Dodaj do ulubionych

Komunijny chłopiec

23.04.13, 15:14
Jak rozmawiać z dzieckiem by przeżyło w Dniu Komunii coś więcej niż tylko prezentowy zawrót głowy? Co może dostać od nas by nie czuć się pominiętym, a jednocześnie by nie były to drogie gadżety. Proszę o rady.
Obserwuj wątek
    • kamire12 Re: Komunijny chłopiec 23.04.13, 15:34
      co rozumiesz przez: "Co może dostać od nas by nie czuć się pominiętym"
      czemu ma czuć się pominiętym?
      my córce moglibyśmy nic nie kupować, ale ponieważ i tak nie ma kolczyków pasujących do tej uroczystości to jej kupimy i sama wymyśliłam, ze kupie bransoletkę z grawerem (taką na modnych teraz sznurkach). Chciałam po prostu, żeby miała pamiątkę z tego dnia od nas.
      Ale myślę, że dziecko nie oczekuje nic od rodziców. Robią przecież przyjęcie.
      Liczy raczej na prezenty od innych, niestety. Ale taka jest chyba presja z otoczenia innych dzieci. Przerażające.....
      Możesz mówić i liczyć, że coś zapamięta i tyle. Tak myślę....
      Jednak duże znaczenie ma sama osoba przygotowująca do komunii, u nas Siostra zakonna. Ona dzieciom bardzo dużo "wkłada" do głowy.
      • magdalia1978 Re: Komunijny chłopiec 23.04.13, 15:50
        Chciałabym, żeby miał pamiątkę właśnie od nas. Coś oprócz przyjęcia.
        • kamire12 Re: Komunijny chłopiec 23.04.13, 15:58
          To zależy jaki masz budżet i czy wiesz co kupują inni.
          Może zegarek jak nikt mu nie da, z grawerem z tyłu?
          Medalik? Łańcuszek?
          No i biblia....Albo jakiś album, z czymś co się interesuje.
        • olga727 Re: Komunijny chłopiec 24.04.13, 12:22
          magdalia1978 napisała:

> Chciałabym, żeby miał pamiątkę właśnie od nas. Coś oprócz przyjęcia.

Może to być Pamiątka(album na zdjęcie z Tego Dnia) z waszą dedykacją,Biblia dla dzieci.
      • mamusia1999 Re: Komunijny chłopiec 23.04.13, 18:52
        nie ma sie czym przerazac wink radosne oczekiwanie na prezenty to zadne zwichniecie. martwic sie maja? to sama psychologia, dziecko odbiera prezenty jako dowod milosci darczyncy. w urodziny tez nie kontempluje swoich narodzin i prawa do zycia, tylko cieszy sie z okazanej mu prezentami milosci.
        radosc z milosci Jezusa przezywa w kosciele, a radosc z milosci krewnych przez prezenty.
        ja tu mam na mysli prezenty w rozsadnych granicach. jak dla mnie laptop czy np. wlasny saksofon (zamaist wypozyczanego ze szkoly) to prezent od wszystkich gosci. i faktycznie 9 lat to taki wiek, ze takie duze zapotrzebowania sie pojawiaja. komunia to taka inicjacja, religijna ale ze wzgledu na wiek i bardzo doczesna rowniez.
        wiec jesli rodzice przygotowuja sie do komunii razem z dzieckiem, to nie widze proeblemu zeby mu przekazali oba tematy, przyznajac prymat temu duchowemu.
    • kocianna Re: Komunijny chłopiec 23.04.13, 17:17
      Ja napisałam dla córki ikonę przedstawiającą jej świętą imienniczkę. Można np. ładnie wydany egzemplarz Pisma Św., nie "Biblię dla dzieci", tylko tekst obecnie obowiązujący. Od chrzestnej córka dostała ryngraf z Matką Boską do powieszenia nad łóżkiem.
      Z racji tego, że nie mieszkamy w Polsce, prawie udało nam się ograniczyć prezenty do tych związanych bezpośrednio z wydarzeniem. Chociaż dziadkowie nie dali się przekonać i przywieźli rolki i hulajnogę smile
      • olena.s Re: Komunijny chłopiec 28.04.13, 07:04
        Ha, u nas to samo - zero oczekiwania prezentów i prezentowego szału. Polacy, którzy tu posyłają dzieci do komunii nie mogą uwierzyć własnym oczom, że tak się da....
    • mojemieszkanie24 Re: Komunijny chłopiec 23.04.13, 17:53
      ja bym się wystrzegała religijnych prezentów- nie znam dziecka, która by się tym zachwycała. Nawet ja, gdy bylam katoliczką jako dziecko to re prezenty szybko schowałam do przyslowiowej szuflady.

Ja popieram prezenty, które integruja rodzinę np. wspólny wyjazd lub te typowo sportowe: rolki, rower, hulajnoga.
    • tijgertje Re: Komunijny chłopiec 23.04.13, 17:54
      Macie ogrod?
    • angazetka Re: Komunijny chłopiec 23.04.13, 19:00
      Jak rozmawiać? Hm, jak do tej pory? Jeśli przez osiem lat wychowywaliście go na człowieka nastawionego tylko na "dobra doczesne", to nawet najpiękniejsza mówka strzelona przed I KŚ nie pomoże.
    • budzik11 Re: Komunijny chłopiec 23.04.13, 20:03
      magdalia1978 napisała:

> Jak rozmawiać z dzieckiem by przeżyło w Dniu Komunii coś więcej niż tylko preze
      > ntowy zawrót głowy?

Ja się wychowałam w bardzo religijnej rodzinie, wychowywano mnie w wierze od urodzenia, komunia miała być wielkim wydarzeniem duchowym. Mała wiejska parafia, ksiądz przygotowywał dzieci bardzo rzetelnie. A i tak pamiętam głównie to, że musiałam spać na wałkach, które mnie strasznie kłuły w głowę, pamiętam, że od księdza dostaliśmy po paczce ciastek (nawet pamiętam jakich), że miałam tort w kształcie serca i że koledzy ciągnęli mnie za pelerynkę w koście. Motto: nie spodziewajmy się po dzieciach duchowej dojrzałości i prawdziwego zrozumienia sprawy. To są tylko 9-latki. Pozwól dziecku cieszyć się tym wydarzeniem w taki sposób, w jaki jest w stanie.

> Co może dostać od nas by nie czuć się pominiętym,

Jak główny bohater dnia w rodzinie może poczuć się pominięty?

Moja córka, przyszłoroczna komunistka, marzy o telefonie komórkowym i prawdopodobnie go dostanie od nas.
      • olga727 Re: Komunijny chłopiec 24.04.13, 20:48
        budzik11 napisała:

> Moja córka, przyszłoroczna komunistka, marzy o telefonie komórkowym i prawdopod
        > obnie go dostanie od nas.

Z jakiej diecezji jesteś ? Bo może się okazać,że I KŚ,będzie za dwa lata,a nie za rok.
        • budzik11 Re: Komunijny chłopiec 25.04.13, 19:08
          Już ci kilka razy na tym forum odpowiadałam - komunia jest u nas w przyszłym roku, znam dokładną datę.
          • olga727 Re: Komunijny chłopiec 25.04.13, 19:20
            budzik11 napisała:

> Już ci kilka razy na tym forum odpowiadałam - komunia jest u nas w przyszłym ro
            > ku, znam dokładną datę.

To miłych przygotowań.smile
    • jagabaga92 Re: Komunijny chłopiec 24.04.13, 10:41
      Jeśli nie "uświadamiało się" duchowo dziecka od dawna, to niespełna miesiąc przed uroczystością to już trochę za późno na to, by osiągnąć efekt, o jakim piszesz. My jesteśmy rodziną wierzącą, jednak jako rodzice nie będziemy kupować synowi Biblii (dla dzieci już ma, a na Biblie dla dorosłych jest jeszcze za mały). Za to chcemy mu dać jakąś pamiątkę w formie cienkiej książeczki z ładnymi cytatami, wierszykami o Jezusie (jestem na etapie poszukiwań) i do tego wskazany wymarzony zestaw klocków Lego - wcale niedrogi, bo za ok. 50zł. Wypaśniejszego nie chce na Komunię, bo stwierdził, że ten większy to na urodziny, które będzie miał kilka dni po Komunii. Nie sądzę, żeby poczuł się "pominięty" przez rodziców, a i my nie zbankrutujemy kupując pamiątkową "komunijną" książeczkę i klocki Lego za 50złwink.

Gdyby w ubiegłym roku sam nie kupił sobie zegarka (60zł), to dostałby od nas na komunię zegareksmile.
      • olga727 Re: Komunijny chłopiec 24.04.13, 20:54
        jagabaga92 napisała:

> Za to chcemy mu dać jakąś pamiątkę w formie cienkiej książeczki z ładnymi cytat
        > ami, wierszykami o Jezusie (jestem na etapie poszukiwań) i do tego wskazany wym

Ładne Pamiątki z obecnym papieżem,widziałam w Gandalfie.smile"Pierwsza Komunia Święta z papieżem Franciszkiem"16.88 zł.
        >
        > Gdyby w ubiegłym roku sam nie kupił sobie zegarka (60zł), to dostałby od nas na
        > komunię zegareksmile.

• jagabaga92 Re: Komunijny chłopiec 24.04.13, 21:17
          "Pierwsza Komunia Św
          > ięta z papieżem Franciszkiem"16.88 zł.

Olga, to bardzo fajna propozycja, ale gdy weszłam "do Gandalfa" to natknełam sie jeszcze na "Pierwsza Komunia z białą kokardą" ks. Twardowskiego. No i mam dylemat, bo jedna i druga zdaje się być bardzo interesujące. Jakieś cytaty by sie przydały...
          • olga727 Re: Komunijny chłopiec 24.04.13, 22:12
            jagabaga92 napisała:

> "Pierwsza Komunia Św
            > > ięta z papieżem Franciszkiem"16.88 zł.
            >
            > Olga, to bardzo fajna propozycja, ale gdy weszłam "do Gandalfa" to natknełam si
            > e jeszcze na "Pierwsza Komunia z białą kokardą" ks. Twardowskiego. No i mam dyl
            > emat, bo jedna i druga zdaje się być bardzo interesujące. Jakieś cytaty by sie
            > przydały...
            >
            Ja zamówiłam tą z papieżem Franciszkiem,jak przyjedzie to napiszę co tam jest.smile To fakt,że jest spory wybór tych pamiątek,ale wybrałam ją właśnie ze wzgl. na akurat rozpoczęty pontyfikat Tego akurat papieża i trwający obecnie w Kościele Rok Wiary.
          • pjanu Re: Komunijny chłopiec 28.04.13, 06:20
            My kupiliśmy Pierwszą Komunię z białą kokardką- świetna. Bardzo ładnie ilustrowana i teksty dostosowane do dzieci a jednocześnie nie nudne.
        • budzik11 Re: Komunijny chłopiec 25.04.13, 19:12
          olga727 napisał(a):

> Ładne Pamiątki z obecnym papieżem,widziałam w Gandalfie.smile"Pierwsza Komunia Św
          > ięta z papieżem Franciszkiem"16.88 zł.

Tak z ciekawości - co ma papież wspólnego z pamiątką komunijną? No chyba że sam jej (komunii) udzieli, to rozumiem.
          • olga727 Re: Komunijny chłopiec 25.04.13, 19:19
            budzik11 napisała:

- co ma papież wspólnego z pamiątką komunijną? No chyba że sam
            > jej (komunii) udzieli, to rozumiem.

To,że pamiątka jest o papieżu obecnie panującym.smile Jest wzbogacona licznymi tekstami i zdjęciami z życia Abp. J.M. Bergoglio zanim został papieżem. Jest też zdjęcie jak papież udziela komunii. Jeśli chcesz,aby papież osobiście udzielił Ci komunii,to musisz udać się na prywatną mszę Św. odprawianą przez Niego.wink
            • tijgertje Re: Komunijny chłopiec 25.04.13, 20:11
              Ja na Komunie dostalam od taty srebrny medalik Jasnogorski, akurat byl jubileusz. Z jednej strony Czarna Madonna, z drugiej JPII. Ten sam medalik dalam dalej synowi, maz dokupil tylko nowy, mocny lancuszek. Mlody bardzo sie cieszyl z takiego prezentu, bo ma cos, co mama tez do Komunii miala smile
              Pytalam wyzej, czy autorka watku ma ogrod. Jesli tak, to fajnym pomyslem jest posadzenie w nim z okazji komunii jakiegos dlugowiecznego drzewa albo winorosli. Nie kosztuje majatku, a dluuuugo bedzie przypominac o tym wyjatkowym dla dziecka dniu.
    • gopio1 Re: Komunijny chłopiec 24.04.13, 21:16
      Może to się wyda dość oklepanym pomysłem, ale według mnie bardzo dobrym prezentem, a zarazem pamiątką jest Biblia. Tak po prostu. Z informacją, że może ją sobie czytać kiedy chce, również dopiero za lat 10, że prawdopodobnie przyjdzie taki czas, że samo będzie poszukiwać, buntować się przeciw schematom, stawiać pytania. I wtedy może sobie do niej zajrzeć, zawsze coś nowego odkryje. Niech to będzie jego biblia, taka nie do stania na półce i dobrze wyglądająca, ale taka sczytana, po której można pisać, zakreślać ważne fragmenty, wklejać karteczki. Sama mam taką i bardzo ją lubię. Jest tylko moja.

Komunia to dobry pretekst, żeby Biblię kupić, potem każda okazja wydaje się mniej odpowiednia.

Mój syn dostał z okazji Komunii Tischnera - Rozmowy z dziećmi. Kazania niecodzienne oraz Jest wiele wiar
      Obie bardzo polecam.
    • bogusia1231 Re: Komunijny chłopiec 25.04.13, 22:25
      Polecam "Pierwsza Komunia z białą kokardą" ks. Twardowskiego, przy czym uważam że powinno się ją przeczytać przed komunią.
      • jagabaga92 Re: Komunijny chłopiec 26.04.13, 08:02
        bogusia1231 napisała:

> Polecam "Pierwsza Komunia z białą kokardą" ks. Twardowskiego, przy czym uważam
        > że powinno się ją przeczytać przed komunią.

Mogłabyś wrzucić jakąś fotkę/skan 1-2 stron z książki? Napisz, proszę, jeszcze parę słów, dlaczego Twoim zdaniem lepiej przed komunią?
        • magdalia1978 Re: Komunijny chłopiec 26.04.13, 13:48
          Ten cytat z księdza Twardowskiego mieliśmy w zaproszeniach wink
          Dziękuję Wam bardzo za pomysły i podpowiedzi. Myślę dość poważnie o zegarku z grawerem bo nasz Syn do tej pory nie ma swojego porządnego zegarka wink
          • jagabaga92 Re: Komunijny chłopiec 26.04.13, 13:56
            Zegarek z grawerem to moim zdaniem "smutny przyszłościowo" prezent - bo co jak się za parę lat popsuje - wyrzucić szkoda, bo pamiątkowy grawer, a trzymać "złom" - też bez sensu. Super wytrzymałego też 9-latkowi nie warto kupować, bo nie weźmie go do szaleństw na podwórku, a schować zegarek w szufladzie - to po co go mieć?wink
            • kamire12 Re: Komunijny chłopiec 26.04.13, 14:12
              no nie wiem. czemu to taki zły pomysł?
              moja dostanie bransoletkę z grawerem, nie złotą i nie srebrną, tylko na modnych teraz sznurkach jubilerskich z srebrnym wisiorkiem. Po to właśnie, żeby nosiła i nie było strasznie żal jak zgubi, a pamiątkę ma.
              Jak będzie miała 18 lat, to dostanie dorosłą może, taką na całe życie.
              Gdzie jest powiedziane, że ta pamiątka ma przetrwać dziesięciolecia?
              Rower nawet trzeba zmienić....
              • jagabaga92 Re: Komunijny chłopiec 26.04.13, 14:38
                Ja nie twierdzę, że zły, tylko że "smutny przyszłościowo" i to wypowiedź odnośnie zegarka, a nie bransoletki. Wygrawerowana część bransoletki nie popsuje się, a popsucie się zegarka jest obarczone sporym prawdopodobieństwem. I co innego jest bransoletka dla dziewczynki, a co innego przedmiot użytkowy, jakim jest zegarek, zwłaszcza jeśli miałby być eksploatowany na co dzień (wszak zegareka uzywa się codzienniewink). Jeśli bransoletka nie zostanie zgubiona, to mozna ją odłożyć do szufladki, bo jak juz napisałam - wygrawerowana część bransoletki i bedzie pamiątka, a zegarek, jesli sie popsuje będzie złomem w szufladzie lub "wyrytą pamiątkę" trzeba bedzie wyrzucić. A szkoda... Ja taka sentymentalna jestem...wink

> Rower nawet trzeba zmienić....

na rowerze nie ma pamiątkowego graweruwink.

> Gdzie jest powiedziane, że ta pamiątka ma przetrwać dziesięciolecia?

nigdzie, ale zawsze to miło gromadzic pamiątkowa historie własnego zycia...smile
                • kamire12 Re: Komunijny chłopiec 26.04.13, 14:47
                  ale mężczyźnie z grawerem nie kupisz bransoletki, zostaje zegarek. i zegarek jako pamiątkę, nawet jak się zepsuje, też można zostawić, jak ktoś do tego przywiązuje wagę.
                  ja na komunię dostałam wieki temu zegarek i rower, rower nadal stoi u rodziców w piwnicysmile
                  a zegarek długo trzymałam, mimo że się popsuł. już jako dorosła, jak zakładałam rodzinę, to jakoś wyrzuciłam.
                  i tak uważam, że nie można określić zegarka "smutnym przyszłościowo"
                  to jest prezent radosny i zawsze będzie się kojarzył z radosnym dniem, nawet po 20 latach.
                  a zepsuć czy zniszczyć się wszytko może, nawet obrączki z grawerem.
    • camel_3d a jak na Boze Narodzenie.. 26.04.13, 14:03
      to to to samo... chodzi o przezycie duchowe, a nie o prezetny.. wink

• zuzanka79 Re: Komunijny chłopiec 27.04.13, 22:08
      Nasz syn dostanie od nas (rodziców) srebrny łańcuszek z medalikiem oraz piękny srebrny różaniec allegro.pl/rozaniec-srebrny-z-noca-kairu-srebro-noc-kairu-23g-i3207123707.html. Obydwie rzeczy zostaną dziecku darowane i poświęcone właśnie w dniu I KŚ. Myślę też, że najlepszym prezentem dla naszego dziecka będzie nasz (rodziców) przykład jak dalej iść tą drogą, drogą miłości Jezusa do człowieka, chociażby poprzez wspólne uczestnictwo we mszach świętych, korzystanie z sakramentów, modlitwę i bycie po prostu dobrym człowiekiem.
    • olena.s Re: Komunijny chłopiec 28.04.13, 07:12
      Nie wydaje mi się możliwe uniknięcie prezentowego szału i - jednocześnie - uniekniecia zawodu dziecka.
      Uniknąć możesz, nie dając prezentów, lub przesuwając prezenty na dwa miesiące wcześnie czy dwa miesiące później i informując o tym syna.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka