Dodaj do ulubionych

glottodydaktyka

01.10.12, 09:53
Chciałabym zapytać czy ma ktoś jakies doświadczenia z tą metodą nauki dla 6-latków
Obserwuj wątek
    • zielonazielona1 Re: glottodydaktyka 01.10.12, 10:53
      bardzo dobra metoda . polega na zaznaczaniu ( wyodrębnianiu) głosek słyszanych w mowie , a pisanych inaczej, np słyszymy lef zapisujemy lew, słyszymy pjes zapisujemy pies słyszymy sie zapisujemy się itd + oczywiście liczą się trudności ortograficzne. rocławski opisał i wprowadził tę metodę , była bardzo popularna w latach 90 -tych. do met są klocki LOGO właśnie zawierające litery podstawowe i tzw: niepodstawowe , czyli właśnie te , które inaczej słyszymy w słowach , a inaczej zapisujemy w wyrazach. korzystna dla dzieci przedszkolnych i wczesnoszkolnych , zapobiega powstawaniu m.inn trudności dyslektycznych .sięgnąć można po słownik ortograficzno=ortofoniczny B. Rocławskiego , w którym w przystępny sposób opisuje jak uczyć dziecko za pomocą metody. polecam bardzo.
    • renata28 Re: glottodydaktyka 01.10.12, 12:25
      Moja córka miała w przedszkolu. bardzo lubiła te zajęcia. Kiedy szła do zerówki dawała sobie radę z czytaniem. W pierwszej klasie czytała bardzo dużo. Ja polecam.
    • kocianna Re: glottodydaktyka 01.10.12, 12:52
      Yyyy miałam taki przedmiot na studiach (z podziałem na "ogólna" i "szczegółowa"), termin ukuł boidajże prof. Grucza i znaczył on zupełnie, ale to zupełnie co innego.
      Opowiedzcie coś więcej.
      • freemarcin899 Re: glottodydaktyka 01.10.12, 15:54
        Bo glottodydaktyka oznacza (za Słownikiem Języka Polskiego) nauczanie języków obcych...
      • marshi Re: glottodydaktyka 02.11.15, 20:16
        no, był taki przedmiot na lingwistyce stosowanej. Też miałam.
    • sabciasal Re: glottodydaktyka 01.10.12, 23:42
      w klasie mojej córki nauka czytania odbywała się z wykorzystaniem tej metody. dzieci były ówcześnie siedmioletnie, ale nie wydaje mi się aby miało to jakieś znaczenie. polecam, świetne efekty.
    • tititu Re: glottodydaktyka 02.10.12, 00:37
      Swietna metoda, dziecko kompletnie bezbolesnie przeszlo od glosek do sylab i od sylab do szybkiego, sprawnego czytania. Mysle, ze 4 latki z powodzeniem moga sie nia uczyc rozrozniac dzwieki.
      A klocki logo przydaja sie bardzo dlugo do tworzenia prostych i skomplikowanych slow i do zaamietywania zapisu cyfr i dzialan.
      • karol.w3 Re: glottodydaktyka 26.10.15, 15:15
        Mamy 8 latka który pracuje tą metodą i uczy się czytać, wiem że nie tylko glottodydaktyka w terapii Jaśka jest aktualnie stosowana ale duża część terapii początkowej była czysta glottodydaktyka. Efekty mamy takie że Jaś czyta dużo lepiej, można śmiało powiedzieć że po 3 miesiącach pracy nie odstaje od rówieśników. Wiem że to zasługa terapeuty Jasia który jest bardzo dobrym glottodydaktykiem z świetnym podejściem do dziecka. Po czytaniu bierzemy się za zajęcia na poprawę koncentracji uwagi, koncentracja uwagi w Warszawie jest podobno najlepiej wykonywana tam gdzie my chodzimy bo mieliśmy polecone od kolegi z klasy Jaśka i z glottodydaktyki tez jesteśmy bardzo tam zadowoleni więc metodę polecamy Podam namiary Glottodydaktyka www.klinikadzieci.pl/315/nauka-czytania-nauka-pisania-dla-dzieci-warszawa-mokotow-ursynow-wilanow-srodmiescie- oraz Trening koncentracji uwagi w Warszawie www.klinikadzieci.pl/332/zaburzenia-koncentracji-uwagi-warszawa-mokotow-ursynow-wilanow
    • kanna Re: glottodydaktyka 27.10.15, 09:51
      Moje dzieci miały w przedszkolu, jako pięciolatki i wczesnej, prowadziła ta sama pani.

Syn zaczął czytać natychmiast, całościowo (litery rozpoznawał wcześniej), córka nie zaczęła i nie czytała do 8 roku życia.

Powiedziałabym - na moje dzieci nie miało specjalnego wpływu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka