Dodaj do ulubionych

czy To tik nerwowy

12.09.13, 21:36
zauwazylqm u swojego 9 letnings syna, ze mruga jednym okiem jakby puszczal oko . zapytany dlaczego tak robi odpwoedzial ze go oko boli i czuje ze ma cos pod powieka. czy tik nerwowy wiaze sie z bolem. Mija tydzien a om wciaz mruga tym oczkiem. umowiona jestem na wizyte do lekarza zobaczymy co powie. syn twierdzi ze wie o tym ze tak mruga. dodam, ze pare miesiecy temu zaczal sie troche jakac, Ale pomyslalm , ze To przejsciowe. mieszkamy za granica i syn jest dwujezyczny. i o dziwo po szwedzku sie nie jaka. nie wiem czy To przejsciowe czy oze symptom nerwicy. zaczynam sie martwic.
Obserwuj wątek
    • ga-ti Re: czy To tik nerwowy 12.09.13, 21:53
      Może faktycznie coś się z okiem dzieje.
      Mój mruży oczy, wytrzeszcza i tak po kilka razy, ale pytany czy coś jest nie tak, odpowiada, że nie, on tylko tak sobie robi uncertain
    • kanna Re: czy To tik nerwowy 12.09.13, 22:21
      Tik nie wiąże się z bólem.

Podstawa jest nie zwracanie uwagi - brak komentarzy, uwag itp. oraz poświęcanie dziecku więcej czasu. jeśli nie minie po 4-6 tygodniach - psycholog, lub psychiatra.

Osoby jąkające się (jednojęzyczne) potrafią mówić płynnie, kiedy nie czują się pod presją (nie są - wg ich standardów - oceniane). I tak np. nie jąkają się mówiąc do małych dzieci lub zwierząt.

Od kiedy mieszkacie za granicą? jakieś zmiany większe ostatnio? W rodzinie, szkole? macie tajemnice, o których myślicie, że syn nie wie? Poroniłaś? Zdrada?
      Nie musisz mi odpowiadać, pomyśl sobie sama.

Psychologa pewnie warto odwiedzić mimo wszystko.
    • kocio-kocio Re: czy To tik nerwowy 13.09.13, 12:04
      Najpierw do okulisty wykluczyć fizyczny problem.
      Zapalenie spojówek się leczy łatwiej niż tiki :o)
    • kubus96 Re: czy To tik nerwowy 03.10.13, 21:57
      dziekuje za wszelkie podpowiedzi. bylam u lekarza, ktora stwierdzil, ze mam obserwowac i nie uwaza ze To tik. mruganie po 2 tyg przeszlosmile niestety dzis zaobserwowalam, ze znow mruga tym lewym oczkiem. i crescendo sie zacina i jaka. mysle, ze To moze byc na tlw nerwowym, Ale w wszkole ok, w domu tez. martwic sie bo z tiokamp ciezko wygracsad. zastanawiam sie, czy nie kupic mu magnezu.
      • magnollia3 Re: czy To tik nerwowy 11.10.13, 17:18
        Kup magnez, tylko skonsultuj jego podawanie z pediatrą. U nas pomogło odstawienie komputera (mogotanie obrazu może powodować tiki) i zażywanie magnezu.
        • gajmal Re: czy To tik nerwowy 18.10.13, 12:59
          Powieka może drgać od niedoboru magnezu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka