jagabaga92 17.08.11, 10:26 Czy to jeszcze praktykowany zwyczaj? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joanna_poz Re: Tuba/stożek ze słodyczami dla pierwszaka 17.08.11, 10:41 zdaje się na Śląsku. w innych rejonach (my mieszkamy w wielkopolsce, pochodze z kolei z Warmii) - nie. Odpowiedz Link Zgłoś
aniask_mama Re: Tuba/stożek ze słodyczami dla pierwszaka 17.08.11, 11:01 Oczywiście! ja z G.Śląska Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_wp Re: Tuba/stożek ze słodyczami dla pierwszaka 17.08.11, 11:19 W szkole mojego syna takie rożki dzieci dostały na pasowanie. Ale na Górnym Śląsku ten zwyczaj jest chyba w domach rodzinnych. Odpowiedz Link Zgłoś
aniask_mama Re: Tuba/stożek ze słodyczami dla pierwszaka 17.08.11, 12:16 kasia_wp napisała: Ale na Górnym Śląsku ten zwyczaj jest chyba w domach rodzinnych. ależ skąd, dom jednorodzinny nie ma tu nic do rzeczy, nie wiem, skąd taki pomysł do poczytania: www.eduskrypt.pl/pierwszaki_na_slasku_nawet_gorzej_sytuowane_pojda_do_szkoly_z_tytami-info-8533.html Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Tuba/stożek ze słodyczami dla pierwszaka 17.08.11, 11:52 Poza Śląskiem nie tylko niepraktykowany, ale w ogóle nieznany. Odpowiedz Link Zgłoś
agulka04 Re: Tuba/stożek ze słodyczami dla pierwszaka 17.08.11, 12:16 Poważnie nie jest to znany "zwyczaj" ? Ale się zdziwiłam. U nas (oczywiście Śląsk) tyta jest obowiązkowa w pierszym dniu szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Tuba/stożek ze słodyczami dla pierwszaka 17.08.11, 12:32 Jasne, że nie. To poniemiecki zwyczaj, więc istnieje tylko tam. Odpowiedz Link Zgłoś
ola33333 Re: Tuba/stożek ze słodyczami dla pierwszaka 19.08.11, 21:26 angazetka napisała: > Poza Śląskiem nie tylko niepraktykowany, ale w ogóle nieznany. nieprawda, w niemczech jak najbardziej praktykowany. Odpowiedz Link Zgłoś
madzialena22 Re: Tuba/stożek ze słodyczami dla pierwszaka 17.08.11, 12:28 Zdarza się, ale nie jest to reguła.. ale na pewnie NIE PIERWSZEGO dnia szkoły.. nie w Zachodniopomorskiem... tutaj to mogą być wręczane np. na zakończenie przedszkola, zerówki, albo właśnie podczas pasowania na pierwszoklasistę, ale to się odbywa dopiero w październiku lub listopadzie.. Nie słyszałam o takich rożkach wręczanych podczas rozpoczęcia szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
madzialena22 Re: Tuba/stożek ze słodyczami dla pierwszaka 17.08.11, 12:31 aa oczywiście mam na myśli takie małe rożki... tego typu www.dyplomy-grafix.pl/pliki/oswi.html żadne większe (jak kiedyś w reklamie chyba czekoladek kinder) nie są stosowane Odpowiedz Link Zgłoś
agulka04 Re: Tuba/stożek ze słodyczami dla pierwszaka 17.08.11, 13:58 U nas na zebraniu z rodzicami dzieci, które idą teraz do pierwszej klasy pani nawet ostrzegła, że jak dziecko przyjdzie z tytą do szkoły (a jest to u nas normalne) to rodzice muszą ją trzymac podczas rozpoczęcia Odpowiedz Link Zgłoś
male_a_cieszy Re: Tuba/stożek ze słodyczami dla pierwszaka 22.08.11, 22:52 Właśnie koniecznie PIERWSZEGO DNIA szkoły. Na Górnym Śląsku dzieci idą pierwszego września z tytą do szkoły. U mnie w domu mama nie pokazywała nam (mam troje rodzeństwa) tyty do pierwszego września kiedy to umieszczała ją przed pobudką w łóżku pierwszoklasisty. To była dopiero radość - budzisz się a tu koło ciebie cała tyta słodyczy. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanka79 Re: Tuba/stożek ze słodyczami dla pierwszaka 17.08.11, 15:42 To zależy gdzie się te praktyki odbywają. U nas tak u innych nie Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia1999 Re: Tuba/stożek ze słodyczami dla pierwszaka 18.08.11, 15:18 u nas, czyli u zrodla tyty pewnie (w Niemczech mianowicie) slodycze powoli sa wypierane przez rozne bajerne szkolne drobiazgi, wlasny budzik, zegarek, jakis fajny ciuch. i dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
biba23 Re: Tuba/stożek ze słodyczami dla pierwszaka 19.08.11, 02:28 ja jestem z mazowasza zwyczaju nie znałam aż do zeszłego roku byliśmy wtedy w Katowicach młodemu się spodobało i on 1 września dostanie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
asiakop Re: Tuba/stożek ze słodyczami dla pierwszaka 24.08.11, 10:58 Tyta będzie Odpowiedz Link Zgłoś