Dodaj do ulubionych

Ile ocen ?

24.10.11, 20:43
Sama nie wiem czy przewrażliwiona jestem czy też faktycznie dzieci są przeciążone nauką.
Córka w 5 klasie SP miała do dzisiaj do godz. 14 -48 ocen z wszystkich przedmiotów (liczyłam w Librusie). Już jutro pewnie będzie ich 52 bo dostała dzisiaj koleje cztery oceny
U Waszych pociech jest tak samo ?
Obserwuj wątek
    • joanka-r Re: Ile ocen ? 24.10.11, 21:32
      tak.syn w klasie VI ma już prawie całą rubrykę w dzienniku z j. polskiego.
    • morekac Re: Ile ocen ? 24.10.11, 22:10
      Serio? To za co zdążyli wystawić tyle ocen?
      Zakładam, że większość z nich to nie są pały za brak pracy domowej - te się stawia najprościej.
      • i_jeszcze_jeden Re: Ile ocen ? 24.10.11, 22:32
        Moja córka ma około 35 ocen. Librus nie jest uzupełniany przez wszystkich nauczycieli, więc dokładnie nie wiem, może jeszcze ma jakieś oceny, których tu nie uwzględniłam. No ale ponad 40 to na pewno nie ma.
        Najwięcej ma ocen z matematyki i z polskiego, co zresztą koresponduje z największą ilością godzin z tych przedmiotów. Z muzyki i religii chyba jeszcze w ogóle nie ma ocen.
        Najgorsze stopnie ma, jak zwykle, z "michałków" - techniki i informatyki... (a w zeszłym roku z wfu).
        • guderianka Re: Ile ocen ? 25.10.11, 09:09
          U nas "michałki" świetnie obstawione, gorzej z j.polskim i matematyką ;/
      • guderianka Re: Ile ocen ? 25.10.11, 09:08
        Kartkówki, zadania domowe, sprawdziany, jedna pała za brak pracy domowej, zadania na lekcji
        • morekac Re: Ile ocen ? 25.10.11, 13:25
          Raczej dziecko nie tyle przeciążone nauką, co stawiają oceny za wszystko, za co się da. Albo dziewczyna aktywna na lekcji.
    • guderianka no i doszły następne 2 oceny.. 25.10.11, 09:31

• na4 Re: no i doszły następne 2 oceny.. 25.10.11, 12:57
        chyba tak teraz jest u nas 48 a to kl. IV (i nie są to braki pracy domowej). Polski również przoduje 11 ocen. Ciekawe czy jak tak dalej pójdzie Pani się zmieści w rubryczkach w dzienniku ...
      • iwoniaw To źle, że nauczyciel na bieżąco daje info? 25.10.11, 14:49
        Wolałabyś, żeby dziecko odrabiało te zadania, które odrabia, pracowało na lekcjach jak pracuje, pisało klasówki, które pisze, a nauczyciele nie dawali żadnego feedbacku, oceny stawiali co dziesiąty raz, nie premiowali ani aktywności, ani poprawnie wykonanych ćwiczeń, ani nie sprawdzali zadanych zadań (poza ew. wstawianiem pał tym, co nie mają)?
        • guderianka Re: To źle, że nauczyciel na bieżąco daje info? 25.10.11, 16:50
          Wolałabym uzyskać odpowiedź na pytanie postawione w wątku by móc okreslić czy 53oceny po 6 tygodniach nauki to dużo, mało, czy normalnie.
          Dziękuję za uwagę.
    • feniks_z_popiolu Re: Ile ocen ? 25.10.11, 14:23
      A jak ilość ocen przekłada się na przeciążenie pracą bo nie za bardzo rozumiem?
      U nas na gęsto kartkówek i stopni z matematyki i polskiego. Kartkówki z ostatnich 1-3 lekcji.
      Ile dokładnie stopni nie wiem, nie mamy dziennika elektronicznego, a ja nie staram się zapamiętywać ilości o których mówi mi dziecko. Interesuje mnie raczej "wypadkowa", czyli w którą stronę zmierzam z nauką.
      • iwoniaw Re: Ile ocen ? 25.10.11, 14:43
        No właśnie, co ilość ocen ma wspólnego z przeciążeniem pracą? Dzieci dostają oceny za zadania domowe, za odpowiedzi ustne, za duże sprawdziany i 15-minutowe kartkówki, za aktywność na lekcji itd. Minęła już połowa semestru (jeśli idzie o ilość odbytych godzin lekcyjnych), przecież nauczyciel z czegoś musi oceny końcowe wystawić; za chwilę pół grudnia przerwy świątecznej, wcześniej w listopadzie wolne dni na Wszystkich Świętych i Dzień Niepodległości, sezon przeziębieniowo-grypowy w toku, a przed feriami i tak nie braknie rodziców, którzy uznają, że wielką niesprawiedliwością jest, iż dziecię ma wystawianą notę semestralną "z trzech zaledwie ocen" i co to za nauczyciel, że uczniów nie oceniał na bieżąco i wszechstronnie...
        • guderianka Re: Ile ocen ? 25.10.11, 16:54
          Dobrze, że nie ma trzech ocen na krzyż i nauczyciel ma z czego wystawić oceny.
          Zastanawiam sie tylko czy nie jest tych ocen za dużo, wygląda to tak jakby dziecko musiało non stop bez przerwy być dobre ze wszytskiego: prowadzenie zeszytu, zadania domowe:ćwiczenia, ksiązka, podręcznik, kartkówki, sprawdziany,prace dodatkowe, wiersze , odmiany,itp. Porównuję do "swoich" czasów. Nigdy nie miałam tylu ocen, szczerze wątpię czy w ciągu roku miałam tyle, co córka po 6 -8 tygodniach nauki. Wolałabym by oceny były bardziej rzeczywiste a za za przeproszeniem-byle goowno.
    • cruzbos Re: Ile ocen ? 25.10.11, 18:52
      Chyba nie jest to często spotykane, wiele zależy od konkretnych nauczycieli, niektórzy po prostu oceniają wszystko, bo to daje im jasną informację, jak pracuje uczeń, we wszystkich sferach, łatwiej później wystawić ocenę semestralną czy końcoworoczną. Moja starsza córka w podstawówce miała takich kilku nauczycieli, w wiekszości uczyli tych "ważniejszych" przedmiotów. Z tymże u niej w szkole był system ważony, najwyższą wagę miały oceny ze sprawdzianów, wypracowań pisanych w klasie, średnią z kartkówek, odpytywań na lekcji, a najniższą z zadań domowych, pracy na lekcji, aktywności. Każda waga miała przypisany konkretny kolor, którym oceny były wpisywane w dzienniku, w zeszycie itd.
      • guderianka Re: Ile ocen ? 25.10.11, 20:38
        W Librusie są kolory i waga w skali od 1 do 5. Niektórzy nauczyciele dają tę samą wagę ocenom za zadanie, sprawdzian, kartkówka, odpowiedź itp.Może z pośpiechu.
        • cruzbos Re: Ile ocen ? 28.10.11, 18:12
          guderianka napisała:

> W Librusie są kolory i waga w skali od 1 do 5. Niektórzy nauczyciele dają tę sa
          > mą wagę ocenom za zadanie, sprawdzian, kartkówka, odpowiedź itp.Może z pośpiech
          > u.
          Nie mieliśmy dziennika elektronicznego, nauczyciele nie mieli problemów z używaniem trzech kolorów długopisu w dzienniku, na kartkach, w zeszytach, w dzienniczkach. Ten system działał jakoś.
          • guderianka Re: Ile ocen ? 28.10.11, 20:00
            W córki dzienniku chyba jest jeden kolor
    • mamusia1999 Re: Ile ocen ? 25.10.11, 20:45
      moja Mloda ma...4 oceny
    • asia_i_p Re: Ile ocen ? 26.10.11, 00:04
      A ile jest przedmiotów? 8? 10? To by wypadało po 5-6 ocen z przedmiotu - sporo, nie mam tyle we wszystkich klasach, ale nie jakoś oszałamiająco dużo.
      • guderianka Re: Ile ocen ? 26.10.11, 18:03
        Przedmiotów jst 10.
        Przynajmniej 5-6 ocen nie jest jeszcze wpisanych.
    • grave_digger Re: Ile ocen ? 26.10.11, 21:15
      a macie może ferie od połowy stycznia?
      jeśli tak to znaczy, że dzieci zbierają oceny do świąt bożego narodzenia tylko.
      może to być jeden z powodów tak licznych ocen.
      • guderianka Re: Ile ocen ? 27.10.11, 17:32
        Tak, mamy
        Koniec semestru 20 grudnia to fakt
        Ale w tamtym roku tez bylo dużo ocen (dużo według mnie)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka