Dodaj do ulubionych

Nowe już w szkole - opinie

22.06.12, 12:05
Proszę o opinie mamy, których dzieci szły tym pakietem, czy rzeczywiście jest trudny? Czy dzieci sobie radzą? Czy trzeba poświęcać dużo czasu na odrabianie lekcji? Syn 7 latek będzie po zerówce, ale nie czyta, nie pisze, zna litery, choć trochę mu się mylą, próbujemy składać sylaby. Z liczeniem lepiej.
Obserwuj wątek
    • lilka0408 Re: Nowe już w szkole - opinie 22.06.12, 13:22
      Moja córka korzysta z tych książek ale nie mam porównania z innymi pakietami, więc trudno powiedzieć, czy trudniejsze czy łatwiejsze od innych. Córka nie miała najmniejszych problemów z materiałem zawartym w tych podręcznikach i chyba większość dzieci w klasie też przeszło przez ten pakiet dość "gładko"smile Na początku nawet narzekała, że sie nudzi i że to wszystko za łatwe. Dość dużo pisali też w zeszytach, pomimo tych ćwiczeń - z polskiego zapisała 3 całe zeszyty a z matematyki 2. Mnie osobiście średnio podoba się oprawa graficzna tych książęk natomiast zawartość merytoryczna chyba podobna do innych podręczników tego typu. Na odrabianie lekcji nie poświęcała zbyt dużo czasu, ale w sumie idąc do pierwszej klasy umiała już w miarę czytać, liczyć, znała praktycznie wszystkie litery, więc to pewnie też było dla niej ułatwienie.
      • neospasmina Re: Nowe już w szkole - opinie 22.06.12, 13:52
        Moja córka (teraz kończy III klasę) poszła do szkoły mając 6 lat i przerabiała Nowe już w szkole.
        Generalnie - banał, zwłaszcza matematyka. Pomocniczo robili w klasie zadania z EcoSprintera. Czytanka dość ciekawa. Niewiele błędów, ładnie wydane. Do polecenia.
    • alabama8 Re: Nowe już w szkole - opinie 22.06.12, 13:53
      Pakiet będzie trudny dla 7-mio latka, który nie czyta, nie pisze i usiłuje składać sylaby. Z tego co pamiętam w podręczniku z I klasy trzeba było sobie przeczytać polecenia ... Macie 2 miesiące wakacji podczas których można połączyć naukę z zabawą - zacznijcie czytać wieczorem komiksy ...
    • vidy Re: Nowe już w szkole - opinie 22.06.12, 14:59
      Nie wiem czy ci pomogę.
      Sama uczyłam córkę czytac i pisac jak miala 4 lat metoda prof Cieszynskiej i Montessori. A pozniej jak miala 5 lat zaczęła pracowac z pakietu Wesolej Szkoły kl 1 i z Elementarza Falskiego, to było bardzo łatwe dla niej. W kl 2 kupiłam pakiet Nowe już w szkołe i jest dość trudny, dodawalam jej tez ćwiczenia do pisania z Wesolej szkoły. Mam wrażenie, ze jeżeli dziecko nie umie pisać i czytac będzie miało problem z Nowe już w szkołe. Ale jesli w czasie wakacje pocwiczysz z nim pisanie i czytanie to będzie miał łatwiej w szkole.
      Możesz mu zrobić rożne językowe gry - memory, domino, scrabble, krzyżówki czy układanki sylabowe. Pelno jest pomyslow na edukacyjnych blogach oraz w czasopismach dzieciecych - np. Swierszczyk czy Abecadlo.
      Życzę powodzenia smile
      • schiraz Re: Nowe już w szkole - opinie 22.06.12, 15:22
        Mój Syn korzysta z Nowe już w szkole już drugi rok. W pierwszej klasie miał trudności na początku, bo też nie umiał czytać (składał sylaby i rozpoznawał literki, ale nie łapał sensu i "ma-ma" nie kojarzyło mu się za diabła z "mama"). W pierwszym semestrze dzieci poznały wszystkie litery i dopiero jak załapał czytanie poszedł jak burza. Dużo z nim czytałam przez pierwszy semestr, tak naprawdę nauczył się na komiksach (wiem, że mała wartość literacka ale na komiksach załapał litery w mig). "Nowe już w szkole" ma opinię trudnego podręcznika, może dlatego, że dzieci szybko muszą przyswoić wiedzę, w klasie Syna pod koniec roku miały zadawane codziennie krótkie formy do napisania typu: opisz swój pokój, opisz swoją ulubioną zabawkę, napisz gdzie byłeś w ferie zimowe. Także dzieci pod koniec pierwszej klasy pisały i czytały oraz liczyły do 20 i dziesiątkami do 100. Poznały też pierwsze reguły gramatyki.
        • mama303 Re: Nowe już w szkole - opinie 24.06.12, 21:43
          schiraz napisała:

> "Nowe już w szkole" ma opinię trudnego podręcznika, może dla
          > tego, że dzieci szybko muszą przyswoić wiedzę, w klasie Syna pod koniec roku mi
          > ały zadawane codziennie krótkie formy do napisania typu: opisz swój pokój, opis
          > z swoją ulubioną zabawkę, napisz gdzie byłeś w ferie zimowe.

Ale to nie ma związku z podręcznikiem tylko z metodami danego nauczyciela. Nauczycielka mojej córki nie zadawała prawie wcale samodzielnych wypowiedzi pisemnych przez całe 3 lata a tez uczyli się z tego podręcznika.
          Generalnie na poczatek edukacji podręcznik jest dośc trudny, wprowadza szybkie tempo ale za to potem, juz w II klasie nic tam szczególnie trudnego nie ma, nie mówiąc juz o III klasie. Ma godna polecenia niebanalna szate graficzną, fajne wycinanki i pomysły na prace plastyczne i w zasadzie nie ma błędów.
    • iwoniaw Re: Nowe już w szkole - opinie 22.06.12, 16:28
      Moje dziecko korzysta z tego właśnie pakietu - do I klasy poszło jako 6-latek, jak większość jego klasy. Generalnie dzieci sobie radzą, bo jest to podręcznik dostosowany do reformy, więc w klasach 7-latków nauczyciele na ogół dają więcej dodatkowych ćwiczeń, żeby dzieci nie padły z nudów i braku wyzwań (przynajmniej z tego, co słyszę w szkole dziecka). Ilość prac domowych zależy wyłącznie od nauczyciela i jego poglądu na to, ile dzieciom potrzeba ćwiczeń do osiągnięcia pożądanych rezultatów, więc tu podręcznik nie ma większego znaczenia.
      Podręcznik ten ma opinię trudniejszego, bo wprowadza wszystkie litery w I semestrze, ale w II w sumie głównie ćwiczy się i utrwala te umiejętności, a nie gna dalej jakoś specjalnie. Matematyka to już w ogóle w I klasie w tym podręczniku jest prosta i dawkowana po odrobinie (przez cały rok tylko dodawanie i odejmowanie oraz liczenie do 100 dziesiątkami), w II jest nieco więcej (liczenie do 1000 setkami i mnożenie do 30), reszta podstawy wczesnoszkolnej (przede wszystkim tabliczka mnożenia do 100) dopiero w III klasie.
    • asia_i_p Re: Nowe już w szkole - opinie 22.06.12, 18:05
      Moja córka korzysta, do szkoły poszła jako sześciolatka (nawet nie do końca - pięć lat i 10 miesięcy), z tym, że trochę już pisała i czytała. Nie sprawiał jej kłopotów, a mnie się bardzo podobał. Z tego, co wiem, nieczytający na starcie koledzy/koleżanki wyrównali do połowy roku szkolnego.
      I potwierdzam, że dużo się tam pisze, też nam poszło kilka zeszytów z polskiego i dwa z matematyki.
      • mysz1978 Re: Nowe już w szkole - opinie 22.06.12, 19:38
        no nie wiem czy to bedzie az takei trudne dla dzieci nei czytajacych i nie piszacych uncertain
        mam pierwsza klase i mialam uczniow ktorzy przyszli do skzoly bez znajomosci iter i "zaskoczyli" - jedni szybciej, inni nieco pozniej, ale generalnei teraz koncza I klase z umiejetnoscia czytania - wiekszosc plynnego, niektorzy jeszcze nie do konca.
        Praca z tymi ksiazkami nie byla jakas trudna, wiec bez przesady.
        Jest to seria ambitniejsza niz "Wesola Szkola" (mam porownanie z zeszlym rokiem, ale tez praca byla inna, srodowisko dzieci itp), ale mysle ze Twoj synek sobei spokojnie poradzi smile
        • magaol Re: Nowe już w szkole - opinie 22.06.12, 21:55
          Moja córka teraz kończy klasę II. W pierwszej klasie mieli książki o których piszesz.Były bardzo proste, nic za wiele od dzieci nie wymagały-głównie w ćw. matematycznych, tylko wpisywanie wyników. Bardzo proste i trochę uczące łatwizny, moim zdaniem.Po pierwszej klasie pani wychowawczyni zmieniła książki na Grę w kolory.
          • pyska32 Re: Nowe już w szkole - opinie 23.06.12, 11:18
            Jeden temat "rozstrzelony " na kilka stron( tzw.zadania dodatkowe na końcowych stronach książki). Moja 6 latka gubiła się w tym strasznie ....
    • ewis Re: Nowe już w szkole - opinie 30.06.12, 10:19
      Moje dziecko poszlo do szkoly jako 6-latka, rowniez nie czytala/pisala, bo nie chciała - do dzis nie jest typem "pilnego ucznia" - ale zestaw Nowe już w szkole ocenia jako bardzo latwy i bardzo nudny uncertain
      Nudny w sensie, że bardzo długo wałkuje się jeden temat i stosunkowo rzadko są wprowadzane jakieś ciekawe i skokowo trudniejsze (wymagajace wiekszego zaangazowania) tematy

Teraz skończyla drugą klasę i bez mojej jakiejkolwiek ingerencji w trakcie roku test zaliczyła 20/20 - jak chyba sporo dzieci z klasy - ergo: nie jest to trudny podręcznik smile
      • klara_0204 moje uwagi 14.07.12, 16:12
        Moje dziecko uczyło się z tego pakietu.
        Pakiet jest nietrudny, ale mam o nim jak najgorsze zdanie.
        1. w "matematyce" są zadania nie do rozwiązania tj. nie mające rozwiązania
        2. nie ma miejsca na ćwiczenie pisania literek (jedynie pół wiersza na mała i pół na wielką)
        3. pewne aspekty sa moim zdaniem za bardzo rozbudowane (np. edukacja muzyczna) względem innych (np. wiedza o państwie, geografia itp.)
        4. W ćwiczeniach gdzie udziela się pisemnej odpowiedzi ilość miejsca na odpowiedź nie ma nic wspólnego z tym ile tam nalezy zmieścić. Czasem w ćwiczeniu, gdzie nalezy wpisać 4 słowa (np. podajpory roku) jest wiecej miejsca niż w ćwiczeniu przepisz uważnie i starannie dwa zdania (w sumie 14 słów).
        • schiraz Re: moje uwagi 14.07.12, 23:17
          Jeśli chodzi o ćwiczenie pisania to w klasie pierwszej do "Nowe już w szkole" jest dołączony zeszyt do kaligrafii gdzie na każdą literkę jest po kilka linijek do ćwiczeń. zapamiętałam go dobrze bo był zmorą mojego Syna smile Do domu miał zadawane po dwie-trzy strony (ma wielkość standardowego zeszytu) literek do zapisania. Plusem było to, że na początku grudnia zeszyt był zapisany do końca i "udręka" Młodego się skończyła.
    • alurka Re: Nowe już w szkole - opinie 05.08.12, 23:38
      Owszem- miałam dziecko czytające i piszące już a lekcje robił 4h dziennie!
      • nunik Re: Nowe już w szkole - opinie 06.08.12, 10:09
        W I klasie najwięcej czasu zajmuje kaligrafia, II to trochę nauki a w III nawet nie wiem co dziecko robiło bo lekcje odrabiało w szkole lub w domu (ok 20 minut).
        Ogólnie pakiet prosty dla dzieci lubiących szkołę.
      • kozauwoza Re: Nowe już w szkole - opinie 06.08.12, 20:06
        To czy dziecko ma duzo zadawane zalezy bardziej od nauczyciela nie od podręcznika.
        Nowe juz w szkole jest dosyć trudnym podręcznikiem w I klasie dla dzieci, które nie czytaja i piszą, II klasa to już bardziej proste a III jeszcze bardziej łatwa.
        Natomiast obejrzałam sobie pobieżnie podręcznik do matematyki IV klasy wg nowej podstawy programowej to wydaje mi się że jest znaczny skok w stosunku do klas I-III.
    • bobenita Re: Nowe już w szkole - opinie 26.02.13, 11:50
      Moje dziecko idzie tym pakietem od września. Zdecydowałam się je przenieść do innej szkoły, byle z dala od tych podręczników. Nie bardzo rozumie ten dziki pęd i przesłanie zawarte w czytankach, matematyka też postawiona do góry nogami. Pokazałam te "dzieło" psychiatrze mego synka (ma ADHD) i usłyszałam, że to jest owszem fajne, ale dla dzieci zdolnych - nie przeciętnych. Jako że nie mam parcia na szkło, nie czekam do zakończenia semestru, szkoda zdrowia psychicznego mego dziecka.
      • bramanka Re: Nowe już w szkole - opinie 26.02.13, 18:44
        hmm, jak dziecko ma problemy natury psychiatrycznej, to pewnie inna sprawa. byc moze takei dzieic wymagaja innyc podreczników, nie wiem.
        ksiązka jak ksiazka. i tyle.
        osobno się pisze, liczy etc.
        • 77kunda Re: Nowe już w szkole - opinie 26.02.13, 19:44
          Moje dziecko jest problemowe pod opieka pedagoga i psychologa a z pakietem radzi sobie dobrze...może to zasługa wychowawcy i malej klasy
        • bobenita Re: Nowe już w szkole - opinie 07.09.13, 16:34
          Dziecko nie ma problemów natury psychiatrycznej, tylko ma ADHD. W Polsce akurat lekarz tej specjalności diagnozuje te zaburzenie, by odróżnić je właściwie od innych.
          A NOwe Już w szkole zawiera masę błędów, w tym ortograficznych i logicznych. Z tego powodu jestem przeciwna tym podręcznikom.
    • tititu Re: Nowe już w szkole - opinie 27.02.13, 09:51
      Dla mojego dziecka nie było to trudne. Płynnie czytał, nieźle liczył i właściwie tylko szlaczki w książce i dodatkowych ćwiczeniach go wkurzały.

Niestety, szkoła w przyszłym roku wybierze raczej Razem już w szkole, które jest wg.mnie idealne dla rozgarniętych przedszkolaków a nie do 1 czy 2 klasy...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka