Dodaj do ulubionych

technikum zaśw. lekarskie o braku przeciwwskazań

12.04.13, 17:47
Witam
czy ktoś mający za sobą przyjęcie dziecka do technikum, mógłby mnie oświecić czy do wizyt u lekarza medycyny pracy po zaświadczenie lekarskie o braku przeciwwskazań do kształcenia w określonym zawodzie ( technikum handlowe ) są potrzebne jakieś badania ,np rentgen klatki piersiowej ? czy to tylko formalność ?
Obserwuj wątek
    • estragonka Re: technikum zaśw. lekarskie o braku przeciwwska 13.04.13, 09:27
      ursgmo napisała:

> Witam
      > czy ktoś mający za sobą przyjęcie dziecka do technikum, mógłby mnie oświecić c
      > zy do wizyt u lekarza medycyny pracy po zaświadczenie lekarskie o braku przeciw
      > wskazań do kształcenia w określonym zawodzie ( technikum handlowe ) są potrzebn
      > e jakieś badania ,np rentgen klatki piersiowej ? czy to tylko formalność ?
      >

na studia o profilu inżynierskim to tylko formalność, jak jest w technikum nie wiem, ale może podobnie
    • owianka Re: technikum zaśw. lekarskie o braku przeciwwska 13.04.13, 16:56
      Być może to zależy od miasta, ale w Warszawie to był korowód. Syn startował do trzech techników i do każdego były potrzebne inne badania. Lekarz medycyny pracy kieruje do specjalistów i na badania, a potem wystawia zaświadczenia. Najlepiej zacząć jak najwcześniej, bo to trwa, a terminy są dość długie. Na szczęście nic to nie kosztuje, płaci miasto.
      • ursgmo owianka 13.04.13, 23:10
        My też Warszawa
        nie mów proszę że trzeba było do któregokolwiek krew pobierać bo będzie klops , moja panna nie da sobie za nic w świecie uncertain
        a na jaki kierunek syn szedł ?
        moja wybrała handlówkę na Żeromskiego i do głowy mi zupełnie nie przychodzi jakie mogłyby być tu wymagane badania , w innych szkołach przyjmują też oświadczenie rodziców ale tu nie
        • przeciwcialo Re: owianka 14.04.13, 09:03
          Co to znaczy ze nie da sobie krwi pobrac? Ziewczyna ma 16 lat, decyduje byc moze o wyborze drogi zawodowej.
          Morfologia a napewno glukoza napewno jest do wykonania.
          • ursgmo Re: owianka 16.04.13, 09:00
            przeciwcialo napisała:

> Co to znaczy ze nie da sobie krwi pobrac? Ziewczyna ma 16 lat, decyduje byc moz
            > e o wyborze drogi zawodowej.

Drogi zawodowej ? żartujesz chyba ? dziś handlówka za cztery lata budowlanka a po studiach tam gdzie będzie praca , o jakiej drodze mówisz i co to ma wspólnego z pobieraniem krwi ?
            80 % gimnazjalistów u córki nie wie czego chce i nie ma wybranej szkoły ..........

> Morfologia a napewno glukoza napewno jest do wykonania.

na pewno nie jest

https://lb3f.lilypie.com/TikiPic.php/yT439Ec.jpghttps://lb3f.lilypie.com/yT43p2.png
        • ga-ti Re: owianka 14.04.13, 09:14
          Często takie badania to czysta formalność. Ale jeśli córka wybrała handlówkę to prędzej czy później chyba książeczkę sanepidowską będzie musiała wyrobić.
        • angazetka Re: owianka 15.04.13, 15:41
          > nie mów proszę że trzeba było do któregokolwiek krew pobierać bo będzie klops
          > , moja panna nie da sobie za nic w świecie uncertain

No hello, ona ma lat sześć czy szesnaście?
          • ursgmo Re: owianka 16.04.13, 08:47
            > No hello, ona ma lat sześć czy szesnaście?

Jeden się boi pająków , inny latać samolotem a moja córka igieł i wiek nic do tego nie ma . Ma swoje powody (opisywać nie będę bo wątku to nie dotyczy ) i jeśli pobieranie nie jest konieczne dla wyjaśnienia spraw zdrowotnych a służy jedynie nic nie znaczącemu papierkowi to zmuszać jej nie będę . To technikum niewiele się różni od LO do którego takich i żadnych innych badań się nie robi. Ortopeda czy okulista to jeszcze miałoby sens ale morfologia czy glukoza ? a do czego im taka informacja ?

https://lb3f.lilypie.com/TikiPic.php/yT439Ec.jpghttps://lb3f.lilypie.com/yT43p2.png
    • dorotakatarzyna Re: technikum zaśw. lekarskie o braku przeciwwska 14.04.13, 00:34
      U nas - Technikum Łączności - to była czysta formalność. Lekarz przyjmował w szkole; waga, wzrost, wzrok, jakieś drobiazgi, i po wszystkim.
      • jarkotowa1 Re: technikum zaśw. lekarskie o braku przeciwwska 15.04.13, 13:25
        Nie wiem jak teraz, ale jeszcze przed reformą (8+4, liceum) to nie była dobra szkoła.
        • ursgmo Re: technikum zaśw. lekarskie o braku przeciwwska 16.04.13, 09:07
          Sprawa się wyjaśniła , kierują tylko do okulisty i to nie wszystkich .
          Sanepidowska książeczka potrzebna jest do pracy przy żywności i robią ją ew tylko w handlowych ZSZ bo to oni najczęściej mają praktyki w sklepach spożywczych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka