Dodaj do ulubionych

Informatyka w IV klasie S.P.

05.12.12, 21:41
Dziewczyny czy istnieje jakiś przepis regulujący kwestię programów informatycznych a raczej ich aktualizacji, w oparciu o które dzieci powinny realizować zakres materiału z informatyki.

Mój syn ostatnio nie był na informatyce.Na kolejnej lekcji była z przerabianego wtedy materiału kartkówka. Po jej napisaniu syn przyniósł do domu zestaw zadań jakiego dotyczyła.

Okazało się że przerabiali wtedy obsługę Worda w zakresie tworzenia tabel, boldowania, dobierania rozmiaru i rodzaju czcionki, używania symboli i wstawiania kształtów. Musiał narysować głowę z oczkami i ustami, tabelkę, przeredagować tekst.

Wcześniej syn rzeczywiście nie zapytał się żadnego ucznia, co wtedy przerabiali, więc do kartkówki był nieprzygotowany. Swoją drogą wątpię, by którekolwiek z 10 latków było w stanie określić ten zakres w sposób zrozumiały i jasny.

Podobno przed kartkówką powiedział nauczycielce że jest z tego materiału nieprzygotowany, odpowiedziała że przecież mógł się nauczyć.
Pytanie jak???? Nawet jeśli widziałby czego ma się nauczyć mógłby nie mieć komputera!
No ale że mój syn jednak ma (co prawda po fakcie), postanowił nauczyć się wszystkiego, co na wspomnianych kartkach się znajdowało na kolejną lekcję.

I się nauczył. Problem w tym, że uczył się na MS word starter 2010 a w szkole pracują na word 2003, tak więc na klasówce oczywiście miał problem ze znalezieniem funkcji w wordzie 2003, które to bez problemu odnajdywał w 2010.
Oczywiście po raz kolejny powiedział o tym nauczycielce, ta odpowiedziała że "mógł sobie zainstalować wersję 2003"!

Zastanawiam się więc po jaką cholerę uczyć dzieci obsługiwać programy, które już dawno "wyszły z obiegu" i których nikt nie używa. Syn nauczył się w końcu tego wymaganego zakresu, ale na nowszym programie i dupa z tego wyszłasad Nie ukrywam że wkurza mnie podejście nauczycielki, że przecież mógł....pytam kiedy, gdzie i w jaki sposób.
Obserwuj wątek
    • mysiaapysia Re: Informatyka w IV klasie S.P. 05.12.12, 21:59
      Ja też zauważyłam taki problem. W II klasie podręcznik do informatyki ma rysunki pasujące do starszej wersji programów. Również starsze wersje progamów są zainstalowane na komputerach w sali do informatyki. Gdyby nie to, że mamy w domu starego laptopa ze starymi wersjami programów, to byłby kłopot, żeby coś wytłumaczyć. W każdym razie dziecko wie, że są różne wersje programów.
      • iwek33 Re: Informatyka w IV klasie S.P. 05.12.12, 22:08
        U nas nauczyciel informatyki mówi dzieciakom, że w klasie jest taka wersja programu i szukamy czegoś tu i tu, robimy coś tak i tak, a jeśli ktoś ma wersję inną, to może to znaleźć tak i tak- po prostu uwzględnia fakt, że wersje programów są różne. Nigdy nie odesłał ucznia, jeśli ten zgłosił, że miał kłopot coś przećwiczyć, bo ma inną wersję, tylko tłumaczył, jak może zrobić dane zadanie w swoim programie, albo proponował, żeby dzieciak przyszedł poćwiczyć w szkole np na kółku informatycznym.
        • saszanasza Re: Informatyka w IV klasie S.P. 05.12.12, 22:34
          wek33 napisała:

> oim programie, albo proponował, żeby dzieciak przyszedł poćwiczyć w szkole np n
          > a kółku informatycznym.

u nas koła informatycznego nie ma, w sumie biorąc pod uwagę "sprzęt i przestarzałe programy) wcale się nie dziwię...
    • beatazet Re: Informatyka w IV klasie S.P. 06.12.12, 09:13
      Przepis chyba nie istnieje. Podręczniki sobie. A oprogramowanie w szkołach sobie. I często nie z winy nauczycieli tylko możliwości i sprzętu. Szkoła dostała sprzęt z danym oprogramowaniem i na to ma licencję. Koniec. Jeśli za coś trzeba zapłacić najczęściej już tego na komputerach nie ma.
      Córka tez miała kłopot. Zwykły Paint dla pierwszoklasistki inna wersja to już inny program. W domu ćwiczy na starym komputerze.
      Podejście tego nauczyciela bez komentarza.
      • damakama Re: Informatyka w IV klasie S.P. 08.12.12, 10:48
        Podręcznik musi umożliwiać realizację podstawy programowej, która nie określa wersji oprogramowania - są wręcz różne wydania tego samego podręcznika z rozróżnieniem wersji np. systemu operacyjnego lub wersji Ms Office'a. Biorąc pod uwagę, że 6! lat temu wyposażenie mojej szkolnej pracowni w sprzęt i oprogramowanie (które musi być w wersji sieciowej i professional) kosztowało ponad 100 tys. złotych nie spodziewaj się, że aktualizacja oprogramowania w szkole jest często możliwa. Na wersjach typu trial czy demo też nie powinno się pracować, a instalacji piratów nikt przy zdrowych zmysłach nie zaryzykuje.
        Podejście nauczyciela - bez komentarza! Porozmawiałabym z nim.
    • xkx2 Re: Informatyka w IV klasie S.P. 08.12.12, 16:44
      Co innego szkoła czyli firma co innego dom. W domu tak naprawdę można sobie używać w zasadzie bez większego ryzyka każdego albo prawie każdego oprogramowania w wersji nawet najnowszej jeśli tylko się wie skąd go zdobyć ( a publiczną tajemnicą jest fakt iż w necie go nie brakuje). W szkole czy firmie używanie pirackiego oprogramowania jest proszeniem się o kłopoty. A trzeba pamiętać iż na każdy komputer trzeba mieć osobną licencję. A Microsoft Office nawet w wersji dla szkół to nie jest koszt 10 ani 100 zł za komputer. Więc nikt nie wyda co powiedzmy 3 cz 4 lata powiedzmy 5 czy 6 tyś złotych na nowe wersje oprogramowania. Zwłaszcza iż dla potrzeb nauki możliwości Worda 2003 są aż z zapasem (nawiasem mówiąc to podejrzewam iż WORDA 97 też ale to już inna sprawa).
      Dlatego fakt iż w szkole pracuje się na starszej wersji oprogramowania to dla mnie rzecz najnormalniejsza pod słońcem i domaganie się aby go zmieniać jak tylko pojawi się nowsza wersja jest po prostu absurdem. Zwłaszcza iż często gęsto trzeba by zmieniać nie tylko samo oprogramowanie ale też i system operacyjny a nawet same komputery. A jest to wydatek na tyle duży iż mało która szkoła go jest w stanie udźwignąć.
    • tititu Re: Informatyka w IV klasie S.P. 08.12.12, 20:33
      powiedział o tym nauczycielce, ta odpowiedziała że "m
      > ógł sobie zainstalować wersję 2003"!
      No więc jakbym spotkała nauczycielkę, to spróbowałabym powiedzieć jej grzecznie, że moje dziecko NIE MOŻE sobie instalować lub odinstalowywać programów operacyjnych, bo mi się komputer krzaczy i ważne dokumenty/zdjęcia idą ...
      No co za babol!
      • a-lfa Re: Informatyka w IV klasie S.P. 10.12.12, 10:28
        Przepraszam a co to takiego program operacyjny? O systemie słyszałem o programach nie. To po 1
        Po drugie paranoidalnie nauczycielka miała trochę racji - bo łatwiej w domu zainstalować starszą wersje Worda niż w szkole zainstalować nowsza wersje. Taka jest niestety smutna prawda.
        • tititu Re: Informatyka w IV klasie S.P. 10.12.12, 23:31
          ozesz ja piernicze. ide sie wychlostac za niestarannosc wypowiedzi.
          • bbkk Re: Informatyka w IV klasie S.P. 11.12.12, 09:23
            to nie niestaranność wypowiedzi tylko mylenie pojęć
            • tititu Re: Informatyka w IV klasie S.P. 11.12.12, 09:34
              Bardzo czętso piszę wypowiedzi w biegu ale czasem mam ochotę coś komuś odpisać.
              Jestem bałaganiarą.
              Zapraszam do wątków, w których wczoraj cośw biegu napisałam, może znowu zagapiłam się myśląc o tym co mam dalej do roboty. No to lecę.
              • bbkk Re: Informatyka w IV klasie S.P. 11.12.12, 10:16
                nie tłumacz 'biegiem' braku wiedzy
                • tititu Re: Informatyka w IV klasie S.P. 11.12.12, 11:47
                  Ok, rozumiem. Postałaś w korku, ktoś Cię otrąbił, ktoś nie wpuścił, potrzebujesz się wyżyć. Normalne tarchomińskie życie, daj se spokój.
    • jusytka Re: Informatyka w IV klasie S.P. 11.12.12, 11:25
      Przyczyna jest prozaiczna, nowy Word dla całej pracowni kosztuje fortunę na którą większość szkół zwyczajnie nie strać! Zamiast bić pianę, może poszukasz sponsora?
      Co do twojego problemu - czy upewniłaś się, czy z informatyki w waszej szkoły są jakieś zajęcia dodatkowe, typu konsultacje/kółka? W podstawówce nauczyciele mają obowiązek zorganizować takie zajęcia z każdego przedmiotu i zwykle na nich nadrabia się zaległości. Nauczyciel nie może wymuszać na uczniach zakupu nowego programu, ale jeśli uczeń ma komputer i tak jest wygodniej może zasugerować ściągnięcie np. Worda 2003 w wersji testowej. Jest jeszcze inne rozwiązanie, uczeń wykonuje pracę w nowszym Wordzie, a zapisuje ją w formacie starszej wersji, by nauczyciel mógł ją sprawdzić.
    • wuwujama Re: Informatyka w IV klasie S.P. 11.12.12, 12:58
      U mojej corki w 4. klasie w ogole nie ma informatyki, bedzie w 5. i 6. po jednej lekcji. U nas kazdy nauczyciel ma raz w tygodniu konsultacje i wtedy mozna przyjsc poprosic o wyjasnienie jeszcze raz, w przypadku informatyki pewnie pocwiczyc na szkolnych komputerach tez mozna.
    • michulanka Re: Informatyka w IV klasie S.P. 11.12.12, 16:33
      A ja sie zastanawiam po co w ogóle w szkole podstawowej informatyka??? Chyba juz tylko wyjatki nie maja dostepu do komputera. Jeszcze rozumiem kólko informatyczne, ale przedmiot z ocenam i kartkówkami! Obled! Zagranica wyposaza sie dzieci w tablety pelne edukacyjnych programów, ksiązek i podreczników i z tego korzysta sie na niemal każdej lekcji. To jest przyszłośc, a nie malowanie w paintcie czy robienie tabel w starym wordzie. Jak zawsze jestesmy zapoznieni. Do tego slyszalam, ze w wielu krajach ogranicza sie tak pojete lekcje informatyki z pozytkiem dla wiekszej ilosci zajec z muzyki, plastyki czy sportu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka