku.

w innych rejonach (my mieszkamy w wielkopolsce, pochodze z kolei z Warmii) - nie.
      • aniask_mama Re: Tuba/stożek ze słodyczami dla pierwszaka 17.08.11, 11:01
        Oczywiście! ja z G.Śląska big_grin
        • kasia_wp Re: Tuba/stożek ze słodyczami dla pierwszaka 17.08.11, 11:19
          W szkole mojego syna takie rożki dzieci dostały na pasowanie. Ale na Górnym Śląsku ten zwyczaj jest chyba w domach rodzinnych.
          • aniask_mama Re: Tuba/stożek ze słodyczami dla pierwszaka 17.08.11, 12:16
            kasia_wp napisała:

Ale na Górnym Śląsku ten zwyczaj jest chyba w domach rodzinnych.

ależ skąd, dom jednorodzinny nie ma tu nic do rzeczy, nie wiem, skąd taki pomysł

do poczytania:
            www.eduskrypt.pl/pierwszaki_na_slasku_nawet_gorzej_sytuowane_pojda_do_szkoly_z_tytami-info-8533.html
    • angazetka Re: Tuba/stożek ze słodyczami dla pierwszaka 17.08.11, 11:52
      Poza Śląskiem nie tylko niepraktykowany, ale w ogóle nieznany.
      • agulka04 Re: Tuba/stożek ze słodyczami dla pierwszaka 17.08.11, 12:16
        Poważnie nie jest to znany "zwyczaj" ? Ale się zdziwiłam.
        U nas (oczywiście Śląsk) tyta jest obowiązkowa w pierszym dniu szkoły.
        • angazetka Re: Tuba/stożek ze słodyczami dla pierwszaka 17.08.11, 12:32
          Jasne, że nie. To poniemiecki zwyczaj, więc istnieje tylko tam.
      • ola33333 Re: Tuba/stożek ze słodyczami dla pierwszaka 19.08.11, 21:26
        angazetka napisała:

> Poza Śląskiem nie tylko niepraktykowany, ale w ogóle nieznany.

nieprawda, w niemczech jak najbardziej praktykowany.
    • madzialena22 Re: Tuba/stożek ze słodyczami dla pierwszaka 17.08.11, 12:28
      Zdarza się, ale nie jest to reguła.. ale na pewnie NIE PIERWSZEGO dnia szkoły..
      nie w Zachodniopomorskiem... tutaj to mogą być wręczane np. na zakończenie przedszkola, zerówki, albo właśnie podczas pasowania na pierwszoklasistę, ale to się odbywa dopiero w październiku lub listopadzie..
      Nie słyszałam o takich rożkach wręczanych podczas rozpoczęcia szkoły.
      • madzialena22 Re: Tuba/stożek ze słodyczami dla pierwszaka 17.08.11, 12:31
        aa oczywiście mam na myśli takie małe rożki... tego typu www.dyplomy-grafix.pl/pliki/oswi.html

żadne większe (jak kiedyś w reklamie chyba czekoladek kinder) nie są stosowane
        • agulka04 Re: Tuba/stożek ze słodyczami dla pierwszaka 17.08.11, 13:58
          U nas na zebraniu z rodzicami dzieci, które idą teraz do pierwszej klasy pani nawet ostrzegła, że jak dziecko przyjdzie z tytą do szkoły (a jest to u nas normalne) to rodzice muszą ją trzymac podczas rozpoczęcia wink
      • male_a_cieszy Re: Tuba/stożek ze słodyczami dla pierwszaka 22.08.11, 22:52
        Właśnie koniecznie PIERWSZEGO DNIA szkoły. Na Górnym Śląsku dzieci idą pierwszego września z tytą do szkoły. U mnie w domu mama nie pokazywała nam (mam troje rodzeństwa) tyty do pierwszego września kiedy to umieszczała ją przed pobudką w łóżku pierwszoklasisty. To była dopiero radość - budzisz się a tu koło ciebie cała tyta słodyczy.
    • zuzanka79 Re: Tuba/stożek ze słodyczami dla pierwszaka 17.08.11, 15:42
      To zależy gdzie się te praktyki odbywają. U nas tak u innych nie wink
      • mamusia1999 Re: Tuba/stożek ze słodyczami dla pierwszaka 18.08.11, 15:18
        u nas, czyli u zrodla tyty pewnie (w Niemczech mianowicie) slodycze powoli sa wypierane przez rozne bajerne szkolne drobiazgi, wlasny budzik, zegarek, jakis fajny ciuch. i dobrze.
    • biba23 Re: Tuba/stożek ze słodyczami dla pierwszaka 19.08.11, 02:28
      ja jestem z mazowasza zwyczaju nie znałam aż do zeszłego roku byliśmy wtedy w Katowicach młodemu się spodobało i on 1 września dostanie.
      Pozdrawiam
      • asiakop Re: Tuba/stożek ze słodyczami dla pierwszaka 24.08.11, 10:58
        Tyta będzie smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka