Dodaj do ulubionych

zespół złego wchłaniania? Proszę o rady

07.08.13, 12:19
Dziewczyny,

mam ogromną prośbę o podpowiedź, od czego powinnam zacząć diagnozowanei swojego dziecka w kierunku zespołu złego wchłaniania (ogólnie pojętym, bo mam na myśli też celiakię, itd. - wszelkie tego typu choroby, mogące powodować poniższe objawy). Syn ma 8 lat, jest bardzo mały, chudy i blady. Zawsze taki był. Od zawsze też wyniki krwi - hemoglobinę - ma na pograniczu normy lub poniżej. Przez długi czas oprócz wspomnianego wyglądu zewnętrznego nei było żadnych objawów ze strony układu pokarmowego. Jednakże od kilku miesięcy synek co jakiś czas skarży się na bóle brzucha, miewa też rozwolnienia. Ostatnio do tego wszystkiego doszła również senność. Być może to nie jest ZZW, być może co innego, a być może nic poważnego. Ale ja muszę to sprawdzić. Chcę zacząć od diagnozy związanej z ZZW, bo tak mi podpowiada intuicja. Od czego mam zacząć? Błagam o rady. Muszę coś zacząć robić, bo się niesamowicie martwię. Może Wy, mamy, macie jakieś doświadczenia w tej kwestii? Będę ogromnie wdzięczna za wszelką pomoc. Z góry dziękuję!
Obserwuj wątek
    • jagabaga92 Re: zespół złego wchłaniania? Proszę o rady 07.08.13, 12:29
      a jak wyniki poziomu cukru?
      • ona_ona_30 Re: zespół złego wchłaniania? Proszę o rady 07.08.13, 12:33
        Nie mam zielonego pojęcia, bo nigdy nie robiłam - nie było potrzeby.
        Ta ospałość może być wynikiem złego wchlaniania wszelkich skladnikow odzywczych. To jest coś, co mnie martwi, bo ewidentnie jest jakis problem. Poza tym to obiektywnie widać - dziecko jest male i chude, do tego blade, jakby niedozywione.
        • jagabaga92 Re: zespół złego wchłaniania? Proszę o rady 07.08.13, 12:37
          a mnie ta senność (poprzedzona bólami brzucha i biegunkami) skierowała na trop cukrzycy. Oby błędnie!! Ale koniecznie sprawdź synowi poziom cukru. Im prędzej, tym lepiej. To łatwe i szybkie badanie i da istotną odpowiedź.
          • fogito Re: zespół złego wchłaniania? Proszę o rady 07.08.13, 13:26
            A co pediatra na to? Juz dawno powinny byc zrobione wszystkie badania krwi wraz z oznaczeniem cukru. I oczywiscie badania moczu I kalu w kierunku pasozytow. Diagnozowanie gastrologiczne w kierunku celiaki robi sie w szpitalu. Powinnas otrzymac skierowanie do gastrologa dziececego I ten w przypadku zlych wynikow powinien skierowac dziecko do szpitala na dalsza diagnostyke. Powodzenia I nie odpuszczaj.
            • ona_ona_30 Re: zespół złego wchłaniania? Proszę o rady 07.08.13, 14:15
              Dzięki, dziewczyny.

Zacznę od badań krwi i moczu, o których wspomniałyście, a zaraz potem gastroenterolog dziecięcy. Znacie może kogoś godnego polecenia w Warszawie?
              • budzik11 Re: zespół złego wchłaniania? Proszę o rady 07.08.13, 14:25
                w Warszawie na ul. Działdowskiej jest Dziecięcy Szpital Kliniczny z oddziałem gastrologii. Mój syn był tam właśnie diagnozowany na zespół złego wchłaniania/celiakię. Sama nie musiałam się niczym martwić, zastanawiać, jakie badania robić - dostał (syn) skierowanie od pediatry, zgłosiliśmy się, zrobili mu tam pełen zakres badań (krew na rózne czynniki), kał, mocz, UZG jamy brzusznej i nie pamiętam, co jeszcze, bo to było kilka lat temu. Polecam ten sposób, zamiast diagnozować dziecko na własną rękę. U mojego syna na szczęście nie wykryto ZZW ani celiakii, okazało się, że miał pasożyty, konkretnie lamblie (których, swoją drogą, w laboratorium szpitala nie znaleźli, bo badali tylko 1 próbkę, ja robiłam badania prywatnie w Felixie).
                • regli Re: zespół złego wchłaniania? Proszę o rady 08.08.13, 10:20
                  Również polecam Działdowską. A z niej dr Dziechciarza i Albrechta. Dziechciarz przyjmuje prywatnie na Konwaliowej. Ja nie podejrzewam cukrzycy, bo u dzieci cukrzyca ma gwałtowny i dość dramatyczny początek. Nie rozwija się latami, tak jak w przypadku dorosłych.
                  • ona_ona_30 Re: zespół złego wchłaniania? Proszę o rady 08.08.13, 12:55
                    regli napisała:

> Również polecam Działdowską. A z niej dr Dziechciarza i Albrechta. Dziechciarz
                    > przyjmuje prywatnie na Konwaliowej. Ja nie podejrzewam cukrzycy, bo u dzieci cu
                    > krzyca ma gwałtowny i dość dramatyczny początek. Nie rozwija się latami, tak ja
                    > k w przypadku dorosłych.

Dzięki za wskazanie drogi - przychylam się ku Działdowskiej, ale nie ukrywam, że zależy mi na czasie. Podpowiedzcie dziewczyny, jak długo się czeka na przyjęcie do poradni? Rozumiem, że technicznie odbywa się to tak, że biorę skierowanie od lekarza pierwszego kontaktu, z tym skierowaniem idę do szpitala i co dalej? Będę ogromnie wdzięczna za rady...
                    • budzik11 Re: zespół złego wchłaniania? Proszę o rady 08.08.13, 16:03
                      Ja dokładnie nie pamiętam, bo to było u nas 4 lata temu, ale wydaje mi się, że czekaliśmy ok. 1 m-c. Zadzwoniłam, żeby go zapisać, pani mi powiedziała, żeby przyjść na początek już z jakimiś tam podstawowymi badaniami (podała mi listę), zrobionymi na POZ. Poszłam więc do pediatry (tej, która dała skierowanie), ta dała skierowania na te badania i już z wynikami zgłosilismy się na oddział. Po badaniach (1 dzień) syn został wypisany na tzw. przepustkę" czyli do domu do czasu wyników badań, które robiliśmy już w szpitalu (chyba tydzień).
                      Z ciekawości znalazłam wypis ze szpitala i badania, jakie miał wykonane: morfologia (WBC, RBC, Hb, Hct, mCV, PLT, OB, CRP), rozmaz, biochemia (glukoza, mocznik, AST, ALT, GGT, żelazo, TIBC), elektrolity w surowicy, mocz bad. ogólne, badanie kału (antygen Giardia lamblia, krew utajona, pH, jaja pasożytów), IgA w surowicy, USG jamy brzusznej, ferrytyna, autoprzeciwciała IgAEmA (to ostatnie wskazuje na celiakię). Mojego syna leczyła bardzo sympatyczna (i empatyczna) lek. Anna Chmielewska.
                    • regli Re: zespół złego wchłaniania? Proszę o rady 09.08.13, 10:00
                      Jeżeli zależy Ci na czasie, to idź do Dziechciarza prywatnie, a nie czekaj na poradnię smile U nas nie było objawów gastrologicznych, ale potrzebowaliśmy konsultacji gastrologicznej, więc poszliśmy prywatnie, dostaliśmy na kartce spis badań, które musimy wykonać i wyniki omawiałam już tylko telefonicznie. Drugiej wizyty nie było. Natomiast znajomi pojechali z synem do Dziechciarza i po rozmowie dostali skierowanie na oddział. Na przyjęcie czekali ok. tygodnia. Nie musieli robić żadnych badań sami.
          • majenkir Re: 07.08.13, 21:51
            jagabaga92 napisała:
            > a mnie ta senność (poprzedzona bólami brzucha i biegunkami) skierowała na trop
            > cukrzycy. Oby błędnie!! Ale koniecznie sprawdź synowi poziom cukru

???
            Gdyby mial cukrzyce, to by przede wszystkim sikal na okraglo.
    • majarzeszow Re: zespół złego wchłaniania? Proszę o rady 08.08.13, 11:05
      Znajomych córka miała podobne objawy. Zdiagnozowano chorobę, która się nazywa zespół Leśniowskiego-Crohna.
    • przeciwcialo Re: zespół złego wchłaniania? Proszę o rady 08.08.13, 18:50
      Gastrolog w przyszpitalnej przychodni i gastroskopia z badaniem wycinków z dwunastnicy.
      Mozna bawic się oznaczeniami z krwi ale one nie zawsze wychodza.
    • pasjanna Re: zespół złego wchłaniania? Proszę o rady 24.08.13, 13:44
      Kilka lat temu mo syn był diagnozowany w kierunku zespołu złego wchłaniania w Centrum Zdrowia Dziecka. Zrobiono mu tam cały komplet badań, skierowano także na konsultacje w Poradni Alergologicznej i Metabolicznej. Niestety bardzo trudno jest się tam dostać, długie terminy ale warto próbować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka