Dodaj do ulubionych

Logopeda dla 6-klasistki?

17.09.12, 15:58
Problem może śmieszny ale mnie niepokoi coraz bardziej.
Od pewnego czasu moja córka zaczęła bardzo szybko mówić a przy tym niewyraźnie. Robi to zwłaszcza opowiadając jakąś historię. Zwracam jej uwagę, coraz więcej osób zresztą też. Ale to niewiele daje. Ona zdaje sobie z tego sprawę ale samokontrola słabo jej wychodzi.
Do tej pory nie było żadnych problemów logopedycznych. Wręcz przeciwnie, od najmłodszych lat mówiła pięknie, szybko zaczęła mówić "R" i używać pełnych zdań.

Poradźcie, jak podejść do tematu? Zdiagnozować to z logopedą? Jakieś ćwiczenia w domu robić samodzielnie? Zupełnie obca mi dziedzinasad
Obserwuj wątek
    • verdana Re: Logopeda dla 6-klasistki? 17.09.12, 15:59
      Może najpierw spróbować nic nie robic?
      Bo to moze być nerwowe i robienie problemu tylko pogorszy sprawę.
    • zielonazielona1 Re: Logopeda dla 6-klasistki? 19.09.12, 07:29
      nie unikaj tematu i zgłoś się do logopedy - być może jest to niedbałość , ale istnieje wada wymowy zwana giełkotem objawiająca się zbyt szybkim tempem mówienia .tylko specjalista może potwierdzić lub wykluczyć wadę/
      • grazbed Re: Logopeda dla 6-klasistki? 19.09.12, 09:23
        Dziękuję za sugestię odnośnie giełkotu. Nawet nie wiedziałam, że jest takie schorzenie. Poczytałam trochę w internecie, ale to chyba jednak nie to. Córka nie ma żadnych problemów w szkole ani z językiem polskim ani z obcymi (uczy się trzech), żadnych problemów z muzykalnością (chodzi do szkoły muzycznej). I raczej powiedziałabym, że to niechlujność "napadowa" a nie stała.
        Może faktycznie to jakaś nadpobudliwość związana z wiekiem dojrzewania i grającymi emocjami? W każdym razie przejdę się do logopedy szkolnego co ona o tym sądzi. Bo dość denerwujące jest to i dla niej i dla mnie: mów wolniej, mów wolniej, nie rozumiem co mówiszsad.

• kasia_wp Re: Logopeda dla 6-klasistki? 10.10.12, 22:30
          Spróbuj znaleźć specjalistę od emisji głosu, są różne ćwiczenia oddechowe, fonacyjne.
          Tak na szybko to proponuję zajęcia teatralne czy parateatralne w szkole lub domu kultury.
    • margo1985 Re: Logopeda dla 6-klasistki? 10.10.12, 20:36
      No ja pomagałam swojemu dziecku grając w Logo-Rymy głoska L i R , no i możesz takie ćwiczenia robić sama w domu z dzieckiem, a raz na miesiąc idź z nim do logopedy najlepiej, żeby sprawdził postępy.
    • basia1104 Re: Logopeda dla 6-klasistki? 16.10.12, 22:25
      Pomoc logopedy jest konieczna sama niewiele zdziałasz, specjalista ukierunkuje i dobierze ćwiczenia, które potem możesz robić z córką w domu.
      • jotde3 Re: Logopeda dla 6-klasistki? 17.10.12, 08:42
        basia1104 napisał(a):
        > Pomoc logopedy jest konieczna sama niewiele zdziałasz, specjalista ukierunkuje
        > i dobierze ćwiczenia, które potem możesz robić z córką w domu.

masz dużą wiare w specjalistów , kto wie , może u ciebie to by pomogło ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka